GML

Pytania dotyczące obsługi programu C-Geo V8 i kolejnych edycji
trazja
Team
Team
Posty: 526
Rejestracja: wtorek, 10 marca 2015, 20:49

Re: GML

Post autor: trazja » środa, 10 czerwca 2020, 12:34

latajacekolano pisze:
środa, 10 czerwca 2020, 12:07
Dziękuję.
Człowiek myśli, że już nic go nie zaskoczy z tym gmlem, a tu proszę :P
Każda aktualizacja oprogramowania w ośrodku przynosi nowe wyzwania :D

radeck
___
___
Posty: 50
Rejestracja: środa, 8 lutego 2012, 11:19

Re: GML

Post autor: radeck » środa, 24 czerwca 2020, 22:30

Dzień dobry.
Podczas rysowania w gml obiektu inżynierskiego (mostu) przysłonił mi krawężnik, krawędź jezdni, punkty wysokoścowe i zostawił odsłonięte wypełnienie skarp.
Szablon to mapa zasadnicza 2015.
A tak to wygląda:
Obrazek
Co z tym może być nie tak?
Pozdro

trazja
Team
Team
Posty: 526
Rejestracja: wtorek, 10 marca 2015, 20:49

Re: GML

Post autor: trazja » czwartek, 25 czerwca 2020, 09:25

Proszę w tym przypadku w warstwach dać warstwę KR_ObiektKarto pod warstwę BDZ_BudowlaInzynierska. Jest to rozwiązanie doraźne - temat postaramy się rozwiązać inaczej, jeśli pojawi się poprawka w wersji testowej damy znać w tym poście.

k95n
__
__
Posty: 39
Rejestracja: poniedziałek, 19 marca 2018, 17:07

Re: GML

Post autor: k95n » czwartek, 25 czerwca 2020, 17:16

Witam, dlaczego dla nowo narysowanego obiektu pod prawym przyciskiem myszy nie mam opcji przeniesienia historii z innego obiektu?

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6517
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: GML

Post autor: Jurek B. » czwartek, 25 czerwca 2020, 17:59

Witam, może w zakresie widoku okna mapy nie ma odpowiednich obiektów (z lokalnym Id - czyli pochodzących z PZGiK i tej samej klasy co obiekt wybrany) do przejęcia historii? Tu niżej widać, że dwa takie zostały znalezione:
Załączniki
Przechwytywanie.JPG
Przechwytywanie.JPG (103.88 KiB) Przejrzano 2235 razy
Przechwytywanie1.JPG
Przechwytywanie1.JPG (86 KiB) Przejrzano 2235 razy
Przechwytywanie1.JPG
Przechwytywanie1.JPG (86 KiB) Przejrzano 2235 razy
Pozdrawiam Jurek B.

k95n
__
__
Posty: 39
Rejestracja: poniedziałek, 19 marca 2018, 17:07

Re: GML

Post autor: k95n » czwartek, 25 czerwca 2020, 18:02

To chyba nie to. Mam dwie jezdnie, jedna narysowana przeze mnie, druga pochodzi z GMLa z ośrodka. Po kliknięciu prawym myszy na moją jezdnię nie ma w ogóle opcji przeniesienia historii, jest tylko opcja skopiowania atrybutów. Obie jezdnie znajdują się w widoku mapy.
Gdzieś doczytałem, że funkcja ta staje się nieaktywna po wykonaniu eksportu. Czy to może być powód?

Damian
Team
Team
Posty: 43
Rejestracja: wtorek, 12 listopada 2019, 10:09

Re: GML

Post autor: Damian » czwartek, 25 czerwca 2020, 18:25

Dokładnie tak jak Pan pisze. Funkcja przenieś historię obiektu z ...... jest dostępna wyłącznie dla nowo utworzonych obiektów (i tylko do momentu wykonania eksportu do GML-a). Opcja ta kopiuje oprócz zwykłych atrybutów (tak jak w funkcji „Kopiuj dane obiektu z …”), także atrybuty idIIP czyli: identyfikator lokalny, przestrzeń nazw, identyfikator wersji, jednocześnie przenosząc do historii obiekt z którego kopiujemy atrybuty.

Więcej w tym artykule
pozdrawiam
Damian M.

k95n
__
__
Posty: 39
Rejestracja: poniedziałek, 19 marca 2018, 17:07

Re: GML

Post autor: k95n » czwartek, 25 czerwca 2020, 18:57

Czyli po wykonaniu eksportu nie ma już innej możliwości na przeniesienie historii z innego obiektu?

