Przycinanie mapy/nożyczki

Pytania dotyczące obsługi programu C-Geo V8 i kolejnych edycji
marcinn
VIP
VIP
Posty: 919
Rejestracja: czwartek, 7 marca 2013, 12:52
Lokalizacja: oświęcim

Re: Przycinanie mapy/nożyczki

Post autor: marcinn »

Nie zauważyłem podpowiedzi kolegi. Faktycznie jest to do zrobienia w ten sposób, ale nie jest on zbyt komfortowy. Gdyby była opcja zaznaczenia wielu obiektów z CTRL i użycia po prostu nożyczek to byłoby dużo wygodniej. Na razie będę sobie w ten sposób radził, ale prosiłbym o sprawdzenie czy jest szansa na realizację mojej propozycji
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 7425
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Przycinanie mapy/nożyczki

Post autor: Jurek B. »

Na razie nie mam pewności czy w krótkim czasie programista wprowadzi to wybieranie wielu obiektów do wycinania, ale dostał je na listę do zrobienia.
Pozdrawiam Jurek B.
MACIERZ
____
____
Posty: 154
Rejestracja: środa, 4 maja 2005, 17:31

Re: Przycinanie mapy/nożyczki

Post autor: MACIERZ »

Nie wiem co się stało, ale przestało działać u mnie w programie przycinanie :(
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 7425
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Przycinanie mapy/nożyczki

Post autor: Jurek B. »

MACIERZ pisze: poniedziałek, 24 lutego 2020, 17:02 Nie wiem co się stało, ale przestało działać u mnie w programie przycinanie :(
A czy jest jakaś edytowalna warstwa?
Pozdrawiam Jurek B.
MACIERZ
____
____
Posty: 154
Rejestracja: środa, 4 maja 2005, 17:31

Re: Przycinanie mapy/nożyczki

Post autor: MACIERZ »

Warstwa była edytowalna. Był chyba w projekcie jakiś błąd. Naprawa bazy nic nie dała. Niestety zdecydowałem się na usunięcie projektu (bardzo powoli otwierała się tabela) i założenie nowego. Teraz jest w porządku ale straciłem trochę czasu.
MM
marcinn
VIP
VIP
Posty: 919
Rejestracja: czwartek, 7 marca 2013, 12:52
Lokalizacja: oświęcim

Re: Przycinanie mapy/nożyczki

Post autor: marcinn »

Jurek B. pisze: środa, 19 lutego 2020, 11:54 Na razie nie mam pewności czy w krótkim czasie programista wprowadzi to wybieranie wielu obiektów do wycinania, ale dostał je na listę do zrobienia.
Czy coś w tym temacie się ruszyło? Sposób który podpowiedział FaFal, też nie do końca się spisuje, bo te dwa obszary program łączy linią. Po użyciu nożyczek i eksporcie do DXF jest niepoprawnie docięty (właśnie przez tą linię, która łączy oba obszary).

Chciałem jeszcze zapytać o jedną rzecz- czy dałoby się taką funkcję dołożyć przy eksporcie i rysunek byłby docinany w "locie"? Teraz miałem taką sytuację, że dociąłem obszar, zrobiłem eksport i podczas użycia operacji cofnij program się wysypał- na szczęście udało mi się przywrócić kopię z repozytorium, ale była średnio aktualna.
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 7425
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Przycinanie mapy/nożyczki

Post autor: Jurek B. »

Nie, ten temat nie jest realizowany. Jeśli chodzi o wycinanie przy eksporcie to i tak jest to edycja mapy, więc przy jakimś błędzie skończy się tak samo jak wycinanie bez eksportu. Można też zrobić kopię mapy i z niej wycinać by nie modyfikować oryginału.
Pozdrawiam Jurek B.
pomiar
_____
_____
Posty: 301
Rejestracja: piątek, 12 lipca 2019, 17:43
Lokalizacja: Wadowice
Kontakt:

Re: Przycinanie mapy/nożyczki

Post autor: pomiar »

Robię przycięcie mapy przez nożyczki i wszystko jest okej, ale po ekporcie od innej mapy linie działek i użytków gubią się w przypadku gdy obiekty te zostały docięte do zakresu. Można było by temu jakoś zaradzić ? Często po zrobieniu np. wstępnego projektu podziału chce założyć osobną tabelę z projektem podziału i tam wyeksportować całą tabele i coś pozmieniać a po drodze znikają mi obiekty.
Dodam ,że pracuję na gml-u i nie chcę tutaj zmieniać typów warstw na inne ,tylko żeby program przerzucał 1:1 mapę.
Awatar użytkownika
FaFaL
Team
Team
Posty: 2911
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Przycinanie mapy/nożyczki

