problem z WMS

Pytania dotyczące obsługi programu C-Geo V8 i kolejnych edycji
Metias
__
__
Posty: 18
Rejestracja: wtorek, 20 października 2009, 14:26

Re: problem z WMS

Post autor: Metias » środa, 15 maja 2013, 09:52

aha, i wszystko jasne... :/

marcinn
______
______
Posty: 525
Rejestracja: czwartek, 7 marca 2013, 12:52
Lokalizacja: oświęcim

Re: problem z WMS

Post autor: marcinn » piątek, 26 stycznia 2018, 11:02

Witam. Mam problem z Pracą w trybie online usługi WMS. Chciałem, żeby działki z geoportalu pokazywały mi się na bieżąco, ale po włączeniu trybu online nic się nie pokazuje. Usługa się minimalizuje, niby wszystko ok, ale działki się nie pokazują. Czy reszcie działa ta funkcja?

Awatar użytkownika
Wojtek P.
Team
Team
Posty: 776
Rejestracja: wtorek, 8 lutego 2005, 09:35

Re: problem z WMS

Post autor: Wojtek P. » piątek, 26 stycznia 2018, 11:33

Działa. (przynajmniej geoportal). Proszę wysłać mi na serwis projekt to mogę sprawdzić
-To serve and protect-

zwierz84
__
__
Posty: 31
Rejestracja: piątek, 4 marca 2011, 12:45

Re: problem z WMS

Post autor: zwierz84 » wtorek, 18 września 2018, 11:01

Witam
Mam problem z pobieraniem zdjęć przez opcję WMS.
A mianowicie...wybieram zakres, daję "Pobierz ortofotomapę"...mieli się widać postęp.
I teraz po pobraniu są dwie opcje które się dzieją:
1. nie ma żadnych zdjęć i nie pojawiła się warstwa "geoportal..."
2. odświeżam mapę, wiesza się program...wyskakuje błąd po czym pojawia się jedna ze zdjęć. Daję znowu pobieranie...idzie od ręki...odświeżam i znowu to samo. Jak pobieram 6 zdjęć to dla każdego zdjęcia muszę przechodzić tą samą procedurę.
Tryb online w ogóle nie działa.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 5892
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: problem z WMS

Post autor: Jurek B. » wtorek, 18 września 2018, 11:11

Proszę sprawdzić czy są włączone te ustawienia, ponadto proszę raz usunąć pliki rastermanager.* z katalogu C-GEO\BIN.
Jeśli będzie miał Pan potem problemy z WMS - proszę o kontakt z naszym serwisem. Pomożemy online.
Pozdrawiam Jurek B.

zwierz84
__
__
Posty: 31
Rejestracja: piątek, 4 marca 2011, 12:45

Re: problem z WMS

Post autor: zwierz84 » wtorek, 18 września 2018, 13:32

Na razie działa. Dzięki za pomoc

marcinn
______
______
Posty: 525
Rejestracja: czwartek, 7 marca 2013, 12:52
Lokalizacja: oświęcim

Re: problem z WMS

Post autor: marcinn » środa, 6 lutego 2019, 01:05

Witam. Nie uruchamia mi się praca w trybie online poniższego wms

http://geoportal.powiat.oswiecim.pl/isd ... dp.dll/wms

Jeszcze jakiś czas temu wszystko działało (może ze 2-3 miesiące temu). U was też nie działa? Poniżej podaję punkt w obszarze
X= 5546479.74
Y= 6585910.17

Awatar użytkownika
Wojtek P.
Team
Team
Posty: 776
Rejestracja: wtorek, 8 lutego 2005, 09:35

Re: problem z WMS

Post autor: Wojtek P. » środa, 6 lutego 2019, 09:50

działa
Załączniki
Przechwytywanie.JPG
Przechwytywanie.JPG (115.48 KiB) Przejrzano 835 razy
-To serve and protect-

Awatar użytkownika
Wojtek P.
Team
Team
Posty: 776
Rejestracja: wtorek, 8 lutego 2005, 09:35

Re: problem z WMS

Post autor: Wojtek P. » środa, 6 lutego 2019, 09:52

A takie mam ustawienia:
Załączniki
Przechwytywanie2.JPG
Przechwytywanie2.JPG (135.75 KiB) Przejrzano 835 razy
-To serve and protect-

marcinn
______
______
Posty: 525
Rejestracja: czwartek, 7 marca 2013, 12:52
Lokalizacja: oświęcim

Re: problem z WMS

Post autor: marcinn » środa, 6 lutego 2019, 23:52

Ustawienia mam takie same. Windows 10 bez żadnego antywirusa.
Próbowałem jeszcze ustawić w dla katalogu C-GEO prawy klawisz myszki > Właściwości > Zakładka Zabezpieczenia - uprawnienia dla Systemu i użytkowników - Pełna kontrola - Zezwalaj.
Ale przy tej operacji mam odmowę dostępu. Może to być przyczyną? Rastry pobierają mi się normalnie, "geoportal kataster" też chodzi, tylko ten wms powiatowy mi się nie odpala. A kiedyś nie miałem problemu. Robiłem reinstalacje systemu i może zapomniałem o czymś? C-Geo uruchamiam jako administrator

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2252
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: problem z WMS

Post autor: grzes » czwartek, 7 lutego 2019, 09:36

A jakie sa objawy nie dzialania? W oknie WMS pojawia sie żółty trójkąt? Na pewno to samo odwzorowanie wybrane? Nazwy warstw są te same?
pozdrawiam
grzes

marcinn
______
______
Posty: 525
Rejestracja: czwartek, 7 marca 2013, 12:52
Lokalizacja: oświęcim

Re: problem z WMS

Post autor: marcinn » czwartek, 7 lutego 2019, 13:35

Wszystkie dane z tabelki wms mam identyczne, odwzorowanie to samo, układ mapy wybrany 2000/18. Po uruchomieniu w lewym dolnym rogu normalnie pojawia się ikonka WMS (bez żółtego trójkąta), ale mimo wszystko podkład się nie pojawia. Wydaje mi się, że po którejś z wcześniejszych aktualizacji się tak stało, bo w programie nic nie zmieniałem, ani w ustawieniach systemu, a od dłuższego czasu nie działa

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 5892
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: problem z WMS

Post autor: Jurek B. » czwartek, 7 lutego 2019, 13:49

Może uda się pomóc online - proszę o tel. na komórkę w Pomoc - O Programie
Pozdrawiam Jurek B.

marcinn
______
______
Posty: 525
Rejestracja: czwartek, 7 marca 2013, 12:52
Lokalizacja: oświęcim

Re: problem z WMS

Post autor: marcinn » środa, 17 kwietnia 2019, 08:59

Od dłuższego czasu przy próbie włączenia wms z planem miejscowym otrzymuję poniższy komunikat. Co to może być?
Bez tytułu.png
Bez tytułu.png (13.89 KiB) Przejrzano 76 razy

trazja
Team
Team
Posty: 380
Rejestracja: wtorek, 10 marca 2015, 20:49

Re: problem z WMS

Post autor: trazja » środa, 17 kwietnia 2019, 09:37

Jeśli chodzi o Krajową Integrację MPZP to GUGiK zmienił adres usługi na http://integracja.gugik.gov.pl/cgi-bin/ ... strzennego - trzeba podmienić sobie w kliencie WMS lub poczekać na aktualizację C-GEO, w której będzie już zmieniony adres na nowy.

ODPOWIEDZ