edytor mapy obiektowej

Pytania dotyczące obsługi programu C-Geo V8 i kolejnych edycji
Awatar użytkownika
Wojtek P.
Team
Team
Posty: 882
Rejestracja: wtorek, 8 lutego 2005, 09:35

Re: edytor mapy obiektowej

Post autor: Wojtek P. »

Faktycznie, dziękujemy za informację. Będzie możliwość wyboru własnego zestawu kodów przy zakładaniu projektu.
-To serve and protect-
marcinn
VIP
VIP
Posty: 895
Rejestracja: czwartek, 7 marca 2013, 12:52
Lokalizacja: oświęcim

Re: edytor mapy obiektowej

Post autor: marcinn »

Zauważyłem, że podczas zakładania nowego projektu nie mogę wybrać mojego pliku z kodowaniem, ale domyślnie w opcjach jest zapamiętany i nie muszę nic zmieniać. Tak to ma działać? Jeszcze odnośnie edytora mapy obiektowej- przy zakładaniu projektu definicja obiektu wskakuje na domyślną. Z każdym projektem muszę na nowo wskazywać plik definicji. Nie można zrobić, żeby został on zapamiętany? Bo skoro tworze sobie własny plik definicji to po to, żeby go używać, a tak przy każdym projekcie muszę na nowo wskazywać plik definicji
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 7368
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: edytor mapy obiektowej

Post autor: Jurek B. »

Zauważyłem, że podczas zakładania nowego projektu nie mogę wybrać mojego pliku z kodowaniem, ale domyślnie w opcjach jest zapamiętany i nie muszę nic zmieniać. Tak to ma działać?
Czy chodzi Panu o własny zestaw kodów? Nie są one dostępne w oknie zakładania nowej mapy/projektu - tam można wybrać jedynie spośród standardowych zestawów kodów.
Jeszcze odnośnie edytora mapy obiektowej- przy zakładaniu projektu definicja obiektu wskakuje na domyślną. Z każdym projektem muszę na nowo wskazywać plik definicji. Nie można zrobić, żeby został on zapamiętany? Bo skoro tworze sobie własny plik definicji to po to, żeby go używać, a tak przy każdym projekcie muszę na nowo wskazywać plik definicji
Proszę otworzyć sobie plik szablonu mapy (*.sz) w notatniku i tam wprowadzić nazwę swojego zestawu obiektów w linii "dob=..":
[Warstwy]
lwar=68
cgo=ok
dob=Mapa_Zasadnicza.dobldane1=14
ldane2=13
...
Pozdrawiam Jurek B.
marcinn
VIP
VIP
Posty: 895
Rejestracja: czwartek, 7 marca 2013, 12:52
Lokalizacja: oświęcim

Re: edytor mapy obiektowej

Post autor: marcinn »

Czy plik .dob musi znajdować się w katalogu "bin" czy w dowolnym folderze?
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 7368
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: edytor mapy obiektowej

Post autor: Jurek B. »

Musi być w BIN
Pozdrawiam Jurek B.
marcinn
VIP
VIP
Posty: 895
Rejestracja: czwartek, 7 marca 2013, 12:52
Lokalizacja: oświęcim

Re: edytor mapy obiektowej

Post autor: marcinn »

Podczas rysowaniu obiektu "plac gier i zabaw" oraz "plac sportowy" jest problem- symbol zamiast zostać wstawiony w centroidzie jest umieszczany w każdym punkcie krzywej.

EDIT:
Jeszcze zauważyłem, że jeśli zaznaczę punkty w tabeli i nadam im kod RPWT01 (punkt wysokościowy naturalny) to punkty przerzucane są na warstwę GES_UrządzenieTechniczneZwiązaneZSiecią_P zamiast na BDZ_PunktOOkreslonejWysokosci
Asia T.
Team
Team
Posty: 611
Rejestracja: wtorek, 10 marca 2015, 20:49

Re: edytor mapy obiektowej

Post autor: Asia T. »

Odnośnie pierwszego: proszę w Edytorze mapy obiektowej odhaczyć opcję "Nadawaj punktom kod obiektu" [lista pod ikonką z trzema kropkami], powinno pomóc.