Post autor: FaFaL »

Ja przyznam, że na mapie rysuję na osobnej warstwie linię przycięcia mapy i taką mapę kopiuję na innych pustych map (mapa podziału, szkic podziału, szkic przyjęcia granic itp....). Dopiero po powieleniu mapy stosownie do potrzeb dokonuję ich przycięcia do narysowanej polilinii.
Pozdrawiam Rafał Kocierz
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 7425
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Przycinanie mapy/nożyczki

Post autor: Jurek B. »

pomiar pisze: środa, 12 stycznia 2022, 16:44 Robię przycięcie mapy przez nożyczki i wszystko jest okej, ale po ekporcie od innej mapy linie działek i użytków gubią się w przypadku gdy obiekty te zostały docięte do zakresu. Można było by temu jakoś zaradzić ? Często po zrobieniu np. wstępnego projektu podziału chce założyć osobną tabelę z projektem podziału i tam wyeksportować całą tabele i coś pozmieniać a po drodze znikają mi obiekty.
Dodam ,że pracuję na gml-u i nie chcę tutaj zmieniać typów warstw na inne ,tylko żeby program przerzucał 1:1 mapę.
Geometria działek i użytków (a także wielu innych obiektów) to powierzchnia, więc jeśli w opcjach przycinania "nożyczkami" włączy się "nie domykaj obiektów powierzchniowych" to nie ma szans by po przycięciu taki obiekt mógł pozostać skoro nie spełnia warunku poprawności geometrii. Nic się więc tu nie gubi - wynik wycinania jest zgodny z przyjętymi założeniami.
Przy eksporcie do innej mapy nie następuje już przycinanie obiektów, jedynie gdy włączy się opcję "tylko obiekty mieszczące się w całości", obiekty wykraczające poza zakres eksportu nie zostaną wyeksportowane.
Pozdrawiam Jurek B.
pomiar
_____
_____
Posty: 301
Rejestracja: piątek, 12 lipca 2019, 17:43
Lokalizacja: Wadowice
Kontakt:

Re: Przycinanie mapy/nożyczki

Post autor: pomiar »

Nie do końca, po przycięciu obiekty zostają nawet jak są niedomknięte, dopiero po eksporcie ich nie ma w następnej tabeli i dotyczy to działek i użytków, jezdnie, płacy czy budynki nawet przecięte zakresem i nie będące powierzchnia się eksportują prawidłowo.
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 7425
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Przycinanie mapy/nożyczki

Post autor: Jurek B. »

Tak bo działki i użytki to obiekty szczególne - składają się z odcinków granic, które tworzą obiekty powierzchniowe, tak by sąsiednie obiekty nie miały powtórzeń wspólnych odcinków.
Podczas eksportu do innej mapy przeprowadzana jest kontrola poprawności geometrii tych obiektów - jeśli nie jest zachowana spójność - zostają usunięte.
Pozdrawiam Jurek B.
pomiar
_____
_____
Posty: 301
Rejestracja: piątek, 12 lipca 2019, 17:43
Lokalizacja: Wadowice
Kontakt:

Re: Przycinanie mapy/nożyczki

Post autor: pomiar »

Jest to trochę mylące zachowanie programu i według mnie powinna być możliwość wyboru czy chcę usunąć obiekty ,które nie spełniają tego warunku czy nie, skoro świadomie ucinam je w jednej tabeli.
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 7425
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Przycinanie mapy/nożyczki

Post autor: Jurek B. »

Niestety przy eksporcie do innej mapy takie pozostałości po działkach/użytkach nie mogą być zachowane, ze względu na poprawność docelowej bazy danych.
Pozdrawiam Jurek B.
pomiar
_____
_____
Posty: 301
Rejestracja: piątek, 12 lipca 2019, 17:43
Lokalizacja: Wadowice
Kontakt:

Re: Przycinanie mapy/nożyczki

Post autor: pomiar »

Dziękuję, w takim razie zostaje mi ucinać po eksporcie
ODPOWIEDZ