Wysokość NMT

Pytania dotyczące obsługi programu C-Geo V8 i kolejnych edycji
Awatar użytkownika
Maciej_o2
_____
_____
Posty: 254
Rejestracja: środa, 11 marca 2009, 12:56
Kontakt:

Wysokość NMT

Post autor: Maciej_o2 » środa, 26 lutego 2020, 19:48

Ave
Na mapie poprzez wstaw punkt przez wskazanie zaznaczam pobierz H z NMT to wstawia z dokładnością do 1 cm.
A jeżeli zaznaczam w tabeli punkty i daję Tabela, Zaznaczone punkty, wstaw wysokość z NMT to daje zaokrąglone do decymetra.
Tak ma być?
Pozdrawiam
Andrzej Maciejczek

Awatar użytkownika
Maciej_o2
_____
_____
Posty: 254
Rejestracja: środa, 11 marca 2009, 12:56
Kontakt:

Re: Wysokość NMT

Post autor: Maciej_o2 » środa, 26 lutego 2020, 19:54

I tak samo dodaje z dokładnością decymetra przy kliknięciu w punkt na mapie, prawy klawisz myszy ustaw edytowalną+edycja i następnie pobierz H z NMT
Pozdrawiam
Andrzej Maciejczek

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6331
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Wysokość NMT

Post autor: Jurek B. » czwartek, 27 lutego 2020, 11:32

Faktycznie, dziękuję za spostrzegawczość. Wysokości z dokładnością do 1cm odczytujemy w funkcji (Wstaw punkt).
Dane te pochodzą z usługi sieciowej GUGiK, która nie zaokrągla wysokości do 1dm, zwraca też w niektórych punktach wysokości różne niż inna usługa sieciowa udostępniana przez GUGiK wykorzystywana w pozostałych funkcjach C-GEO.
Prawdopodobnie podłączymy tą usługę dającą dokładność 1dm także w funkcji Wstaw punkt, tak aby nie było różnych wyników.
Najpierw jednak czekam na odpowiedź z GUGiK dlaczego te dwie usługi zwracają różne wysokości.
Pozdrawiam Jurek B.

Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1203
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: Wysokość NMT

Post autor: MarekOtt » czwartek, 27 lutego 2020, 21:22

Ja bym wolał by było i tu i tu do 1cm. Wiem że to rzedne bardzo przybliżone, ale jednak wykorzystuje ta funkcję do "pewnych spraw" 😉 i nie ukrywam było by mi wygodniej.

Jeśli była by możliwość dodania opcji dokładności było by super.

Awatar użytkownika
Maciej_o2
_____
_____
Posty: 254
Rejestracja: środa, 11 marca 2009, 12:56
Kontakt:

Re: Wysokość NMT

Post autor: Maciej_o2 » piątek, 28 lutego 2020, 08:33

Jestem za.
Pozdrawiam
Andrzej Maciejczek

prezesmaciej
__
__
Posty: 31
Rejestracja: piątek, 22 stycznia 2010, 10:29
Lokalizacja: Wrocław

Re: Wysokość NMT

Post autor: prezesmaciej » piątek, 28 lutego 2020, 08:56

Też jestem ZA - "a nawet przeciw" jak mawiał nasz Prezydent :D

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2363
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Wysokość NMT

Post autor: grzes » piątek, 28 lutego 2020, 11:18

Tylko ze ten nowy model zwraca wartości z dokladnością do 1dm. Ew. zrobimy opcję do wyboru modelu. Póki co próbujemy uzyskać więcej informacji o różnicach między modelami.
pozdrawiam
grzes

fido78
_
_
Posty: 4
Rejestracja: czwartek, 27 lutego 2020, 22:05

Re: Wysokość NMT

Post autor: fido78 » wtorek, 3 marca 2020, 11:22

Taka sytuacja...
Załączniki
2.jpg
2.jpg (270.15 KiB) Przejrzano 6013 razy
1.jpg
1.jpg (300.1 KiB) Przejrzano 6013 razy

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2749
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Wysokość NMT

Post autor: FaFaL » wtorek, 3 marca 2020, 12:43

Jeśli wykop i nasyp jest nowszy niż parę lat to nie ma się czego dziwić. Wysokości NMT są z lidaru, więc równie dobrze można sobie kupić chmurę LAS z Centralnego Zasobu, a te mogą mieć spokojnie kilka lat.
Pozdrawiam Rafał Kocierz

janek
______
______
Posty: 585
Rejestracja: poniedziałek, 21 marca 2005, 19:37

Re: Wysokość NMT

Post autor: janek » środa, 4 marca 2020, 22:14

Panie Rafale, czy ma Pan wiedzę, że dane z Centralnego Zasobu pozwoliłyby na wygenerowanie modelu terenu sprzed 30 lat?
Janek B.

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2749
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Wysokość NMT

Post autor: FaFaL » środa, 4 marca 2020, 22:30

To nie wiem, ale można kupić stare lotnicze zdjęcia fotogrametryczne i odtworzyć model z tych zdjęc
Pozdrawiam Rafał Kocierz

fido78
_
_
Posty: 4
Rejestracja: czwartek, 27 lutego 2020, 22:05

Re: Wysokość NMT

Post autor: fido78 » czwartek, 2 kwietnia 2020, 15:06

A da się podpiąć własny NMT, żeby z niego pobierał dane?

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6331
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Wysokość NMT

Post autor: Jurek B. » czwartek, 2 kwietnia 2020, 15:21

Tak, można załadować model z LandXML do modułu Objętości i warstwice i dalej go tam już przetwarzać, umieścić na mapie w postaci siatki trójkątów, a jeśli NMT jest w postaci rastra geoTIFF z DSM/DEM to tu jest informacja o tym
i filmik:
Pozdrawiam Jurek B.

fido78
_
_
Posty: 4
Rejestracja: czwartek, 27 lutego 2020, 22:05

Re: Wysokość NMT

Post autor: fido78 » czwartek, 2 kwietnia 2020, 17:41

To coś jest nie halo bo efekt taki jak w poście z 3 marca. Modele DEM robione w Metashape. Ma Pan jakiś pomysł co może być nie tak?

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6331
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Wysokość NMT

Post autor: Jurek B. » czwartek, 2 kwietnia 2020, 18:08

Może nie jest włączona ta opcja w Parametrach programu?:
Załączniki
Przechwytywanie.JPG
Przechwytywanie.JPG (103.4 KiB) Przejrzano 4495 razy
Pozdrawiam Jurek B.

fido78
_
_
Posty: 4
Rejestracja: czwartek, 27 lutego 2020, 22:05

Re: Wysokość NMT

Post autor: fido78 » piątek, 3 kwietnia 2020, 10:10

Jest włączona.

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6331
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Wysokość NMT

Post autor: Jurek B. » piątek, 3 kwietnia 2020, 10:20

W takim razie więcej przez forum nie pomogę - proszę kontaktować się z naszym serwisem - pomożemy zdalnie.
Pozdrawiam Jurek B.

ODPOWIEDZ