Edytor mapy obiektowej - studzienka kwadratowa elektroenergetyczna

Pytania dotyczące obsługi programu C-Geo V8 i kolejnych edycji
MarMar
__
__
Posty: 15
Rejestracja: wtorek, 8 kwietnia 2014, 14:15

Edytor mapy obiektowej - studzienka kwadratowa elektroenergetyczna

Post autor: MarMar » środa, 11 września 2019, 14:56

Witam.
Trochę się naszukałem dziś tej studzienki w edytorze i w końcu znalazłem, ale chyba jednak powinna ona mieć swoją kategorię tak jak inne kwadratowe?
Załączniki
2.jpg
2.jpg (38.36 KiB) Przejrzano 3406 razy
1.jpg
1.jpg (81.66 KiB) Przejrzano 3407 razy

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6077
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Edytor mapy obiektowej - studzienka kwadratowa elektroenergetyczna

Post autor: Jurek B. » czwartek, 12 września 2019, 09:22

Witam, dziękuję za spostrzeżenie, faktycznie w kategoriach też powinna być odrębnie wyszczególniona - pojawi się w najbliższej aktualizacji.
Pozdrawiam Jurek B.

MarMar
__
__
Posty: 15
Rejestracja: wtorek, 8 kwietnia 2014, 14:15

Re: Edytor mapy obiektowej - studzienka kwadratowa elektroenergetyczna

Post autor: MarMar » wtorek, 24 września 2019, 09:27

Nie chcę zakładać nowego tematu, więc napiszę tutaj.

Przy wstawianiu wypełnienia (obojętnie które), wszystko trafia na warstwę KR_ObiektKarto, natomiast przy wstawianiu wypełnienia rowu, wszystkie wypełnienia (rów przydrożny, melioracyjny, śluza) trafiają na warstwę BDZ_Row. Powoduje to oczywiście błędy przy eksporcie GML. Czy nie powinny one również trafiać na warstwę KR_ObiektKarto?

trazja
Team
Team
Posty: 430
Rejestracja: wtorek, 10 marca 2015, 20:49

Re: Edytor mapy obiektowej - studzienka kwadratowa elektroenergetyczna

Post autor: trazja » wtorek, 24 września 2019, 09:45

Dzień dobry,
jeśli mówi Pan o wypełnieniach spod prawego klawisza myszy to wypełnienie rowu nie może trafić na warstwę KR_ObiektKarto, ponieważ zgodnie z Rozporządzeniem o Mapie Zasadniczej obiekty typu rów i śluza nie mają już wypełnienia, tylko sam opis. Jeśli chce Pan dodatkowo wstawić jednak wypełnienie rowu i ma ono być na tej warstwie to proszę ustawić sobie tę warstwę jako edytowalną.

Piotr86
__
__
Posty: 40
Rejestracja: piątek, 12 marca 2010, 14:42

Re: Edytor mapy obiektowej - studzienka kwadratowa elektroenergetyczna

Post autor: Piotr86 » czwartek, 24 października 2019, 10:47

Mam problem z punktem wstawienia tekstu podczas automatycznego wstawiania etykiet na mapie obiektowej. Z automatu pierwsze wstawienie robi się LG. Po wstawieniu jeśli tekst coś przesłania robię zmianę np. na PG lub inny PRAWY. Wtedy punkt jest w tym przypadku gdzieś pod "czwórką". Robię coś źle ??
Załączniki
Clipboard02.jpg
Clipboard02.jpg (276.2 KiB) Przejrzano 2197 razy
Clipboard01.jpg
Clipboard01.jpg (258.36 KiB) Przejrzano 2197 razy

trazja
Team
Team
Posty: 430
Rejestracja: wtorek, 10 marca 2015, 20:49

Re: Edytor mapy obiektowej - studzienka kwadratowa elektroenergetyczna

Post autor: trazja » czwartek, 24 października 2019, 12:44

Piotr86 pisze:
czwartek, 24 października 2019, 10:47
Mam problem z punktem wstawienia tekstu podczas automatycznego wstawiania etykiet na mapie obiektowej. Z automatu pierwsze wstawienie robi się LG. Po wstawieniu jeśli tekst coś przesłania robię zmianę np. na PG lub inny PRAWY. Wtedy punkt jest w tym przypadku gdzieś pod "czwórką". Robię coś źle ??
Dzień dobry,
zmiana justyfikacji zawsze skutkuje przesunięciem napisu względem starego położenia - należy przesunąć napis ręcznie po tej operacji.

