aktualizacja 2019-03-05

Pytania dotyczące obsługi programu C-Geo V8 i kolejnych edycji
marcinn
______
______
Posty: 535
Rejestracja: czwartek, 7 marca 2013, 12:52
Lokalizacja: oświęcim

aktualizacja 2019-03-05

Post autor: marcinn » wtorek, 5 marca 2019, 18:11

Windows defender (win10) wyrzuca komunikat o wirusie.

maciekwu
VIP
VIP
Posty: 810
Rejestracja: czwartek, 31 marca 2005, 19:17

Re: aktualizacja 2019-03-05

Post autor: maciekwu » wtorek, 5 marca 2019, 18:32

też nie mogę zaktualizować win 10 komunikat: "system windows nie może uzyskać dostępu do określonego urządzenia, ścieżki lub pliku. Możesz nie mieć odpowiednich uprawnień dostępu do elementu."

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 5920
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: aktualizacja 2019-03-05

Post autor: Jurek B. » wtorek, 5 marca 2019, 18:53

Windows defender (win10) wyrzuca komunikat o wirusie.
Ale chodzi o uruchomienie programu aktualizacyjnego, czy samego C-GEO już po aktualizacji?
Jeśli chodzi o C-GEO po aktualizacji to trzeba w oknie Windows Defender włączyć zezwolenie na działanie C-GEO - w oknie z monitoringiem zdarzeń.
też nie mogę zaktualizować win 10 komunikat: "system windows nie może uzyskać dostępu do określonego urządzenia, ścieżki lub pliku. Możesz nie mieć odpowiednich uprawnień dostępu do elementu."
Zalecam restart komputera i uruchomienie aktualizacji z pobranego wcześniej pliku, bez uruchamiania dotychczasowego C-GEO.
Pozdrawiam Jurek B.

pabik1
_____
_____
Posty: 305
Rejestracja: sobota, 30 lipca 2005, 20:56

Re: aktualizacja 2019-03-05

Post autor: pabik1 » środa, 6 marca 2019, 07:48

Po aktualizacji programu wyskakują mi informacje o znalezieniu wirusa
Załączniki
tr.jpeg
tr.jpeg (132.19 KiB) Przejrzano 2001 razy

maciekwu
VIP
VIP
Posty: 810
Rejestracja: czwartek, 31 marca 2005, 19:17

Re: aktualizacja 2019-03-05

Post autor: maciekwu » środa, 6 marca 2019, 08:57

w moim przypadku zadziałało. Dziękuję za pomoc.

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 5920
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: aktualizacja 2019-03-05

Post autor: Jurek B. » środa, 6 marca 2019, 09:14

autor: pabik1 » śr mar 06, 2019 7:48 am
Po aktualizacji programu wyskakują mi informacje o znalezieniu wirusa
Tak jak pisałem wcześniej:
trzeba w oknie Windows Defender włączyć zezwolenie na działanie C-GEO - w oknie z monitoringiem zdarzeń.
Pozdrawiam Jurek B.

maciekwu
VIP
VIP
Posty: 810
Rejestracja: czwartek, 31 marca 2005, 19:17

Re: aktualizacja 2019-03-05

Post autor: maciekwu » środa, 6 marca 2019, 09:52

AVG także ma zastrzeżenia do pliku c-geo.exe po aktualizacji

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 5920
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: aktualizacja 2019-03-05

Post autor: Jurek B. » środa, 6 marca 2019, 09:55

Wielokrotnie o tym piszemy - należy konfigurować programy antywirusowe tak by C-GEO było aplikacją zaufaną.
Pozdrawiam Jurek B.

