GML

Pytania dotyczące obsługi programu C-Geo V8 i kolejnych edycji
trazja
Team
Team
Posty: 529
Rejestracja: wtorek, 10 marca 2015, 20:49

Re: GML

Post autor: trazja » czwartek, 13 sierpnia 2020, 11:14

FaFaL pisze:
czwartek, 13 sierpnia 2020, 10:52
Takie błędy przekazuje ODGiK także przy przekazywaniu danych w formacie EWMAPA. To oznacza ze jakiś inny geodeta już zmodyfikował tą jezdnię i trzeba pobrać z ODGiK nowy plik z danymi, skartować raz jeszcze swoje zmiany i przesłać do ODGiK.
Jeśli tak jest to nie trzeba kartować od nowa - można pobrany nowy plik z danymi zaimportować poprzez Plik -> Import -> XML/ GML Mapa Zasadnicza Import Różnicowy

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2786
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: GML

Post autor: FaFaL » czwartek, 13 sierpnia 2020, 12:42

trazja pisze:
czwartek, 13 sierpnia 2020, 11:14

Jeśli tak jest to nie trzeba kartować od nowa - można pobrany nowy plik z danymi zaimportować poprzez Plik -> Import -> XML/ GML Mapa Zasadnicza Import Różnicowy
O widzisz, człowiek się ciągle czegoś uczy. Mój ośrodek powoli się uczy wydawać GMLe (na razie tylko bdot i gesut) wiec może w końcu potrenuje tego GMLa ;-)
Pozdrawiam Rafał Kocierz

Zbysiu
_____
_____
Posty: 286
Rejestracja: czwartek, 31 marca 2005, 20:56

Re: GML

Post autor: Zbysiu » piątek, 14 sierpnia 2020, 14:08

A ja mam problem z exportem GMLa. Zaznaczam elementy w bazie do exportu, exportuję i sprawdzam wczytując do cada, a tam murek oporowy rysowany kodem BUB02_01-Murek oporowy - linia, jest niewidoczny, choć rysowany BUB02_01 - murek oporowy - powierzchnia jest OK. Co robię nie tak?
Załączniki
GML.png
GML.png (59.99 KiB) Przejrzano 3183 razy

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6595
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: GML

Post autor: Jurek B. » piątek, 14 sierpnia 2020, 14:19

Sprawdziłem po narysowaniu takiego murku u siebie i po eksporcie do DXF i sprawdzeniu w DWGTrueView murek jest widoczny. Czy otworzył Pan ten DXF w DWGTrueView czy może w jakimś klonie CAD? Czy przy otwarciu DXF był także w tym samym katalogu plik SHX?
Może proszę zrobić na nowej mapie przykładowy pojedynczy murek, zapisać do DXF i sprawdzić - jak nie będzie widać - proszę przesłać ten DXF spakowany ZIP na forum.
Załączniki
Przechwytywanie.JPG
Przechwytywanie.JPG (50.17 KiB) Przejrzano 3180 razy
Pozdrawiam Jurek B.

Zbysiu
_____
_____
Posty: 286
Rejestracja: czwartek, 31 marca 2005, 20:56

Re: GML

Post autor: Zbysiu » piątek, 14 sierpnia 2020, 14:26

Chyba nie byłem do końca precyzyjny: po exporcie do GMLa, importuję do ZWCADa GMLa za pomocą GoKarta, nie chodzi o bezpośredni eksport z cgeo do dxf.
Ostatnio zmieniony piątek, 14 sierpnia 2020, 14:32 przez Zbysiu, łącznie zmieniany 1 raz.

Zbysiu
_____
_____
Posty: 286
Rejestracja: czwartek, 31 marca 2005, 20:56

Re: GML

Post autor: Zbysiu » piątek, 14 sierpnia 2020, 14:28

Pliki DXF i GML wysyłam na serwis

Zbysiu
_____
_____
Posty: 286
Rejestracja: czwartek, 31 marca 2005, 20:56

Re: GML

Post autor: Zbysiu » piątek, 14 sierpnia 2020, 14:40

Chyba muszę zmienić adresata, zrobiłem tak:
1. założyłem nową tabelę z szablonem mapa_zasadnicza_2015.zmp
2. zaimportowałem GMLa, wcześniej wyeksportowanego z innej tabeli - murki są :D
Zakładam, że w ODGiKu też będą.

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6595
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: GML

Post autor: Jurek B. » piątek, 14 sierpnia 2020, 15:20

Tak, w tym GML murki są: po imporcie GML do C-GEO i eksporcie do DXF są także w ACAD widoczne.
Natomiast ten DXF z ZWCAD/GoKart jest źle wygenerowany - AutoCAD nawet nie może go załadować - podaje błąd budowy pliku DXF - coś nie tak z elementem MLINE.
Załączniki
Przechwytywanie.JPG
Przechwytywanie.JPG (87.85 KiB) Przejrzano 3171 razy
Pozdrawiam Jurek B.

