WMS - błąd

Pytania dotyczące obsługi programu C-Geo V8 i kolejnych edycji
bestia
_
_
Posty: 2
Rejestracja: czwartek, 19 grudnia 2019, 12:38

WMS - błąd

Post autor: bestia » piątek, 20 grudnia 2019, 09:59

Przy wczytywaniu WMS'a wyskakuje mi błąd jak w załączniku. Może wiecie jak to naprawić? :D
Błąd: WMS server error. Incomplete WMS request: VERSION parameer missing.
Załączniki
Przechwytywanie.JPG
Przechwytywanie.JPG (36.38 KiB) Przejrzano 1653 razy

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6198
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: WMS - błąd

Post autor: Jurek B. » piątek, 20 grudnia 2019, 10:39

A jaki to serwis WMS?
Pozdrawiam Jurek B.

bestia
_
_
Posty: 2
Rejestracja: czwartek, 19 grudnia 2019, 12:38

Re: WMS - błąd

Post autor: bestia » piątek, 20 grudnia 2019, 11:01

https://integracja.gugik.gov.pl/cgi-bin ... strzennego
Chodzi mi o MPZP dla gminy Świąniki Górne.
W ewmapie śmiga bez problemu. A tutuaj nie wiem,czemu tak się dzieje :/

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6198
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: WMS - błąd

Post autor: Jurek B. » piątek, 20 grudnia 2019, 11:43

U mnie wszystko działa. Z tym, że najlepiej skorzystać z ikonki oznaczonej na obrazku - "KI". Natomiast w funkcji klienta WMS można również wyświetlić MPZP - jest na liście dostępnych serwisów pod nazwą: "Krajowa Integracja Miejscowych Planów Zagospodarow"
Co prawda u mnie też za pierwszym razem gdy dodałem specjalnie nowy WMS z adresem podanym w tym poście - pojawił się ten błąd - może to jakiejś chwilowe zacięcie usługi? Teraz zawsze mi działa - nieważne z jakiej funkcji w programie korzystam.
W razie problemów, proszę ewentualnie o telefon do naszego serwisu.
Załączniki
Przechwytywanie.JPG
Przechwytywanie.JPG (172.1 KiB) Przejrzano 1625 razy
Pozdrawiam Jurek B.

marcinn
______
______
Posty: 601
Rejestracja: czwartek, 7 marca 2013, 12:52
Lokalizacja: oświęcim

Re: WMS - błąd

Post autor: marcinn » środa, 22 stycznia 2020, 09:25

podczas uruchamiana ikonki WMS, dostaję taki błąd jak poniżej. Co to może być?
Bez tytułu.png
Bez tytułu.png (6.92 KiB) Przejrzano 828 razy

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2323
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: WMS - błąd

Post autor: grzes » środa, 22 stycznia 2020, 12:13

marcinn pisze:
środa, 22 stycznia 2020, 09:25
podczas uruchamiana ikonki WMS, dostaję taki błąd jak poniżej. Co to może być?
Uszkodzona baza z listą WMS jaką Pan używa. Proszę podesłać na grzes małpa xgeo.pl pliki wms.* (3 pliki) - spróbuję naprawić i odeślę.
pozdrawiam
grzes

Awatar użytkownika
piotr j.
_____
_____
Posty: 310
Rejestracja: piątek, 15 stycznia 2016, 14:50

Re: WMS - błąd

Post autor: piotr j. » piątek, 21 lutego 2020, 14:27

Dzień Dobry.
Nie mogę podejrzeć ortofotomapy w oknie mapy. Pojawia się u mnie taki oto komunikat.
Załączniki
orto.png
orto.png (28.46 KiB) Przejrzano 211 razy
Pozdrawiam.
piotr j.

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6198
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: WMS - błąd

Post autor: Jurek B. » piątek, 21 lutego 2020, 14:37

Niestety jest problem z działaniem tej usługi od kilku dni - zgłosiliśmy to do serwisu Geoportalu i czekamy na naprawę. Obecnie można sobie poradzić z tym przez wprowadzenie nowego serwisu WMS - Ortofotomapa o wysokiej rozdzielczości - tę usługę GUGiK dodał chyba 2-3 tygodnie temu i ona już zaczęła działać poprawnie. Poniżej opis jak to zrobić. W kolejnej aktualizacji C-GEO pojawi się już jako dostępna na liście usług standardowo.

Proszę dodać nowy WMS (przycisk"+") i wpisać w Adres usługi:
pgpehfcfbjjakkjj.png
pgpehfcfbjjakkjj.png (22.89 KiB) Przejrzano 209 razy
https://mapy.geoportal.gov.pl/wss/servi ... Resolution

i skonfigurować ją jak niżej pokazałem:
aonijkpmfofddign.png
aonijkpmfofddign.png (39.55 KiB) Przejrzano 209 razy
Pozdrawiam Jurek B.

Awatar użytkownika
piotr j.
_____
_____
Posty: 310
Rejestracja: piątek, 15 stycznia 2016, 14:50

Re: WMS - błąd

Post autor: piotr j. » piątek, 21 lutego 2020, 16:02

Właśnie ten problem występuje od kilku dni.
Dodanie serwisu działa, dziękuję. Szkoda, że dla mojego obszaru nie ma orto w wysokiej rozdzielczości :D
Pozdrawiam.
piotr j.

ODPOWIEDZ