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2257
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: aktualizacja 2019-03-05

Post autor: grzes » środa, 6 marca 2019, 10:19

Wyglada że skaner microsoftu stał się bardzo czuły a nasze kompilacje układają mu się w coś podejrzanego. Niestety jest to losowe. I w dodatku nie na kazdym stanowisku - wczorajszy plik u mnie nie powoduje żadnych alertów. Sprawdziłem przez https://www.virustotal.com i na 68 skanerów tylko microsoft-u ma problem z tym exe. Jeśli to komuś przeszkadza i nie potrafi sobie poradzić, to dzisiejsza kompilacja wydaje się nie podpadać defenderowi:
cgeo8.exe. Można pobrać i podmienić plik.
pozdrawiam
grzes

prezesmaciej
__
__
Posty: 27
Rejestracja: piątek, 22 stycznia 2010, 10:29
Lokalizacja: Wrocław

Re: aktualizacja 2019-03-05

Post autor: prezesmaciej » środa, 6 marca 2019, 19:52

Witam
Przy próbie pobrania o 18:50
Załączniki
Schowek01.png
Schowek01.png (49.14 KiB) Przejrzano 1848 razy

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 5920
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: aktualizacja 2019-03-05

Post autor: Jurek B. » środa, 6 marca 2019, 20:38

prezesmaciej pisze:
środa, 6 marca 2019, 19:52
Witam
Przy próbie pobrania o 18:50
Chyba Grześ zrobił błąd w linku - powinien być taki http://softline.geo.pl/test/cgeo8.exe
Pozdrawiam Jurek B.

maciekwu
VIP
VIP
Posty: 810
Rejestracja: czwartek, 31 marca 2005, 19:17

Re: aktualizacja 2019-03-05

Post autor: maciekwu » czwartek, 7 marca 2019, 09:59

po podmianie pliku defender dalej blokuje

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 5920
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: aktualizacja 2019-03-05

Post autor: Jurek B. » czwartek, 7 marca 2019, 10:09

maciekwu pisze:
czwartek, 7 marca 2019, 09:59
po podmianie pliku defender dalej blokuje
Najlepiej byłoby zrobić tak jak napisałem w swojej pierwszej odpowiedzi w tym wątku - należy skonfigurować zabezpieczenia Windows Defendera w swoim komputerze.
Pozdrawiam Jurek B.

KZibi
____
____
Posty: 146
Rejestracja: wtorek, 8 sierpnia 2006, 19:17

Re: aktualizacja 2019-03-05

Post autor: KZibi » niedziela, 10 marca 2019, 22:23

KZibi pisze:
poniedziałek, 13 sierpnia 2018, 20:26
Witam
Zauważyłem, że podczas tworzenia obiektów zarówno liniowych jak i zamkniętych
(np. płot,jezdnia itp.) nie następuje odświeżanie. Opiszę jak to wygląda: "rysując" na mapie np ogrodzenie jezdnię czy jakikolwiek przewód
po wypełnieniu atrybutów i zamknięciu tabelki na mapie nic nie widać (Rys.2) trzeba albo odświeżyć mapę bądź przesunąć ją myszą wówczas obiekt staje się widoczny. Sprawdzałem to na trzech komputerach i jest to samo. Przed aktualizacją tak nie było.
Pozdrawiam
KZibi
Witam
Powyższy cytat dotyczył mojego postu "Aktualizacja 8.11.06.19 z dnia 2018-06-19"
i z tym jest ok, problem nadal jest z opisami na czarnym tle mapy. O ile etykiety wstawiają się widoczne to po przesunięciu ich
stają się niewidoczne (biały prostokąt) a opisy wstawiane z mojej warstwy są niewidoczne (Rys1 i Rys2)
nie wiem czy to będzie widoczne na zrzucie. Problem dotyczy tylko czarnego tła mapy. Przyzwyczaiłem się do czarnego tła mapy.
Czy można coś temu zaradzić.
Pozdrawiam
KZibi
Załączniki
Rys2.png
Rys2.png (14.48 KiB) Przejrzano 1678 razy
Rys1.png
Rys1.png (43.05 KiB) Przejrzano 1678 razy

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 5920
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: aktualizacja 2019-03-05

Post autor: Jurek B. » poniedziałek, 11 marca 2019, 09:38

...O ile etykiety wstawiają się widoczne to po przesunięciu ich
stają się niewidoczne (biały prostokąt) a opisy wstawiane z mojej warstwy są niewidoczne (Rys1 i Rys2)
Co etykiet niewidocznych po przesunięciu, to co prawda po odświeżeniu mapy są widoczne z powrotem, ale przekażę programiście by zrobił żeby widać je było od razu po przesunięciu.
Co do tych niewidocznych w ogóle - to nie umiem tego wywołać u siebie - przydałaby się więc kopia mapy z takimi napisami.
Pozdrawiam Jurek B.

