Błędy podczas importu gml'a do EwMapy w PODGiK

Pytania dotyczące obsługi programu C-Geo V8 i kolejnych edycji
annlew09
_
_
Posty: 3
Rejestracja: środa, 8 kwietnia 2020, 14:07

Błędy podczas importu gml'a do EwMapy w PODGiK

Post autor: annlew09 » wtorek, 19 maja 2020, 15:56

Komunikat błędu z ośrodka brzmi: "Import nie został przeprowadzony z powodu błędów: Obiekt został zmodyfikowany po zrobieniu eksportu do modyfikacji ..."
Rzecz dotyczy obiektów powierzchniowych typu np. chodnik, jezdnia, gdzie dokonano fragmentarycznego pomiaru danego obiektu - w zasięgu aktualizacji, np. istniejący chodnik (w bazie z digitalizacji) przecięto dwoma obiektami liniowymi w rezultacie, czego dotychczasowy obiekt został podzielony na trzy odrębne obiekty: 1-z digitalizacji; 2-z pomiaru w zasięgu aktualizacji; 3-z digitalizacji.
Jak poprawnie wykonać modyfikację obiektu powierzchniowego i jak poprawnie wyeksportować ten obiekt do pliku gml, aby uniknąć przytoczonego powyżej komunikatu błędu podczas importu wysłanego pliku gml do PODGiK, gdzie baza prowadzona jest w programie EwMapa?

trazja
Team
Team
Posty: 526
Rejestracja: wtorek, 10 marca 2015, 20:49

Re: Błędy podczas importu gml'a do EwMapy w PODGiK

Post autor: trazja » środa, 20 maja 2020, 08:45

annlew09 pisze:
wtorek, 19 maja 2020, 15:56
Komunikat błędu z ośrodka brzmi: "Import nie został przeprowadzony z powodu błędów: Obiekt został zmodyfikowany po zrobieniu eksportu do modyfikacji ..."
Rzecz dotyczy obiektów powierzchniowych typu np. chodnik, jezdnia, gdzie dokonano fragmentarycznego pomiaru danego obiektu - w zasięgu aktualizacji, np. istniejący chodnik (w bazie z digitalizacji) przecięto dwoma obiektami liniowymi w rezultacie, czego dotychczasowy obiekt został podzielony na trzy odrębne obiekty: 1-z digitalizacji; 2-z pomiaru w zasięgu aktualizacji; 3-z digitalizacji.
Jak poprawnie wykonać modyfikację obiektu powierzchniowego i jak poprawnie wyeksportować ten obiekt do pliku gml, aby uniknąć przytoczonego powyżej komunikatu błędu podczas importu wysłanego pliku gml do PODGiK, gdzie baza prowadzona jest w programie EwMapa?
Powyższy błąd nie ma prawdopodobnie nic wspólnego z modyfikacją (opisany sposób jest poprawny) - chodzi o to, że w międzyczasie inny wykonawca także zmodyfikował ten sam obiekt, ale oddał go wcześniej i daty w ośrodku się nie zgadzają -

Przykład: jezdnia w ośrodku ma datę modyfikacji 13.04.1998 i z taką datą wydaje ją dnia 27.04.2020 Kowalskiemu i Nowakowi. Nowak zmodyfikował jezdnię 18.05.2020 i od razu tego samego dnia oddał plik do ośrodka, a Kowalski był w terenie wcześniej, 10.05.2020 - po powrocie z terenu od razu zmodyfikował jezdnię, ale plik gml do ośrodka oddaje dopiero dzisiaj, 20.05.2020. Efekt - jezdnia Nowaka ma datę z 18go, a Kowalski przychodzi z tą samą jezdnią z 10go - pojawia się właśnie ww. błąd.

