Projekt do sprawdzenia

Pytania dotyczące obsługi programu C-Geo V8 i kolejnych edycji
viadro
__
__
Posty: 40
Rejestracja: piątek, 2 marca 2018, 14:53

Projekt do sprawdzenia

Post autor: viadro » środa, 22 lipca 2020, 10:29

Witam,
Może ktoś sprawdzić projekt.
Otrzymuję plik gml z PODGiK wygenerowany z TurboMap. Edytuje projektowane uzbrojenie oraz wstawiam nowe obiekty, podczas walidacji wyrzuca błąd "Brak obiektu do którego istnieje referencja".
Gdy usuwam cały ZUD i nic nie wstawiam błąd się nie pojawia.
Zawsze gdy edytuje coś w pliku gml otrzymanym z PODGiK ten błąd się pojawia.
W załączeniu przesyłam pkil z PODGiK oraz projekt.
Załączniki
do wyslania.rar
(308.34 KiB) Pobrany 9 razy

trazja
Team
Team
Posty: 527
Rejestracja: wtorek, 10 marca 2015, 20:49

Re: Projekt do sprawdzenia

Post autor: trazja » czwartek, 23 lipca 2020, 08:17

Jeśli wykonuje Pan eksport od daty modyfikacji (lub walidację) to błąd "Brak obiektu, do którego jest referencja" może pokazać się zawsze - chodzi o to, że w momencie, gdy modyfikuje Pan istniejące obiekty (tutaj przewody) z ośrodka, na których znajdowały się punkty wysokościowe z ośrodka to modyfikuje się obiekt (przewód), ale nie punkty - w momencie eksportu od daty modyfikacji w pliku znajdzie się przewód z relacjami do punktów wysokościowych (referencjami), ale samych punktów nie ma - powstaje ww. błąd.

Rozwiązanie:
Jeśli walidujemy od daty modyfikacji i przeszkadza nam ten błąd możemy zaznaczać opcję "Nie wysyłaj referencji do brakujących obiektów".
Jeśli eksportujemy od daty modyfikacji to do Ewmapy i Geoinfo ZAWSZE zaznaczamy tę opcję, ponieważ błędy pojawią się także w ośrodku. Do Turboewida jeśli wysyłamy cały plik, bez ograniczenia datą, nie powinno zaznaczać się tej opcji, ale także błąd nie powinien wystąpić w walidacji.

viadro
__
__
Posty: 40
Rejestracja: piątek, 2 marca 2018, 14:53

Re: Projekt do sprawdzenia

Post autor: viadro » piątek, 24 lipca 2020, 07:33

Dziękuje za odpowiedź
Próbowałem na kilku projektach i faktycznie po zaznaczeniu "Nie wysyłaj referencji do brakujących obiektów" błąd się nie pojawia. Czekam jeszcze na odpowiedź ośrodka czy uda się wczytać projekt, ale skoro nie ma błędów podczas walidacji to powinno być ok.
Gdy edytuje przebieg jezdni lub przewód energetyczny to również należy zaznaczyć tę opcje i wtedy nie wyrzuca błędów.

viadro
__
__
Posty: 40
Rejestracja: piątek, 2 marca 2018, 14:53

Re: Projekt do sprawdzenia

Post autor: viadro » czwartek, 30 lipca 2020, 09:57

Wykonałem walidację pliku w C-Geo i nie było błędów, natomiast podgik nie może wczytać pliku i przesyła raport z walidacji z błędami. Starostwo pracuje na Turbomap.
Może ktoś sprawdzić czy mój plik jest w porządku.
Załączniki
OD.6640.1.3331.2020_GESUT.rar
(2.39 KiB) Pobrany 7 razy
OD.6640.1.3331.2020_GESUT.gml_raport (1).rar
(1.97 KiB) Pobrany 7 razy

trazja
Team
Team
Posty: 527
Rejestracja: wtorek, 10 marca 2015, 20:49

Re: Projekt do sprawdzenia

Post autor: trazja » czwartek, 30 lipca 2020, 10:17

ORA-20000: Osoba PKP ENERGETYKA S.A. wystepuje wiecej niz raz w slowniku !
ORA-06512: przy "EWID4.GML_GESUT_OSOBY_DODAJ_DB", linia 57
ORA-06512: przy "EWID4.GML_IMPORT_BDOTGESUT", linia 2260

Zgodnie z błędem - prawdopodobnie dopisał Pan przedstawiciela/władającego inaczej niż mają zapisane to w ośrodku - walidacja C-GEO tego Panu nie wykryje, ponieważ nie ma to nic wspólnego z przepisami.
Z tego, co widzę, w tych dwóch przewodach dodał Pan ten podmiot z dwiema spacjami tutaj "S. A.", a powinno być "S.A.".
Proszę to poprawić i będzie okej - porada na przyszłość: jeśli dany podmiot istnieje już w bazie osób, czyli pochodzi z importu pliku GML z ośrodka (baza osób aktualizuje się z każdym importem pliku) to korzystamy z istniejącego podmiotu, a nie dodajemy nowy.
Niestety, ale w przepisie istotna jest tylko nazwa podmiotu, a nie na przykład jednoznaczny identyfikator, jak chociażby NIP - stąd dodanie nawet dwóch teoretycznie nieszkodliwych spacji w nazwie spowodowało utworzenie zupełnie nowego podmiotu i błąd w ośrodku.

viadro
__
__
Posty: 40
Rejestracja: piątek, 2 marca 2018, 14:53

Re: Projekt do sprawdzenia

Post autor: viadro » czwartek, 30 lipca 2020, 10:36

Dziękuje za szybką odpowiedź.
Faktycznie sam dodałem pozycję do słownika.
W takim razie najlepiej pobierać te dane z "Kopiuj dane z obiektu" wtedy uniknie się takich błędów.

ODPOWIEDZ