GML

Pytania dotyczące obsługi programu C-Geo V8 i kolejnych edycji
trazja
Team
Team
Posty: 514
Rejestracja: wtorek, 10 marca 2015, 20:49

Re: GML

Post autor: trazja » poniedziałek, 13 lipca 2020, 08:08

piotr j. pisze:
piątek, 10 lipca 2020, 20:12
Dzień Dobry.
Nie mam dużego doświadczenia z gml'em w c-geo. Nie wiem, czy to wina moich ustawień wina pliku gml (wygenerowany z geoinfo), czy tak po prostu jest. Wgrywam plik (szablon i kody "mapa zasadnicza 2015) i:
1. Opisy sieci i punktów wysokościowych sieci są białe, a nie w kolorze danej sieci.
2. Opisy są przesłaniane przez linie. Wiem, że jest to spowodowane kolejnością wyświetlania warstw (rura osłonowa jest wyżej niż przewód, czy punkt o określonej wysokości). Czy jest możliwość, aby teksty wczytywały się nad liniami, niezależnie od kolejności wyświetlania warstwy?
Ad. 1 Kolor opisów jest zapisany w pliku GML, C-GEO go tylko odczytuje - może Pan to zgłosić do ośrodka, powinni to poprawić.
Ad. 2 Proszę sprawdzić, czy w Opcje -> Parametry programu -> Mapa nie ma Pan czasami włączonej opcji "rysuj napisy zgodnie z kolejnością warstw" - proszę ją wyłączyć.
ryszkol.JPG
ryszkol.JPG (143.75 KiB) Przejrzano 1230 razy

Awatar użytkownika
piotr j.
_____
_____
Posty: 350
Rejestracja: piątek, 15 stycznia 2016, 14:50

Re: GML

Post autor: piotr j. » poniedziałek, 13 lipca 2020, 09:21

trazja pisze:
poniedziałek, 13 lipca 2020, 08:08
Ad. 1 Kolor opisów jest zapisany w pliku GML, C-GEO go tylko odczytuje - może Pan to zgłosić do ośrodka, powinni to poprawić.
Przejrzałem GML'a i rzeczywiście, w pliku jest wpisany kolor biały opisów.
trazja pisze:
poniedziałek, 13 lipca 2020, 08:08
Ad. 2 Proszę sprawdzić, czy w Opcje -> Parametry programu -> Mapa nie ma Pan czasami włączonej opcji "rysuj napisy zgodnie z kolejnością warstw" - proszę ją wyłączyć.
Tak, miałem tę opcję włączoną. Teraz opisy są poprawne.
Dziękuję.
Pozdrawiam.
piotr j.

latajacekolano
__
__
Posty: 39
Rejestracja: czwartek, 26 września 2019, 03:36

Re: GML

Post autor: latajacekolano » poniedziałek, 20 lipca 2020, 01:22

Witam.
Czy jest jakiś problem z walidacją ostatnio? Wykonałem ok. 6 km kanalizacji sanitarnej plus parę innych drobnych rzeczy. W trakcie pracy sprawdzałem poprawność i robiłem export czy nie zrobiłem jakiegoś błędu i już wtedy program raz zrobił export dobrze, raz nie zrobiło i wywaliło błąd i zawiecha programu, raz zrobiło itd, i to parę razy. Teraz skończyłem całość chcę dokonać walidacji i niestety za każdym razem robi część eksportu do gmlu np. 30 %, kończy wywala błąd, dokonuje walidacji tych 30 % po czym wszystko, nawet wcześniej poprawne elementy program zaznacza jako błąd. W czym może być problem?

trazja
Team
Team
Posty: 514
Rejestracja: wtorek, 10 marca 2015, 20:49

Re: GML

Post autor: trazja » poniedziałek, 20 lipca 2020, 08:07

latajacekolano pisze:
poniedziałek, 20 lipca 2020, 01:22
Witam.
Czy jest jakiś problem z walidacją ostatnio? Wykonałem ok. 6 km kanalizacji sanitarnej plus parę innych drobnych rzeczy. W trakcie pracy sprawdzałem poprawność i robiłem export czy nie zrobiłem jakiegoś błędu i już wtedy program raz zrobił export dobrze, raz nie zrobiło i wywaliło błąd i zawiecha programu, raz zrobiło itd, i to parę razy. Teraz skończyłem całość chcę dokonać walidacji i niestety za każdym razem robi część eksportu do gmlu np. 30 %, kończy wywala błąd, dokonuje walidacji tych 30 % po czym wszystko, nawet wcześniej poprawne elementy program zaznacza jako błąd. W czym może być problem?
Dzień dobry,
Prawdopodobnie zepsuł się projekt. Proszę spróbować wykonać naprawę projektu (prawy klawisz myszy na nazwie tabeli -> Naprawa bazy). Jeśli to nie pomoże to proszę nie robić naprawy IIgo stopnia, tylko wykonać kopię projektu i podesłać do nas ( mail: at@geo.pl), naprawimy i odeślemy.

latajacekolano
__
__
Posty: 39
Rejestracja: czwartek, 26 września 2019, 03:36

Re: GML

Post autor: latajacekolano » poniedziałek, 20 lipca 2020, 10:31

Witam.
Pierwsza naprawa pomogła.
Dziękuję za pomoc, pozdrawiam.

