ZRD z Ewmapy

Pytania dotyczące obsługi programu C-Geo V8 i kolejnych edycji
maciekwu
VIP
VIP
Posty: 810
Rejestracja: czwartek, 31 marca 2005, 19:17

ZRD z Ewmapy

Post autor: maciekwu » sobota, 9 marca 2019, 14:33

obecnie Ewmapa rozróżnia atrybut ZRD pozyskany wg słownika G-5 od słownika z rozporządzenia. Te z rozporządzenia są dwucyfrowe i mają dołożoną 1 z przodu. C-Geo tego nie rozróżnia. Słownik dla ZRD jest wyłącznie zgodny z rozporządzeniem. Powoduje to przekłamanie przy imporcie z pliku tekstowego. Można założyć sobie kolumny bez podpinania słowników i import jest prawidłowy. Problem pojawia się np przy analizie punktów i tworzeniu wykazu zmian punktów. C-geo wtych obliczeniach i raportach nie widzi różnicy pomiędzy tymi atrybutam obcina z np 11 pierwszą 1 i widzi atrybut jako 1 19 widzi jako 9 . Powstają nie prawdziwe dokumenty. Co da się z tym zrobić?

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 5920
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: ZRD z Ewmapy

Post autor: Jurek B. » niedziela, 10 marca 2019, 13:36

Z tego co Pan opisał to nie C-GEO ma problem z atrybutami ZRD, ale Ewmapa skoro dla atrybutu ZRD nadaje niezgodne z przepisami wartości.
Czy otrzymuje Pan dane z Ewmapy zgodnie z prawem - czyli w GML? Jeśli nie, to warto zgłosić to do PODGiK, że wydają dane w formacie niezgodnym z przepisami, a ponadto jeśli w ZRD są jakieś inne niż obowiązujące wartości - również jest to zaniedbanie ze strony PDGiK, które może skutkować przekłamaniami w dokumentach. PODGiK powinien dostosować swoje dane do aktualnie obowiązujących wartości.

Natomiast oczywiście może Pan dostosować słowniki w C-GEO do takich niezgodnych z prawem danych, zmieniając zawartość słownika ZRD. Wystarczy odnaleźć w C-GEO\BIN plik slowniki.ini i w nim sekcję:
[EGB_ZrodloDanychZRD_2015]
ile=14
0=1|1. ZRD1 geodezyjne pomiary terenowe poprzedzone rozgraniczeniem nieruchomości, wznowieniem znaków granicznych, wyznaczeniem punktów granicznych lub ustaleniem ich położenia w innym trybie, w tym w trybie określonym w § 39 ust. 1 i 2 rozporządzenia
1=2|2. ZRD2 geodezyjne pomiary terenowe niepoprzedzone rozgraniczeniem nieruchomości, wznowieniem znaków granicznych, wyznaczeniem punktów granicznych lub ustaleniem ich położenia w innym trybie
2=3|3. ZRD3 geodezyjne pomiary fotogrametryczne punktów granicznych, których położenie zostało uprzednio ustalone w sposób określony w § 37 ust. 2 rozporządzenia, a także pomiary fotogrametryczne znaków granicznych uwidocznionych na zdjęciach lotniczych lub na ortofotomapie w wyniku ich sygnalizacji przed wykonaniem zdjęć
3=4|4. ZRD4 geodezyjne pomiary fotogrametryczne niepoprzedzone ustaleniem przebiegu granic działek ewidencyjnych lub sygnalizacją znaków granicznych przed wykonaniem zdjęć lotniczych
...
Tu można zmienić liczby po znaku =, na takie jak Pan potrzebuje, a także dodać nowe wpisy, pamiętając o zmianie wartości "ile" - na taką, która uwzględnia nowe wiersze. Potem włączyć program i korzystać ze słownika.
Oczywiście taki słownik po aktualizacji C-GEO będzie zresetowany do ustawień standardowych, więc powinien go Pan sobie zachować w odrębnym miejscu do otworzenia w razie potrzeby.
Pozdrawiam Jurek B.

