GML

Pytania dotyczące obsługi programu C-Geo V8 i kolejnych edycji
Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2749
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: GML

Post autor: FaFaL » czwartek, 12 marca 2020, 12:49

Proszę nie rozbijać, a raczej robić przecięcia (ikonki w oknie mapy)
Pozdrawiam Rafał Kocierz

k95n
__
__
Posty: 28
Rejestracja: poniedziałek, 19 marca 2018, 17:07

Re: GML

Post autor: k95n » wtorek, 7 kwietnia 2020, 10:07

Dzień dobry, nurtuje mnie zagadnienie dotyczące punktów wysokościowych naturalnych i sztucznych.
Czy obiekty takie jak np. rowy, skarpy nieumocnione powinny mieć przypięte rzędne wysokościowe sztuczne czy naturalne? A jeżeli powinny to czy w każdym pomierzonym załamaniu wstawiać takie punkty?

A może istnieje jakiś schemat dotyczący tego czy wstawiać punkt wys. naturalny czy sztuczny?

trazja
Team
Team
Posty: 498
Rejestracja: wtorek, 10 marca 2015, 20:49

Re: GML

Post autor: trazja » wtorek, 7 kwietnia 2020, 10:48

k95n pisze:
wtorek, 7 kwietnia 2020, 10:07
Dzień dobry, nurtuje mnie zagadnienie dotyczące punktów wysokościowych naturalnych i sztucznych.
Czy obiekty takie jak np. rowy, skarpy nieumocnione powinny mieć przypięte rzędne wysokościowe sztuczne czy naturalne? A jeżeli powinny to czy w każdym pomierzonym załamaniu wstawiać takie punkty?

A może istnieje jakiś schemat dotyczący tego czy wstawiać punkt wys. naturalny czy sztuczny?
Dzień dobry,
schematu niestety nie ma, w rozporządzeniu też nie jest to opisane, dlatego tutaj w zasadzie trzeba działać na intuicję - z tego, co obserwujemy u wykonawców pikiety naturalne to z reguły rzędne terenu, czasami oznaczane są też na skarpach nieumocnionych, kiedy materiał, z którego utworzona jest skarpa, to grunt naturalny. Z rowem trudno powiedzieć - tutaj bardziej istotne jest pewnie to, z jaką dokładnością chce Pan przekazać wysokość do zasobu - czy do decymetra (rzędna naturalna), czy do centymetra (rzędna sztuczna).

Co do tego, czy w każdym pomierzonym załamaniu wstawiać punkty - nie ma na to przepisu, ale po prostu - punkt wysokościowy powinien pojawić się wszędzie tam, gdzie chce Pan przekazać wysokość do zasobu (czyli pewnie każda pikieta, którą pomierzył Pan wysokościowo). Utworzenie obiektu punkt wysokościowy to jedyna możliwość przekazania wysokości H do zasobu w gml, bez tego nawet jeśli o pikietę z wysokością jest oparty obiekt to w jego geometrii nie zostanie przekazane H - geometria przenosi tylko X i Y, H możemy przekazać tylko jako atrybut rzednaGory (wysokość) i rzednaDolu w obiektach punkty wysokościowe.

latajacekolano
__
__
Posty: 29
Rejestracja: czwartek, 26 września 2019, 03:36

Re: GML

Post autor: latajacekolano » wtorek, 21 kwietnia 2020, 03:14

Witam.
Mam takie pytanie, jeżeli mam krótkie przyłączę np. sieci eN długości 1 metr, gdzie etykieta na mapie zakłóca jak gdyby ład rysunku, mogę usunąć tą etykietę tak aby z walidacją i gmlem było wszystko w porządku ?

