nowy moduł kalibracji rastra

Pytania dotyczące obsługi programu C-Geo V8 i kolejnych edycji
Awatar użytkownika
FaFaL
Team
Team
Posty: 2844
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: nowy moduł kalibracji rastra

Post autor: FaFaL »

Na pewno jakiś raster musi być.
Pozdrawiam Rafał Kocierz
maciekwu
VIP
VIP
Posty: 991
Rejestracja: czwartek, 31 marca 2005, 19:17

Re: nowy moduł kalibracji rastra

Post autor: maciekwu »

W takim razie wygląda, że musi być zgodny z plikiem gdyż jak widzę raport zapisywany jest dla podpiętego rastra.
Jutro będę się z tym bawił to przekażę spostrzeżenia.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Maciej_o2
_____
_____
Posty: 316
Rejestracja: środa, 11 marca 2009, 12:56

Re: nowy moduł kalibracji rastra

Post autor: Maciej_o2 »

Ave
Wpasowuję raster i wszystko ok.
Gdy chcę drugi raz wpasować nowy raster (stary wywalam z katalogu) to daję Dodaj raster i nie wyświetla mi go w oknie Aktywny raster.
Pozdrawiam
Andrzej Maciejczek
janek
______
______
Posty: 592
Rejestracja: poniedziałek, 21 marca 2005, 19:37

Re: nowy moduł kalibracji rastra

Post autor: janek »

Czy jest gdzieś filmik z przykładem wpasowania na współrzędne terenowe?
Janek B.
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6970
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: nowy moduł kalibracji rastra

Post autor: Jurek B. »

janek pisze: wtorek, 30 marca 2021, 15:36 Czy jest gdzieś filmik z przykładem wpasowania na współrzędne terenowe?
Janek B.
W odc. trzecim filmów na YT o nowej kalibracji rastrów od 8:16 jest pokazane jak się kalibruje na krzyże siatki kwadratów, podobna zasada obowiązuje dla kalibracji na punkty terenowe (wskazywane na mapie lub wprowadzone poprzez podanie numerów z tabeli roboczej):
[flash=[/flash]
Pozdrawiam Jurek B.
Awatar użytkownika
FaFaL
Team
Team
Posty: 2844
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: nowy moduł kalibracji rastra

Post autor: FaFaL »

Maciej_o2 pisze: wtorek, 30 marca 2021, 10:06 Ave
Wpasowuję raster i wszystko ok.
Gdy chcę drugi raz wpasować nowy raster (stary wywalam z katalogu) to daję Dodaj raster i nie wyświetla mi go w oknie Aktywny raster.
jaką funkcją dodaje Pan ten raster? jakie ma rozszerzenie ? czy pobierał Pan aktualną wersję testową?
Pozdrawiam Rafał Kocierz
luk
____
____
Posty: 124
Rejestracja: piątek, 14 marca 2008, 13:54

Re: nowy moduł kalibracji rastra

Post autor: luk »

Czy po poprawieniu rastra otrzymanego z ODGiK można w jakiś sposób zapisać raster pod inną nazwą?
Awatar użytkownika
FaFaL
Team
Team
Posty: 2844
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: nowy moduł kalibracji rastra

Post autor: FaFaL »

luk pisze: wtorek, 6 kwietnia 2021, 14:50 Czy po poprawieniu rastra otrzymanego z ODGiK można w jakiś sposób zapisać raster pod inną nazwą?
Ogólnie sama kalibracja (metodą izometryczna, Helmerta i afiniczną) nie zmienia wnętrza pliku TIF i dlatego nie ma w oknie modułu kalibracji widocznej funkcji zapisu rastra pod inną nazwą. Zmieniany jest jedynie plik TFW zawierający parametry kalibracji. Dlatego mogę tu polecić stworzenie kopii pliku przed kalibracją (wystarczy zrobić kopię pliku TFW). Innym rozwiązaniem np. jest wykorzystanie metody kalibracji wielomianowej 2-go, 3-go stopnia lub kalibrację funkcją sklejaną. Te trzy kalibracje zmieniają wnętrze pliku TIF i dlatego po naciśnięciu przycisku korekty rastra program zaproponuje aby zapisać kalibrowany raster pod nową nazwą. Może takie podejście będzie najlepsze dla Pana.
Pozdrawiam Rafał Kocierz
Awatar użytkownika
Maciej_o2
_____
_____
Posty: 316
Rejestracja: środa, 11 marca 2009, 12:56

Re: nowy moduł kalibracji rastra

Post autor: Maciej_o2 »

Ave
Obracam raster o 200 gradów i mi znika. O 100 działa, ale jak przychodzi , żeby go obrócić do właściwego widoku to go nie widać.
Pozdrawiam
Andrzej Maciejczek
Awatar użytkownika
FaFaL
Team
Team
Posty: 2844
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: nowy moduł kalibracji rastra

Post autor: FaFaL »

Maciej_o2 pisze: poniedziałek, 12 kwietnia 2021, 15:23 Ave
Obracam raster o 200 gradów i mi znika. O 100 działa, ale jak przychodzi , żeby go obrócić do właściwego widoku to go nie widać.
Dziękuję za zgłoszenie, sprawdzę. Takie duże zmiany jak obrót o 180 stopni proszę zrobić w domyślnej w Windows przeglądarce obrazów, są tam funkcje obrotu (przed wczytaniem rastra).
Pozdrawiam Rafał Kocierz
ODPOWIEDZ