Tabela -> Raport -> Wydruk z wykorzystaniem szablonu

Pytania dotyczące obsługi programu C-Geo V8 i kolejnych edycji
Aoschin
___
___
Posty: 72
Rejestracja: wtorek, 27 sierpnia 2019, 12:35

Tabela -> Raport -> Wydruk z wykorzystaniem szablonu

Post autor: Aoschin »

W wyżej wymienionej funkcji stworzyłem sobie wykaz współrzędnych z paroma linijkami tekstu w którym znajdują się zmienne. Te standardowe się wstawiają, te tworzone z pól dodanych przeze mnie nie wstawiają się( skopiowałem sobie stopkę i nagłówek utworzoną wcześniej w "parametry raportów") Robię coś źle, czy ten element nie jest obsługiwany?
Pozdrawiam
Ao
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6885
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Tabela -> Raport -> Wydruk z wykorzystaniem szablonu

Post autor: Jurek B. »

Z tego co wiem, to w samym edytorze raportu w tabeli współrzędnych nie da się wykorzystać tych zmiennych, które są dostępne w ogólnych parametrach np. nagłówka raportów.
Chyba, że Grześ coś doda.
Pozdrawiam Jurek B.
Awatar użytkownika
piotr j.
_____
_____
Posty: 418
Rejestracja: piątek, 15 stycznia 2016, 14:50

Re: Tabela -> Raport -> Wydruk z wykorzystaniem szablonu

Post autor: piotr j. »

Dzień Dobry.
Właśnie też chciałem zadać to pytanie. Wczoraj ustawiałem własne formularze, i chciałem wstawić: KERG, cel pracy, i TERYTY (identyfikatory i nazwy
Załączniki
SharedScreenshot.png
SharedScreenshot.png (262.44 KiB) Przejrzano 1268 razy
Pozdrawiam.
piotr j.
Aoschin
___
___
Posty: 72
Rejestracja: wtorek, 27 sierpnia 2019, 12:35

Re: Tabela -> Raport -> Wydruk z wykorzystaniem szablonu

Post autor: Aoschin »

W takim razie prosiłbym o dodanie zmiennych do tego edytora
Uprościłoby to generowanie odpowiednio opisanych wykazów wprost do GeoOrganizera.

Z góry dziękuję
Pozdrawiam
Ao
Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2585
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Tabela -> Raport -> Wydruk z wykorzystaniem szablonu

Post autor: grzes »

w wersji testowej:
rap_pola.png
rap_pola.png (22.28 KiB) Przejrzano 1143 razy
pozdrawiam
grzes
tomek
____
____
Posty: 172
Rejestracja: czwartek, 21 kwietnia 2005, 22:57

Re: Tabela -> Raport -> Wydruk z wykorzystaniem szablonu

Post autor: tomek »

Pisałem w innym poście o dodanie w opisie projektu Kierownika Roboty i Numeru uprawnień. i powiązaniu z GO ( Tutaj też by się to przydało)
Nie da rady?
[size=134][url=http://www.geodezja.net.pl/]www.geodezja.net.pl[/url][/size]
Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2585
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Tabela -> Raport -> Wydruk z wykorzystaniem szablonu

Post autor: grzes »

tomek pisze: poniedziałek, 22 lutego 2021, 11:37 Pisałem w innym poście o dodanie w opisie projektu Kierownika Roboty i Numeru uprawnień. i powiązaniu z GO ( Tutaj też by się to przydało)
Nie da rady?
Poki co nie gromadzimy w GO danych kierownika
pozdrawiam
grzes
tomek
____
____
Posty: 172
Rejestracja: czwartek, 21 kwietnia 2005, 22:57

Re: Tabela -> Raport -> Wydruk z wykorzystaniem szablonu

Post autor: tomek »

Szkoda . To się wypełnia raz przy zakładaniu cgeo .U nas jest kilku kierowników.
Ale w opisie projektu i w formularzach mógłby być.To ułatwi wstawianie do druków.
[size=134][url=http://www.geodezja.net.pl/]www.geodezja.net.pl[/url][/size]
Aoschin
___
___
Posty: 72
Rejestracja: wtorek, 27 sierpnia 2019, 12:35

Re: Tabela -> Raport -> Wydruk z wykorzystaniem szablonu

Post autor: Aoschin »

Przetestowałem, wstawia się bardzo fajnie, choć nie działa nazwa jednostki ewidencyjnej. Średnio ważne, ale może warto zerknąć w międzyczasie.

