Import z geo-system

Pytania dotyczące obsługi programu C-Geo V8 i kolejnych edycji
viadro
__
__
Posty: 28
Rejestracja: piątek, 2 marca 2018, 14:53

Import z geo-system

Post autor: viadro » wtorek, 24 marca 2020, 11:55

Witam,
Jak importujecie pliki, które otrzymujecie do zgłoszenia pracy wygenerowane automatycznie przez geo-system.
Ja nigdy nie mogę poprawnie zaimportować tych danych (starostwo prowadzi mapę w EwMap), nie ma takiego szablonu w C-geo gdzie można ładnie wykonać poprawnie import na warstwy.

Damian
Team
Team
Posty: 30
Rejestracja: wtorek, 12 listopada 2019, 10:09

Re: Import z geo-system

Post autor: Damian » wtorek, 24 marca 2020, 13:50

Podsyłam linka do artykuły zamieszczonego na naszym G-geo WIKI na temat importu plików z EwMapa. Jak by to nie pomogło to proszę o kontakt telefoniczny z serwisem
pozdrawiam
Damian M.

viadro
__
__
Posty: 28
Rejestracja: piątek, 2 marca 2018, 14:53

Re: Import z geo-system

Post autor: viadro » wtorek, 24 marca 2020, 14:31

Robię w ten sposób ale importowane pliki nie są przyporządkowane do warstw C-geo.
Przesyłam przykładowe pliki, albo ja nie potrafię ich popranie zaimportować albo się nie da.
Załączniki
z podgik.rar
(139.63 KiB) Pobrany 54 razy

trazja
Team
Team
Posty: 498
Rejestracja: wtorek, 10 marca 2015, 20:49

Re: Import z geo-system

Post autor: trazja » wtorek, 24 marca 2020, 15:28

viadro pisze:
wtorek, 24 marca 2020, 14:31
Robię w ten sposób ale importowane pliki nie są przyporządkowane do warstw C-geo.
Przesyłam przykładowe pliki, albo ja nie potrafię ich popranie zaimportować albo się nie da.
Przesyłam kopię projektu z wczytanymi importami i kolejno:
- dxf został zaimportowany zgodnie z ustawieniami z artykułów (na końcu artykułów filmy, więcej także w sekcji Wiadomości w samym C-GEO):
http://softline.geo.pl/wiki/index.php?t ... orem_linii
http://softline.geo.pl/wiki/index.php?t ... em_symboli

- geomap - tutaj niestety ciężko będzie uzyskać ładny import

- emu, czyli pliki Ewmapy do rozpakowania - w ogóle się importują, ale plik, który Pan przesłał zawiera po rozpakowaniu puste pliki działek, konturów oraz obiektów eob.

Pytanie, czy jeśli Ewmapa wydaje Panu pliki EOB to może jest w stanie wydać pliki GML?
Załączniki
Importy_z_forum.zip
(699.56 KiB) Pobrany 59 razy

viadro
__
__
Posty: 28
Rejestracja: piątek, 2 marca 2018, 14:53

Re: Import z geo-system

Post autor: viadro » wtorek, 24 marca 2020, 19:17

Starostwo wydaje pliki w formacie GML. Te które przesłałem są to generowane automatycznie pliki do zgłoszenia pracy przez geo-system.
DXF nie podoczytuje się do warstw z szablonu Cgeo tylko tworzy nowe warstwy. Chodzi mi o to żeby można było wykonać import pliku dxf na warstwy według szablonu utworzonego w Cgeo.

trazja
Team
Team
Posty: 498
Rejestracja: wtorek, 10 marca 2015, 20:49

Re: Import z geo-system

Post autor: trazja » środa, 25 marca 2020, 09:14

viadro pisze:
wtorek, 24 marca 2020, 19:17
Starostwo wydaje pliki w formacie GML. Te które przesłałem są to generowane automatycznie pliki do zgłoszenia pracy przez geo-system.
DXF nie podoczytuje się do warstw z szablonu Cgeo tylko tworzy nowe warstwy. Chodzi mi o to żeby można było wykonać import pliku dxf na warstwy według szablonu utworzonego w Cgeo.
Nie ma jednego uniwersalnego szablonu do obsługi plików DXF, ponieważ każdy ośrodek ma inne warstwy. Może Pan zapisać sobie swój szablon,a najlepiej byłoby zrobić dopasowanie zgodnie z linkami, które przesłałam.

Proszę też zapoznać się z tym wątkiem: http://softline.geo.pl/forum//viewtopic ... 000#p38000
Ten temat był poruszany i omówiony dokładnie w wątkach kilka dni temu.

viadro
__
__
Posty: 28
Rejestracja: piątek, 2 marca 2018, 14:53

Re: Import z geo-system

Post autor: viadro » środa, 25 marca 2020, 17:20

Ok to będę musiał zrobić sobie szablon.
Czy można stworzyć szablon na podstawie pliku txt z warstwami, które otrzymuję z podgik?

trazja
Team
Team
Posty: 498
Rejestracja: wtorek, 10 marca 2015, 20:49

Re: Import z geo-system

Post autor: trazja » czwartek, 26 marca 2020, 14:53

viadro pisze:
środa, 25 marca 2020, 17:20
Ok to będę musiał zrobić sobie szablon.
Czy można stworzyć szablon na podstawie pliku txt z warstwami, które otrzymuję z podgik?
Jeśli są to warstwy z Ewmapy (Warstwy.txt) to można je zaimportować jako Ewmapa-> Wektory do modyfikacji.

trazja
Team
Team
Posty: 498
Rejestracja: wtorek, 10 marca 2015, 20:49

Re: Import z geo-system

Post autor: trazja » wtorek, 7 kwietnia 2020, 14:25

W wersji testowej programu C-GEO dodana nowa opcja przy imporcie DXF - można już zmieniać nazwy importowanym warstwom na własne nazwy warstw C-GEO.
warstwy_zmiana.JPG
warstwy_zmiana.JPG (67.56 KiB) Przejrzano 2663 razy

ODPOWIEDZ