Siyey
_
_
Posty: 1
Rejestracja: środa, 26 sierpnia 2020, 13:36

Re: GML

Post autor: Siyey » piątek, 28 sierpnia 2020, 13:02

Witam.

Po eksporcie do pliku GML sporządzonej inwentaryzacji przyłącza np. wod. lub kan. i ponownym wczytaniu GMLa do C-geo, (również na innym komputerze) za każdym razem zmienia mi położenie rzędnych np. góry i dołu studzienek lub zasuw do położenia w jednej linii, tak jak przedstawione jest to na zdjęciu. Jak sobie z tym poradzić ? Oczywiście mogę po prostu wejść w edycję, kliknąć enter i wszystko wraca do normy.
cgeo.png
cgeo.png (8.34 KiB) Przejrzano 3061 razy

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6595
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: GML

Post autor: Jurek B. » piątek, 28 sierpnia 2020, 13:46

Może proszę o tel. ten z Pomoc- O programie - spróbuję sprawdzić co może być przyczyną.
Pozdrawiam Jurek B.

latajacekolano
__
__
Posty: 46
Rejestracja: czwartek, 26 września 2019, 03:36

Re: GML

Post autor: latajacekolano » poniedziałek, 14 września 2020, 22:53

Witam.
Posiadam obiekt otwarty " ogrodzenie" tzn. połączone powiedzmy w formie prostokąta, tak że chcąc skasować jedna linię usuwa się cała ogrodzenie wokół, a ja chce po prostu zostawić część ogrodzenia, a część usunąć, jednak nie za bardzo wiem jak to zrobić, gdyż rozbić tego nie mogą, bo wtedy obiekt nie jest już gmlem, istnieje funkcja na wyjście z tego ? Nie wiem mam rozbić to ogrodzenie na odcinki i przepisać jakoś atrybuty na każdą z linii przed rozbiciem ?

e. Ok. Poradziłem sobie funkcją "przytnij obiekt otwarty" ;)
Choć mam jeszcze jedno pytanie, taka sytuacja : wrzucam na czysty projekt swoje pikiety tworzę gmla , następnie dogrywam bdot i gesut z ośrodka i usuwam lub modyfikuję różne rzeczy, czy robiąc to takim sposobem i importując gmla od daty modyfikacji danych baz może wyskoczyć w ośrodkowej ew mapie komunikat " Import nie został przeprowadzony z powodu błędów: Obiekt został zmodyfikowany po zrobieniu eksportu do modyfikacji ..." ?

trazja
Team
Team
Posty: 529
Rejestracja: wtorek, 10 marca 2015, 20:49

Re: GML

Post autor: trazja » wtorek, 15 września 2020, 11:16

latajacekolano pisze:
poniedziałek, 14 września 2020, 22:53
Choć mam jeszcze jedno pytanie, taka sytuacja : wrzucam na czysty projekt swoje pikiety tworzę gmla , następnie dogrywam bdot i gesut z ośrodka i usuwam lub modyfikuję różne rzeczy, czy robiąc to takim sposobem i importując gmla od daty modyfikacji danych baz może wyskoczyć w ośrodkowej ew mapie komunikat " Import nie został przeprowadzony z powodu błędów: Obiekt został zmodyfikowany po zrobieniu eksportu do modyfikacji ..." ?
A czy mógłby Pan podesłać taki pakiet - kopię projektu, plik gml, który wysłał Pan do ośrodka oraz raport błędu (jeśli jest w nim plik Zanumerowanie.txt to też) na mail at@geo.pl ? Może wtedy bylibyśmy w stanie coś więcej powiedzieć.

latajacekolano
__
__
Posty: 46
Rejestracja: czwartek, 26 września 2019, 03:36

Re: GML

Post autor: latajacekolano » wtorek, 15 września 2020, 14:18

Jeżeli będę miał taką sytuację to podeślę dane, bo miałem coś takiego kiedyś i podejrzewałem, że może przez taką kolejność ew mapa tego nie trawiła w jakiś sposób, ale już nie pamiętam gdzie, byłem ciekaw czy jest takie coś w ogóle możliwe, taki konflikt.
Pozdrawiam.

bartek1122
____
____
Posty: 241
Rejestracja: sobota, 25 grudnia 2010, 11:06

Re: GML

Post autor: bartek1122 » piątek, 18 września 2020, 15:06

Nie mogę nigdzie doczytać jak hurtowo przenieść np 100 pikiet wysokościowych na odpowiednią warstwę i nadać im atrybuty i etykiety?

