Punkt wysokościowy sztuczny

Pytania dotyczące obsługi programu C-Geo V8 i kolejnych edycji
viadro
__
__
Posty: 24
Rejestracja: piątek, 2 marca 2018, 14:53

Punkt wysokościowy sztuczny

Post autor: viadro » poniedziałek, 20 stycznia 2020, 14:59

Witam,
Wykonałem pomiar istniejącej drogi (jest na mapie otrzymanej ze starostwa) w celu zagęszczenia punktów wysokościowych, wstawiłam punkt sztuczny wysokościowy (na obiekcie jezdnia wstawiłem punkty) i po eksporcie do gml wyrzuca mi błąd "brak relacji obiektu punkt wysokościowy sztuczny z innymi obiektami". Czy jest możliwość wstawić punkty wysokościowe na obiekcie istniejącym? A jeśli jest możliwość to jak to zrobić?

trazja
Team
Team
Posty: 449
Rejestracja: wtorek, 10 marca 2015, 20:49

Re: Punkt wysokościowy sztuczny

Post autor: trazja » poniedziałek, 20 stycznia 2020, 15:16

Witam,
Jeśli wykonuje Pan eksport i walidację od daty modyfikacji, a jezdnia nie była przez Pana modyfikowana to nie zawiera się ona w eksportowanym pliku, w związku z czym dostawione przez Pana punkty sztuczne nie mają się jak z nią powiązać (stąd błąd braku relacji). Trudno powiedzieć,czy będzie to problem w ośrodku,czy też nie- jeśli jezdnia jest w zasobie to Pana punkty powinny się do niej związać.

trazja
Team
Team
Posty: 449
Rejestracja: wtorek, 10 marca 2015, 20:49

Re: Punkt wysokościowy sztuczny

Post autor: trazja » wtorek, 21 stycznia 2020, 14:12

Mamy informację od użytkownika, który oddaje pliki GML do ośrodka z oprogramowaniem Ewmapa, że w tej sytuacji wysokości sztuczne nie przypną się i powstanie błąd. Trzeba wtedy "poruszyć" jezdnią (lub innym obiektem, do którego mają być przywiązane punkty sztuczne) tak, aby znalazł się w pliku po eksporcie do GML od daty modyfikacji. Można to zrobić zmieniając wartość dowolnego atrybutu na inną i powrót do oryginalnej wartości, albo zmiana ręczna daty modyfikacji poprzez włączenie widoczności dla tego pola w bazie danych dla obiektów (ikona pojedynczego "i") i zmianie.
datamod.PNG
datamod.PNG (18.94 KiB) Przejrzano 923 razy

viadro
__
__
Posty: 24
Rejestracja: piątek, 2 marca 2018, 14:53

Re: Punkt wysokościowy sztuczny

Post autor: viadro » środa, 22 stycznia 2020, 13:11

Dziękuje za odpowiedź, spróbuję tego sposobu z modyfikacją obiektu.

pomiar
__
__
Posty: 12
Rejestracja: piątek, 12 lipca 2019, 17:43

Re: Punkt wysokościowy sztuczny

Post autor: pomiar » środa, 22 stycznia 2020, 22:17

Mam troszkę inne pytanie ale w temacie. Czy istnieje możliwość masowego przestawienia wysokości np wzdłuż krawędzi jezdni ? Chodzi o to żeby były rownolegle do przebiegu danego obiektu.

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6182
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Punkt wysokościowy sztuczny

Post autor: Jurek B. » czwartek, 23 stycznia 2020, 10:20

pomiar pisze:
środa, 22 stycznia 2020, 22:17
Mam troszkę inne pytanie ale w temacie. Czy istnieje możliwość masowego przestawienia wysokości np wzdłuż krawędzi jezdni ? Chodzi o to żeby były rownolegle do przebiegu danego obiektu.
Jest to możliwe, ale najpierw trzeba obrócić jeden napis, skopiować do schowka jego kąt skrętu z okna edycji tekstu. Potem zaznaczyć najlepiej z CTRL wszystkie napisy do skręcenia, wejść do menu Mapa-Edytor napisów, wywołać okno zmiany tekstów, wprowadzić kąt skrętu ze schowka i wykonać. Obrócone zostaną wybrane wcześniej na mapie napisy.
Pozdrawiam Jurek B.

ODPOWIEDZ