Wypełnienie obiektu zamkniętego

Pytania dotyczące obsługi programu C-Geo V8 i kolejnych edycji
Daro
____
____
Posty: 165
Rejestracja: sobota, 9 stycznia 2010, 09:47

Wypełnienie obiektu zamkniętego

Post autor: Daro »

w jaki sposób wypełnić obiekt zamknięty kolorem i jeszcze ten kolor żeby był przeźroczysty
Asia T.
Team
Team
Posty: 606
Rejestracja: wtorek, 10 marca 2015, 20:49

Re: Wypełnienie obiektu zamkniętego

Post autor: Asia T. »

Dzień dobry,
można skorzystać z narzędzia "Zmień wypełnienie".
Załączniki
wypelnienie.PNG
wypelnienie.PNG (12.07 KiB) Przejrzano 2561 razy
strois
_
_
Posty: 8
Rejestracja: wtorek, 22 listopada 2016, 19:46

Re: Wypełnienie obiektu zamkniętego

Post autor: strois »

Witam jest możliwość zmienienia odstępu linii wypełnienia obecnie maksymalnie można ustawić 12mm
kouczan
____
____
Posty: 142
Rejestracja: niedziela, 31 października 2010, 13:36

Re: Wypełnienie obiektu zamkniętego

Post autor: kouczan »

Dzień dobry.
Czy jest możliwość wprowadzenia opcji, żeby wypełnienie obiektu nie było połączone z obiektem. W tej chwili wypełnienie z automatu ląduje na tej samej warstwie co obiekt. Chciałbym zaszrafurować działki i w każdym momencie móc wyłączyć szraf.
Michał
marcinn
VIP
VIP
Posty: 876
Rejestracja: czwartek, 7 marca 2013, 12:52
Lokalizacja: oświęcim

Re: Wypełnienie obiektu zamkniętego

Post autor: marcinn »

kouczan pisze: środa, 13 października 2021, 15:12 Dzień dobry.
Czy jest możliwość wprowadzenia opcji, żeby wypełnienie obiektu nie było połączone z obiektem. W tej chwili wypełnienie z automatu ląduje na tej samej warstwie co obiekt. Chciałbym zaszrafurować działki i w każdym momencie móc wyłączyć szraf.
Michał
Można stworzyć osobną warstwę (z niewidoczna linią obrysu i ustawić wypełnienie). następnie skopiować obiekty na tę warstwę i ustawić obiektom domyślny styl linii/wypełnienia
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 7335
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Wypełnienie obiektu zamkniętego

Post autor: Jurek B. »

kouczan pisze: środa, 13 października 2021, 15:12 Dzień dobry.
Czy jest możliwość wprowadzenia opcji, żeby wypełnienie obiektu nie było połączone z obiektem. W tej chwili wypełnienie z automatu ląduje na tej samej warstwie co obiekt. Chciałbym zaszrafurować działki i w każdym momencie móc wyłączyć szraf.
Michał
Niestety szrafurowanie nie jest odrębnym obiektem, ale cechą szrafurowanego obiektu, dlatego jest z nim bezpośrednio związane.
Jeśli by miało mieć kształt wypełnienia jakimiś symbolami, można dla pojedynczych obiektów użyć wypełniania ich wybranym symbolem (także własnym, zdefiniowanym - nawet takim, który da efekt np. ukośnych kresek). Takie symbole są umieszczane na warstwie Kr_ObiektKarto. Można je tam pozostawić, albo później przenieść na inną warstwę, jeśli byłaby taka potrzeba.
Załączniki
Przechwytywanie.JPG
Przechwytywanie.JPG (190.39 KiB) Przejrzano 193 razy
Pozdrawiam Jurek B.
kouczan
____
____
Posty: 142
Rejestracja: niedziela, 31 października 2010, 13:36

Re: Wypełnienie obiektu zamkniętego

Post autor: kouczan »

Dziękuję z podpowiedź. Tymczasowo poradziłem sobie przenosząc obiekty na inna warstwę, ale będę kombinował z symbolami.
Michał
ODPOWIEDZ