k95n
__
__
Posty: 28
Rejestracja: poniedziałek, 19 marca 2018, 17:07

Re: GML

Post autor: k95n » wtorek, 21 kwietnia 2020, 08:24

latajacekolano pisze:
wtorek, 21 kwietnia 2020, 03:14
Witam.
Mam takie pytanie, jeżeli mam krótkie przyłączę np. sieci eN długości 1 metr, gdzie etykieta na mapie zakłóca jak gdyby ład rysunku, mogę usunąć tą etykietę tak aby z walidacją i gmlem było wszystko w porządku ?
U nas nie ma z tym żadnego problemu. Dajemy etykiety dla wysokości, które nam wizualnie pasują i program nie wyrzuca błędów.
Ostatnio zmieniony wtorek, 21 kwietnia 2020, 08:28 przez k95n, łącznie zmieniany 1 raz.

k95n
__
__
Posty: 28
Rejestracja: poniedziałek, 19 marca 2018, 17:07

Re: GML

Post autor: k95n » wtorek, 21 kwietnia 2020, 08:28

Dzień dobry,
od soboty w programie C-GML przy walidacji plików wyskakuje w połowie takie okiekno z błędem.
00.JPG
00.JPG (25.86 KiB) Przejrzano 2218 razy
Próbowaliśmy już na trzech różnych komputerach i różnych projektach. Ciągle to samo. Czy błąd może być po Waszej stronie, jakichś serwerów, czy schematu aplikacyjnego, z którym GML sprawdza poprawność pliku w trakcie walidacji?

Drugie pytanie jest takie, czy przy pobieraniu klucza do licencji on za każdym razem pokazuje się inny? Tutaj możemy klikać kilkukrotnie i ciągle ten ciąg liter i cyfr się zmienia. Czy to tak działa?

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6331
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: GML

Post autor: Jurek B. » wtorek, 21 kwietnia 2020, 08:37

latajacekolano pisze:
wtorek, 21 kwietnia 2020, 03:14
Witam.
Mam takie pytanie, jeżeli mam krótkie przyłączę np. sieci eN długości 1 metr, gdzie etykieta na mapie zakłóca jak gdyby ład rysunku, mogę usunąć tą etykietę tak aby z walidacją i gmlem było wszystko w porządku ?
Brak etykiety nie oznacza niezgodności ze schematem XSD i negatywnej walidacji, etykieta jest elementem redakcyjnym, więc jeśli dla czytelności mapy lepiej żeby jej nie było, to jak najbardziej można ją usunąć, albo przesunąć, dodać odnośnik.
Pozdrawiam Jurek B.

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6331
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: GML

Post autor: Jurek B. » wtorek, 21 kwietnia 2020, 08:49

od soboty w programie C-GML przy walidacji plików wyskakuje w połowie takie okienko z błędem.
Od piątku był błąd w serwerach organizacji W3C, która utrzymuje schematy ogólne dla XML/GML, dzisiaj już powinno działać jednak. Przygotowujemy jednak inny sposób walidacji, nie wymagający dostępu do zasobów W3C i OGC.
Pozdrawiam Jurek B.

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6331
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: GML

Post autor: Jurek B. » wtorek, 21 kwietnia 2020, 08:50

Drugie pytanie jest takie, czy przy pobieraniu klucza do licencji on za każdym razem pokazuje się inny? Tutaj możemy klikać kilkukrotnie i ciągle ten ciąg liter i cyfr się zmienia. Czy to tak działa?
Ten klucz jest zmienny - generowany przy każdym pobraniu klucza, tak to właśnie działa, nie trzeba pobierać go wielokrotnie - wystarczy raz.
Pozdrawiam Jurek B.

