Import z EwMapy...

Pytania dotyczące obsługi programu C-Geo V8 i kolejnych edycji
Zibi123
______
______
Posty: 548
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 09:23

Import z EwMapy...

Post autor: Zibi123 »

Witam. Po dokonaniu importu z EwMapy w oknie projektu pokazuje mi się coś takiego jak na załączonym rysunku. Etykieta budynku jest a jakby jej nie było... Po wybraniu do edycji danego napisu pokazuje się nawet że wielkość czcionki wynosi 2,5. To samo z etykietami adresowymi (kropeczka powyżej...). Aby etykieta była widoczna i w wielkości odpowiadającej np. 2.5 muszę dokonać zmiany wielkości czcionki na tej konkretnej warstwie...
Załączniki
rys..jpeg
rys..jpeg (65.64 KiB) Przejrzano 3646 razy
Pozdrawiam
Zibi
Asia T.
Team
Team
Posty: 556
Rejestracja: wtorek, 10 marca 2015, 20:49

Re: Import z EwMapy...

Post autor: Asia T. »

Zibi123 pisze: wtorek, 19 maja 2020, 12:45 Witam. Po dokonaniu importu z EwMapy w oknie projektu pokazuje mi się coś takiego jak na załączonym rysunku. Etykieta budynku jest a jakby jej nie było... Po wybraniu do edycji danego napisu pokazuje się nawet że wielkość czcionki wynosi 2,5. To samo z etykietami adresowymi (kropeczka powyżej...). Aby etykieta była widoczna i w wielkości odpowiadającej np. 2.5 muszę dokonać zmiany wielkości czcionki na tej konkretnej warstwie...
Witam,
proszę sprawdzić, jakie ma Pan ustawienia w Opcje -> Parametry programu -> Mapa -> sekcja "Teksty" -> czcionka - wielkość (czy czasami nie jest wpisana mała wartość).
Jeśli to nie tutaj tkwi przyczyna to proszę przesłać plik na at@geo.pl
Zibi123
______
______
Posty: 548
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 09:23

Re: Import z EwMapy...

Post autor: Zibi123 »

Czy o to chodziło...? Tak dzieje się tylko z dwoma warstwami. Jedna opisująca funkcję budynku, druga numer adresowy. Po wybraniu napisu i wejściu do edycji wielkość opisu jest prawidłowa (np. 2.5 lub 1.8, przynajmniej tak to wygląda jak na załączonym poprzednio rysunku. Natomiast na ekranie widoczna jest tylko kropeczka...
Załączniki
rys2.jpeg
rys2.jpeg (30.58 KiB) Przejrzano 3587 razy
Pozdrawiam
Zibi
Zibi123
______
______
Posty: 548
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 09:23

Re: Import z EwMapy...

Post autor: Zibi123 »

To jest import z innego projektu. Poza opisami dot. budynku wszystkie opisy wydają się ok. Chociaż dodatkowo muszę za każdym razem poprawiać styl linii...
Załączniki
rys3.jpeg
rys3.jpeg (114.82 KiB) Przejrzano 3579 razy
Pozdrawiam
Zibi
Asia T.
Team
Team
Posty: 556
Rejestracja: wtorek, 10 marca 2015, 20:49

Re: Import z EwMapy...

Post autor: Asia T. »

Proszę podesłać pliki na at@geo.pl, bez nich chyba nic nie wymyślimy.
Zibi123
______
______
Posty: 548
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 09:23

Re: Import z EwMapy...

Post autor: Zibi123 »

Wysłałem. Dodatkowo wysłałem drugi plik otrzymany z PODGiK w dniu dzisiejszym, zgodny z rysunkiem dołączonym poniżej ...
Załączniki
rys..jpeg
rys..jpeg (114.93 KiB) Przejrzano 2999 razy
Pozdrawiam
Zibi
Asia T.
Team
Team
Posty: 556
Rejestracja: wtorek, 10 marca 2015, 20:49

Re: Import z EwMapy...

Post autor: Asia T. »

Zibi123 pisze: wtorek, 2 czerwca 2020, 15:03 Wysłałem. Dodatkowo wysłałem drugi plik otrzymany z PODGiK w dniu dzisiejszym, zgodny z rysunkiem dołączonym poniżej ...
Przesłałam temat do programisty, prawdopodobnie to coś u nas się psuje przy interpretacji tej wysokości z Ewmapy.
Zibi123
______
______
Posty: 548
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 09:23

Re: Import z EwMapy...

Post autor: Zibi123 »

OK. Proszę jeszcze zwrócić uwagę na to że te warstwy po imporcie mają ustawiony styl linii na 1,00. Może i z tym dało by radę coś zrobić. I nie tylko te warstwy. Cały folder EGBB ma takie parametry. Pozdrawiam.
Pozdrawiam
Zibi
MarMar
__
__
Posty: 18
Rejestracja: wtorek, 8 kwietnia 2014, 14:15

Re: Import z EwMapy...

Post autor: MarMar »

Witam. Udało się coś zdziałać w temacie? Właśnie u siebie zauważyłem, że wszystkie warstwy z EwMapy (dotyczące etykiet z plików GML), które nie są ujęte w szablonie, mają taki problem z wyświetlaniem wysokości czcionki oraz odnośników.

Dołączam pliki po imporcie oraz po zmianie czcionki. O ile zmiana czcionki to mniejszy problem, tak już bardziej problemem przy dużej ilości sieci GESUT jest to, która wartość wysokości jest od której studzienki, zaworu, etc.
Załączniki
po zmianie czcionki na całej mapie
po zmianie czcionki na całej mapie
2.png (50.42 KiB) Przejrzano 1890 razy
po imporcie z EwMapy
po imporcie z EwMapy
1.png (41.46 KiB) Przejrzano 1890 razy
Asia T.
Team
Team
Posty: 556
Rejestracja: wtorek, 10 marca 2015, 20:49

Re: Import z EwMapy...

Post autor: Asia T. »

MarMar pisze: środa, 2 września 2020, 14:51 Witam. Udało się coś zdziałać w temacie? Właśnie u siebie zauważyłem, że wszystkie warstwy z EwMapy (dotyczące etykiet z plików GML), które nie są ujęte w szablonie, mają taki problem z wyświetlaniem wysokości czcionki oraz odnośników.

Dołączam pliki po imporcie oraz po zmianie czcionki. O ile zmiana czcionki to mniejszy problem, tak już bardziej problemem przy dużej ilości sieci GESUT jest to, która wartość wysokości jest od której studzienki, zaworu, etc.
Witam,
proszę podesłać plik gml na at@geo.pl - jest duża szansa, że przy gml'u niestety są tak właśnie wysyłane odnośniki - na dwie współrzędne...
MarMar
__
__
Posty: 18
Rejestracja: wtorek, 8 kwietnia 2014, 14:15

Re: Import z EwMapy...

Post autor: MarMar »

Witam.

Udało się coś zdziałać w temacie?
Asia T.
Team
Team
Posty: 556
Rejestracja: wtorek, 10 marca 2015, 20:49

Re: Import z EwMapy...

Post autor: Asia T. »

MarMar pisze: wtorek, 3 listopada 2020, 15:05 Witam.

Udało się coś zdziałać w temacie?
Niestety, nie damy rady nic zrobić w kwestii importu napisów dla pliku "Warstwy".
ODPOWIEDZ