POWIERZCHNIE 2D I 3D

Pytania dotyczące obsługi programu C-Geo V8 i kolejnych edycji
gorys1
_
_
Posty: 7
Rejestracja: czwartek, 21 lipca 2011, 14:52

POWIERZCHNIE 2D I 3D

Post autor: gorys1 » środa, 31 sierpnia 2011, 09:23

Witam, mam pytanie. Mianowicie chodzi o obliczenie pola powierzchni 3D. W zakładce OBLICZENIA->OBLICZENIA OBJĘTOŚCI I WARSTWICE istnieje taka możliwość, aby liczyć powierzchnie 3D (skośne, np umocnienia skarp). Problem polega na tym, że mając wykop i obliczając jego objętość, objętość nasypu jest równa zero, powierzchnia wykopu jest równa np 1000m3, natomiast pod pozycją powierzchni 2D I 3D nasypu wychodzą jakieś wartości, pomimo że w objętości jest zero. Moje pytanie jest następujące, co oznacza pole powierzchni nasypu 2D I 3D, w przypadku wykonanego wykopu? :shock:

Awatar użytkownika
logis
Team
Team
Posty: 622
Rejestracja: wtorek, 13 grudnia 2005, 11:34
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: POWIERZCHNIE 2D I 3D

Post autor: logis » środa, 31 sierpnia 2011, 10:11

Witam,
proponuję przysłać nam mailem kopię projektu z zapisanym takim zadaniem obliczeniowym o jakim jest mowa (jest wykop a nie ma nasypu itp.) Spróbujemy wtedy coś ustalić.
Jacek
Jacek Małańczuk
71-788 92 87 wew. 6

Damains
_
_
Posty: 1
Rejestracja: wtorek, 16 kwietnia 2013, 23:11

Re: POWIERZCHNIE 2D I 3D

Post autor: Damains » wtorek, 16 kwietnia 2013, 23:18

Witam, ponawiam pytanie co oznacza pole powierzchni nasypu 2D I 3D.
Pozdrawiam!
Damian

Michal_K
___
___
Posty: 66
Rejestracja: wtorek, 24 stycznia 2012, 13:09

Re: POWIERZCHNIE 2D I 3D

Post autor: Michal_K » środa, 17 kwietnia 2013, 08:11

Powierzchnia 2D i 3D to powierzchnie z których 1sza nie uwzględnia wysokości a druga uwzględnia je w obliczeniach.

Jeśli chodzi o obliczenie powierzchni 3D to mając wykop bądź nasyp liczę 2 modele przestrzenne. 1 jako zerowy tylko zawierający tylko obrys obiektu a drugi jako rzeczowy zawierający wszystkie punkty obiektu którego muszę obliczyć objętość lub powierzchnię 3D. Gdy posiadam już modele to porównując je ze sobą (model 2 porównuje do 1) otrzymuję żądane wartości V lub P3D.

Awatar użytkownika
ariel0-0
_____
_____
Posty: 466
Rejestracja: środa, 7 kwietnia 2010, 00:02
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: POWIERZCHNIE 2D I 3D

Post autor: ariel0-0 » piątek, 24 stycznia 2014, 19:34

Brakuje mi możliwości prostego obliczenia powierzchni 3D np. dla umocnienia skarpy. Pozostaje używanie modułu do obliczeń objętości. Proponuję dodać taką możliwość do edycji obiektu zamkniętego oraz do obliczeń na mapie, podobnie jak w obliczeniach odległości i azymutu gdzie mamy bogactwo danych. Szkoda tylko że nie przechodzą do raportu.
Have a nice day

Jakub Kwinta
_____
_____
Posty: 340
Rejestracja: niedziela, 2 grudnia 2012, 19:55

Re: POWIERZCHNIE 2D I 3D

Post autor: Jakub Kwinta » piątek, 24 stycznia 2014, 20:19

ariel0-0 pisze:Brakuje mi możliwości prostego obliczenia powierzchni 3D np. dla umocnienia skarpy. Pozostaje używanie modułu do obliczeń objętości. Proponuję dodać taką możliwość do edycji obiektu zamkniętego oraz do obliczeń na mapie, podobnie jak w obliczeniach odległości i azymutu gdzie mamy bogactwo danych. Szkoda tylko że nie przechodzą do raportu.
Bardzo dobry pomysł. Czasem na szybko przydało by się coś policzyć a tu trzeba trochu poklikać przy objętościach.