Piotr86
__
__
Posty: 40
Rejestracja: piątek, 12 marca 2010, 14:42

Re: Edytor mapy obiektowej - studzienka kwadratowa elektroenergetyczna

Post autor: Piotr86 » czwartek, 24 października 2019, 13:31

"Ręcznego przesuwania" opisów czepiają się u nas w Ośrodku. Twierdzą że po tą różne punkty wstawienia że mamy ich używać i już nie przestawić. A można ustawić inny punkt wstawienia etykiety z automatu? Bo jakoś nie mogę znaleźć, cały czas jest LG.

Piotr86
__
__
Posty: 40
Rejestracja: piątek, 12 marca 2010, 14:42

Re: Edytor mapy obiektowej - studzienka kwadratowa elektroenergetyczna

Post autor: Piotr86 » wtorek, 29 października 2019, 12:42

Dziękuję za brak odpowiedzi na pytanie...chyba jeszcze za mało płacę za licencje i moduły w CGEO.
Tymczasem kolejny problem związany z justyfiakcją opisów pikiet, a dokładnie brak przyciągania opisu do punktu po wybraniu justyfikacji. Problem wychodzi po eksporcie do GML i imporcie do EWmapy. Jak dla mnie trzeba to poprawić w CGEO.

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6077
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Edytor mapy obiektowej - studzienka kwadratowa elektroenergetyczna

Post autor: Jurek B. » wtorek, 29 października 2019, 13:14

Uwagi z PODGiK typu:
"Ręcznego przesuwania" opisów czepiają się u nas w Ośrodku...
i
...a dokładnie brak przyciągania opisu do punktu po wybraniu justyfikacji. Problem wychodzi po eksporcie do GML i imporcie do EWmapy.

powinny być przez kontrolującego poparte podstawą prawną potwierdzającą jego zarzuty.
Jeśli weryfikator takiej nie przedstawił, a uważa że coś jest nieprawidłowo w jego systemie, to raczej niech się zgłosi do producenta swojego oprogramowania.
Pozdrawiam Jurek B.

Piotr86
__
__
Posty: 40
Rejestracja: piątek, 12 marca 2010, 14:42

Re: Edytor mapy obiektowej - studzienka kwadratowa elektroenergetyczna

Post autor: Piotr86 » wtorek, 29 października 2019, 13:43

To czy punkt wstawienia po określeniu justyfikacji tekstu powinien być idealnie w punkcie czy lekko odsunięty to faktycznie nie jest wasza sprawa.
Ale jeśli w CGEO jest opcja (przycisk) "Przyciągaj napisy do punktów" i po jego wciśnięciu dalej wstawiam sobie napisy gdzie chcę to chyba coś jest nie tak. Po użyciu tej opcji napis powinien przyciągnąć się tylko do punktu. A co za tym idzie w EWmapie też byłoby dobrze, tak jak chcą w ośrodku.

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6077
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Edytor mapy obiektowej - studzienka kwadratowa elektroenergetyczna

Post autor: Jurek B. » wtorek, 29 października 2019, 13:59

Czy na pewno ma Pan również aktywne przyciąganie do punktów bez numerów? Sprawdzałem u siebie i zawsze napisy, niezależnie od tego jak zmieniam ich justyfikację, są umieszczane w punkcie wstawienia, jeśli tylko kliknięcie jest w zakresie przyciągania.
Może lepiej byłoby się skontaktować bezpośrednio z naszym serwisem tel. bo przez forum trudno czasem pomóc przy ograniczonej ilości informacji.
Pozdrawiam Jurek B.

ODPOWIEDZ