szablon projektu

Pytania dotyczące obsługi programu C-Geo V8 i kolejnych edycji
maciekwu
VIP
VIP
Posty: 1034
Rejestracja: czwartek, 31 marca 2005, 19:17

szablon projektu

Post autor: maciekwu »

Chciałbym utworzyć szablon projektu, który posłużyłby mi to zakładania nowych projektów. W katalogu, który jest zakładany przez C-Geo przy tworzeniu projektu mam dołożone dodatkowe katalogi i podkatalogi, które nie odtwarzają się gdy wczytuję zapisaną kopię takiego wzorcowego projektu. Czy możliwe jest zrobienie takiego szablonu i w jaki sposób?
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 7257
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: szablon projektu

Post autor: Jurek B. »

Trzeba zapisać w eksploratorze Windows całą zawartość folderu projektu do pliku ZIP, a potem zmienić rozszerzenie pliku ZIP na CGP.
Wtedy przy rozpakowaniu tego CGP jako kopia projektu w C-GEO odtworzone zostaną także wszystkie pliki i foldery dodatkowe.
Pozdrawiam Jurek B.
maciekwu
VIP
VIP
Posty: 1034
Rejestracja: czwartek, 31 marca 2005, 19:17

Re: szablon projektu

Post autor: maciekwu »

Dziękuję za szybką odpowiedź
marcinn
VIP
VIP
Posty: 853
Rejestracja: czwartek, 7 marca 2013, 12:52
Lokalizacja: oświęcim

Re: szablon projektu

Post autor: marcinn »

a kiedy można się spodziewać dodanie zapamiętywania koloru do wydruku przy zapisie tabeli jako szablon? Kiedyś tą uwagę zgłaszałem telefonicznie i miała być dodana do "listy" :)
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 7257
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: szablon projektu

Post autor: Jurek B. »

marcinn pisze: wtorek, 29 czerwca 2021, 08:49 a kiedy można się spodziewać dodanie zapamiętywania koloru do wydruku przy zapisie tabeli jako szablon? Kiedyś tą uwagę zgłaszałem telefonicznie i miała być dodana do "listy" :)
Jest na liście, ale nie weszła w jutrzejszy pakiet aktualizacyjny, pamiętam i jest szansa w następnej aktualizacji.
Pozdrawiam Jurek B.
pomiar
_____
_____
Posty: 253
Rejestracja: piątek, 12 lipca 2019, 17:43
Lokalizacja: Wadowice
Kontakt:

Re: szablon projektu

Post autor: pomiar »

Taka mnie myśl naszła. Mam stworzony szablon na bazie mapa zasadnicza 2015 z swoimi warstwami np. Opisy klauzula itp i wszystko okej tylko jak wchodzi aktualizacja i zmienia się coś w c geo to muszę robić to od nowa. Istniej możliwość dodania importu wybranych warstw z innego nieaktywnego projektu ( odwrotność eksportu do innej mapy ), ewentualnie zapisanie wybranych warstw do pliku i później import tego pliku
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 7257
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: szablon projektu

Post autor: Jurek B. »

pomiar pisze: piątek, 2 lipca 2021, 20:16 Taka mnie myśl naszła. Mam stworzony szablon na bazie mapa zasadnicza 2015 z swoimi warstwami np. Opisy klauzula itp i wszystko okej tylko jak wchodzi aktualizacja i zmienia się coś w c geo to muszę robić to od nowa. Istniej możliwość dodania importu wybranych warstw z innego nieaktywnego projektu ( odwrotność eksportu do innej mapy ), ewentualnie zapisanie wybranych warstw do pliku i później import tego pliku
Od początku marca nie było zmian w szablonach mapy zasadniczej 2015, więc nie ma tego problemu od 4 miesięcy i zapewne nie będzie do końca tego roku. Co do łączenia własnego szablonu z fabrycznym to eksport danych z własnego szablonu do innej mapy z szablonu standardowego również realizuje tą funkcję. Można także zrobić szablon tylko ze swoimi warstwami i mapę z takiego szablonu eksportować do mapy ze standardowego szablonu.
Pozdrawiam Jurek B.
marcinn
VIP
VIP
Posty: 853
Rejestracja: czwartek, 7 marca 2013, 12:52
Lokalizacja: oświęcim

