Kodowanie punktów

Pytania dotyczące obsługi programu C-Geo V8 i kolejnych edycji
PrzemysławK
__
__
Posty: 10
Rejestracja: wtorek, 7 lutego 2017, 22:03

Kodowanie punktów

Post autor: PrzemysławK » środa, 16 września 2020, 09:52

Jeżeli problem poniżej był już poruszony proszę o odesłanie do odpowiedniego wątku, mnie się takiego nie udało odszukać.
Mam problem z kodowaniem punktów w których spotyka się kilka elementów np. ogrodzenie, chodnik i latarnia.
Zleceniodawca wymaga pliku tekstowego z każdym takim elementem w oddzielnym wierszu np.
1 x y z chodnik
1 x y z ogrodzenie
1 x y z latarnia
2 x y z itp.
Oczywiście kody zgodne z rozporządzeniem.
Czy jest coś takiego możliwe do wykonania w C-Geo?

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6683
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Kodowanie punktów

Post autor: Jurek B. » środa, 16 września 2020, 10:22

Do tabeli współrzędnych można dodać kolejne kolumny: kod1, kod2, kod3...
Wprowadzić w te pola kody obiektów, następnie wykonać eksport do pliku tekstowego - powstanie taki plik:
nr x y h kod1 kod2 kod3...
Jeśli jednak kody mają być rozbite w taki sposób jak Pan pokazał, że przy jednym punktcie ma być jeden kod, to trzeba będzie zrobić tyle eksportów do TXT ile jest kolumn kodów. Potem otworzyć te pliki np. w Excelu, posortować po nr i zapisać jako jeden plik tekstowy. Można też zaimportować te pliki do innej tabeli w C-GEO, tam je posortować i wyeksportować do jednego pliku TXT.
Na koniec jeszcze sugestia - jeśli zleceniodawca to urząd, to proszę wystosować zapytanie o podstawę prawną takiego wymagania.
Pozdrawiam Jurek B.

PrzemysławK
__
__
Posty: 10
Rejestracja: wtorek, 7 lutego 2017, 22:03

Re: Kodowanie punktów

Post autor: PrzemysławK » środa, 16 września 2020, 10:46

A czy jeżeli są dwie linie biegnące po tych samych punktach to C-Geo przechowuje gdzieś w pamięci punkty z rozszerzeniem @ i kodem drugiej linii które można by eksportować i później ręcznie przenumerować?

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6683
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Kodowanie punktów

Post autor: Jurek B. » środa, 16 września 2020, 12:14

Tak, wystarczy włączyć wyświetlanie punktów z @ w tabeli współrzędnych - niebieska ikonka z @
Pozdrawiam Jurek B.

geokamil
_
_
Posty: 4
Rejestracja: środa, 28 lutego 2018, 13:47

Re: Kodowanie punktów

Post autor: geokamil » czwartek, 17 września 2020, 21:07

Jurek B. pisze:
środa, 16 września 2020, 10:22
Do tabeli współrzędnych można dodać kolejne kolumny: kod1, kod2, kod3...
Proszę podpowiedzieć jak to zrobić.
Dziękuję z góry.

viadro
___
___
Posty: 54
Rejestracja: piątek, 2 marca 2018, 14:53

Re: Kodowanie punktów

Post autor: viadro » czwartek, 17 września 2020, 22:23

Będąc w tabeli wybieramy ikonkę z tabelką "Struktura tabeli" i dodajemy kolejne pola

Awatar użytkownika
Wojtek P.
Team
Team
Posty: 844
Rejestracja: wtorek, 8 lutego 2005, 09:35

Re: Kodowanie punktów

Post autor: Wojtek P. » piątek, 18 września 2020, 08:57

-To serve and protect-

geokamil
_
_
Posty: 4
Rejestracja: środa, 28 lutego 2018, 13:47

Re: Kodowanie punktów

Post autor: geokamil » piątek, 18 września 2020, 12:02

viadro pisze:
czwartek, 17 września 2020, 22:23
Będąc w tabeli wybieramy ikonkę z tabelką "Struktura tabeli" i dodajemy kolejne pola
Dziękuję.

ODPOWIEDZ