GML NIE EKSPORTUJE WSZYSKIEGO

Pytania dotyczące obsługi programu C-Geo V8 i kolejnych edycji
Awatar użytkownika
Maciej_o2
_____
_____
Posty: 278
Rejestracja: środa, 11 marca 2009, 12:56

GML NIE EKSPORTUJE WSZYSKIEGO

Post autor: Maciej_o2 »

Ave
A mianowicie zaimportowałem plik GML z ośrodka. Wrysowałem nowe słupy eN, stare wykasowałem, zmieniłem przebieg kabla eN który biegł do starego słupa. Zmieniłem przebieg lini napowietrznej i tu problem.
Nie eksportuje mi wszystkiego, a mianowicie jedną linię napowietrzną eksportuje, a drugą nie. tą zaznaczoną na żółto nie eksportuje.
W czym jest problem?
Załączniki
1.jpg
1.jpg (96.98 KiB) Przejrzano 720 razy
Pozdrawiam
Andrzej Maciejczek
Asia T.
Team
Team
Posty: 555
Rejestracja: wtorek, 10 marca 2015, 20:49

Re: GML NIE EKSPORTUJE WSZYSKIEGO

Post autor: Asia T. »

Maciej_o2 pisze: środa, 30 grudnia 2020, 15:57 Ave
A mianowicie zaimportowałem plik GML z ośrodka. Wrysowałem nowe słupy eN, stare wykasowałem, zmieniłem przebieg kabla eN który biegł do starego słupa. Zmieniłem przebieg lini napowietrznej i tu problem.
Nie eksportuje mi wszystkiego, a mianowicie jedną linię napowietrzną eksportuje, a drugą nie. tą zaznaczoną na żółto nie eksportuje.
W czym jest problem?
A jakie są parametry eksportu? Robi Pan eksport od daty modyfikacji, czy całości?
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6784
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: GML NIE EKSPORTUJE WSZYSKIEGO

Post autor: Jurek B. »

Czołem, raczej wyjaśnić tego bez kopii projektu CGP i GML po eksporcie się nie uda - najlepiej wysłać na softline@geo.pl, ewentualnie proszę zadzwonić na tel. biurowy - serwis - wewn. 7 - pomożemy online.
Pozdrawiam Jurek B.
Awatar użytkownika
Maciej_o2
_____
_____
Posty: 278
Rejestracja: środa, 11 marca 2009, 12:56

Re: GML NIE EKSPORTUJE WSZYSKIEGO

Post autor: Maciej_o2 »

Robię od daty modyfikacji. Spróbuję dzisiaj przedzwonić na serwis lub wysłać pliki
Pozdrawiam
Andrzej Maciejczek
Awatar użytkownika
Maciej_o2
_____
_____
Posty: 278
Rejestracja: środa, 11 marca 2009, 12:56

Re: GML NIE EKSPORTUJE WSZYSKIEGO

Post autor: Maciej_o2 »

Robię od daty modyfikacji. Spróbuję dzisiaj przedzwonić na serwis lub wysłać pliki
Pozdrawiam
Andrzej Maciejczek
Asia T.
Team
Team
Posty: 555
Rejestracja: wtorek, 10 marca 2015, 20:49

Re: GML NIE EKSPORTUJE WSZYSKIEGO

Post autor: Asia T. »

Maciej_o2 pisze: poniedziałek, 4 stycznia 2021, 09:33 Robię od daty modyfikacji. Spróbuję dzisiaj przedzwonić na serwis lub wysłać pliki
To chyba już wiem, w czym rzecz :wink:
Jeśli modyfikuje Pan geometrię jakiegoś obiektu, czyli na przykład zmienia Pan tylko przebieg obiektu (przepina go Pan na swój pomiar) to nie jest to pełna modyfikacja. Dodatkowo trzeba także zajrzeć w atrybuty obiektu - jeśli nawet nie zmienia Pan daty pomiaru na swoją to trzeba "poruszyć" obiektem, czyli zmienić nawet na chwilę jakiś atrybut, żeby obiekt się zmodyfikował, a potem wrócić do jego wartości.

Druga opcja jest taka, że jednak data modyfikacji tego obiektu jest wcześniejsza, niż data modyfikacji, którą Pan wybiera do eksportu - datę modyfikacji obiektu może Pan podejrzeć najszybciej spod prawego klawisza myszy -> Informacja -> Zakładka dane.
Awatar użytkownika
Maciej_o2
_____
_____
Posty: 278
Rejestracja: środa, 11 marca 2009, 12:56

Re: GML NIE EKSPORTUJE WSZYSKIEGO

Post autor: Maciej_o2 »

No to powiem tak.
Jeżeli modyfikuję już istniejący obiekt (np. linię eN) to zmienia datę modyfikacji jeżeli przypnę go do nowego punktu lub punktu istniejącego na mapie.
Jeżeli modyfikuję taką samą linię i przypinam ją do miejsca bez punktu to nie zmienia daty modyfikacji.
I tu jest problem.
Czy da się z tym coś zrobić żeby zmieniało datę modyfikacji przy zmianie obiektu i "zaczepianie go bez punktu"?
Pozdrawiam
Andrzej Maciejczek
Asia T.
Team
Team
Posty: 555
Rejestracja: wtorek, 10 marca 2015, 20:49