Daro
____
____
Posty: 135
Rejestracja: sobota, 9 stycznia 2010, 09:47

Re: GML

Post autor: Daro » wtorek, 28 lipca 2020, 14:55

przy rysowaniu sieci mimo zaznaczonego atrybutu typ sieci jako zapamiętany, przy kolejnym obiekcie atrybut jest odznaczony z pustym polem.. czy tylko u mnie tak jest? pojawiło się to po ostatniej aktualizacji.
Załączniki
gml-sieci.jpg
gml-sieci.jpg (104.08 KiB) Przejrzano 308 razy

k95n
__
__
Posty: 39
Rejestracja: poniedziałek, 19 marca 2018, 17:07

Re: GML

Post autor: k95n » wtorek, 28 lipca 2020, 14:57

Witam,
Pomierzono w terenie chodnik jak na załączniku (pikiety 11-14), w dalszej części powinien on być dołączony do istniejącego w GML chodnika, problem polega na tym, że istniejący chodnik (zaznaczony kolorem żółtym) wprowadzony jest w bazie jako łuk, jak poprawnie pod kątem topologii dopasować do siebie oba obiekty?
Załączniki
TOPOLOGIA.PNG
TOPOLOGIA.PNG (23.63 KiB) Przejrzano 306 razy

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6419
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: GML

Post autor: Jurek B. » wtorek, 28 lipca 2020, 15:31

Witam, jeśli dobrze zrozumiałem problem, to wystarczy przepiąć krawędź istniejącego chodnika (tą w postaci łuku) na nowe punkty, powiększając w ten sposób istniejący obiekt. Wcześniej jednak należy zamienić łuk łączonej krawędzi na łamaną: wybrać ten istniejący chodnik, ustawić jego warstwę jako edytowalną (CTRL-Q), kliknąć w punkt na wierzchołku łuku przytrzymując lewy Alt.
Pozdrawiam Jurek B.

k95n
__
__
Posty: 39
Rejestracja: poniedziałek, 19 marca 2018, 17:07

Re: GML

Post autor: k95n » środa, 29 lipca 2020, 21:49

Bardziej chodzi o to, że swój obiekt muszę dopasować kształtem do obiektu istniejącego, a nie odwrotnie. Da radę w ten sposób?

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6419
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: GML

Post autor: Jurek B. » środa, 29 lipca 2020, 23:03

Na pewno da radę - wystarczy, że w swoim obiekcie utworzy Pan łuk na tym samym odcinku co łuk już istniejącego obiektu (albo skorzysta z funkcji uzupełniania o punkty pośrednie na tym wspólnym odcinku) , ale jeśli ma Pan wątpliwości jak to zrobić, proszę dzwonić na nasz serwis - pomoże w razie potrzeby online.
Pozdrawiam Jurek B.

latajacekolano
__
__
Posty: 39
Rejestracja: czwartek, 26 września 2019, 03:36

Re: GML

Post autor: latajacekolano » czwartek, 30 lipca 2020, 00:11

Daro pisze:
wtorek, 28 lipca 2020, 14:55
przy rysowaniu sieci mimo zaznaczonego atrybutu typ sieci jako zapamiętany, przy kolejnym obiekcie atrybut jest odznaczony z pustym polem.. czy tylko u mnie tak jest? pojawiło się to po ostatniej aktualizacji.
Mam dokładnie to samo od dłuższego czasu z siecią elektro podziemną.

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6419
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: GML

Post autor: Jurek B. » czwartek, 30 lipca 2020, 10:23

latajacekolano pisze:
czwartek, 30 lipca 2020, 00:11
Daro pisze:
wtorek, 28 lipca 2020, 14:55
przy rysowaniu sieci mimo zaznaczonego atrybutu typ sieci jako zapamiętany, przy kolejnym obiekcie atrybut jest odznaczony z pustym polem.. czy tylko u mnie tak jest? pojawiło się to po ostatniej aktualizacji.
Mam dokładnie to samo od dłuższego czasu z siecią elektro podziemną.
Ok, faktycznie w przypadku przewodów elektroen. jest od niedawna wyłączone zapamiętywanie wartości atrybutu typ sieci - ze względu sieci napowietrzne, które są rozbite w rozporządzeniu w sprawie MZ na odrębne kody. Spróbujemy zmodyfikować to zabezpieczenie by nie dotyczyło przewodów podziemnych.
Pozdrawiam Jurek B.

ODPOWIEDZ