formularze wydrukow - fr3

Pytania dotyczące obsługi programu C-Geo V8 i kolejnych edycji
Ezy
__
__
Posty: 45
Rejestracja: poniedziałek, 12 grudnia 2016, 12:26
Lokalizacja: wielkopolska/lubuskie

formularze wydrukow - fr3

Post autor: Ezy » poniedziałek, 19 października 2020, 09:38

1. czy w formularzach mozna wstawiac zmienne z opisu projektu?

2. przy zamieszczaniu/rozciaganiu zakresu tresci rysunku mapy zakres ten umieszczany jest wg narzuconych proporcji.
Mozna zmienic ten zakres na wskazana szerokosc i dlugosc?

Chcialbym jak najefektywniej wykorzystac strone
pozdrawiam Lukasz Zacharczuk

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6694
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: formularze wydrukow - fr3

Post autor: Jurek B. » poniedziałek, 19 października 2020, 10:21

1. czy w formularzach mozna wstawiac zmienne z opisu projektu?
Tak, tu jest opis:
http://xsoftline.geo.pl/wiki/index.php? ... edytor_v.2
2. przy zamieszczaniu/rozciaganiu zakresu tresci rysunku mapy zakres ten umieszczany jest wg narzuconych proporcji.Mozna zmienic ten zakres na wskazana szerokosc i dlugosc?
Wydaje się mi, że powinna pomóc zmiana tych atrybutów:
Załączniki
Przechwytywanie.JPG
Przechwytywanie.JPG (59.34 KiB) Przejrzano 1415 razy
Pozdrawiam Jurek B.

Ezy
__
__
Posty: 45
Rejestracja: poniedziałek, 12 grudnia 2016, 12:26
Lokalizacja: wielkopolska/lubuskie

Re: formularze wydrukow - fr3

Post autor: Ezy » poniedziałek, 19 października 2020, 13:11

wszystko gra... zmienne zloto... ale czad!
do tej pory stronilem od sformatowania tabelek, bo to troche pracochlonne. Dobiero obecny czas zmiany obowiazku formy opracowan zmusza wykonawce do znalezienia zautomatyzowanych narzedzi pracy.
dziekuje

przy tej okazji zapytam, czy technicznie jest miozliwe aby w oknie Picture do generowania obszaru mapy do wydruku uwzglednic obszar wskazany wielobokiem, tak jak jest to po wywolaniu funkcji z mapy ( zalacznik)?
Załączniki
WYDRUKI W FORMULARZU_1.png
WYDRUKI W FORMULARZU_1.png (152.92 KiB) Przejrzano 1386 razy
pozdrawiam Lukasz Zacharczuk

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6694
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: formularze wydrukow - fr3

Post autor: Jurek B. » poniedziałek, 19 października 2020, 13:24

Niestety obecnie nie ma na to szans, jedno rozwiązanie to wcześniejsze ograniczenie widoku mapy przez umieszczenie na najwyższej w hierarchii warstw - obiektu Przesłanianie (ikonka na pasku funkcji rysowania).
Drugie rozwiązanie - to tymczasowe wycięcie z mapy wszystkiego na zewnątrz wskazanego obszaru, ale potem trzeba przywrócić operację usunięcia obiektów mapy, jeśli ma być jeszcze potrzebna.
Pozdrawiam Jurek B.

Ezy
__
__
Posty: 45
Rejestracja: poniedziałek, 12 grudnia 2016, 12:26
Lokalizacja: wielkopolska/lubuskie

Re: formularze wydrukow - fr3

Post autor: Ezy » poniedziałek, 19 października 2020, 13:38

czy jest mozliwosc w zwroconym wyniku zmiennej uwzglednienia formatowania wielkosci znakow... np zeby zwrot wartosci nazwy gminy byl wielka czcionką?
[$pGmina] -> Przemet; a chcialbym PRZEMET
pozdrawiam Lukasz Zacharczuk

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2476
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: formularze wydrukow - fr3

Post autor: grzes » poniedziałek, 19 października 2020, 14:23

Ezy pisze:
poniedziałek, 19 października 2020, 13:38
czy jest mozliwosc w zwroconym wyniku zmiennej uwzglednienia formatowania wielkosci znakow... np zeby zwrot wartosci nazwy gminy byl wielka czcionką?
[$pGmina] -> Przemet; a chcialbym PRZEMET
rozwiązanie jest takie:
upper.png
upper.png (27.43 KiB) Przejrzano 1362 razy
1. Klikamy myszką na pole które ma być duzymi literami
2. Klikamy na (1) "Zdarzenia"
3. Podwójne kliknięcie (w pustym) miejscu oznaczonym (2)
4. W tekście który się pojawi w (3) wpisujemy:
tfrxmemoview(sender).text := uppercase(tfrxmemoview(sender).text);
pozdrawiam
grzes