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6517
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: GML

Post autor: Jurek B. » czwartek, 25 czerwca 2020, 19:40

Jest to zabezpieczenie przed modyfikacją obiektów z już nadanymi IdIIP. Operacja ta z zasady służyć powinna wyłącznie przypisaniu historii istniejących obiektów (z jednoczesnym ich usunięciem z wersji bieżącej) do nowych obiektów (bez IdIIP). Oczywiście jeśli ktoś mimo to chce takie operacje robić dla innych obiektów, może usunąć lokalnyId obiektu (włączając jego wyświetlanie w menu okna bazy danych), a potem przenosić dla niego historię.
Pozdrawiam Jurek B.

k95n
__
__
Posty: 39
Rejestracja: poniedziałek, 19 marca 2018, 17:07

Re: GML

Post autor: k95n » czwartek, 25 czerwca 2020, 22:03

Usunąłem w bazie identyfikator lokalny ale funkcja nadal się nie pojawia ;/

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6517
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: GML

Post autor: Jurek B. » piątek, 26 czerwca 2020, 08:48

Faktycznie, chyba więcej atrybutów trzeba byłoby usunąć - sprawdzimy co zrobić w takim przypadku gdy wykonany został już eksport do GML.
Pozdrawiam Jurek B.

trazja
Team
Team
Posty: 526
Rejestracja: wtorek, 10 marca 2015, 20:49

Re: GML

Post autor: trazja » piątek, 26 czerwca 2020, 09:55

Rozwiązaniem jest oprócz użycia "Wyczyść pole" dla lokalnyId także usunięcie tego identyfikatora w plikach tabeli obiektów, które są uzupełniane w momencie eksportu, a do których nie ma dostępu od strony interfejsu użytkownika. Aby to zrobić należy użyć zapytania SQL spod ikony w bazie danych dla obiektów "Modyfikacja zapytaniem SQL"
1_sql.JPG
1_sql.JPG (87.04 KiB) Przejrzano 2129 razy

, gdzie id_o to obiektu odczytane spod prawego klawisza myszy -> Informacja :
ido.JPG
ido.JPG (54.2 KiB) Przejrzano 2129 razy
Najważniejsze w tej funkcji jest to, żeby koniecznie pamiętać o dopisaniu where id_o= , ponieważ bez tego zapisu zostaną wyczyszczone wszystkie gml_id całej mapy.

chodys
___
___
Posty: 91
Rejestracja: niedziela, 13 lipca 2014, 11:47

Re: GML

Post autor: chodys » niedziela, 28 czerwca 2020, 00:33

Po walidacji mapy z budynkiem otrzymuję taki błąd. Co robię źle?

Weryfikacje atrybutowe Weryfikacje poprawności pliku GML ze schematem aplikacyjnym EGB_Budynek Przeprowadzono Błąd krytyczny "Przestrzeń nazw: PL.PZGIK.0000.EGiB
Lokalny ID: 13403465-2282-3302-2384-676451510326
ID wersji: 2020-06-28T00:16:11" 13403465-2282-3302-2384-676451510326 Obiekt ma zdefiniowany element dzialkaZabudowanaBudynkiem bez przekazania jego wartosci (EGB_Budynek).

k95n
__
__
Posty: 39
Rejestracja: poniedziałek, 19 marca 2018, 17:07

Re: GML

Post autor: k95n » niedziela, 28 czerwca 2020, 14:04

Dziękuję za powyższe wskazówki. Sposób działa.
Mam jednak jeszcze jeden problem. Jak przerobić obiekt, który na projekcie z ośrodka jest obiektem powierzchniowym (szafa elektroenergetyczna) na obiekt punktowy (na taki należy go przerobić ze względu na jego wymiary).

Damian
Team
Team
Posty: 43
Rejestracja: wtorek, 12 listopada 2019, 10:09

Re: GML

Post autor: Damian » niedziela, 28 czerwca 2020, 20:26

Proponuję skartować szafkę elek. - punkt (SUUS18_01) i przenieść historię obiektu z szafki elek. - powierzchnia
pozdrawiam
Damian M.

k95n
__
__
Posty: 39
Rejestracja: poniedziałek, 19 marca 2018, 17:07

Re: GML

Post autor: k95n » poniedziałek, 29 czerwca 2020, 09:27

Wydaje mi się, że to nie zadziała w ten sposób. Przy przenoszeniu historii na obiekt punktowy nie wyszukuje mi obiektu powierzchniowego.