KZibi
____
____
Posty: 146
Rejestracja: wtorek, 8 sierpnia 2006, 19:17

Re: aktualizacja 2019-03-05

Post autor: KZibi » poniedziałek, 11 marca 2019, 21:02

Jurek B. pisze:
poniedziałek, 11 marca 2019, 09:38
...O ile etykiety wstawiają się widoczne to po przesunięciu ich
stają się niewidoczne (biały prostokąt) a opisy wstawiane z mojej warstwy są niewidoczne (Rys1 i Rys2)
Co etykiet niewidocznych po przesunięciu, to co prawda po odświeżeniu mapy są widoczne z powrotem, ale przekażę programiście by zrobił żeby widać je było od razu po przesunięciu.
Co do tych niewidocznych w ogóle - to nie umiem tego wywołać u siebie - przydałaby się więc kopia mapy z takimi napisami.
Witam
Tak się dzieje tylko gdy wstawiam opis ( z założonej warstwy np. opis pktów) z poziomu
"wstaw opis do punktów" z menu pod prawym klawiszem, natomiast gdy wstawiam z ikony "wstaw opis do wskazywanych punktów"
jest ok, tyle że z tego poziomu można wstawić tylko pojedyncze nr punktów. Wg mnie działa to podobnie jak wstawianie etykiet z bazy danych
z tym, że odświeżanie nic nie daje. Kopia mapy wysłana na softline@xgeo.pl
Pozdrawiam
KZibi
Załączniki
Rys1.png
Rys1.png (18.33 KiB) Przejrzano 1577 razy

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 5920
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: aktualizacja 2019-03-05

Post autor: Jurek B. » poniedziałek, 11 marca 2019, 21:30

Niestety na tej mapie nie było żadnych opisów, wyłącznie punkty, więc gdy ja umieszczam opisy zgodnie z Pana informacją - Wstaw opis do punktów, to tekst jest widoczny. Nie było też tej warstwy "opis pktów" na której Pan umieszczał napisy.
Aby pomóc muszę dostać to co Pan pokazuje na zrzutach ekranu jako kopia mapy - czyli mapę na której są niewidoczne na czarnym tle napisy.
Pozdrawiam Jurek B.

KZibi
____
____
Posty: 146
Rejestracja: wtorek, 8 sierpnia 2006, 19:17

Re: aktualizacja 2019-03-05

Post autor: KZibi » wtorek, 12 marca 2019, 11:38

KZibi pisze:
poniedziałek, 11 marca 2019, 21:02
Jurek B. pisze:
poniedziałek, 11 marca 2019, 09:38
...O ile etykiety wstawiają się widoczne to po przesunięciu ich
stają się niewidoczne (biały prostokąt) a opisy wstawiane z mojej warstwy są niewidoczne (Rys1 i Rys2)
Co etykiet niewidocznych po przesunięciu, to co prawda po odświeżeniu mapy są widoczne z powrotem, ale przekażę programiście by zrobił żeby widać je było od razu po przesunięciu.
Co do tych niewidocznych w ogóle - to nie umiem tego wywołać u siebie - przydałaby się więc kopia mapy z takimi napisami.
Witam
Tak się dzieje tylko gdy wstawiam opis ( z założonej warstwy np. opis pktów) z poziomu
"wstaw opis do punktów" z menu pod prawym klawiszem, natomiast gdy wstawiam z ikony "wstaw opis do wskazywanych punktów"
jest ok, tyle że z tego poziomu można wstawić tylko pojedyncze nr punktów. Wg mnie działa to podobnie jak wstawianie etykiet z bazy danych
z tym, że odświeżanie nic nie daje. Kopia mapy wysłana na softline@xgeo.pl
Pozdrawiam
KZibi
Witam
Doszedłem gdzie leży przyczyna (jakiś czas temu miałem podobną sytuację) wystarczyło wyłączyć w opcje - parametry programu
funkcję "kolor opisu punktu taki jak kolor punktu" i pomogło.
Dzięki za poświęcony czas zwłaszcza na "czacie" mailowym".
Pozdrawiam
KZibi

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 5920
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: aktualizacja 2019-03-05

Post autor: Jurek B. » wtorek, 12 marca 2019, 11:54

Witam, a to ciekawe, dawno nie widziałem tej opcji w działaniu.
Przy okazji w wersji testowej jest już poprawka tego niewyświetlania napisu po edycji - już bez konieczności odświeżenia mapy.
Pozdrawiam Jurek B.

