GML

Pytania dotyczące obsługi programu C-Geo V8 i kolejnych edycji
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 7413
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: GML

Post autor: Jurek B. »

pabik1 pisze: środa, 4 sierpnia 2021, 08:08 W jaki sposób można narysować obiekt np. jezdnia uzyskując z pomierzonych punktów graficzny efekt łuku?
Czy w podczas rysowania można by było zmieniać prostą na krzywą/łuk ?
Tu jest opis jak to się robi.
Pozdrawiam Jurek B.
pabik1
_____
_____
Posty: 340
Rejestracja: sobota, 30 lipca 2005, 20:56

Re: GML

Post autor: pabik1 »

Super, dziękuje.
marcin.k
__
__
Posty: 40
Rejestracja: czwartek, 5 grudnia 2019, 17:46

Re: GML

Post autor: marcin.k »

Proszę o pomoc w temacie relacji punktów wysokościowych znajdujących się na przewodzie, moje punkty wysokościowe nie mają relacji do przewodu chociaż znajdują się na przewodzie dlaczego? w jaki sposób nadać relacje do linii punktom wysokościowym? Czy taki punkt wysokościowy mogę utworzyć w dowolnym miejscu funkcją przyciągania do linii i on będzie posiadał relacje? W załączniku przesyłam wyeksportowany plik.
Załączniki
Z.40600.1773.2021-GESUT.rar
(17.57 KiB) Pobrany 29 razy
Asia T.
Team
Team
Posty: 631
Rejestracja: wtorek, 10 marca 2015, 20:49

Re: GML

Post autor: Asia T. »

A czy wybierał Pan punkty o określonej wysokości z dopiskiem "na przewodzie"? Sam wybór i przyciągnięcie do linii powinno powiązać punkty z przewodami. Proszę ewentualnie podesłać kopię projektu .cgp na at@geo.pl.
marcin.k
__
__
Posty: 40
Rejestracja: czwartek, 5 grudnia 2019, 17:46

Re: GML

Post autor: marcin.k »

Tak wszystkie punkty to punkty na przewodzie, punkty o których mowa mają numerację 0d 1000, w załączniku kopia projektu
Załączniki
Golina Bema.rar
(1.39 MiB) Pobrany 23 razy
Asia T.
Team
Team
Posty: 631
Rejestracja: wtorek, 10 marca 2015, 20:49

Re: GML

Post autor: Asia T. »

marcin.k pisze: czwartek, 12 sierpnia 2021, 09:04 Tak wszystkie punkty to punkty na przewodzie, punkty o których mowa mają numerację 0d 1000, w załączniku kopia projektu
Sprawdziłam projekt, w trzech miejscach pokazują mi się w walidacji komunikaty o braku relacji, ale są to miejsca, w których punkty "wiszą" w powietrzu. Najlepiej byłoby się skontaktować z naszym serwisem i zobaczymy na pomocy zdalnej, jakie ustawia Pan parametry eksportu i co jest przyczyną problemu.
KAROL_KAMIL
_
_
Posty: 4
Rejestracja: poniedziałek, 6 września 2021, 19:19

Re: GML

Post autor: KAROL_KAMIL »

Witam
Ostatnio podczas weryfikacji gml-a z BDOT500 otrzymałem negatywny protokół z następującymi uwagami co do owego gmla:
Import nie został przeprowadzony z powodu błędów:
Obiekt został zmodyfikowany po zrobieniu eksportu do modyfikacji: KTJZ01 E-ZOEHITdEaJRWpUPYzIcQ
Obiekt został zmodyfikowany po zrobieniu eksportu do modyfikacji: KTPL01 kejG1qYz_k6tnFoOytB5RA
Obiekt: RTPW01 1FBMEChWH0qU_bXN0BW6TQ nie może być usunięty bo ma przodka
Obiekt: RTPW01 BljkDkIdBEqXH-b429Pvhw nie może być usunięty bo ma przodka
Co do pierwszych uwag znalazłem rozwiązanie na forum i przez operacje na bazie zmieniłem "date modyfikacji" i "od daty modyfikacji".
Natomiast z uwagą że obiekt nie może zostać usunięty bo ma przodka nie za bardzo wiem jak sobie poradzić.
Na robocie usuwałem dużo wysokości i obiektów takie jak jezdnie czy też rowy i place kp.
Może ktoś miał kiedyś podobny problem? :D
W negatywnym protokole też zauważyłem dziwne nazyw obiektów np. E-ZOEHITdEaJRWpUPYzIcQ których nie można zlokalizowac w bazie
Asia T.
Team
Team
Posty: 631
Rejestracja: wtorek, 10 marca 2015, 20:49