W trakcie naszła mnie jeszcze jedna kwestia.
Czy w momencie generowania wykazu można by dokonywać przekodowania z kodów MZ do GeoInfo?
W zasadzie tylko w tę stronę, pracuje się najczęściej zgodnie z MZ i na GML'ach, ale wykazy i bazy trzeba oddać do giva i takie ręczne zmiany kodów punktów w raporcie są czasochłonne, a nie chcę co rusz zmieniać zestawu kodów tylko po to żeby wygenerować jakiś wykaz współrzędnych.
Jeśli się nie mylę to chyba by pasował już istniejący plik przekodowania, z zastrzeżeniem, że punkty bez kodów przerabiać na punkty robocze(GSPPRB).
Pozdrawiam
Ao
Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2585
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Tabela -> Raport -> Wydruk z wykorzystaniem szablonu

Post autor: grzes »

tomek pisze: poniedziałek, 22 lutego 2021, 12:12 Szkoda . To się wypełnia raz przy zakładaniu cgeo .U nas jest kilku kierowników.
Ale w opisie projektu i w formularzach mógłby być.To ułatwi wstawianie do druków.
W opisie projektu mozna dodać samodzielnie pole "Kierownik" i go później używać w raportach (w formularzach nie pamietam czy własne pola działają, ale chyba też)
pozdrawiam
grzes
tomek
____
____
Posty: 172
Rejestracja: czwartek, 21 kwietnia 2005, 22:57

Re: Tabela -> Raport -> Wydruk z wykorzystaniem szablonu

Post autor: tomek »

Tak to wiem . Wstawiłem . Prosiłem, żeby te pola pojawiły się do wyboru w edytorze , tak jak jest tam np. ksiega robót id zgłoszenia .zleceniodawca,. Powinno też być pole (dodane przez nas w cgeo) Numer KW. Geodeta uprawniony i numer uprawnień.
[size=134][url=http://www.geodezja.net.pl/]www.geodezja.net.pl[/url][/size]
Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2585
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Tabela -> Raport -> Wydruk z wykorzystaniem szablonu

Post autor: grzes »

tomek pisze: poniedziałek, 22 lutego 2021, 16:10 Tak to wiem . Wstawiłem . Prosiłem, żeby te pola pojawiły się do wyboru w edytorze , tak jak jest tam np. ksiega robót id zgłoszenia .zleceniodawca,. Powinno też być pole (dodane przez nas w cgeo) Numer KW. Geodeta uprawniony i numer uprawnień.
Proszę jeszcze napisać w którym edytorze bo już się trochę pogubiłem.
pozdrawiam
grzes
tomek
____
____
Posty: 172
Rejestracja: czwartek, 21 kwietnia 2005, 22:57

Re: Tabela -> Raport -> Wydruk z wykorzystaniem szablonu

Post autor: tomek »

Ten wątek i skreen Pana na początku postu
[size=134][url=http://www.geodezja.net.pl/]www.geodezja.net.pl[/url][/size]
Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2585
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Tabela -> Raport -> Wydruk z wykorzystaniem szablonu

Post autor: grzes »

tomek pisze: poniedziałek, 22 lutego 2021, 17:16 Ten wątek i skreen Pana na początku postu
To tam jest opcja "Pole użytkownika z opisu projektu" - jeśli dodał Pan takie pole to można je teraz wykorzystać
pozdrawiam
grzes
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6885
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Tabela -> Raport -> Wydruk z wykorzystaniem szablonu

Post autor: Jurek B. »

tomek pisze: poniedziałek, 22 lutego 2021, 16:10 Tak to wiem . Wstawiłem . Prosiłem, żeby te pola pojawiły się do wyboru w edytorze , tak jak jest tam np. ksiega robót id zgłoszenia .zleceniodawca,. Powinno też być pole (dodane przez nas w cgeo) Numer KW. Geodeta uprawniony i numer uprawnień.
Ale przecież wartość pól dodanych przez użytkownika w danych projektu, można wykorzystać w edytorze raportów z tabeli współrzędnych - poniżej wykorzystanie atrybutu Kierownik z danych projektu:
Załączniki
Przechwytywanie.JPG
Przechwytywanie.JPG (157.38 KiB) Przejrzano 1037 razy
Pozdrawiam Jurek B.
tomek
____
____
Posty: 172
Rejestracja: czwartek, 21 kwietnia 2005, 22:57