latajacekolano
__
__
Posty: 29
Rejestracja: czwartek, 26 września 2019, 03:36

Re: GML

Post autor: latajacekolano » wtorek, 21 kwietnia 2020, 12:55

Jurek B. pisze:
wtorek, 21 kwietnia 2020, 08:37
latajacekolano pisze:
wtorek, 21 kwietnia 2020, 03:14
Witam.
Mam takie pytanie, jeżeli mam krótkie przyłączę np. sieci eN długości 1 metr, gdzie etykieta na mapie zakłóca jak gdyby ład rysunku, mogę usunąć tą etykietę tak aby z walidacją i gmlem było wszystko w porządku ?
Brak etykiety nie oznacza niezgodności ze schematem XSD i negatywnej walidacji, etykieta jest elementem redakcyjnym, więc jeśli dla czytelności mapy lepiej żeby jej nie było, to jak najbardziej można ją usunąć, albo przesunąć, dodać odnośnik.
Usuwam niepotrzebną etykietę, następnie robię export gmla i zaznacza linię, której dotyczyła etykieta jako błąd na czerwo, mam się nim nie przejmować i eksportować, czy tylko u mnie tak jest ?

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6331
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: GML

Post autor: Jurek B. » wtorek, 21 kwietnia 2020, 13:03

Jeśli włączył Pan kontrolę etykiet to program wykonał ją i wskazał obiekty na mapie, które nie mają lub mają inne etykiety niż wynika to z ich atrybutów. Gdy dotyczy to Pana obiektu z usuniętą etykietą - można to zignorować.
Jeśli nie włączył Pan kontroli etykiet, a po walidacji zaznaczona została ta linia to w tabeli po walidacji musi być odpowiedni komunikat o typie błędu - tam trzeba wtedy sprawdzić co jest nieprawidłowe.
Pozdrawiam Jurek B.

latajacekolano
__
__
Posty: 29
Rejestracja: czwartek, 26 września 2019, 03:36

Re: GML

Post autor: latajacekolano » wtorek, 21 kwietnia 2020, 14:12

Dobrze dziękuję za pomoc.

Powiem szczerze, że nigdy nie wykonywałem walidacji przez c-geo i w ogóle jej nie robiłem, przy eksporcie gml - małego, zaznaczam opcję walidacji i wyrzuca mi bład tak jak na screenie i walidacja nie przebiega, c-geo sie zawiesza- wyskakuje błąd- po czym c-geo wraca do normalnej pracy.
W czy może być problem ?
Obrazek

Damian
Team
Team
Posty: 30
Rejestracja: wtorek, 12 listopada 2019, 10:09

Re: GML

Post autor: Damian » wtorek, 21 kwietnia 2020, 14:31

Problem opisany w wiadomościach w C-Geo oraz parę postów wyżej.
Od piątku był błąd w serwerach organizacji W3C, która utrzymuje schematy ogólne dla XML/GML. Przygotowujemy jednak inny sposób walidacji, nie wymagający dostępu do zasobów W3C i OGC.
pozdrawiam
Damian M.

latajacekolano
__
__
Posty: 29
Rejestracja: czwartek, 26 września 2019, 03:36

Re: GML

Post autor: latajacekolano » wtorek, 21 kwietnia 2020, 14:37

Wiedziałem o tym, ale nie połączyłem faktów, dziękuje za pomoc. Pozdrawiam;)

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6331
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: GML

Post autor: Jurek B. » wtorek, 21 kwietnia 2020, 14:39

Proszę też zrobić restart komputera, zauważyliśmy, że te serwisy W3C, które odpowiadają za walidację, mają jakąś bezwładność i po tej awarii uruchamiają się w różnym czasie u różnych użytkowników.
Pozdrawiam Jurek B.

k95n
__
__
Posty: 28
Rejestracja: poniedziałek, 19 marca 2018, 17:07

Re: GML

Post autor: k95n » wtorek, 21 kwietnia 2020, 18:12

Po aktualizacji do najnowszej wersji GML przy wprowadzaniu "przewodu podziemnego" wyskakuje takie okno atrybutów:
przewod_podziemny.PNG
przewod_podziemny.PNG (13.87 KiB) Przejrzano 2107 razy
Atrybuty na dole odpowiadają chyba za inny obiekt, to chyba błąd?