Re: GML

Post autor: Asia T. »

KAROL_KAMIL pisze: wtorek, 7 września 2021, 11:50 Witam
Ostatnio podczas weryfikacji gml-a z BDOT500 otrzymałem negatywny protokół z następującymi uwagami co do owego gmla:
Import nie został przeprowadzony z powodu błędów:
Obiekt został zmodyfikowany po zrobieniu eksportu do modyfikacji: KTJZ01 E-ZOEHITdEaJRWpUPYzIcQ
Obiekt został zmodyfikowany po zrobieniu eksportu do modyfikacji: KTPL01 kejG1qYz_k6tnFoOytB5RA
Obiekt: RTPW01 1FBMEChWH0qU_bXN0BW6TQ nie może być usunięty bo ma przodka
Obiekt: RTPW01 BljkDkIdBEqXH-b429Pvhw nie może być usunięty bo ma przodka
Co do pierwszych uwag znalazłem rozwiązanie na forum i przez operacje na bazie zmieniłem "date modyfikacji" i "od daty modyfikacji".
Natomiast z uwagą że obiekt nie może zostać usunięty bo ma przodka nie za bardzo wiem jak sobie poradzić.
Na robocie usuwałem dużo wysokości i obiektów takie jak jezdnie czy też rowy i place kp.
Może ktoś miał kiedyś podobny problem? :D
W negatywnym protokole też zauważyłem dziwne nazyw obiektów np. E-ZOEHITdEaJRWpUPYzIcQ których nie można zlokalizowac w bazie
Z usuniętym i przodkami chodzi o to, że jeśli kasujemy wysokość to potem należy zmodyfikować "duży" obiekt, do którego odnosiła się ta wysokość (czyli na którym była ona położona), żeby znalazł się też w pliku po eksporcie. Może być nawet modyfikacja poprzez zmianę dowolnego atrybutu na chwilę i powrót do poprzedniej wartości.
Odnośnie tych nazw - to są niestety id własne Ewmapy, co gorsza zmieniające się przy każdym imporcie - trzeba prosić ośrodek, aby wydawali lokalnyId obiektów, po tym może Pan odnaleźć obiekt w bazie.
KAROL_KAMIL
_
_
Posty: 4
Rejestracja: poniedziałek, 6 września 2021, 19:19

Re: GML

Post autor: KAROL_KAMIL »

Dziękuje za pomoc
Rzeczywiście usuwałem dość dużą liczbę punktów wysokościowych i mogłem nawet nie ruszyć "dużego obiektu" na którym były położone.
Poproszę podgik o błedne obiekty z nadanym numerem lokalnym i będę działał :)
KAROL_KAMIL
_
_
Posty: 4
Rejestracja: poniedziałek, 6 września 2021, 19:19

Re: GML

Post autor: KAROL_KAMIL »

KAROL_KAMIL pisze: wtorek, 7 września 2021, 13:39 Dziękuje za pomoc
Rzeczywiście usuwałem dość dużą liczbę punktów wysokościowych i mogłem nawet nie ruszyć "dużego obiektu" na którym były położone.
Poproszę podgik o błedne obiekty z nadanym numerem lokalnym i będę działał :)
Witam ponownie :roll:
Cały czas walcze z powyższym gml-em otrzymując negatywny protokół o treści:

Import nie zosta³ przeprowadzony z powodu b³êdów:
Obiekt zosta³ zmodyfikowany po zrobieniu eksportu do modyfikacji: PTTU04 apjsDbuvVEi64wDaFgXgRw
Obiekt zosta³ zmodyfikowany po zrobieniu eksportu do modyfikacji: KTPL01 YlL-bGDPFk-S-Qymeiszdw
Obiekt zosta³ zmodyfikowany po zrobieniu eksportu do modyfikacji: PTRW02 ybqF7lM3NEK85Nt9Y3koPQ
Obiekt zosta³ zmodyfikowany po zrobieniu eksportu do modyfikacji: PTRW02 8rA23ikEQ0mL9GK8BbZjmw
Obiekt zosta³ zmodyfikowany po zrobieniu eksportu do modyfikacji: PTRW02 -L2oGpgetEWfUniXuM67KA
Obiekt zosta³ zmodyfikowany po zrobieniu eksportu do modyfikacji: KTJZ01 E-ZOEHITdEaJRWpUP
Błąd z przodkami już nie występuje pozostał tylko ten o zmodyfikowanych już obiektach
Skorzystałem z rozwiązania opisanego na forum i przez operacje na bazie zmieniłem "date modyfikacji" i "od daty modyfikacji" ale to niestety nic nie pomogło i błąd pozostaje .
Gmla zacząłem robić 4 września a otrzymany gml z PODGIK jest z dnia 9 kwietnia, zastanawiam się czy ten gml z ośrodka na którym pracowałem nie jest za "stary" i przez to te błędy.
PrzemysławK
__
__
Posty: 13
Rejestracja: wtorek, 7 lutego 2017, 22:03

