Eksport do innej mapy

Pytania dotyczące obsługi programu C-Geo V8 i kolejnych edycji
marioo
VIP
VIP
Posty: 941
Rejestracja: piątek, 23 czerwca 2006, 08:22
Lokalizacja: Białystok

Eksport do innej mapy

Post autor: marioo » wtorek, 12 marca 2019, 12:49

Podczas eksportu mapy obiektowej do mapy zwykłej dostaję takie komunikaty jak na zdjęciach. Pytanie jest co one oznaczają? czy wszystkie warstwy i znajdujące się na nich elementy przechodzą na nową mapę. Dodam tylko, że w ośrodku cały gesut jest obiektowy (dostaję GMLa), a sytuacja prowadzona jest po staremu w ewmapie i do tego oddzielnie ewidencja, więc dostaję 3 pliki które muszę połączyć.
Załączniki
Bez tytułu.png
Bez tytułu.png (24.52 KiB) Przejrzano 623 razy
Przechwytywanie.PNG
Przechwytywanie.PNG (9.92 KiB) Przejrzano 642 razy
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 5920
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Eksport do innej mapy

Post autor: Jurek B. » wtorek, 12 marca 2019, 13:11

Tak może być dlatego, że np. dane EGiB importował Pan z Ewmapy nie do mapy z szablonu MapaZasadnicza2015 ze wskazaniem jakie są warstwy docelowe dla działek, użytków, punktów granicznych czy budynków, ale do mapy bez szablonu lub z szablonem Ewmapa. Wtedy przy łączeniu map taki komunikat oznacza, że te obiekty, które wymieniłem, się nie przeniosły.
Pozdrawiam Jurek B.

marioo
VIP
VIP
Posty: 941
Rejestracja: piątek, 23 czerwca 2006, 08:22
Lokalizacja: Białystok

Re: Eksport do innej mapy

Post autor: marioo » czwartek, 14 marca 2019, 13:12

Jurek B. pisze:
wtorek, 12 marca 2019, 13:11
Tak może być dlatego, że np. dane EGiB importował Pan z Ewmapy nie do mapy z szablonu MapaZasadnicza2015 ze wskazaniem jakie są warstwy docelowe dla działek, użytków, punktów granicznych czy budynków, ale do mapy bez szablonu lub z szablonem Ewmapa. Wtedy przy łączeniu map taki komunikat oznacza, że te obiekty, które wymieniłem, się nie przeniosły.
Obiektowo (gml) mam tylko uzbrojenie terenu, działki i kontury są w dwóch plikach eksportu z Ewmapy ( do tego jeszcze plik acs) , a reszta (sytuacja) jako eksport warstw do modyfikacji.
Plik do modyfikacji eksportuję do tabeli gdzie wcześniej wczytałem działki i kontury. Potem robię eksport do innej mapy z tabeli na której mam wczytanego GMLa do tabeli gdzie jest już sytuacja i granice. Myślę że w takiej sytuacji nic nie ginie, ale nie jestem pewny.

Liczyłbym jednak żeby komunikaty mówiły co z czym sie dzieje, np: "Rózne typy warstw, dane na takiej i takiej warstwie nie będę eksportowane. Aby wyeksportować te dane zrób to i to". Ogólnie niepokoi mnie to, że coś może się nie wyeksportować a program tego faktu nie zasygnalizuje odpowiednio jasnym komunikatem. Teraz mam taką sytuację, że muszę takie "składanki" opracowywać do wydruku i do wydania dxfa dla projektanta, więc jest to sprawa dość ważna a nie chciałbym zrobić nieświadomie wybrakowanej mapy bo to już może być nie wesoła sprawa.

I jeszcze co oznacza "Warstwa o tym typie istnieje"? Co się dzieje jak wcisnę ok? Tutaj też przydałby się lepszy komunikat podobnie jak pisałem wyżej.
Pozdrawiam

ODPOWIEDZ