Multipowierzchnia

Pytania dotyczące obsługi programu C-Geo V8 i kolejnych edycji
fabianini
__
__
Posty: 10
Rejestracja: wtorek, 22 września 2015, 10:06

Multipowierzchnia

Post autor: fabianini » czwartek, 9 kwietnia 2020, 18:57

Dzień dobry.
Tworzę pliki shp i mam problem ze stworzeniem obwiedni dla obszaru, składającego się z dwóch odrębnych powierzchni, (ale należących do tego samego obrysu). Czy jest w chwili obecnej możliwe zdefiniowanie takiej multipowierzchni?

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6331
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Multipowierzchnia

Post autor: Jurek B. » piątek, 10 kwietnia 2020, 10:15

Dzień dobry, co prawda w C-GEO można taką multipowierzchnię utworzyć, ale teraz faktycznie nie można zapisać tego typu geometrii do SHP, wprowadzimy tą możliwość po świętach.
Pozdrawiam Jurek B.

fabianini
__
__
Posty: 10
Rejestracja: wtorek, 22 września 2015, 10:06

Re: Multipowierzchnia

Post autor: fabianini » piątek, 10 kwietnia 2020, 10:21

Dziękuję bardzo i czekam niecierpliwie.
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6331
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Multipowierzchnia

Post autor: Jurek B. » piątek, 10 kwietnia 2020, 12:29

A do jakiej aplikacji będzie to Pan wczytywał? Bo testowaliśmy taką multipowierzchnię i tylko aplikacja ESRI była w stanie to wyświetlić.
PS. tu załączam spakowany SHP z przykładową multipowierzchnią - proszę sprawdzić go.
Załączniki
multi.zip
(3.06 KiB) Pobrany 48 razy
Pozdrawiam Jurek B.

fabianini
__
__
Posty: 10
Rejestracja: wtorek, 22 września 2015, 10:06

Re: Multipowierzchnia

Post autor: fabianini » wtorek, 14 kwietnia 2020, 08:46

Docelowo musi się to otworzyć w EwMapie.
Wczytałem przesłany plik do mapy C-Geo, ale nic mi się nie wyświetliło.
Jaką komendą lub ikoną narysowano tę multipowierzchnię? Nie potrafię tego narysowć.

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6331
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Multipowierzchnia

Post autor: Jurek B. » wtorek, 14 kwietnia 2020, 08:57

Obecnie C-GEO też nie wyświetli takich multipowierzchni z SHP (tylko z GML), będzie to możliwe po aktualizacji pod koniec kwietnia. Skoro ma Pan to dać do Ewmapy, to tam trzeba to sprawdzić - być może będzie ona umiała je wyświetlić.
W C-GEO takie multipowierzchnie tworzy się łącząc dwie odrębne powierzchnie w funkcji "Przecięcie obiektów" - wariant Połączenie - opis jest na Wiki i na YouTube:
Pozdrawiam Jurek B.

fabianini
__
__
Posty: 10
Rejestracja: wtorek, 22 września 2015, 10:06

Re: Multipowierzchnia

Post autor: fabianini » wtorek, 14 kwietnia 2020, 09:04

Bardzo dziękuję za wyjaśnienia, sprawdzimy eksport do EwMapy i dam znać czy działa.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6331
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Multipowierzchnia

Post autor: Jurek B. » wtorek, 14 kwietnia 2020, 09:09

Tylko proszę sprawdzić na razie te SHP, które przekazałem sam. Obecnie standardowy eksport do SHP w C-GEO nie wspiera multi powierzchni - będzie to możliwe zapewne jeszcze w tym tygodniu.
Pozdrawiam Jurek B.

fabianini
__
__
Posty: 10
Rejestracja: wtorek, 22 września 2015, 10:06

Re: Multipowierzchnia

Post autor: fabianini » wtorek, 14 kwietnia 2020, 10:03

Niestety przesłany przez Pana plik nie importuje się do EwMapy, otrzymujemy błąd: „Shape’y zawierające struktury typy Miltipatch nie są obsługiwane”.
W załączniku plik eksportowany z EwMapy, może będzie to pomocne w definicji eksportu z C-Geo.
Załączniki
test multi shp.rar
(676 Bajtów) Pobrany 53 razy

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6331
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Multipowierzchnia

Post autor: Jurek B. » wtorek, 14 kwietnia 2020, 10:11

Czyli tak jak przypuszczałem, nie są to prawdziwe multipowierzchnie, zobaczymy czy będziemy w stanie wygenerować takie obiekty jakie może załadować Ewmapa.
Pozdrawiam Jurek B.

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6331
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Multipowierzchnia

Post autor: Jurek B. » piątek, 17 kwietnia 2020, 09:02

W wersji testowej C-GEO jest już możliwość eksportu do SHP multipowierzchni w prostszym wydaniu, takim, który umożliwia ich odczyt np. w Ewmapie. Tu link do filmiku pokazującego jak można w C-GEO utworzyć taką multipowierzchnię i wyeksportować. Załączam też przykładowy SHP - w układzie lokalnych współrzędnych (mam nadzieję, że to nie utrudni importu).
Załączniki
export.zip
(1.17 KiB) Pobrany 60 razy
Pozdrawiam Jurek B.

fabianini
__
__
Posty: 10
Rejestracja: wtorek, 22 września 2015, 10:06

Re: Multipowierzchnia

Post autor: fabianini » czwartek, 23 kwietnia 2020, 08:48

Przesłany plik oraz wykonany w testowym programie po eksporcie SHP wczytuje się poprawnie do EwMapy. Pozostaje jeszcze kwestia importu takiej multipowierzchni, bo na razie wczytuje do C-Geo jako osobne obiekty.
Dziękuję za pomoc.
Marcin F.

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6331
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Multipowierzchnia

Post autor: Jurek B. » czwartek, 23 kwietnia 2020, 08:52

Proszę zaimportować przez menu GIS - najpierw tam z SHP, a potem przez ikonkę Zapisz - do mapy C-GEO.
Pozdrawiam Jurek B.

fabianini
__
__
Posty: 10
Rejestracja: wtorek, 22 września 2015, 10:06

Re: Multipowierzchnia

Post autor: fabianini » czwartek, 23 kwietnia 2020, 09:01

OK, działa, dziękuję.

ODPOWIEDZ