Re: GML

Post autor: PrzemysławK »

Czy ktoś miał problemy z GML po ostatniej aktualizacji?
GML ma około 10 mega
import przebiega bez problemu ale w trakcie eksportu z rozbiciem na bazy pojawia się okno w którym pisze tylko
"EGB_KonturUzytkuGruntowego"
później potwierdzenie wykonania eksportu BDOT, i okno z podsumowaniem ale tylko z elementami dodanymi i usuniętymi,
brak tego co dodałem,
eksport GESUT nie rusza w ogóle.
Na drugim komputerze na szczęście poszło bez problemu ale tam jeszcze nie ma najnowszej aktualizacji.
Asia T.
Team
Team
Posty: 631
Rejestracja: wtorek, 10 marca 2015, 20:49

Re: GML

Post autor: Asia T. »

PrzemysławK pisze: poniedziałek, 13 września 2021, 18:48 Czy ktoś miał problemy z GML po ostatniej aktualizacji?
GML ma około 10 mega
import przebiega bez problemu ale w trakcie eksportu z rozbiciem na bazy pojawia się okno w którym pisze tylko
"EGB_KonturUzytkuGruntowego"
później potwierdzenie wykonania eksportu BDOT, i okno z podsumowaniem ale tylko z elementami dodanymi i usuniętymi,
brak tego co dodałem,
eksport GESUT nie rusza w ogóle.
Na drugim komputerze na szczęście poszło bez problemu ale tam jeszcze nie ma najnowszej aktualizacji.
Proszę podesłać projekt na at@geo.pl , zerkniemy.
mlaskowski
__
__
Posty: 20
Rejestracja: poniedziałek, 19 października 2015, 10:37

Re: GML

Post autor: mlaskowski »

Witam,

ja również mam problem z eksportem do pliku GML.

Plik z bazą EGiB z ośrodka wczytuje się prawidłowo, jednak po eksporcie plik z 1 MB ma 400 kb.
Tak jakby przy eksporcie program gubił jakieś dane.

Po ponownym zaimportowaniu pliku okazuje się, że nie ma w nim części danych.

W załączniku plik GML (oryginalny z ośrodka), który ostatnio obrabiałem.
Aby zobaczyć błąd wystarczy go zaimportować, wyeksportować i ponownie zaimportować.
Załączniki
GML_EGiB_2236_1_2021_2021_07_06_091020.zip
(190.68 KiB) Pobrany 18 razy
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 7413
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: GML

Post autor: Jurek B. »

Plik z bazą EGiB z ośrodka wczytuje się prawidłowo, jednak po eksporcie plik z 1 MB ma 400 kb.
Tak jakby przy eksporcie program gubił jakieś dane.
Po ponownym zaimportowaniu pliku okazuje się, że nie ma w nim części danych.
W załączniku plik GML (oryginalny z ośrodka), który ostatnio obrabiałem.
Aby zobaczyć błąd wystarczy go zaimportować, wyeksportować i ponownie zaimportować.
Ten GML zawiera relacje do nieistniejących w pliku punktów granicznych (np. granic jednostki ewidencyjnej, obrębów, itd.). Przy eksporcie z C-GEO nie można takich relacji zachować ze względu na fizyczny brak tych obiektów (punktów granicznych) w załadowanych danych. Dlatego jest taka różnica w rozmiarze po eksporcie. Poniżej podaję wskazanie na kilka nieistniejących w pliku punktów:
<egb:punktGranicyJednostkiEwidencyjnej xlink:href="urn:pzgik:id:PL.PZGiK.175.EGIB:e869cbf0-f522-4237-8cda-525e75b9e601"/>
<egb:punktGranicyJednostkiEwidencyjnej xlink:href="urn:pzgik:id:PL.PZGiK.175.EGIB:2982787a-4aeb-4926-a094-9c74908270e4"/>
<egb:punktGranicyJednostkiEwidencyjnej xlink:href="urn:pzgik:id:PL.PZGiK.175.EGIB:97f308e0-147c-4133-b98b-df9f8412557f"/>
<egb:punktGranicyJednostkiEwidencyjnej xlink:href="urn:pzgik:id:PL.PZGiK.175.EGIB:c07368ae-3227-4100-a50f-9c25bcf22390"/>
<egb:punktGranicyJednostkiEwidencyjnej xlink:href="urn:pzgik:id:PL.PZGiK.175.EGIB:9bb1d2aa-a32b-4c9e-b362-1d6417d82cc1"/>
<egb:punktGranicyJednostkiEwidencyjnej xlink:href="urn:pzgik:id:PL.PZGiK.175.EGIB:1756a09c-5a1f-4f08-a5b1-dd8d9c23d84f"/>
<egb:punktGranicyJednostkiEwidencyjnej xlink:href="urn:pzgik:id:PL.PZGiK.175.EGIB:ca90b56c-1ba0-4209-a884-759facd67a95"/>
Pozdrawiam Jurek B.
mlaskowski
__
__
Posty: 20
Rejestracja: poniedziałek, 19 października 2015, 10:37

