GML błędy

Pytania dotyczące obsługi programu C-Geo V8 i kolejnych edycji
Piotr74
____
____
Posty: 124
Rejestracja: czwartek, 25 czerwca 2009, 12:48

Re: GML błędy

Post autor: Piotr74 » czwartek, 22 czerwca 2017, 20:48

sytuacja ma miejsce w przypadku szablonu mapa zasad. z K-1 przy wstawianiu symbolu za pomocą edytora mapy obiektowej

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6075
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: GML błędy

Post autor: Jurek B. » poniedziałek, 26 czerwca 2017, 10:07

Tak, faktycznie jest problem z wyświetlaniem obiektów które mają kolor "prawie czarny" na tle w pełni czarnym, (w rozporządzeniu w sprawie mapy zasadniczej, kolor czarny w RGB to 10,9,9 zamiast 0,0,0) - twórca rozporządzenia uznał, że lepiej by linie czarne nie były całkiem czarne (zapewne mając na uwadze jakieś uwarunkowania techniczne dla analiz danych, lub wydruku).
Taki kolor przy inwersji nie jest traktowany jako naprawdę czarny, a więc nie jest zamieniany na biały. Programista jednak rozwiąże ten problem w inny sposób.
Pozdrawiam Jurek B.

trazja
Team
Team
Posty: 430
Rejestracja: wtorek, 10 marca 2015, 20:49

Re: GML błędy

Post autor: trazja » środa, 28 czerwca 2017, 10:39

Piotr74 pisze:sytuacja ma miejsce w przypadku szablonu mapa zasad. z K-1 przy wstawianiu symbolu za pomocą edytora mapy obiektowej
Wyświetlanie zostało już poprawione - do pobrania w wersji testowej.

Darekex
___
___
Posty: 78
Rejestracja: wtorek, 16 sierpnia 2011, 08:26

Re: GML błędy

Post autor: Darekex » piątek, 5 kwietnia 2019, 07:46

Witam,

Mam problem z urzędem w Kutnie i plikiem GML, mianowicie dostałem raport z importu GML - Walidacja ze schematem XSD, w innych urzędach nigdy nie miałem problemu. Co ciekawe zastanowiło mnie to że na górze raportu jest napisane o aplikacji kontrolnej GESUT, a błędy tyczą się BDOT i EGIB. Proszę o pomoc.
Załączniki
raport.jpg
raport.jpg (302.75 KiB) Przejrzano 5609 razy

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6075
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: GML błędy

Post autor: Jurek B. » piątek, 5 kwietnia 2019, 07:54

Słusznie się Pan dziwi, bo walidować obiekty baz BDOT i EGiB aplikacją do walidacji GESUT jest bezsensowne - ta waliduje jedynie obiekty GESUT, a dla pozostałych będzie zgłaszać błędy bo nie zna ich definicji w schemacie XSD dla GESUT.
Ewentualnie aby ułatwić kontrolę może Pan wykonać eksport do GML z podziałem na bazy - tak by były osobno pliki z obiektami BDOT, GESUT, EGiB. Wtedy aplikacją GUGiK do kontroli GESUT urzędnik będzie mógł sprawdzić plik z GESUT, a aplikacją GUGiK do kontroli EGiB sprawdzi plik z EGiB.
Nie będzie mógł jedynie sprawdzić pliku z BDOT bo GUGiK nie udostępnił żadnego programu do kontroli do tych obiektów.
Chyba, że urząd zakupi GML Factory przeznaczony do kontroli wszystkich baz.
Pozdrawiam Jurek B.

Daro
____
____
Posty: 116
Rejestracja: sobota, 9 stycznia 2010, 09:47

Re: GML błędy

Post autor: Daro » piątek, 14 czerwca 2019, 10:05

tworzę nowego GMLa, rysuję sieci , atrybut Przedstawiciel Inwestora wypełniam jako 'brak danych' - w tabeli Przedstawiciel Inwestora ma atrybut "-1"
cgeo z najnowszą aktualizacją..

trazja
Team
Team
Posty: 430
Rejestracja: wtorek, 10 marca 2015, 20:49

Re: GML błędy

Post autor: trazja » piątek, 14 czerwca 2019, 11:33

Daro pisze:
piątek, 14 czerwca 2019, 10:05
tworzę nowego GMLa, rysuję sieci , atrybut Przedstawiciel Inwestora wypełniam jako 'brak danych' - w tabeli Przedstawiciel Inwestora ma atrybut "-1"
cgeo z najnowszą aktualizacją..
Faktycznie, jest problem przy zapamiętywaniu tego pola - postaramy się to niebawem poprawić. Na ten moment proszę zastosować inne rozwiązanie - w Edytorze mapy obiektowej pod ikoną [...] wybieramy
1.PNG
1.PNG (21.9 KiB) Przejrzano 5228 razy
, a tam można wybrać wartość specjalną pola Przedstawiciel dla nowotworzonych obiektów.
2.PNG
2.PNG (16.92 KiB) Przejrzano 5228 razy

Daro
____
____
Posty: 116
Rejestracja: sobota, 9 stycznia 2010, 09:47

Re: GML błędy

Post autor: Daro » czwartek, 19 września 2019, 07:11

czy problem został rozwiązany? bardzo uciążliwe jest "uciekanie" atrybutu Przedstawiciel Inwestora...

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6075
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: GML błędy

Post autor: Jurek B. » czwartek, 19 września 2019, 18:13

Dziękuję za przypomnienie, dzisiaj programista wprowadził poprawkę, być może jutro, albo w poniedziałek będzie to dostępne w wersji testowej - potwierdzimy jeszcze na forum.
Pozdrawiam Jurek B.