Re: szablon projektu

Post autor: marcinn »

Jurek B. pisze: wtorek, 29 czerwca 2021, 08:52
marcinn pisze: wtorek, 29 czerwca 2021, 08:49 a kiedy można się spodziewać dodanie zapamiętywania koloru do wydruku przy zapisie tabeli jako szablon? Kiedyś tą uwagę zgłaszałem telefonicznie i miała być dodana do "listy" :)
Jest na liście, ale nie weszła w jutrzejszy pakiet aktualizacyjny, pamiętam i jest szansa w następnej aktualizacji.
uda się to wrzucić w przyszłej, wrześniowej aktualizacji?
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 7257
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: szablon projektu

Post autor: Jurek B. »

Jest to już zrobione dla szablonów ZMP - dla szablonu w formacie SZ raczej nie będzie.
Pozdrawiam Jurek B.
marcinn
VIP
VIP
Posty: 853
Rejestracja: czwartek, 7 marca 2013, 12:52
Lokalizacja: oświęcim

Re: szablon projektu

Post autor: marcinn »

Jurek B. pisze: czwartek, 9 września 2021, 12:09 Jest to już zrobione dla szablonów ZMP - dla szablonu w formacie SZ raczej nie będzie.
szablon mam założony w formacie SZ, bo nie korzystam z baz danych. Teraz pytanie czy ewentualnie ten szablon mogę zapisać do ZMP? Jest gdzieś rozpisane jakie są różnice między tymi formatami?
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 7257
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: szablon projektu

Post autor: Jurek B. »

marcinn pisze: czwartek, 9 września 2021, 12:54
Jurek B. pisze: czwartek, 9 września 2021, 12:09 Jest to już zrobione dla szablonów ZMP - dla szablonu w formacie SZ raczej nie będzie.
szablon mam założony w formacie SZ, bo nie korzystam z baz danych. Teraz pytanie czy ewentualnie ten szablon mogę zapisać do ZMP? Jest gdzieś rozpisane jakie są różnice między tymi formatami?
Jak najbardziej może Pan zapisać do ZNP, różnica między tymi formatami jest w ich sposobie zapisu (ZMP to skompresowana mapa) i szybkości zakładania mapy (na korzyść ZMP). Nie ma znaczenia czy zdefiniowane są bazy danych dla warstw.
Pozdrawiam Jurek B.
marcinn
VIP
VIP
Posty: 853
Rejestracja: czwartek, 7 marca 2013, 12:52
Lokalizacja: oświęcim

Re: szablon projektu

Post autor: marcinn »

Faktycznie działa, tylko w moim przypadku trochę z tym roboty, bo jak dojdzie mi jakaś nowa warstwa, to muszę zapisać do SZ, potem utworzyć czystą mapę, którą zapiszę do ZMP i dopiero mogę utworzyć nowy projekt z wykorzystaniem nowego szablonu. Chyba że można w jakiś szybki i prosty sposób usunąć całą zawartość mapy i tabeli?
pomiar
_____
_____
Posty: 253
Rejestracja: piątek, 12 lipca 2019, 17:43
Lokalizacja: Wadowice
Kontakt:

Re: szablon projektu

Post autor: pomiar »

Ja usuwam gumką - zaznaczam całość i daje tak na wszystkie -trwa to kilka sekund
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 7257
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: szablon projektu

Post autor: Jurek B. »

Dość łatwo można też usunąć dane z warstwy przez legendę - prawy klawisz - Czyść warstwę. Potem zapisać ZMP i wycofać wyczyszczenie warstwy.
Pozdrawiam Jurek B.
ODPOWIEDZ