Re: GML

Post autor: mlaskowski »

Ale jaki to ma związek z danymi w bazie danych, które po imporcie, eksporcie i ponownym imporcie magicznie znikają z tabel?
Skoro dane na wejściu do C-GEO istnieją w pliku GML, to na wyjściu też powinny istnieć.
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 7413
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: GML

Post autor: Jurek B. »

A jakich danych widocznych w C-GEO po imporcie, nie ma po eksporcie?
Pozdrawiam Jurek B.
mlaskowski
__
__
Posty: 20
Rejestracja: poniedziałek, 19 października 2015, 10:37

Re: GML

Post autor: mlaskowski »

W zasadzie wszystkich
Załączniki
Plik po eksporcie i ponownym imporcie
Plik po eksporcie i ponownym imporcie
2.jpg (632.06 KiB) Przejrzano 1800 razy
Plik po imporcie
Plik po imporcie
1.jpg (754.31 KiB) Przejrzano 1800 razy
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 7413
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: GML

Post autor: Jurek B. »

Proszę przy zakładaniu map stosować się do naszych instrukcji, zaleceń i materiałów filmowych gdzie przedstawiamy jak należy postępować - do prawidłowego przetwarzania danych przekazywanych w plikach GML, zakładać mapę z wykorzystaniem odpowiedniego szablonu - Mapa_Zasadnicza_2015.zmp
Pozdrawiam Jurek B.
pabik1
_____
_____
Posty: 340
Rejestracja: sobota, 30 lipca 2005, 20:56

Re: GML

Post autor: pabik1 »

Jurek B. pisze: środa, 4 sierpnia 2021, 08:15
pabik1 pisze: środa, 4 sierpnia 2021, 08:08 W jaki sposób można narysować obiekt np. jezdnia uzyskując z pomierzonych punktów graficzny efekt łuku?
Czy w podczas rysowania można by było zmieniać prostą na krzywą/łuk ?
Tu jest opis jak to się robi.
Czy funkcja zamiany prostych na łuk działa w aktualnej wersji programu ?
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 7413
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: GML

Post autor: Jurek B. »

Czy funkcja zamiany prostych na łuk działa w aktualnej wersji programu ?
Tak, nic się nie zmieniło.
Pozdrawiam Jurek B.
latajacekolano
___
___
Posty: 57
Rejestracja: czwartek, 26 września 2019, 03:36

Re: GML

Post autor: latajacekolano »

Dzień dobry,
Dostałem dość nietypowy i pierwszy raz taki błąd z ośrodka, widziałem podobny na forum,
ale nie widziałem rozwiązania, domyślam się, że relacja przypisana jest do przewodu, a nie do zasuwy? W ośrodku jest program ew mapa...
Problem dotyczy zasuwy (dokładnie 3 zasuw), jest możliwość, że najpierw zrobiłem przewód, potem wstawiłem zasuwę, a następnie potem na zasuwie wysokość i wysokość została przypisana do przewodu, a nie zasuwy, a tym polega ten problem, czy źle myślę i jak najlepiej go rozwiązywać w takich przypadkach, czy w ogóle chodzi o co inne ?


Kontrola atrybutów wg rozporządzenia w bazie: GESUT

Wynik analizy: NEGATYWNY. Kontrola wykazała błędy atrybutów (3).

***

F997A70C-5EFC-42B0-A7A4-27B2EA57CDD4 Nieprawidłowa liczność relacji w obiekcie Kod: SUPS01 Numer: hmZ66feWv0iLYBOuNdWfLg , podpowiedź: rzędna wysokościowa nie jest podobiektem.