Re: GML NIE EKSPORTUJE WSZYSKIEGO

Post autor: Asia T. »

Maciej_o2 pisze: wtorek, 5 stycznia 2021, 14:23 No to powiem tak.
Jeżeli modyfikuję już istniejący obiekt (np. linię eN) to zmienia datę modyfikacji jeżeli przypnę go do nowego punktu lub punktu istniejącego na mapie.
Jeżeli modyfikuję taką samą linię i przypinam ją do miejsca bez punktu to nie zmienia daty modyfikacji.
I tu jest problem.
Czy da się z tym coś zrobić żeby zmieniało datę modyfikacji przy zmianie obiektu i "zaczepianie go bez punktu"?
Programista poprawi te modyfikacje, żeby były bardziej spójne - zrobimy opcję, która pozwoli na włączenie lub wyłączenie zmiany daty modyfikacji przy każdej zmianie geometrii obiektów.
Awatar użytkownika
Maciej_o2
_____
_____
Posty: 278
Rejestracja: środa, 11 marca 2009, 12:56

Re: GML NIE EKSPORTUJE WSZYSKIEGO

Post autor: Maciej_o2 »

Ave
Super, dzięki
Pozdrawiam
Andrzej Maciejczek
Awatar użytkownika
Maciej_o2
_____
_____
Posty: 278
Rejestracja: środa, 11 marca 2009, 12:56

Re: GML NIE EKSPORTUJE WSZYSKIEGO

Post autor: Maciej_o2 »

Ave
Jeszcze coś takiego:
Dzisiaj wczytany plik GML z ośrodka, dzisiaj zmodyfikowany ( wrysowane nowe i poprawione stare) i przy eksporcie zaznaczam dzisiejszy dzień i nie eksportuje mi wszystkiego. A jak dam dzień do tyłu to eksportuje dobrze.
I to "dzisiaj" tyczy się każdego dnia, bo wczoraj było to samo i musiałem datę przy eksporcie ustawić na dzień wcześniej.
I jeszcze jedna rzecz, bardziej intuicyjna, nie wiem jak u wszystkich ale zauważyłem, że jak i ja tak i pracownik klika zamiast OK to Anuluj.
Jakby szło dać klawisze jak przy innych tego typu wyborach (czyli blisko siebie).
Załączniki
EKSPORT GML.jpg
EKSPORT GML.jpg (99.17 KiB) Przejrzano 154 razy
Pozdrawiam
Andrzej Maciejczek
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6784
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: GML NIE EKSPORTUJE WSZYSKIEGO

Post autor: Jurek B. »

Dobrze byłoby zadzwonić do serwisu i tam pokazać to online - wtedy będzie można pomóc.
Co do umieszczenia przycisków, to tu zdania mogą być podzielone - dla kogoś innego bliskie rozmieszczenie może też skutkować błędnym kliknięciem. Problemem może też być sama zmiana położenia w stosunku do dotychczasowego.
Tu wolałbym nie podejmować szybkiej decyzji o zmianie położenia przycisków.
Pozdrawiam Jurek B.
Asia T.
Team
Team
Posty: 555
Rejestracja: wtorek, 10 marca 2015, 20:49

Re: GML NIE EKSPORTUJE WSZYSKIEGO

Post autor: Asia T. »

Maciej_o2 pisze: środa, 13 stycznia 2021, 10:16 Ave
Jeszcze coś takiego:
Dzisiaj wczytany plik GML z ośrodka, dzisiaj zmodyfikowany ( wrysowane nowe i poprawione stare) i przy eksporcie zaznaczam dzisiejszy dzień i nie eksportuje mi wszystkiego. A jak dam dzień do tyłu to eksportuje dobrze.
I to "dzisiaj" tyczy się każdego dnia, bo wczoraj było to samo i musiałem datę przy eksporcie ustawić na dzień wcześniej.
Problem rozwiązany:

W opcje -> parametry programu -> Inne do mapy trzeba mieć włączone opcje dodawania daty utworzenia i modyfikacji do tabeli współrzędnych. W innym wypadku punkty nie dostają godziny utworzenia i modyfikacji, co z kolei ma wpływ na datę modyfikacji eksportowanego punktu do gml - wpisuje się wtedy 00:00:00 .
obraz_2021-01-13_112936.png
obraz_2021-01-13_112936.png (27.92 KiB) Przejrzano 124 razy
Awatar użytkownika
Maciej_o2
_____
_____
Posty: 278
Rejestracja: środa, 11 marca 2009, 12:56

Re: GML NIE EKSPORTUJE WSZYSKIEGO

Post autor: Maciej_o2 »

Oki, sprawa rozwiązana.
Dzięki
Z przyciskami może faktycznie się przyzwyczai prędzej niż teraz zmiany robić i na nowo. Ja dopiero zaczynam z GML'em, a dużo geodetów już działa długo.
Pozdrawiam
Andrzej Maciejczek
ODPOWIEDZ