KZibi
____
____
Posty: 146
Rejestracja: wtorek, 8 sierpnia 2006, 19:17

Re: aktualizacja 2019-03-05

Post autor: KZibi » wtorek, 12 marca 2019, 12:12

Jurek B. pisze:
wtorek, 12 marca 2019, 11:54
Witam, a to ciekawe, dawno nie widziałem tej opcji w działaniu.
Przy okazji w wersji testowej jest już poprawka tego niewyświetlania napisu po edycji - już bez konieczności odświeżenia mapy.
Dzięki :)

Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1094
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: aktualizacja 2019-03-05

Post autor: MarekOtt » wtorek, 9 kwietnia 2019, 07:34

Opcja "wstaw opis do punktów", nie działa wstawianie kursywą.



edit:. W ogóle nie działa możliwość zmiany czcionki na kursywę, także w edycji za pomocą szybkiego wstawiania tekstu na mapę. ..czy to coś u mnie ?

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 5920
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: aktualizacja 2019-03-05

Post autor: Jurek B. » wtorek, 9 kwietnia 2019, 08:33

Może coś z czcionką - u mnie działa dla tej i innych czcionek.
Pozdrawiam Jurek B.

Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1094
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: aktualizacja 2019-03-05

Post autor: MarekOtt » wtorek, 9 kwietnia 2019, 14:48

Jurek B. pisze:
wtorek, 9 kwietnia 2019, 08:33
Może coś z czcionką - u mnie działa dla tej i innych czcionek.
Problem rozwiązany, w opcjach programu miałem ustawione pochylenie na "0%" i nie mam pojęcia kiedy mi się to zmieniło ;).

Przepraszam za zamieszanie

giekon
___
___
Posty: 85
Rejestracja: środa, 9 grudnia 2015, 16:27
Lokalizacja: Kluczbork

Re: aktualizacja 2019-03-05

Post autor: giekon » piątek, 26 kwietnia 2019, 10:01

Witam,
Mój problem odnosi się raczej do każdorazowej aktualizacji :/ Chodzi o to że po wgraniu nowej wersji programu zdarza się dosyć często "przekodowanie" istniejących punktów. Symbole np. drzew lub punktów osnowy zostają zastąpione innymi lub całkowicie znikają - w kodzie punktu pojawia się opis [0]. Nie zmieniam zestawu kodów, podczas instalacji zaznaczam "Pozostaw moje pliki konfiguracyjne" a mimo to problem się pojawia. Nie wszystko udaje się potem wyłapać szczególnie gdy nie ma się już "podkładu" do porównania i wychodzą cyrki :/ Jest jakieś wyjście żeby rozwiązać ten problem? Wiem że można modyfikować plik z kodami ale nie o to chyba chodzi.
---
Pozdrawiam
Grzesiek

Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1094
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: aktualizacja 2019-03-05

Post autor: MarekOtt » piątek, 26 kwietnia 2019, 12:00

giekon pisze:
piątek, 26 kwietnia 2019, 10:01
Witam,
Mój problem odnosi się raczej do każdorazowej aktualizacji :/ Chodzi o to że po wgraniu nowej wersji programu zdarza się dosyć często "przekodowanie" istniejących punktów. Symbole np. drzew lub punktów osnowy zostają zastąpione innymi lub całkowicie znikają - w kodzie punktu pojawia się opis [0]. Nie zmieniam zestawu kodów, podczas instalacji zaznaczam "Pozostaw moje pliki konfiguracyjne" a mimo to problem się pojawia. Nie wszystko udaje się potem wyłapać szczególnie gdy nie ma się już "podkładu" do porównania i wychodzą cyrki :/ Jest jakieś wyjście żeby rozwiązać ten problem? Wiem że można modyfikować plik z kodami ale nie o to chyba chodzi.
Tytaj powinieneś coś na ten temat znaleźć
/viewtopic.php?f=507&t=10119&hilit=symbol

ODPOWIEDZ