heweliusz
_
_
Posty: 6
Rejestracja: wtorek, 2 grudnia 2014, 22:16

Re: formularze wydrukow - fr3

Post autor: heweliusz » środa, 21 października 2020, 14:23

Podłączę się do wątku. Mam problem podczas tworzenia szablonu formularzy v2. Czytałem wiki, ale nie potrafię dodać do formularza pól opisowych "zwykłych" (standardowo zdefiniowanych w programie). Cgeo nie reaguje na wstawianie pola [$tOpis1].
Załączniki
cgeo-formularzv2-opis3.jpg
cgeo-formularzv2-opis3.jpg (4.74 KiB) Przejrzano 1280 razy
cgeo-formularzv2-opis2.jpg
cgeo-formularzv2-opis2.jpg (7.36 KiB) Przejrzano 1280 razy
cgeo-formularzv2-opis1.jpg
cgeo-formularzv2-opis1.jpg (9.34 KiB) Przejrzano 1280 razy

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2476
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: formularze wydrukow - fr3

Post autor: grzes » środa, 21 października 2020, 20:52

heweliusz pisze:
środa, 21 października 2020, 14:23
Podłączę się do wątku. Mam problem podczas tworzenia szablonu formularzy v2. Czytałem wiki, ale nie potrafię dodać do formularza pól opisowych "zwykłych" (standardowo zdefiniowanych w programie). Cgeo nie reaguje na wstawianie pola [$tOpis1].
[$tOpis1] to pole działa ale dopiero jak się wskaże mapę to zostanie uzupełnione. Przed wskazaniem mapy nie wiadomo po prostu z jakiej tabeli pobrać opis. Ew. jeśli potrzeba to możemy pomyśleć żeby przed wskazaniem mapy brało np z tabeli roboczej. Ale jak wskażemy inną mapę to i tak sie zmieni.
pozdrawiam
grzes

Ezy
__
__
Posty: 45
Rejestracja: poniedziałek, 12 grudnia 2016, 12:26
Lokalizacja: wielkopolska/lubuskie

Re: formularze wydrukow - fr3

Post autor: Ezy » środa, 21 października 2020, 20:58

domyślne odwołanie do mapy roboczej już by ułatwio sprawe
pozdrawiam Lukasz Zacharczuk

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2476
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: formularze wydrukow - fr3

Post autor: grzes » środa, 21 października 2020, 21:34

Ezy pisze:
środa, 21 października 2020, 20:58
domyślne odwołanie do mapy roboczej już by ułatwio sprawe
albo wprowadziło w zakłopotanie skąd się coś wzięło jeśli nie planujemy użycia mapy roboczej :)
pozdrawiam
grzes

heweliusz
_
_
Posty: 6
Rejestracja: wtorek, 2 grudnia 2014, 22:16

Re: formularze wydrukow - fr3

Post autor: heweliusz » środa, 21 października 2020, 23:16

grzes pisze:
środa, 21 października 2020, 20:52
heweliusz pisze:
środa, 21 października 2020, 14:23
Podłączę się do wątku. Mam problem podczas tworzenia szablonu formularzy v2. Czytałem wiki, ale nie potrafię dodać do formularza pól opisowych "zwykłych" (standardowo zdefiniowanych w programie). Cgeo nie reaguje na wstawianie pola [$tOpis1].
[$tOpis1] to pole działa ale dopiero jak się wskaże mapę to zostanie uzupełnione. Przed wskazaniem mapy nie wiadomo po prostu z jakiej tabeli pobrać opis. Ew. jeśli potrzeba to możemy pomyśleć żeby przed wskazaniem mapy brało np z tabeli roboczej. Ale jak wskażemy inną mapę to i tak sie zmieni.
O tym nie pomyślałem, ale jest to całkiem logiczne. Takie zachowanie formularza jest wystarczające, w mojej ocenie nie ma co kombinować z przypisywaniem wartości inicjalnych do roboczej tabeli. Dziękuję za pomoc.

Ezy
__
__
Posty: 45
Rejestracja: poniedziałek, 12 grudnia 2016, 12:26
Lokalizacja: wielkopolska/lubuskie

Re: formularze wydrukow - fr3

Post autor: Ezy » czwartek, 22 października 2020, 08:32

pod warunkiem, ze w formularzu tworzymy odwolanie do rysunku mapy... ale da sie to garnac bez szczegolnych zmian programistycznych.
rowniez dziekuje Panom za podpowiedzi
pozdrawiam Lukasz Zacharczuk

ODPOWIEDZ