formularze

Pytania dotyczące obsługi programu C-Geo V8 i kolejnych edycji
maciekwu
VIP
VIP
Posty: 869
Rejestracja: czwartek, 31 marca 2005, 19:17

formularze

Post autor: maciekwu » wtorek, 4 lutego 2020, 10:29

jakie pola i w jaki sposób można wstawiać do formularzy np ID zgłoszenia, teryt, nr sekcji itp. Wiem, że był gdzieś taki wykaz ale nie mogę go znaleźć. Problem dotyczy też nowych formularzy v.2.

Damian
__
__
Posty: 12
Rejestracja: wtorek, 12 listopada 2019, 10:09

Re: formularze

Post autor: Damian » wtorek, 4 lutego 2020, 10:58

Edytor formularzy został opisany tutaj

maciekwu
VIP
VIP
Posty: 869
Rejestracja: czwartek, 31 marca 2005, 19:17

Re: formularze

Post autor: maciekwu » wtorek, 4 lutego 2020, 11:36

dzięki o to chodziło
wszystko fajnie się wstawia. Jedynie nie mogę uzyskać nr sekcji. wpisałem [$g} (formularz v.2) i nic. Skąd pobierany jest numer sekcji czy musi być wpisany w metryce obiektu ( Projekty/więcej) czy z mapy? Sprawdziłem, że nie pobiera także z metryki
Już rozgryzłem sprawę godła -przez nr punktu przy wstawianiu mapy

giekon
____
____
Posty: 103
Rejestracja: środa, 9 grudnia 2015, 16:27
Lokalizacja: Kluczbork

Re: formularze

Post autor: giekon » wtorek, 4 lutego 2020, 12:06

Tak, należy podać nr punkt z mapy i godło się uzupełnia
Załączniki
Bez tytułu.png
Bez tytułu.png (73.38 KiB) Przejrzano 972 razy
---
Pozdrawiam
Grzesiek

marcinn
______
______
Posty: 601
Rejestracja: czwartek, 7 marca 2013, 12:52
Lokalizacja: oświęcim

Re: formularze

Post autor: marcinn » poniedziałek, 10 lutego 2020, 13:27

Mam problem z edycją formularzy w nowej wersji (fr3). Po wstawieniu obiektu typu obraz (docelowa wstawiam fragment mapy), nie mogę wyłączyć obramowania. Kombinowałem z wyłączeniem obramowania i ustawianiem koloru białego ale nic to nie daje- za każdym razem powstaje czarna ramka. Można to sprawdzić?

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2323
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: formularze

Post autor: grzes » poniedziałek, 10 lutego 2020, 13:40

marcinn pisze:
poniedziałek, 10 lutego 2020, 13:27
Mam problem z edycją formularzy w nowej wersji (fr3). Po wstawieniu obiektu typu obraz (docelowa wstawiam fragment mapy), nie mogę wyłączyć obramowania. Kombinowałem z wyłączeniem obramowania i ustawianiem koloru białego ale nic to nie daje- za każdym razem powstaje czarna ramka. Można to sprawdzić?
wylączenie ramki tą opcją u mnie działa:
ramka.png
ramka.png (4.34 KiB) Przejrzano 575 razy
Po edycji trzeba ponownie wczytać formularz - na podglądzie (po wstawieniu mapy) wprawdzie jakis zarys ramki sie pojawia, ale na wydruku już nie
pozdrawiam
grzes

marcinn
______
______
Posty: 601
Rejestracja: czwartek, 7 marca 2013, 12:52
Lokalizacja: oświęcim

Re: formularze

Post autor: marcinn » poniedziałek, 10 lutego 2020, 14:05

a u mnie nie mogę za nic wyłączyć tej ramki- mogę zmienić kolory, grubości, ale żadna opcja nie wyłącza ramki. Na podglądzie jak i na wydruku drukuje się ramka. Podczas edycji dokumentu wyświetlanie jest prawidłowe- bez ramek. Przy dokumencie też jest dobrze dopóki nie wybiorę mapy- jeżeli wrzucę tam fragment mapy to ramki się pojawiają. Jeżeli nie wybiorę mapy to ramek nie ma

giekon
____
____
Posty: 103
Rejestracja: środa, 9 grudnia 2015, 16:27
Lokalizacja: Kluczbork

Re: formularze

Post autor: giekon » poniedziałek, 10 lutego 2020, 14:23

Witam,
Proszę wybrać ramkę, dać grubość linii np: 1 i kolor ramki biały. Powinno pomóc.

http://softline.geo.pl/wiki/index.php?t ... edytor_v.2
---
Pozdrawiam
Grzesiek

marcinn
______
______
Posty: 601
Rejestracja: czwartek, 7 marca 2013, 12:52
Lokalizacja: oświęcim

Re: formularze

Post autor: marcinn » poniedziałek, 10 lutego 2020, 14:32

też nie działa. Jak dam inny kolor to jest w porządku- jak dam biały lub brak ramki to mi wrzuca czarną ramkę.
I w zasadzie nie powstaje cała ramka tylko dół i prawa strona. Zauważyłem teraz też, że nie jest to problem samego formatowania ramki. Jak zrobię czerwoną ramkę w koło i wybiorę mapę to jest dorzucana czarna dolna i prawa linia. Czyli problem występuje gdy wstawiam do obszaru fragment mapy. Poniżej zdjęcie jak wybrałem fragment mapy (wybrałem specjalnie pusty obszar, żeby było to dobrze widoczne).
Przechwytywanie.PNG
Przechwytywanie.PNG (8.88 KiB) Przejrzano 549 razy

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2323
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: formularze

Post autor: grzes » poniedziałek, 10 lutego 2020, 14:39

marcinn pisze:
poniedziałek, 10 lutego 2020, 14:32
też nie działa. Jak dam inny kolor to jest w porządku- jak dam biały lub brak ramki to mi wrzuca czarną ramkę.
I w zasadzie nie powstaje cała ramka tylko dół i prawa strona.
Przechwytywanie.PNG
tez tak mam ale tylko na ekranie - wydruk jest ok
niestety to jest zewnetrzna biblioteka i nie mozemy w niej grzebać
pozdrawiam
grzes

giekon
____
____
Posty: 103
Rejestracja: środa, 9 grudnia 2015, 16:27
Lokalizacja: Kluczbork

Re: formularze

Post autor: giekon » poniedziałek, 10 lutego 2020, 14:41

A nie jest to przez przypadek włączony cień?
---
Pozdrawiam
Grzesiek

marcinn
______
______
Posty: 601
Rejestracja: czwartek, 7 marca 2013, 12:52
Lokalizacja: oświęcim

Re: formularze

Post autor: marcinn » poniedziałek, 10 lutego 2020, 14:56

nie- cień jest wyłączony

ODPOWIEDZ