Przyciąganie do przecięcie ?

Pytania dotyczące obsługi programu C-Geo V8 i kolejnych edycji
pomiar
____
____
Posty: 167
Rejestracja: piątek, 12 lipca 2019, 17:43

Przyciąganie do przecięcie ?

Post autor: pomiar »

Witam. Jak działa przyciąganie do przecięcia ? Działa wtedy jak chce dociągnąć linie do przecięcia dwóch innych czy np. jak mam chwyconą linię i chce ją dosnapować do innej na przecięciu to też działa? Opisz sytuację. Mam linie graniczną na której dodaje nowy pkt graniczny i z automatu użytek nie jest na linii. Żeby go wrzucić na linie robie obliczenia przeciec prostych i przeciągam do nowego pkt. Jeżeli chwycę koniec użytku czyli linie i przeciągnę na linie graniczna to dociągnie mi do przecięcia ?
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6780
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Przyciąganie do przecięcie ?

Post autor: Jurek B. »

Przyciąganie do przecięcia linii zadziała jeśli do dwóch przecinających się linii zostanie doprowadzona kolejna - trzecia linia. Natomiast jeśli dobrze zrozumiałem, Pana przypadek jest inny - przecinają się w jednym punkcie dwie linie i jedną z tych dwóch linii chce Pan "załamać" w punkcie dotychczasowego przecięcia - w takiej sytuacji przyciąganie do przecięcia nie zadziała, bo jedną z linii właśnie Pan modyfikuje zmieniając lokalizację przecięcia.
Pozdrawiam Jurek B.
pomiar
____
____
Posty: 167
Rejestracja: piątek, 12 lipca 2019, 17:43

Re: Przyciąganie do przecięcie ?

Post autor: pomiar »

Dziekuje za odpowiedz. Jest jakiś inny sposób na radzenie sobie z odchodzeniem użytków z lini granicznych po dodaniu nowego punktu granicznego niż ten co opisałem?
Ewentualnie można było by dodać przyciąganie tak jak w cadzie ze wykrywa punkty linii przed modyfikacją i można dociągac do przeciec ( tak samo jest w turbomap )
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6780
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Przyciąganie do przecięcie ?

Post autor: Jurek B. »

Chyba nie uda się pomóc pisząc na forum, najlepiej skontaktować się bezpośrednio i pokazać o co chodzi online.
Pozdrawiam Jurek B.
pomiar
____
____
Posty: 167
Rejestracja: piątek, 12 lipca 2019, 17:43

Re: Przyciąganie do przecięcie ?

Post autor: pomiar »

Dużo prac terenowych i ciężko o czas przez dzień. Tak to działa w turbomapie:
1- chwytam linie, którą chcę przeciąć z inną linią
2 - włączam przyciąganie do linii i wskazuje linie którą mam chwyconą i linie z którą chce ją przeciąć i przyciąga mi do przecięcia
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6780
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Przyciąganie do przecięcie ?

Post autor: Jurek B. »

W C-GEO działa to tak samo - trzeba jedynie włączyć przyciąganie do linii, bo w miejscu przecięcia nie ma jeszcze przecinających się linii oczywiście.
Pozdrawiam Jurek B.
pomiar
____
____
Posty: 167
Rejestracja: piątek, 12 lipca 2019, 17:43

Re: Przyciąganie do przecięcie ?

Post autor: pomiar »

Super ,rzeczywiście działa, można by było dodać jakiś inny znak przy dociągnięciu bo teraz nie wiadomo czy przyciągało do linii czy do przecięcia
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6780
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Przyciąganie do przecięcie ?

Post autor: Jurek B. »

pomiar pisze: poniedziałek, 30 listopada 2020, 13:40 Super ,rzeczywiście działa, można by było dodać jakiś inny znak przy dociągnięciu bo teraz nie wiadomo czy przyciągało do linii czy do przecięcia
Ok, spróbujemy coś wymyślić.
Pozdrawiam Jurek B.
ODPOWIEDZ