Odnośnie drugiego: faktycznie, coś jest nie tak - jesteśmy w trakcie naprawy.
marcinn
VIP
VIP
Posty: 895
Rejestracja: czwartek, 7 marca 2013, 12:52
Lokalizacja: oświęcim

Re: edytor mapy obiektowej

Post autor: marcinn »

Mogę odhaczyć opcję nadawania punktom kodu, ale problem w tym, że ja chce mieć kody. Aktualnie jedyne wyjście jakie zauważyłem to zmiana symbolu w liście kodów na "brak", ale wtedy ten symbol znika też w edytorze mapy obiektowej i nie można go umieścić na mapie. Trzeba by chyba ten symbol zdublować i punktom nie nadawać symbolu, a mieć możliwość wrzucenia go do edytora mapy obiektowej jako symbol
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 7368
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: edytor mapy obiektowej

Post autor: Jurek B. »

marcinn pisze:Mogę odhaczyć opcję nadawania punktom kodu, ale problem w tym, że ja chce mieć kody. Aktualnie jedyne wyjście jakie zauważyłem to zmiana symbolu w liście kodów na "brak", ale wtedy ten symbol znika też w edytorze mapy obiektowej i nie można go umieścić na mapie. Trzeba by chyba ten symbol zdublować i punktom nie nadawać symbolu, a mieć możliwość wrzucenia go do edytora mapy obiektowej jako symbol
Nie rozumiem, dlaczego chce Pan nadawać punktom załamania obiektu liniowego czy powierzchniowego kod, który w rozporządzeniu w sprawie mapy zasadniczej jest przeznaczony do prezentacji znaku kartograficznego?
Skoro nadaje Pan punktowi kod zarezerwowany dla symbolu kartograficznego np. plac gier i zabaw, to w tym punkcie umieszczany jest ten właśnie symbol - czy to nie jest prawidłowy skutek?
Pozdrawiam Jurek B.
marcinn
VIP
VIP
Posty: 895
Rejestracja: czwartek, 7 marca 2013, 12:52
Lokalizacja: oświęcim

Re: edytor mapy obiektowej

Post autor: marcinn »

W rozporządzeniu obiekt plac sportowy wygląda jak poniżej:
1.png
1.png (51.82 KiB) Przejrzano 5593 razy
Natomiast obiekt narysowany za pomocą edytora mapy obiektowej wygląda tak:
2.png
2.png (8.1 KiB) Przejrzano 5593 razy
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 7368
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: edytor mapy obiektowej

Post autor: Jurek B. »

Kod kartograficzny placu sportowego odnosi się nie do punktów załamania obiektu powierzchniowego plac sportowy, ale do przedstawienia samego symbolu - czyli tych kółek widocznych w środku.
Pozdrawiam Jurek B.
marcinn
VIP
VIP
Posty: 895
Rejestracja: czwartek, 7 marca 2013, 12:52
Lokalizacja: oświęcim

Re: edytor mapy obiektowej

Post autor: marcinn »

Zgadza się. Dlatego wstawianie symbolu działa prawidłowo. W takim razie jakim obiektem rysować punkty załamania obiektu powierzchniowego (obszar placu sportowego), czyli linię przerywaną? Bo jeżeli wybiorę z edytora plac sportowy i zacznę rysować obiekt zamknięty to w każdym punkcie załamania wstawiany jest symbol (jak na wcześniej zamieszczonym obrazku)
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 7368
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: edytor mapy obiektowej

Post autor: Jurek B. »

Tak jak pisała koleżanka wcześniej - proszę wyłączyć kodowanie punktów obiektów - ta funkcja nie ma dużego sensu.
Co prawda, są lub były ośrodki na Górnym Śląsku, które żądały by oddawać im pliki TXT ze współrzędnymi tak kodowanymi jak obiekty, które opisują - totalny bezsens i porażka logicznego myślenia, ale może już im to przeszło.
Pozdrawiam Jurek B.
marcinn
VIP
VIP
Posty: 895
Rejestracja: czwartek, 7 marca 2013, 12:52
Lokalizacja: oświęcim

Re: edytor mapy obiektowej

Post autor: marcinn »

Coś jest nie tak przy rysowaniu edytorem. Kody zostają przypisane ale nie wszystkie są wrzucane na odpowiednią warstwę. Np. rysując przewód wodociągowy, punktowi nadawany jest kod SUPW_01 ale punkt pozostaje dalej na warstwie zerowej zamiast zostać przerzucony na warstwę GES_PrzewodWodociagowy.
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 7368
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: edytor mapy obiektowej