Re: Tabela -> Raport -> Wydruk z wykorzystaniem szablonu

Post autor: tomek »

Ok . Dziękuję za info
[size=134][url=http://www.geodezja.net.pl/]www.geodezja.net.pl[/url][/size]
Awatar użytkownika
piotr j.
_____
_____
Posty: 418
Rejestracja: piątek, 15 stycznia 2016, 14:50

Re: Tabela -> Raport -> Wydruk z wykorzystaniem szablonu

Post autor: piotr j. »

Można jeszcze prosić o cel pracy :)
Pozdrawiam.
piotr j.
Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2585
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Tabela -> Raport -> Wydruk z wykorzystaniem szablonu

Post autor: grzes »

piotr j. pisze: wtorek, 23 lutego 2021, 09:04 Można jeszcze prosić o cel pracy :)
dodane
pozdrawiam
grzes
Awatar użytkownika
piotr j.
_____
_____
Posty: 418
Rejestracja: piątek, 15 stycznia 2016, 14:50

Re: Tabela -> Raport -> Wydruk z wykorzystaniem szablonu

Post autor: piotr j. »

grzes pisze: wtorek, 23 lutego 2021, 14:45 dodane
Już przetestowane :D . Dziękuję.
Pozdrawiam.
piotr j.
Awatar użytkownika
Maciej_o2
_____
_____
Posty: 299
Rejestracja: środa, 11 marca 2009, 12:56

Re: Tabela -> Raport -> Wydruk z wykorzystaniem szablonu

Post autor: Maciej_o2 »

Ave
Nie wstawia mi daty.
Załączniki
zmienna.jpg
zmienna.jpg (28 KiB) Przejrzano 922 razy
po.jpg
po.jpg (10.52 KiB) Przejrzano 922 razy
Pozdrawiam
Andrzej Maciejczek
Aoschin
___
___
Posty: 72
Rejestracja: wtorek, 27 sierpnia 2019, 12:35

Re: Tabela -> Raport -> Wydruk z wykorzystaniem szablonu

Post autor: Aoschin »

Aoschin pisze: poniedziałek, 22 lutego 2021, 13:54 Przetestowałem, wstawia się bardzo fajnie, choć nie działa nazwa jednostki ewidencyjnej. Średnio ważne, ale może warto zerknąć w międzyczasie.

W trakcie naszła mnie jeszcze jedna kwestia.
Czy w momencie generowania wykazu można by dokonywać przekodowania z kodów MZ do GeoInfo?
W zasadzie tylko w tę stronę, pracuje się najczęściej zgodnie z MZ i na GML'ach, ale wykazy i bazy trzeba oddać do giva i takie ręczne zmiany kodów punktów w raporcie są czasochłonne, a nie chcę co rusz zmieniać zestawu kodów tylko po to żeby wygenerować jakiś wykaz współrzędnych.
Jeśli się nie mylę to chyba by pasował już istniejący plik przekodowania, z zastrzeżeniem, że punkty bez kodów przerabiać na punkty robocze(GSPPRB).
Może do tego co proponowałem wyżej, dorzuciłbym opcję wyboru do ilu miejsc mają być zapisywane współrzędne. Zazwyczaj pracuję na 8, a raporty generuję do 2 i często łapię się na tym, że po eksporcie zapominam zmienić z powrotem na 8.

Gdyby się dało byłoby super, jeśli nie, to nie jest aż tak potrzebne, jedynie nieco irytujące, że do eksportu muszę to za każdym razem zmieniać.
Pozdrawiam
Ao
Awatar użytkownika
piotr j.
_____
_____
Posty: 418
Rejestracja: piątek, 15 stycznia 2016, 14:50

Re: Tabela -> Raport -> Wydruk z wykorzystaniem szablonu

Post autor: piotr j. »

Aoschin pisze: czwartek, 25 lutego 2021, 13:11
Może do tego co proponowałem wyżej, dorzuciłbym opcję wyboru do ilu miejsc mają być zapisywane współrzędne. Zazwyczaj pracuję na 8, a raporty generuję do 2 i często łapię się na tym, że po eksporcie zapominam zmienić z powrotem na 8.

Gdyby się dało byłoby super, jeśli nie, to nie jest aż tak potrzebne, jedynie nieco irytujące, że do eksportu muszę to za każdym razem zmieniać.
Też często się na tym łapie. Taka opcja byłaby mile widziana :) .
Pozdrawiam.
piotr j.
ODPOWIEDZ