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2679
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: POWIERZCHNIE 2D I 3D

Post autor: FaFaL » sobota, 25 stycznia 2014, 14:53

Ogólnie Panowie zdajecie sobie sprawę, że chcąc obliczyć powierzchnię 3D trzeba zbudować model 3D ? Czyli trzeba np. punkty połączyć w trójkąty (obiekt jest obrysem obszaru modelu, ale trzeba jeszcze zaznaczyć punkty będące wewnątrz obszaru obiektu które wyznaczają kształt terenu wewnątrz niego), następnie trzeba wizualnie sprawdzić czy w trójkątach nie ma kaszany itp .. a dopiero później można liczyć powierzchnię 3D... Może Panowie z Softline widzą miejsce na uproszczenie, ale ja jakoś nie mam pomysłu jak to wszystko wrzucić w małe okienko obliczeń na mapie :)
Jeśli założymy, że nie ma punktów dodatkowych - tylko te będące obrysem obiektu to można by wybrać obiekt na mapie i kliknąć oblicz objętość. Na mapie (lub dodatkowym oknie) pojawia się siatka trójkątów oraz wynik objętości (w oknie obliczeń należałoby ustawić wysokość płaszczyzny odniesienia).
Pozdrawiam Rafał Kocierz

Awatar użytkownika
ariel0-0
_____
_____
Posty: 466
Rejestracja: środa, 7 kwietnia 2010, 00:02
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: POWIERZCHNIE 2D I 3D

Post autor: ariel0-0 » sobota, 25 stycznia 2014, 15:46

Oczywiście, chodzi wyłącznie o nieduże obiekty które nie mają wewnątrz punktów dodatkowych, jedynie obrys. W przypadku prostych obiektów można się zdać na automatyczne trójkątowanie bez weryfikacji, zaś powierzchnie poszczególnych trójkątów liczyć z odległości skośnych. Nie rozumiem po co mielibyśmy wprowadzać powierzchnię odniesienia, skoro nie o obliczanie objętości tu chodzi.
Have a nice day

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2679
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: POWIERZCHNIE 2D I 3D

Post autor: FaFaL » sobota, 25 stycznia 2014, 15:47

Z tym poziomem odniesienia to mnie poniosło :) - zapomniałem, że to tylko o powierzchnię chodziło :)
Pozdrawiam Rafał Kocierz

Jakub Kwinta
_____
_____
Posty: 340
Rejestracja: niedziela, 2 grudnia 2012, 19:55

Re: POWIERZCHNIE 2D I 3D

Post autor: Jakub Kwinta » sobota, 25 stycznia 2014, 20:19

Dla mnie wystarczy wprowadzenie wyświetlania powierzchni 3d pod prawym przyciskiem myszy w informacjach obiektu. Jak mamy skarpę umocnioną ażurami połączymy obiektem zamkniętym górę, dół i po problemie.

Awatar użytkownika
ariel0-0
_____
_____
Posty: 466
Rejestracja: środa, 7 kwietnia 2010, 00:02
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: POWIERZCHNIE 2D I 3D

Post autor: ariel0-0 » niedziela, 26 stycznia 2014, 13:04

widziałbym to raczej jako opcję w edytorze obiektu, gdzie można sprawdzić przynajmniej punkty obrysu obiektu, czy przypadkiem nie jest zaczepiony do punktu z @, który wysokości nie posiada, co jest tym przypadku niezwykle istotne. Procedura liczenia powierzchni 3D jest istotnie bardziej zawiła niż się to z początku wydaje i nie ma sensu aby program liczył ją z automatu dla wszystkich obiektów zamkniętych. Stąd w informacji o obiekcie ciężko będzie o powierzchnię 3D, chyba że była już liczona w edytorze i zapamiętana. Tak myślę
Have a nice day