Damian
Team
Team
Posty: 30
Rejestracja: wtorek, 12 listopada 2019, 10:09

Re: GML

Post autor: Damian » wtorek, 21 kwietnia 2020, 19:21

Sprawdziłem u siebie (również na aktualnej wersji programu) i jest w porządku. Coś jest nie halo z szablonem. Proszę o kontakt z serwisem postaram się pomóc zdalnie.
pozdrawiam
Damian M.

latajacekolano
__
__
Posty: 29
Rejestracja: czwartek, 26 września 2019, 03:36

Re: GML

Post autor: latajacekolano » środa, 27 maja 2020, 11:26

Witam.
Mam takie pytanie. Wykonałem gml z inw. światłowodu, główna sieć jest rozdzielcza i odchodzą przyłączą.
Następnie po połączeniu trasy rozdzielczej i przyłączy skartowałem rzędne , zdarzają się miejsca gdzie wstawiłem rzędne
na odejściu przyłącza od przewodu rozdzielczego a opis przewodu ustawiłem na rozdzielczym dla lepszego czytania mapy, jednak Pani w ośrodku przyczepiła się, że rzędna związana jest z przyłączem, a wysokość opis leży na głównej trasie. Będę oczywiście walczyć, aby dojść do tego, że rzędna tyczy się zarówno przyłącza jak i trasy rozdzielczej ( tak jakby trój odejście), ale czy można jakoś w programie sprawdzić do którego typu przewodu i do jakiego jest przypisana, związana wysokość?

trazja
Team
Team
Posty: 498
Rejestracja: wtorek, 10 marca 2015, 20:49

Re: GML

Post autor: trazja » środa, 27 maja 2020, 13:12

latajacekolano pisze:
środa, 27 maja 2020, 11:26
Witam.
Mam takie pytanie. Wykonałem gml z inw. światłowodu, główna sieć jest rozdzielcza i odchodzą przyłączą.
Następnie po połączeniu trasy rozdzielczej i przyłączy skartowałem rzędne , zdarzają się miejsca gdzie wstawiłem rzędne
na odejściu przyłącza od przewodu rozdzielczego a opis przewodu ustawiłem na rozdzielczym dla lepszego czytania mapy, jednak Pani w ośrodku przyczepiła się, że rzędna związana jest z przyłączem, a wysokość opis leży na głównej trasie. Będę oczywiście walczyć, aby dojść do tego, że rzędna tyczy się zarówno przyłącza jak i trasy rozdzielczej ( tak jakby trój odejście), ale czy można jakoś w programie sprawdzić do którego typu przewodu i do jakiego jest przypisana, związana wysokość?
Witam,
niestety w programie nie da rady tego sprawdzić, ponieważ powiązanie tworzy się w momencie eksportu - można to sprawdzić tylko w pliku GML. Proszę podesłać plik na at@geo.pl, najlepiej z kopią projektu C-GEO oraz nakierowaniem (na przykład zrzutem ekranu), o które miejsce chodzi - w odpowiedzi napiszę, jak sprawdzać w pliku takie powiązania oraz ewentualnie jak je zmienić.

latajacekolano
__
__
Posty: 29
Rejestracja: czwartek, 26 września 2019, 03:36

Re: GML

Post autor: latajacekolano » środa, 27 maja 2020, 14:12

Dla mnie to głupota, ponieważ rzędna tyczy się jednej i drugiej linii , a etykieta wisi w powietrzu i to tylko element estetyki, także na razie dam spokój i zobaczę jak moje uwagi zostaną rozpatrzone u Pani, która wprowadza.