Damian
Team
Team
Posty: 43
Rejestracja: wtorek, 12 listopada 2019, 10:09

Re: GML

Post autor: Damian » poniedziałek, 29 czerwca 2020, 09:48

U mnie opisana procedura działa ok - program znajduję szafkę ele. - powierzchnia
Przechwytywanie.JPG
Przechwytywanie.JPG (70.26 KiB) Przejrzano 1946 razy
Prawym klawiszem myszki klikam na szafce elek - punkt i wybieram opcję przenieś historię obiektu z ... i dalej GES_UrzadzenieTechniczneZwiazaneZSiecia

Jeśli dalej będzie jakiś problem to proszę o kontakt z serwisem 504 289 110
pozdrawiam
Damian M.

Damian
Team
Team
Posty: 43
Rejestracja: wtorek, 12 listopada 2019, 10:09

Re: GML

Post autor: Damian » poniedziałek, 29 czerwca 2020, 11:43

chodys pisze:
niedziela, 28 czerwca 2020, 00:33
Po walidacji mapy z budynkiem otrzymuję taki błąd. Co robię źle?

Weryfikacje atrybutowe Weryfikacje poprawności pliku GML ze schematem aplikacyjnym EGB_Budynek Przeprowadzono Błąd krytyczny "Przestrzeń nazw: PL.PZGIK.0000.EGiB
Lokalny ID: 13403465-2282-3302-2384-676451510326
ID wersji: 2020-06-28T00:16:11" 13403465-2282-3302-2384-676451510326 Obiekt ma zdefiniowany element dzialkaZabudowanaBudynkiem bez przekazania jego wartosci (EGB_Budynek).
Witam, zapewne nie miał Pan utworzonej przez siebie lub zaimportowanej z GML z PODGiK działki ewidencyjnej, na której obszarze powinien być położony budynek. W bazie EGiB jest wymagane by każdy budynek był położony na działce ewidencyjnej i miał w GML zapisaną relację do tej działki - ten błąd sygnalizuje brak takiej obowiązkowej relacji.
Podobne relacje są obowiązkowe w działkach do punktów granicznych, itd.
Najczęściej takie błędy występują w GML eksportowanym przez geodetę, jeśli do pracy geodezyjnej nie został zamówiony pełny zbiór danych EGiB w GML i nie został on potem zaimportowany do C-GEO w celu jego aktualizacji, lub PODGiK nie ma możliwości jego wydania, lub nie ma podstaw do zamówienia tego zbioru danych.
Ten typ błędu można zignorować jeśli zostało uzgodnione z PODGiK, że w GML zostaną przekazane np. same budynki bez działek ewidencyjnych,
pozdrawiam
Damian M.

k95n
__
__
Posty: 39
Rejestracja: poniedziałek, 19 marca 2018, 17:07

Re: GML

Post autor: k95n » poniedziałek, 29 czerwca 2020, 12:29

k95n pisze:
poniedziałek, 29 czerwca 2020, 09:27
Wydaje mi się, że to nie zadziała w ten sposób. Przy przenoszeniu historii na obiekt punktowy nie wyszukuje mi obiektu powierzchniowego.
Już wiem na czym polega problem. W ośrodku projektowaną szafkę wprowadzono jako "Urządzenie techniczne związane z siecią elektroenergetyczną - projektowane lub w budowie (SUUS_P_13)". Dlatego na szafę elektroenergetyczną punktową nie mogę przenieść historii...
Czy w takim wypadku można coś poradzić?

Damian
Team
Team
Posty: 43
Rejestracja: wtorek, 12 listopada 2019, 10:09

Re: GML

Post autor: Damian » poniedziałek, 29 czerwca 2020, 12:59

Ok, też utworzyłem sobie taki obiekt SUUS_P_13 (urządzenie techniczne związane z siecią elek - projektowane lub w budowie) i dalej mam możliwość przeniesienia historii z tego obiektu na skrzynkę elek. - punkt
Przechwytywanie.JPG
Przechwytywanie.JPG (71.45 KiB) Przejrzano 1909 razy
pozdrawiam
Damian M.

Awatar użytkownika
piotr j.
_____
_____
Posty: 371
Rejestracja: piątek, 15 stycznia 2016, 14:50

Re: GML

Post autor: piotr j. » piątek, 10 lipca 2020, 20:12

Dzień Dobry.
Nie mam dużego doświadczenia z gml'em w c-geo. Nie wiem, czy to wina moich ustawień wina pliku gml (wygenerowany z geoinfo), czy tak po prostu jest. Wgrywam plik (szablon i kody "mapa zasadnicza 2015) i:
1. Opisy sieci i punktów wysokościowych sieci są białe, a nie w kolorze danej sieci.
2. Opisy są przesłaniane przez linie. Wiem, że jest to spowodowane kolejnością wyświetlania warstw (rura osłonowa jest wyżej niż przewód, czy punkt o określonej wysokości). Czy jest możliwość, aby teksty wczytywały się nad liniami, niezależnie od kolejności wyświetlania warstwy?
Załączniki
SharedScreenshot.jpg
SharedScreenshot.jpg (163.44 KiB) Przejrzano 1676 razy
Pozdrawiam.
piotr j.