maciekwu
VIP
VIP
Posty: 810
Rejestracja: czwartek, 31 marca 2005, 19:17

Re: ZRD z Ewmapy

Post autor: maciekwu » niedziela, 10 marca 2019, 15:53

Ewmapa nie ma problemu z atrybutami. Problem wynika z faktu, że baza np dla gminy zawiera obiekty opracowane przed aktualizacją rozporządzenia wtedy gdy obowiązywał katlog G-5. Obecnie obiekty mają atrybuty z katalogu rozporządzenia. Nie ma możliwości "przetłumaczenia" ZRD z katalogu G-5 na katalog Rozporządzenia. Trzeba by analizować poszczególne punkty. W tej sytuacji ładując nowe obiekty do bazy muszą atrybuty ZRD różnic się od tych wg G-5. Np na linii granicznej obiektu sporządzonego wg G-5 pojawiają sie teraz punkty wg katalogu rozporządzenia. Podobnie gdy aktualizuje się obręb, który był opracowany pod rządami G-5 w obecnej chwili gdy atrybuty określane są wg rozporządzenia.Tak więc problem istnieje. Nie wynika on z błędu programu Ewmapy, która przystosowała się do sytuacji lecz z nie przystosowania się C-geo do sytuacji.

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 5920
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: ZRD z Ewmapy

Post autor: Jurek B. » niedziela, 10 marca 2019, 18:06

To może poda Pan podstawę prawną, która pozwala na "dostosowanie się do sytuacji"? Nie znajdzie Pan ma takiej podstawy prawnej.
W poprzednim poście poradziłem jak może Pan zmienić na swój użytek słownik ZRD w C-GEO jeśli jest to Panu rzeczywiście potrzebne. Wtedy także w C-GEO będzie miał Pan takie same oznaczenia ZRD jak otrzymuje Pan z Ewmapy.

Od wejścia w życie rozporządzenia w sprawie EGiB minęło już ponad 3 lata, był więc czas by starosta spełnił swój obowiązek i dostosował atrybuty punktów granicznych do aktualnych wymagań ustawy Prawo geodezyjne i rozporządzenia w sprawie EGiB.
To, że starosta tego nie zrobił, nie upoważnia Pana by obarczać winą nasz program za niewyświetlanie jakichś wymyślonych atrybutów przez dostawcę systemu do prowadzenia PZGiK, po to by starosta mógł nadal utrzymywać niezgodny z prawem stan swoich baz danych.
Pozdrawiam Jurek B.

maciekwu
VIP
VIP
Posty: 810
Rejestracja: czwartek, 31 marca 2005, 19:17

Re: ZRD z Ewmapy

Post autor: maciekwu » niedziela, 10 marca 2019, 18:55

przy takim sposobie rozumowania widzę, że jestem bez szans. Niestety rzeczywistość jest obiektywna i jej zaklinanie nie prowadzi do niczego. Sytuacja, którą opisałem jest w wielu starostwach i dlatego Geobit jak sądzę rozwiązał problem w taki jak się okazało bardzo zgrabny sposób. Zupełnie nie rozumiem takiego podejścia.
Wersja ze słownikiem jest oczywiście do przyjęcia. Pozostaje pytanie jak zachowa się np raport porównania punktów i wykaz zmian punktów granicznych. Jeżeli będzie przyjmował dane tego mojego słownika to problem chyba z mojego punktu widzenia będzie rozwiązany.

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2257
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: ZRD z Ewmapy

Post autor: grzes » niedziela, 10 marca 2019, 20:20

Nie wiem czy dobrze rozumiem, ale obawiam się ze w porównaniu współrzędnych na dodatkowe atrybuty przeznaczony jest 1 znak. Więc jedyne rozwiązanie to konwersja pliku txt przed importem.
pozdrawiam
grzes

maciekwu
VIP
VIP
Posty: 810
Rejestracja: czwartek, 31 marca 2005, 19:17

Re: ZRD z Ewmapy

Post autor: maciekwu » poniedziałek, 11 marca 2019, 09:52

czy konwersję należy rozumieć jako wykorzystanie nie użytych wartości? Chyba innych możliwości nie ma bo jednoznakowych wartości wolnych właściwie nie ma. Swoją drogą zastanawiam się jak następuje wymiana z Ewmapą atrybutów ZRD punktów granicznych w sytuacji gdy Ewmapa 1-9 ma zarezerwowane dla G-5. Prawdopodobnie następuje przekłamania danych.
Mam jeszcze pytanie. Czy jest limit punktów do porównania? Raport z dużej ilości zawiera równo 5000 pkt.