Mam też inne pytanie, w gml istnieje np. kilka lamp połączonych przewodem, na którym są rzędne.
Wykonawca po jakimś czasie zdecydował się zagęścić latarnie dokładając jedną powiedzmy po środku istniejącego przewodu, powstała jedna dodatkowa latarnia, która biegnie po linii teoretycznie istniejącego przewodu, jednak różni się ona położeniem sytuacyjnym i muszę linię istniejąca podziemna kabla naprowadzić/ zmienić o ten jeden punkt. Czy w c-geo istnieje możliwość zmiany geometrii tej linii, tak żeby rzędne istniejące na tym punkcie nie straciły relacji co do tej linii? Ponieważ już kilka razy tak zrobiłem, że zmieniłem trasę istniejącego przewodu o kilka pikiet pomierzonych "po drodze" w wyniku czego rzędne, które były przypisane do tej linii ( czy to na początku czy na końcu) straciły relacje i był błąd importu gml w ośrodku, a przecież nie będę klikać tej linii od początku, są jakieś sposoby na to, o których nie wiem ?

trazja
Team
Team
Posty: 498
Rejestracja: wtorek, 10 marca 2015, 20:49

Re: GML

Post autor: trazja » środa, 27 maja 2020, 14:20

latajacekolano pisze:
środa, 27 maja 2020, 14:12
Dla mnie to głupota, ponieważ rzędna tyczy się jednej i drugiej linii , a etykieta wisi w powietrzu i to tylko element estetyki, także na razie dam spokój i zobaczę jak moje uwagi zostaną rozpatrzone u Pani, która wprowadza.

Mam też inne pytanie, w gml istnieje np. kilka lamp połączonych przewodem, na którym są rzędne.
Wykonawca po jakimś czasie zdecydował się zagęścić latarnie dokładając jedną powiedzmy po środku istniejącego przewodu, powstała jedna dodatkowa latarnia, która biegnie po linii teoretycznie istniejącego przewodu, jednak różni się ona położeniem sytuacyjnym i muszę linię istniejąca podziemna kabla naprowadzić/ zmienić o ten jeden punkt. Czy w c-geo istnieje możliwość zmiany geometrii tej linii, tak żeby rzędne istniejące na tym punkcie nie straciły relacji co do tej linii? Ponieważ już kilka razy tak zrobiłem, że zmieniłem trasę istniejącego przewodu o kilka pikiet pomierzonych "po drodze" w wyniku czego rzędne, które były przypisane do tej linii ( czy to na początku czy na końcu) straciły relacje i był błąd importu gml w ośrodku, a przecież nie będę klikać tej linii od początku, są jakieś sposoby na to, o których nie wiem ?
Odnośnie pierwszego tematu - w razie czego proszę do nas dzwonić, gdyby jednak był kłopot z oddaniem pliku :)

W drugim temacie - tutaj pytanie pierwsze: czy w ośrodku jest Ewmapa albo Geoinfo, czyli czy oddaje Pan plik GML ograniczony od daty modyfikacji?
Jeśli tak, to problemem może nie być samo utracenie relacji, tylko tzw błąd "Brak obiektu, do którego jest referencja" - wtedy wystarczy przy eksporcie zaznaczyć opcję "Nie wysyłaj referencji do brakujących obiektów".
Ale jeśli to nie to to proszę o kontakt najlepiej telefoniczny na serwis - wyjaśnimy temat na połączeniu zdalnym.

latajacekolano
__
__
Posty: 29
Rejestracja: czwartek, 26 września 2019, 03:36

Re: GML

Post autor: latajacekolano » środa, 27 maja 2020, 14:27

Jeżeli pierwszy problem nie ustąpi na pewno się skontaktuje;)

Odnośnie drugiego, to jest to eksport/import do ewmapy. Miałem już takie sytuację czy to przy sieciach czy przy nawierzchniach drogi, albo chodnikach że "naciągając" istniejącą drogę czy sieć na mój pomiar, reszta traciła referencję.
Plik oddaję jeżeli modyfikuję lub usuwam treść ośrodkową zawsze od daty i godziny modyfikacji :P

Funkcji o nie wysyłaniu referencji nie znałem, nie zwracałem nigdy na to uwagi, więc być może to będzie rozwiązaniem problemu;)
Dziękuje!

Edit. Tak dokładnie taki błąd z ewmapy "Brak obiektu do którego istnieje referencja".

ODPOWIEDZ