C geo gml

Pytania dotyczące obsługi programu C-Geo V8 i kolejnych edycji
pomiar
____
____
Posty: 191
Rejestracja: piątek, 12 lipca 2019, 17:43

C geo gml

Post autor: pomiar »

Witam. Istnieje możliwość żeby program zapamiętał zapisane dane w trakcie wprowadzania przy edycji gml ? Chodzi mi o to ze np kartuje jezdnie i wpisuje datę i id zgłoszenia. Zaznaczam żeby zapamiętał i będzie pamiętał już w całym projekcie a nie tylko w danym okienku i mogło by to przechodzić między projektami ?
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6885
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: C geo gml

Post autor: Jurek B. »

Witam, tak można, w oknie edytora mapy obiektowej - ikonka "..." - Wartości domyślne..." - pamiętane są dla projektu, ze względu na zabezpieczenie przed przypisaniem tych samych atrybutów np. daty pomiaru dla różnych opracowań.
Pozdrawiam Jurek B.
pomiar
____
____
Posty: 191
Rejestracja: piątek, 12 lipca 2019, 17:43

Re: C geo gml

Post autor: pomiar »

Dziękuję bardzo, a można by było dodać takie opcje:
-Id zgłoszenia automatycznie wczytuje się do wartości domyślnych z projektu
-mozna było by rozbić wartości domyślne jeśli chodzi o przedstawiciela i władającego na poszczególne sieci
-pomimo wpisania id zgłoszenia w wartościach domyślnych program podpowiedział inne które było zaznaczone w polu podczas wpisywania danych np do jezdni ( dzieje się tak również z innymi danymi np. data pomiaru )
-po rysowaniu program przed wejściem do danych i uzupełnieniu atrybutów od razu wyrzuca błędy co jest nie tak. Moim zdaniem wystarczy jak informuję ,że czegoś brakuje po wprowadzeniu danych
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6885
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: C geo gml

Post autor: Jurek B. »

pomiar pisze: sobota, 20 lutego 2021, 09:20 -Id zgłoszenia automatycznie wczytuje się do wartości domyślnych z projektu
Nie każdym powiecie jest wymagane wprowadzanie tego atrybutu przez geodetę, ale możemy dodać tu funkcję pobierania id zgłoszenia z danych projektu.
-mozna było by rozbić wartości domyślne jeśli chodzi o przedstawiciela i władającego na poszczególne sieci
to dobry pomysł, spróbujemy to wprowadzić
-pomimo wpisania id zgłoszenia w wartościach domyślnych program podpowiedział inne które było zaznaczone w polu podczas wpisywania danych np do jezdni ( dzieje się tak również z innymi danymi np. data pomiaru )
tak ma być - przeważa funkcja lokalna włączająca zapamiętanie wartości atrybutu w konkretnej bazie, dlatego trzeba pilnować tego co się włączyło do zapamiętania przy wprowadzaniu danych konkretnego obiektu
-po rysowaniu program przed wejściem do danych i uzupełnieniu atrybutów od razu wyrzuca błędy co jest nie tak. Moim zdaniem wystarczy jak informuję ,że czegoś brakuje po wprowadzeniu danych
Taki przypadek występuje gdy użytkownik zamyka tworzenie geometrii obiektu przez wciśnięcie Enter - tzw. "szybką ścieżkę" - to jest sygnał dla programu, że cały obiekt powinien być już poprawnie zdefiniowany, czyli, że zarówno jego geometria jak i atrybuty są poprawie wprowadzone (np. przez ich predefiniowanie) i program może przeprowadzić kontrolę poprawności danych. Gdy wszystkie dane są poprawne, nie ma już żadnego okna, ostrzeżenia, można kartować kolejny obiekt.
Jeśli nie ma się pewności, czy wszystkie dane skartowanego obiektu są uzupełnione przez ich predefiniowanie, zamiast Enter należy nacisnąć prawy klawisz myszki i wybrać Zakończ - wtedy nie będzie wykonywana kontrola poprawności danych obiektu, a wyświetlone zostanie okno edycji danych. Oczywiście jeśli naciśnie się Enter i wymaganych danych nie będzie, to po komunikacie czego brakuje, pojawi się możliwość uzupełnienia danych - czyli okno edycji rekordu.
Pozdrawiam Jurek B.
pomiar
____
____
Posty: 191
Rejestracja: piątek, 12 lipca 2019, 17:43

Re: C geo gml

Post autor: pomiar »

Dziękuje za odpowiedź. O Enter nie wiedziałem
ODPOWIEDZ