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 5920
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: ZRD z Ewmapy

Post autor: Jurek B. » poniedziałek, 11 marca 2019, 10:36

Zapewne Ewmapa sama nie poradzi sobie z nowymi atrybutami przy ich imporcie skoro nadaje im inne wartości, niż te standardowe, ale tego nie wiem na pewno.
Co do ograniczenia modułu Porównanie współrzędnych - to tak - max. ilość punktów to 4999 - więc trzeba ewentualnie dzielić porównywane punkty na takie porcje. Chyba że Grześ zwiększy ilość max. jeśli będzie to możliwe.
Pozdrawiam Jurek B.

maciekwu
VIP
VIP
Posty: 810
Rejestracja: czwartek, 31 marca 2005, 19:17

Re: ZRD z Ewmapy

Post autor: maciekwu » poniedziałek, 11 marca 2019, 10:57

Dziękuję za pomoc.
Czy limit dotyczy punktów porównywanych czy tych, z którymi następuje porównanie?
Wygodnie byłoby jeżeli dało by się zwiększyć limit punktów. W obecnych opracowaniach występuje dużo punktów. Co do istoty problemu to wydaje mi się, że w obecnej sytuacji działając oczywiście zgodnie z literą prawa robimy zamieszanie w bazach. Starostwa nie mogą dokończyć modernizacji (szczególnie tam gdzie jest duże rozdrobnienie) i napewno nie uporządkują punktów. Ustawodawca nie nałożył takiego obowiązku. Swoją drogą ciekawy jestem jak to "wychodzi" w GML z Ewmapy. W plikach tekstowych jest OK.

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2257
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: ZRD z Ewmapy

Post autor: grzes » poniedziałek, 11 marca 2019, 12:33

W testowej wersji zwiekszony dwukrotnie limit.
Co do konwersji txt to mialem na mysli dostosowanie atrybutow do stanu obowiązujacego (ucięcie jedynek czy co tam jest). Praca na atrybutach obowiązujacych i ew. dopisanie jedynek w wynikowym pliku txt (jesli taki trzeba wydać)
pozdrawiam
grzes

maciekwu
VIP
VIP
Posty: 810
Rejestracja: czwartek, 31 marca 2005, 19:17

Re: ZRD z Ewmapy

Post autor: maciekwu » poniedziałek, 11 marca 2019, 12:37

nie da się tak dokonać konwersji gdyż w zbiorze punktów występują punkty i wg G-5 i wg rozporządzenia. Np na liniach granic pomiędzy obrębami.
Za zwiekszenie limitu dziękuję.

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2257
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: ZRD z Ewmapy

Post autor: grzes » poniedziałek, 11 marca 2019, 13:25

No to gorzej - ew. jesli jedyny problem (po uzupelnieniu slownika) to bedzie modul porownania wspolrzednych to sprobuje zwiekszyc ilosc znakow
pozdrawiam
grzes

maciekwu
VIP
VIP
Posty: 810
Rejestracja: czwartek, 31 marca 2005, 19:17

Re: ZRD z Ewmapy

Post autor: maciekwu » wtorek, 12 marca 2019, 09:27

wg mnie jest jeszcze gorzej ale nie chcę poszerzać tematu.
Mam prośbę o wyjaśnienie jeszcze jednej kwestii związanej z problemem porównania punktów.
Mam zadanie porównać dwa zbiory punktów każdy o ilości około 40000 punktów i opracować wykazy zmian. Importuję je na odrębne warstwy i punkty znajdujące się na jednej z warstw zaznaczam. Korzystam z zadania "kontrola punktów/porównaj punkty blisko leżące" -porównaj z zaznaczonymi. Pytanie który zbiór limituje porównanie czyli, który zbiór muszę dzielić?

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 5920
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: ZRD z Ewmapy

Post autor: Jurek B. » wtorek, 12 marca 2019, 12:56

Najlepiej chyba dzielić ten zaznaczany zbiór punktów na porcje.
Pozdrawiam Jurek B.

maciekwu
VIP
VIP
Posty: 810
Rejestracja: czwartek, 31 marca 2005, 19:17

Re: ZRD z Ewmapy

Post autor: maciekwu » wtorek, 12 marca 2019, 15:08

dziękuję za pomoc i rady.

maciekwu
VIP
VIP
Posty: 810
Rejestracja: czwartek, 31 marca 2005, 19:17

Re: ZRD z Ewmapy

Post autor: maciekwu » poniedziałek, 18 marca 2019, 18:01

słownik uzupełniony, w tabeli prawidłowo ale raporty dalej redukują ZRD z 11 do 1 itd. (np wykaz zmian punktów) cała robota do kosza.