B1253FC5-E5DD-42E3-BD80-E455C18A5977 Nieprawidłowa liczność relacji w obiekcie Kod: SUPS01 Numer: wAespftm0kW1WUM5N3SpwQ , podpowiedź: rzędna wysokościowa nie jest podobiektem.

9DBD5A17-4FA5-447C-B1C2-AB2E353717D8 Nieprawidłowa liczność relacji w obiekcie Kod: SUPS01 Numer: P-fu2NfGP0SYYQpc5OUaOQ , podpowiedź: rzędna wysokościowa nie jest podobiektem.
viadro
___
___
Posty: 79
Rejestracja: piątek, 2 marca 2018, 14:53

Re: GML

Post autor: viadro »

Proszę o sprawdzenie błędu.
Zmodyfikowałem gml-a następnie zrobiłem eksport oraz walidację, nie pokazało żadnego błędu.
Podczas importu pliku przez starostwo pojawia się błąd który przesyłam w załączeniu. Nie potrafię zlokalizować tego obiektu (próbuję poprzez F2 następnie wpisuję identyfikator z raportu ale nic nie wyszukuje).
Przesyłam również plik pierwotny otrzymany ze starostwa oraz plik zmodyfikowany przeze mnie.
Załączniki
do_sprawdzenie.rar
(1.09 MiB) Pobrany 7 razy
Asia T.
Team
Team
Posty: 631
Rejestracja: wtorek, 10 marca 2015, 20:49

Re: GML

Post autor: Asia T. »

viadro pisze: poniedziałek, 13 grudnia 2021, 22:59 Proszę o sprawdzenie błędu.
Zmodyfikowałem gml-a następnie zrobiłem eksport oraz walidację, nie pokazało żadnego błędu.
Podczas importu pliku przez starostwo pojawia się błąd który przesyłam w załączeniu. Nie potrafię zlokalizować tego obiektu (próbuję poprzez F2 następnie wpisuję identyfikator z raportu ale nic nie wyszukuje).
Przesyłam również plik pierwotny otrzymany ze starostwa oraz plik zmodyfikowany przeze mnie.
Musiał Pan usunąć punkt wysokościowy RTPW, ale nie zmodyfikować "dużego" obiektu, z którym był w relacji - np. jezdni (przodka). Niestety mając taki identyfikator, jaki Pan otrzymał w raporcie, nie jesteśmy w stanie w pliku gml, ani w C-GEO odnaleźć tego problemowego miejsca, ponieważ jest to własny wewnętrzny identyfikator Ewmapy, a nie lokalnyId obiektu.
Rozwiązaniem jest poproszenie o właściwy identyfikator w raporcie, a następnie zlokalizowanie go w usuniętych obiektach ( ) i na podstawie jego lokalizacji zmodyfikowanie "dużego" obiektu, na którym jest położony - może to być na przykład zmiana atrybutów i powrócenie do starych wartości, ważne żeby obiekt się zmodyfikował i znalazł w pliku gml.
Chyba, że praca jest nieduża i jest Pan w stanie prześledzić w usuniętych obiektach, gdzie usuwał Pan punkty bez znanego identyfikatora.
Zbysiu
_____
_____
Posty: 311
Rejestracja: czwartek, 31 marca 2005, 20:56

Re: GML

Post autor: Zbysiu »

U mnie jest problem z edycją punktów o określonej wysokości:
1. uzupełniam rzędną góry (nie ma jej w obiekcie) - odnośnik "skacze" nad obie rzędne (punkt 11)
2. zmieniam rzędną góry -tu jest ok (punkt12)
Coś robię nie tak?
Załączniki
Punkt wys.png
Punkt wys.png (45.27 KiB) Przejrzano 465 razy
Asia T.
Team
Team
Posty: 631
Rejestracja: wtorek, 10 marca 2015, 20:49

Re: GML

Post autor: Asia T. »

Zbysiu pisze: piątek, 17 grudnia 2021, 14:21 U mnie jest problem z edycją punktów o określonej wysokości:
1. uzupełniam rzędną góry (nie ma jej w obiekcie) - odnośnik "skacze" nad obie rzędne (punkt 11)
2. zmieniam rzędną góry -tu jest ok (punkt12)
Coś robię nie tak?
Dzień dobry,
wygląda na to, że jest problem z oryginalnym odnośnikiem z ośrodka w sytuacji, gdy nie ma jednej z rzędnych. Musi Pan po edycji wykasować odnośnik, a następnie spod prawego klawisza myszy -> wstaw odnośnik wstawić nowy odnośnik dla rzędnej.
ODPOWIEDZ