Daro
____
____
Posty: 116
Rejestracja: sobota, 9 stycznia 2010, 09:47

Re: GML błędy

Post autor: Daro » czwartek, 19 września 2019, 18:21

dziękuję , pozdrawiam

Daro
____
____
Posty: 116
Rejestracja: sobota, 9 stycznia 2010, 09:47

Re: GML błędy

Post autor: Daro » wtorek, 24 września 2019, 14:23

czy coś udało się zrobić?

trazja
Team
Team
Posty: 430
Rejestracja: wtorek, 10 marca 2015, 20:49

Re: GML błędy

Post autor: trazja » środa, 25 września 2019, 08:40

Tak, jest poprawka, pojawi się w kolejnej aktualizacji. W wersji testowej do pobrania plus dll do rejestracji https://www.dropbox.com/s/8bkvknh8mz4gr ... t.rar?dl=0 (do C-GEO/bin).

Daro
____
____
Posty: 116
Rejestracja: sobota, 9 stycznia 2010, 09:47

Re: GML błędy

Post autor: Daro » środa, 25 września 2019, 11:25

na jednym z komputerów mamy XPeka i po wgraniu pliku testowego i pliku dll , cgeo nie otwiera tabel. pojawia się klepsydra i program wisi.

pod 7-ką nie ma takich problemów.

dodam jeszcze, że po zainstalowaniu ostatniej aktualizacji w celu powrotu do poprzedniej wersji pliku EXE na tym komputerze z XP, wszystko wraca do normy

Awatar użytkownika
Wojtek P.
Team
Team
Posty: 798
Rejestracja: wtorek, 8 lutego 2005, 09:35

Re: GML błędy

Post autor: Wojtek P. » środa, 25 września 2019, 13:12

prosimy o kontakt na serwis
-To serve and protect-

Daro
____
____
Posty: 116
Rejestracja: sobota, 9 stycznia 2010, 09:47

Re: GML błędy

Post autor: Daro » piątek, 27 września 2019, 08:51

Przy rysowaniu Studzienki opcją środek i promień , program nie przypisuje kodu do punktu.

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6075
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: GML błędy

Post autor: Jurek B. » piątek, 27 września 2019, 09:01

Daro pisze:
piątek, 27 września 2019, 08:51
Przy rysowaniu Studzienki opcją środek i promień , program nie przypisuje kodu do punktu.
Z użyciem edytora mapy obiektowej czy bezpośrednio z ikon na mapie? Tylko ten pierwszy sposób jest prawidłowy:
Załączniki
Przechwytywanie.PNG
Przechwytywanie.PNG (24.77 KiB) Przejrzano 3217 razy
Pozdrawiam Jurek B.

Daro
____
____
Posty: 116
Rejestracja: sobota, 9 stycznia 2010, 09:47

Re: GML błędy

Post autor: Daro » piątek, 27 września 2019, 09:12

robię tak jak Pan , z edytora...

chodzi mi o funkcję "Nadawaj punktom kod obiektu" - pole kod pozostaje puste.

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6075
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: GML błędy

Post autor: Jurek B. » piątek, 27 września 2019, 09:21

Ok, czyli chodzi o zakodowanie samego środka tego powierzchniowego obiektu - nie ma takiej możliwości - trzeba to zrobić osobno - przez edycję tego punktu np. na mapie i wprowadzenie tam kodu studzienki.
Pozdrawiam Jurek B.

Elisa6
_
_
Posty: 2
Rejestracja: piątek, 8 listopada 2019, 12:35

Re: GML błędy

Post autor: Elisa6 » piątek, 8 listopada 2019, 13:20

Witam,
po wprowadzeniu budynku do gmla przy walidacji pojawia się błąd krytyczny:
"Obiekt ma zdefiniowany element dzialkaZabudowanaBudynkiem bez przekazania jego wartosci (EGB_Budynek)."
Czego dotyczy ten błąd?
Pozdrawiam.
Załączniki
bud.jpg
atrybuty budynku
bud.jpg (144.1 KiB) Przejrzano 704 razy

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6075
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: GML błędy

Post autor: Jurek B. » sobota, 9 listopada 2019, 23:48

Witam, zapewne nie miała Pani utworzonej przez siebie lub zaimportowanej z GML z PODGiK działki ewidencyjnej, na której obszarze powinien być położony budynek. W bazie EGiB jest wymagane by każdy budynek był położony na działce ewidencyjnej i miał w GML zapisaną relację do tej działki - ten błąd sygnalizuje brak takiej obowiązkowej relacji.
Podobne relacje są obowiązkowe w działkach do punktów granicznych, itd.
Najczęściej takie błędy występują w GML eksportowanym przez geodetę, jeśli do pracy geodezyjnej nie został zamówiony pełny zbiór danych EGiB w GML i nie został on potem zaimportowany do C-GEO w celu jego aktualizacji, lub PODGiK nie ma możliwości jego wydania, lub nie ma podstaw do zamówienia tego zbioru danych.
Ten typ błędu można zignorować jeśli zostało uzgodnione z PODGiK, że w GML zostaną przekazane np. same budynki bez działek ewidencyjnych,
Pozdrawiam Jurek B.

Elisa6
_
_
Posty: 2
Rejestracja: piątek, 8 listopada 2019, 12:35

Re: GML błędy

Post autor: Elisa6 » wtorek, 12 listopada 2019, 09:35

Dokładnie tak jest jak Pan opisuje. Tworzę plik na samych punktach z pomiaru bez pobierania bazy, ponieważ nie jest to jeszcze możliwe. Dziękuję.
Pozdrawiam.

ODPOWIEDZ