Krótko mówiąc - swoim zmodyfikowanym i nowym obiektom trzeba zmienić datę modyfikacji na jak najświeższą. Aby zrobić to w prosty sposób dla wszystkich obiektów należy wejść w Legendę -> prawy klawisz myszy na WARSTWY -> Operacje na bazie danych -> Wypełnij pole. Tam uzupełniamy pole DATA_MODYFIKACJI najlepiej datą dzisiejszą (to jest atrybut naszych obiektów), a w dolnej części okna wybieramy, od jakiej daty modyfikacji ma nastąpić zmiana (tu najlepiej wypełniać taką datę modyfikacji, jaką uzupełniamy w oknie eksportu do gml - czyli data, od kiedy wykonywaliśmy modyfikacje). Jeśli pierwszy raz wykonujemy tę operację zawsze warto w zapasie mieć kopię projektu sprzed zmiany. Przykład na zalączonym GIF.

Jeśli błąd z kolei dotyczy jednego obiektu i wiemy, którego można poruszyć jedynie tym obiektem modyfikując go - na przykład zmienić jakiś atrybut na chwilę, zamknąć okno atrybutów i ponownie wrócić do prawidłowej wartości.
Załączniki
wypelnijPole2.gif
wypelnijPole2.gif (566.19 KiB) Przejrzano 1184 razy

trazja
Team
Team
Posty: 526
Rejestracja: wtorek, 10 marca 2015, 20:49

Re: Błędy podczas importu gml'a do EwMapy w PODGiK

Post autor: trazja » środa, 20 maja 2020, 10:49

annlew09 pisze:
wtorek, 19 maja 2020, 15:56
Komunikat błędu z ośrodka brzmi: "Import nie został przeprowadzony z powodu błędów: Obiekt został zmodyfikowany po zrobieniu eksportu do modyfikacji ..."
Rzecz dotyczy obiektów powierzchniowych typu np. chodnik, jezdnia, gdzie dokonano fragmentarycznego pomiaru danego obiektu - w zasięgu aktualizacji, np. istniejący chodnik (w bazie z digitalizacji) przecięto dwoma obiektami liniowymi w rezultacie, czego dotychczasowy obiekt został podzielony na trzy odrębne obiekty: 1-z digitalizacji; 2-z pomiaru w zasięgu aktualizacji; 3-z digitalizacji.
Jak poprawnie wykonać modyfikację obiektu powierzchniowego i jak poprawnie wyeksportować ten obiekt do pliku gml, aby uniknąć przytoczonego powyżej komunikatu błędu podczas importu wysłanego pliku gml do PODGiK, gdzie baza prowadzona jest w programie EwMapa?
EDIT: jedna uwaga odnośnie modyfikacji, ponieważ tutaj może być także przyczyna problemów, na co zwrócił uwagę jeden z klientów (dziękujemy!).
Jeśli edycja obiektów poprzez podzielenie skutkuje tym, że obiekt oryginalny jest USUWANY to powstają takie błędy jak wyżej - jest to też działanie nieprawidłowe, ponieważ obiekt z ośrodka zostaje usunięty, a nie zmodyfikowany!

Wtedy należy postąpić w ten sposób, że - po podziale obiektem liniowym powstają 3 obiekty - dwa po podziale i jeden oryginalny. Klikamy na jedną z nowych połówek prawym klawiszem myszy i wybieramy opcję "Przepisz historię obiektu z...", a następnie z tabelki, która się pojawi wybieramy oryginalną jezdnię. Wtedy ta połówka, na którą przepisaliśmy historię jest zmodyfikowaną jezdnią z ośrodka, druga jest nowa. Podobnie robimy jeśli dokonujemy kolejnego podziału obiektem liniowym - także przepisujemy historię na jedną z nowych połówek - druga zawsze pozostaje nowa.