Post autor: Jurek B. »

marcinn pisze:Coś jest nie tak przy rysowaniu edytorem. Kody zostają przypisane ale nie wszystkie są wrzucane na odpowiednią warstwę. Np. rysując przewód wodociągowy, punktowi nadawany jest kod SUPW_01 ale punkt pozostaje dalej na warstwie zerowej zamiast zostać przerzucony na warstwę GES_PrzewodWodociagowy.
Edytor działa poprawnie, nadaje kody obiektów niepunktowych dla punktów na Państwa życzenie, choć jest to niezgodne z przepisami.
Same punkty są umieszczane na warstwie zerowej, jeśli chce Pan by były na innej, proszę przenieść punkty poprzez funkcje tabeli współrzędnych.
Pozdrawiam Jurek B.
bartek1122
____
____
Posty: 243
Rejestracja: sobota, 25 grudnia 2010, 11:06

Re: edytor mapy obiektowej

Post autor: bartek1122 »

Witam. Czy nastąpiły jakieś zmiany w edytorze. Nie działa mi wyszukiwanie po starych oznaczeniach kodów i cały czas jest jakiś problem ze skalą mapy a mam ustawione 1:500?
Załączniki
Clipboard01.jpg
Clipboard01.jpg (216.46 KiB) Przejrzano 5208 razy
Awatar użytkownika
Wojtek P.
Team
Team
Posty: 882
Rejestracja: wtorek, 8 lutego 2005, 09:35

Re: edytor mapy obiektowej

Post autor: Wojtek P. »

Ze zrzutu nie widać jaki obiekt Pan wybrał. Więc nie mogę tego sprawdzić...
Poza tym chyba nie korzysta Pan z właściwego zestawu. Należy wybrać "..." - Definicja obiektów" i wybrać Mapa_Zasadnicza (bądź wczytać z katalogu ...BIN/Mapa_Zasadnicza.dob)
-To serve and protect-
marcinn
VIP
VIP
Posty: 895
Rejestracja: czwartek, 7 marca 2013, 12:52
Lokalizacja: oświęcim

Re: edytor mapy obiektowej

Post autor: marcinn »

Zauważyłem taki problem. Jeżeli włączę w edytorze etykietowanie>otwórz okno wstawiania tekstu, to podczas wstawiania tekstu dodatkowo zaznacza mi się pogrubienie. Jeżeli w etykietowaniu dam "nie wstawiaj tekstu" i wstawię tekst "ręcznie" to jest dobrze-bez pogrubienia. W definicji obiektów też mam wszystkie napisy bez pogrubienia. Definicję obiektów mam własną- zmodyfikowana mapa_zasadnicza.dob
Asia T.
Team
Team
Posty: 611
Rejestracja: wtorek, 10 marca 2015, 20:49

Re: edytor mapy obiektowej

Post autor: Asia T. »

Proszę przesłać nam tego zmodyfikowanego doba na mail: at@xgeo.pl
marcinn
VIP
VIP
Posty: 895
Rejestracja: czwartek, 7 marca 2013, 12:52
Lokalizacja: oświęcim

Re: edytor mapy obiektowej

Post autor: marcinn »

w edytorze mapy obiektowej>definicja obiektów>dodaj element obiektu, jest "obrys". Jaka jest zasada działania tego elementu? Bo wydaje mi się, że to zwykły obiekt otwarty. Nie zauważyłem jakiś innych, specjalnych właściwości...
Asia T.
Team
Team
Posty: 611
Rejestracja: wtorek, 10 marca 2015, 20:49

Re: edytor mapy obiektowej

Post autor: Asia T. »

marcinn pisze: środa, 17 listopada 2021, 00:41 w edytorze mapy obiektowej>definicja obiektów>dodaj element obiektu, jest "obrys". Jaka jest zasada działania tego elementu? Bo wydaje mi się, że to zwykły obiekt otwarty. Nie zauważyłem jakiś innych, specjalnych właściwości...
Zasada działania jest taka, że kartujemy jedną skrajną, następnie drugą i dopiero wtedy pojawia się okno do wypełnienia danych. Czyli jest to kartowanie obrysów po skrajnych, a nie przez rysowanie samej osi, a potem symetryczne odsunięcie.
ODPOWIEDZ