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2257
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: ZRD z Ewmapy

Post autor: grzes » poniedziałek, 18 marca 2019, 22:41

uzupełnienie słownika to chyba nie była duża robota :wink:
o ktory konkretnie raport chodzi? Z porównania współrzędnych?
pozdrawiam
grzes

maciekwu
VIP
VIP
Posty: 810
Rejestracja: czwartek, 31 marca 2005, 19:17

Re: ZRD z Ewmapy

Post autor: maciekwu » wtorek, 19 marca 2019, 10:57

już w zadaniu porównania punktów ZRD jest zredukowane z 11 do 1, także wykaz zmian punktów, porównanie współrzędnych. Myślę, że wszystkie raporty z tego zadania. Wykaz współrzędnych robiony z tabeli widzi te atrybuty prawidłowo. Chyba, że jest to problem jakichś ustawień. Jeżeli tak to prosiłbym o podpowiedź.

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2257
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: ZRD z Ewmapy

Post autor: grzes » wtorek, 19 marca 2019, 14:16

o porownaniu wspolrzednych pisalem wyżej - tam jest ograniczenie do 1 znaku - postaram sie je zwiekszyc - zobaczymy czy to cos da
pozdrawiam
grzes

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2257
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: ZRD z Ewmapy

Post autor: grzes » wtorek, 19 marca 2019, 14:19

proszę sprawdzić wersję testową - tylko zadanie w porównaniu trzeba zbudować od zera - dla tych zapisanych na pewno nie bedzie dzialac
pozdrawiam
grzes

maciekwu
VIP
VIP
Posty: 810
Rejestracja: czwartek, 31 marca 2005, 19:17

Re: ZRD z Ewmapy

Post autor: maciekwu » wtorek, 19 marca 2019, 14:53

po wgraniu pliku tekstowego zadanie porównania punktów w polach atrybutów pozostaje puste, raporty wykazu zmian punktów i porównania współrzędnych także pola atrybutów mają puste.

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2257
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: ZRD z Ewmapy

Post autor: grzes » wtorek, 19 marca 2019, 15:10

nie bardzo rozumiem - u mnie dziala jak dzialalo - proszę mi dokladnie opisac co Pan robi.
Cały czas mówimy o opcji Obliczenia->Porównanie wspołrzednych?
Jak tak, to jak Pan tam wstawia punkty? Po wpisaniu numeru "z ręki" atrybuty wskakują do tabelki?
pozdrawiam
grzes

maciekwu
VIP
VIP
Posty: 810
Rejestracja: czwartek, 31 marca 2005, 19:17

Re: ZRD z Ewmapy

Post autor: maciekwu » wtorek, 19 marca 2019, 15:27

punkty mam w tabeli z prawidłowymi atrybutami. Część punktów jest zaznaczona. Wchodzę : Tabela /kontrola punktów/położone blisko siebie- oznaczam promień badania oraz opcję porównaj z zaznaczonymi. Przenoszę wszystkie grupy do porównania. Tabela porównania -pola atrybutów pozostają puste, pozostałe pla OK. Wszystkie raporty robione z tego zadania także mają puste pola atrybutów. Powtórzyłem teraz te czynności efekt jest bez zmian.

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2257
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: ZRD z Ewmapy

Post autor: grzes » wtorek, 19 marca 2019, 18:07

No nie widzę problemu - wsio się przenosi. Na pewno tabela na której Pan pracuje jest oznaczona jako robocza?
pozdrawiam
grzes

maciekwu
VIP
VIP
Posty: 810
Rejestracja: czwartek, 31 marca 2005, 19:17

Re: ZRD z Ewmapy

Post autor: maciekwu » środa, 20 marca 2019, 09:02

pobrałem jeszcze raz plik testowy i bardzo dokładnie powtórzyłem całe postępowanie.
Działa wszystki prawidłowo
Bardzo dziękuję za pomoc. Bardzo ułatwiło mi to pracę. :D

ODPOWIEDZ