latajacekolano
__
__
Posty: 45
Rejestracja: czwartek, 26 września 2019, 03:36

Re: Błędy podczas importu gml'a do EwMapy w PODGiK

Post autor: latajacekolano » środa, 10 czerwca 2020, 12:40

trazja pisze:
środa, 20 maja 2020, 10:49
annlew09 pisze:
wtorek, 19 maja 2020, 15:56
Komunikat błędu z ośrodka brzmi: "Import nie został przeprowadzony z powodu błędów: Obiekt został zmodyfikowany po zrobieniu eksportu do modyfikacji ..."
Rzecz dotyczy obiektów powierzchniowych typu np. chodnik, jezdnia, gdzie dokonano fragmentarycznego pomiaru danego obiektu - w zasięgu aktualizacji, np. istniejący chodnik (w bazie z digitalizacji) przecięto dwoma obiektami liniowymi w rezultacie, czego dotychczasowy obiekt został podzielony na trzy odrębne obiekty: 1-z digitalizacji; 2-z pomiaru w zasięgu aktualizacji; 3-z digitalizacji.
Jak poprawnie wykonać modyfikację obiektu powierzchniowego i jak poprawnie wyeksportować ten obiekt do pliku gml, aby uniknąć przytoczonego powyżej komunikatu błędu podczas importu wysłanego pliku gml do PODGiK, gdzie baza prowadzona jest w programie EwMapa?
EDIT: jedna uwaga odnośnie modyfikacji, ponieważ tutaj może być także przyczyna problemów, na co zwrócił uwagę jeden z klientów (dziękujemy!).
Jeśli edycja obiektów poprzez podzielenie skutkuje tym, że obiekt oryginalny jest USUWANY to powstają takie błędy jak wyżej - jest to też działanie nieprawidłowe, ponieważ obiekt z ośrodka zostaje usunięty, a nie zmodyfikowany!

Wtedy należy postąpić w ten sposób, że - po podziale obiektem liniowym powstają 3 obiekty - dwa po podziale i jeden oryginalny. Klikamy na jedną z nowych połówek prawym klawiszem myszy i wybieramy opcję "Przepisz historię obiektu z...", a następnie z tabelki, która się pojawi wybieramy oryginalną jezdnię. Wtedy ta połówka, na którą przepisaliśmy historię jest zmodyfikowaną jezdnią z ośrodka, druga jest nowa. Podobnie robimy jeśli dokonujemy kolejnego podziału obiektem liniowym - także przepisujemy historię na jedną z nowych połówek - druga zawsze pozostaje nowa.

Dlaczego u siebie w cgeo nie mam takiej opcji jak "przepisz historię obiektu z .." ? Kompletnie nie ogarniam przykładu wyżej z dzieleniem istniejącego obiektu powierzchniowego obiektem liniowym i tego co jest potem opisane, jest to może gdzieś pokazane na filmiku, screenie, albo może opisane ? Bo próbuje sobie to wyobrazić na jakimś przykładzie prostym, ale nie za bardzo rozumiem o co chodzi :O
Chodzi oto, że jest jezdnia - obiekt powierzchniowy np. 500 metrów w gml z ośrodka połączone ciągiem, my mierzymy na danym fragmencie tylko i chcemy podzielić i zmienić jezdnię z ośrodka tak, aby tam gdzie zmierzyliśmy był pomiar na osnowę z naszą data pomiaru np. 18.05.2020, a tam gdzie była jezdnia z digitalizacji albo inną datą pomiaru zostało z tą datą?

trazja
Team
Team
Posty: 526
Rejestracja: wtorek, 10 marca 2015, 20:49

Re: Błędy podczas importu gml'a do EwMapy w PODGiK

Post autor: trazja » środa, 10 czerwca 2020, 14:02

latajacekolano pisze:
środa, 10 czerwca 2020, 12:40
trazja pisze:
środa, 20 maja 2020, 10:49
annlew09 pisze:
wtorek, 19 maja 2020, 15:56
Komunikat błędu z ośrodka brzmi: "Import nie został przeprowadzony z powodu błędów: Obiekt został zmodyfikowany po zrobieniu eksportu do modyfikacji ..."
Rzecz dotyczy obiektów powierzchniowych typu np. chodnik, jezdnia, gdzie dokonano fragmentarycznego pomiaru danego obiektu - w zasięgu aktualizacji, np. istniejący chodnik (w bazie z digitalizacji) przecięto dwoma obiektami liniowymi w rezultacie, czego dotychczasowy obiekt został podzielony na trzy odrębne obiekty: 1-z digitalizacji; 2-z pomiaru w zasięgu aktualizacji; 3-z digitalizacji.
Jak poprawnie wykonać modyfikację obiektu powierzchniowego i jak poprawnie wyeksportować ten obiekt do pliku gml, aby uniknąć przytoczonego powyżej komunikatu błędu podczas importu wysłanego pliku gml do PODGiK, gdzie baza prowadzona jest w programie EwMapa?
EDIT: jedna uwaga odnośnie modyfikacji, ponieważ tutaj może być także przyczyna problemów, na co zwrócił uwagę jeden z klientów (dziękujemy!).
Jeśli edycja obiektów poprzez podzielenie skutkuje tym, że obiekt oryginalny jest USUWANY to powstają takie błędy jak wyżej - jest to też działanie nieprawidłowe, ponieważ obiekt z ośrodka zostaje usunięty, a nie zmodyfikowany!