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6517
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: GML

Post autor: Jurek B. » sobota, 11 lipca 2020, 09:49

piotr j. pisze:
piątek, 10 lipca 2020, 20:12
Dzień Dobry.
Nie mam dużego doświadczenia z gml'em w c-geo. Nie wiem, czy to wina moich ustawień wina pliku gml (wygenerowany z geoinfo), czy tak po prostu jest. Wgrywam plik (szablon i kody "mapa zasadnicza 2015) i:
1. Opisy sieci i punktów wysokościowych sieci są białe, a nie w kolorze danej sieci.
2. Opisy są przesłaniane przez linie. Wiem, że jest to spowodowane kolejnością wyświetlania warstw (rura osłonowa jest wyżej niż przewód, czy punkt o określonej wysokości). Czy jest możliwość, aby teksty wczytywały się nad liniami, niezależnie od kolejności wyświetlania warstwy?
Dzień dobry, proszę jeszcze sprawdzić czy w edytorze mapy obiektowej załadowany jest właściwy zestaw obiektów dla mapy zasadniczej 2015 - (pierwszy obiekt na liście to Alejka [mz2015]). Jeśli nie, to proszę go wybrać (ikonka "..."-Definicja obiektów i do nowej mapy ponownie zaimportować GML. Jeśli to nie pomoże, to najlepiej skontaktować się z naszym serwisem - pomożemy online.
Pozdrawiam Jurek B.

latajacekolano
__
__
Posty: 45
Rejestracja: czwartek, 26 września 2019, 03:36

Re: GML

Post autor: latajacekolano » sobota, 11 lipca 2020, 15:39

Witam.
Mam takie pytanie odnośnie takiej sytuacji, być może było już to gdzieś umówione lub przedstawione , ale spytam.
Otrzymałem z ośrodka gmle, dla swojego zakresu, zmierzyłem asfalt na pewnym odcinku, w gmlu otrzymałem tylko kawałek asfaltu w moim zakresie ( poza tym asfalt stanowi jeden obiekt i ma kilka km). Zmierzyłem asfalt w swoim zakresie i nie pasuje o kilka metrów, gdyż jest z digitalizacji.
Co mam zrobić w takim przypadku aby uwidocznić swój pomiar, ze swoim kergiem, datą itd, aby po modyfikacji nie było błędów? rozbić obiektu ośrodkowego nie mogę, gdyż obiekt wtedy nie jest już gmlem, usunąć też nie bo to po prostu byłoby bez sensu i w ośrodku były by problemy z przeprowadzeniem importu, mogę naprowadzić asfalt z ośrodka na swoje pikiety, ale znów nie mogę wpisać swojego kergu i daty, gdyż chcę zmienić tylko ten kawałek, a nie żeby całość była przypisana do mojej roboty?
Mógłbym prosić o wskazówki w tym temacie?
Pozdrawiam, w załączniku obraz dla lepszej orientacji. ( czerwony kolor to ośrodek, niebieski mój pomiar.)


Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6517
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: GML

Post autor: Jurek B. » niedziela, 12 lipca 2020, 10:26

W tej sytuacji najlepiej będzie wykonać przecięcie obiektu BDZ_Jezdnia z digitalizacji z obszarem BDZ_Jezdnia powstałym w wyniku pomiaru.
W efekcie w części wspólnej zmieni się geometria dotychczasowego obiektu (czyli jak to jest napisane w rozporządzeniu w sprawie mapy zasadniczej w załączniku 3, §3.4 - wystąpi jego segmentacja ze względu na zmianę atrybutu źródło).
Obszar jezdni, który powstaje w wyniku pomiaru to nowy obiekt z datą pomiaru i pozostałymi atrybutami, które Pan wprowadzi. To pozwoli na poprawny import pliku GML po modyfikacji przez Pana do PODGiK.
Załączniki
20200712_100010.gif
20200712_100010.gif (2.13 MiB) Przejrzano 1576 razy
Pozdrawiam Jurek B.

latajacekolano
__
__
Posty: 45
Rejestracja: czwartek, 26 września 2019, 03:36

Re: GML

Post autor: latajacekolano » niedziela, 12 lipca 2020, 13:20

Dziękuje bardzo oto chodziło:)
Pozdrawiam.

ODPOWIEDZ