trazja
Team
Team
Posty: 529
Rejestracja: wtorek, 10 marca 2015, 20:49

Re: GML

Post autor: trazja » piątek, 18 września 2020, 15:14

bartek1122 pisze:
piątek, 18 września 2020, 15:06
Nie mogę nigdzie doczytać jak hurtowo przenieść np 100 pikiet wysokościowych na odpowiednią warstwę i nadać im atrybuty i etykiety?
Film przedstawia ten sposób: (można odtwarzać z dźwiękiem lub z napisami)

senderbell
_
_
Posty: 2
Rejestracja: czwartek, 16 kwietnia 2020, 15:17

Re: GML

Post autor: senderbell » piątek, 25 września 2020, 13:08

Witam.

Mam problem z furtką prawostronną.
W C-GML rysuje się i wygląda dobrze ale po eksporcie i imporcie rysuje się jako lewostronna.
Sprawdzałem w C-GML i 2 innych programach i we wszystkich jest tak samo.
Co robię nie tak ?
--
Pozdrawiam
Senderbell

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6595
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: GML

Post autor: Jurek B. » piątek, 25 września 2020, 15:36

Jeżeli chciałby Pan aby łuk furtki pojawił się po prawej stronie, najlepiej połączyć punkty zaczynając od tego po prawej stronie (na rys. pkt. 2-1) - wtedy zgodnie z tym jak jest przedstawiony znak furtki w rozporządzeniu w sprawie MZ - łuk pojawi się po prawej stronie (także po eksporcie i imporcie GML).
Formalnie powinno się wybierać w C-GEO/C-GML wyłącznie obiekt Furtka - kierunek w lewo, ale ze względu na prośby niektórych użytkowników, dodaliśmy także ten drugi wariant - wykracza on jednak poza wymagania przepisów.
Załączniki
Przechwytywanie.JPG
Przechwytywanie.JPG (48.47 KiB) Przejrzano 2189 razy
Pozdrawiam Jurek B.

luk
____
____
Posty: 121
Rejestracja: piątek, 14 marca 2008, 13:54

Re: GML

Post autor: luk » wtorek, 29 września 2020, 11:15

Od jakiegoś czasu po eksporcie gml program zamyka się samoczynnie. Czy u kogoś pojawia się ten problem?

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6595
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: GML

Post autor: Jurek B. » wtorek, 29 września 2020, 11:16

luk pisze:
wtorek, 29 września 2020, 11:15
Od jakiegoś czasu po eksporcie gml program zamyka się samoczynnie. Czy u kogoś pojawia się ten problem?
Proszę o kontakt z naszym serwisem - pomożemy online.
Pozdrawiam Jurek B.

k95n
__
__
Posty: 40
Rejestracja: poniedziałek, 19 marca 2018, 17:07

Re: GML

Post autor: k95n » czwartek, 1 października 2020, 08:32

Witam,
W otrzymanym z ośrodka GMLu mam płot, pomiędzy pikiety 2 i 3 chciałbym wstawić bramę. Jak wyedytować ten płot, żeby po wstawieniu w niego bramy zarówno prawa jak i lewa jego część (trzeba będzie z jednego obiektu utworzyć dwa) miały zachowane atrybuty i historię obiektu?
Załączniki
załącznik.JPG
załącznik.JPG (14.91 KiB) Przejrzano 2001 razy

trazja
Team
Team
Posty: 529
Rejestracja: wtorek, 10 marca 2015, 20:49

Re: GML

Post autor: trazja » czwartek, 1 października 2020, 09:17

k95n pisze:
czwartek, 1 października 2020, 08:32
Witam,
W otrzymanym z ośrodka GMLu mam płot, pomiędzy pikiety 2 i 3 chciałbym wstawić bramę. Jak wyedytować ten płot, żeby po wstawieniu w niego bramy zarówno prawa jak i lewa jego część (trzeba będzie z jednego obiektu utworzyć dwa) miały zachowane atrybuty i historię obiektu?
Witam,
rozcinamy w jednym z punktów (na przykład w pikiecie 3) przy pomocy narzędzia "Przetnij obiekt otwarty" - oba obiekty otrzymują atrybuty po oryginalnym obiekcie, jeden z obiektów będzie widniał jako zmodyfikowany, drugi jako nowy (nie ma możliwości zapisania historii na obu obiektach).

Następnie odpinamy pikietę numer 3 od ogrodzenia z lewej strony - powstaje miejsce na furtkę.


przeciecie.JPG
przeciecie.JPG (144.85 KiB) Przejrzano 1997 razy

ODPOWIEDZ