Wtedy należy postąpić w ten sposób, że - po podziale obiektem liniowym powstają 3 obiekty - dwa po podziale i jeden oryginalny. Klikamy na jedną z nowych połówek prawym klawiszem myszy i wybieramy opcję "Przepisz historię obiektu z...", a następnie z tabelki, która się pojawi wybieramy oryginalną jezdnię. Wtedy ta połówka, na którą przepisaliśmy historię jest zmodyfikowaną jezdnią z ośrodka, druga jest nowa. Podobnie robimy jeśli dokonujemy kolejnego podziału obiektem liniowym - także przepisujemy historię na jedną z nowych połówek - druga zawsze pozostaje nowa.

Dlaczego u siebie w cgeo nie mam takiej opcji jak "przepisz historię obiektu z .." ? Kompletnie nie ogarniam przykładu wyżej z dzieleniem istniejącego obiektu powierzchniowego obiektem liniowym i tego co jest potem opisane, jest to może gdzieś pokazane na filmiku, screenie, albo może opisane ? Bo próbuje sobie to wyobrazić na jakimś przykładzie prostym, ale nie za bardzo rozumiem o co chodzi :O
Chodzi oto, że jest jezdnia - obiekt powierzchniowy np. 500 metrów w gml z ośrodka połączone ciągiem, my mierzymy na danym fragmencie tylko i chcemy podzielić i zmienić jezdnię z ośrodka tak, aby tam gdzie zmierzyliśmy był pomiar na osnowę z naszą data pomiaru np. 18.05.2020, a tam gdzie była jezdnia z digitalizacji albo inną datą pomiaru zostało z tą datą?
Niestety opcja ta działa tylko do momentu eksportu, jeśli był już wykonany eksport gml to opcji nie będzie - został nadany lokalnyId i nie da się przepiąć już historii. Opcja jest tylko dla całkowicie nowych obiektów, warto to robić od razu po podziale.
Czyli: jezdnia z ośrodka jest przez Pana dzielona, po podziale mamy trzy obiekty - stary oraz dwie nowe połówki. UWAGA - nie usuwamy starego, całego obiektu, tylko klikamy na jedną z połówek PO PODZIALE prawym -> Przepisz historię... Wybieramy całą, długą jezdnię z ośrodka, zatwierdzamy i stara jezdnia jest "czyszczona" na mapie, a wskazana połówka jest obiektem zmodyfikowanym po tamtej jezdni.

Więcej: https://softline.geo.pl/wiki/index.php? ... _%E2%80%A6
oraz:

...a w razie czego nieustająco zachęcamy do kontaktu telefonicznego z serwisem i wyjaśnimy temat na połączeniu zdalnym :wink:

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6517
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Błędy podczas importu gml'a do EwMapy w PODGiK

Post autor: Jurek B. » środa, 10 czerwca 2020, 14:05

I jeszcze w Wiadomościach C-GEO był odpowiedni artykuł (z 12 grudnia 2019).
Pozdrawiam Jurek B.

latajacekolano
__
__
Posty: 45
Rejestracja: czwartek, 26 września 2019, 03:36

Re: Błędy podczas importu gml'a do EwMapy w PODGiK

Post autor: latajacekolano » środa, 10 czerwca 2020, 14:22

Dziękuję, umknął mi ten artykuł, poczytam.
Pozdrawiam.

ODPOWIEDZ