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 5995
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: POWIERZCHNIE 2D I 3D

Post autor: Jurek B. » niedziela, 26 stycznia 2014, 17:31

Mamy to już od jakiegoś czasu w planach, ale już na pewno nie w styczniu, czasu już mało a jeszcze parę drobiazgów musimy dopracować.
Pozdrawiam Jurek B.

Jakub Kwinta
_____
_____
Posty: 340
Rejestracja: niedziela, 2 grudnia 2012, 19:55

Re: POWIERZCHNIE 2D I 3D

Post autor: Jakub Kwinta » niedziela, 26 stycznia 2014, 18:36

ariel0-0 pisze:widziałbym to raczej jako opcję w edytorze obiektu, gdzie można sprawdzić przynajmniej punkty obrysu obiektu, czy przypadkiem nie jest zaczepiony do punktu z @, który wysokości nie posiada, co jest tym przypadku niezwykle istotne. Procedura liczenia powierzchni 3D jest istotnie bardziej zawiła niż się to z początku wydaje i nie ma sensu aby program liczył ją z automatu dla wszystkich obiektów zamkniętych. Stąd w informacji o obiekcie ciężko będzie o powierzchnię 3D, chyba że była już liczona w edytorze i zapamiętana. Tak myślę
Przy dużej ilości punktów na mapie może rzeczywiście lepiej wykorzystać edytor obiektu, albo tak jak wcześniej proponował ariel0-0 w obliczeniach na mapie. Kwestie techniczne trzeba zostawić dla programistów. Generalnie idea prostego obliczenia powierzchni 3D będzie przydatna.

kouczan
____
____
Posty: 107
Rejestracja: niedziela, 31 października 2010, 13:36

Re: POWIERZCHNIE 2D I 3D

Post autor: kouczan » wtorek, 9 grudnia 2014, 15:26

Czy ruszyło się może coś w ww. temacie protego liczenia powierzchni 3D?
Michał

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 5995
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: POWIERZCHNIE 2D I 3D

Post autor: Jurek B. » czwartek, 11 grudnia 2014, 11:38

Niestety, czeka nadal w kolejce :( ale pamiętam i będę się starał przyspieszyć.
Pozdrawiam Jurek B.

Bartol
__
__
Posty: 42
Rejestracja: wtorek, 8 lipca 2008, 10:08

Re: POWIERZCHNIE 2D I 3D

Post autor: Bartol » wtorek, 21 maja 2019, 11:19

Dzień dobry,

czy wiadomo coś w sprawie obliczenia powierzchni 3D (bez punktów wewnątrz obrysu) dla prostych obiektów jak wspomniane wcześniej np.umocnienia skarpy ? Np. jako funkcja informacji, pod prawym klawiszem myszy.

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 5995
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: POWIERZCHNIE 2D I 3D

Post autor: Jurek B. » czwartek, 23 maja 2019, 13:37

Niestety, nadal programista ma to rozgrzebane i niedokończone :(
Pozdrawiam Jurek B.

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 5995
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: POWIERZCHNIE 2D I 3D

Post autor: Jurek B. » poniedziałek, 5 sierpnia 2019, 09:44

Dzień dobry, w obecnej wersji testowej jest już dodana funkcja obliczania powierzchni 3D - w Informacji o obiekcie (prawy klawisz myszki na wybranym obiekcie) - zapraszam do testów - jak wszystko będzie ok, to dodamy w kilku innych miejscach (np. raport w edytorze obiektu).
Załączniki
Przechwytywanie.PNG
Przechwytywanie.PNG (42.44 KiB) Przejrzano 1890 razy
Pozdrawiam Jurek B.

ODPOWIEDZ