ikonka - Kalibracja rastra

Pytania dotyczące obsługi programu C-Geo V8 i kolejnych edycji
Daro
____
____
Posty: 173
Rejestracja: sobota, 9 stycznia 2010, 09:47

ikonka - Kalibracja rastra

Post autor: Daro »

Kalibrujemy rastry za pomocą nowego narzędzia Kalibracja rastra.
tworzy sie plik TFW. niestety nigdzie nie możemy wczytać poprawnie tych rastrów. obraz jest w dalszym ciągu obrócony, tak jak pierwotnie.
chcieliśmy poradzić sobie poprzez eksport pliku DXF z rastrami i ramkami, ale niestety również to nie działa.

da radę coś z tym zrobić, żeby pliki TIFF+TFW były prawidłowo generowane ?
Awatar użytkownika
FaFaL
Team
Team
Posty: 2959
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: ikonka - Kalibracja rastra

Post autor: FaFaL »

Pliki TIF i TFW tworzone są poprawnie (jeśli Pan uważa, że są niepoprawne to prosimy o przesłanie i je zweryfikujemy). Rastry z plikami TFW poprawnie się wczytują w narzędziach, które obsługują takie pliki, czyli np. Microstation, AutoCAD z nakładką np. Autodesk Raster Design czy też QGIS. Jeśli Pan chce, aby raster fizycznie został obrócony to proszę wykorzystać model kalibracji wyższy niż afiniczna. Wtedy zostanie stworzony nowy plik TIF który jest fizycznie obrócony. Można też plik TIF z TFW otworzyć w C-RASTER, a później zapisać. W ten sposób powstanie również obrócony plik.
Eksport rastra wraz z eksportem do DXF też powinien zadziałać prawidłowo i program typu AutoCAD powinien umiejscowić plik TIF w prawidłowy sposób (jeśli to nie działa to również prosimy o podesłanie przykładu).
Pozdrawiam Rafał Kocierz
Daro
____
____
Posty: 173
Rejestracja: sobota, 9 stycznia 2010, 09:47

Re: ikonka - Kalibracja rastra

Post autor: Daro »

poniżej przesyłam link do rastra skalibrowanego z wykorzystaniem modelu tranf. afinicznej.
próbowałem wczytać go w różnych programach jak i również w C-Rastrze i niestety bez powodzenia.
https://www.dropbox.com/s/wfhj8hszwhsk0 ... a.ZIP?dl=0
Awatar użytkownika
FaFaL
Team
Team
Posty: 2959
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: ikonka - Kalibracja rastra

Post autor: FaFaL »

Z tego co widzę, to pliki są prawidłowe. Plik jest prawidłowo odczytywany przez C-Raster i obracany odpowiednio (nagrałem Panu film: https://1drv.ms/v/s!Aot8o3nhT4rSlqULBTa ... Q?e=NaFXQA). Sprawdziłem również w AutoCAD z odpowiednią nakładką i parametry obrotu są poprawnie odczytywane:
2022-06-20_150941.png
2022-06-20_150941.png (11.16 KiB) Przejrzano 502 razy
Pozdrawiam Rafał Kocierz
Daro
____
____
Posty: 173
Rejestracja: sobota, 9 stycznia 2010, 09:47

Re: ikonka - Kalibracja rastra

Post autor: Daro »

dziękuję za poświęcony czas, będę sprawdzał u siebie..
Daro
____
____
Posty: 173
Rejestracja: sobota, 9 stycznia 2010, 09:47

Re: ikonka - Kalibracja rastra

Post autor: Daro »

faktycznie udało się w C-Rastrze obrócić TIFFa i jest teraz OK.
poniżej dołączyłem jeszcze 2 pliki.
Plik w nazwie bez podkreślnika został skalibrowany w CGEO.
Z kolei plik z podkreślnikiem w nazwie został otwarty w C-Raster i zapisany, niestety jego jakość jest gorsza.. co zrobić, żeby nie było spadku jakości?

https://www.dropbox.com/s/e99wp0otr9ltu ... 2.ZIP?dl=0
Awatar użytkownika
FaFaL
Team
Team
Posty: 2959
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: ikonka - Kalibracja rastra

Post autor: FaFaL »

Można spróbować kalibracji np. funkcją sklejaną, raster będzie już obrócony. Można też zwiększyć sztucznie rozdzielczość obrazu, a następnie skalibrować i obrócić.
Pozdrawiam Rafał Kocierz
Daro
____
____
Posty: 173
Rejestracja: sobota, 9 stycznia 2010, 09:47

Re: ikonka - Kalibracja rastra

Post autor: Daro »

a problemem byłoby zachowanie DPI pierwotnego pliku?
Awatar użytkownika
FaFaL
Team
Team
Posty: 2959
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: ikonka - Kalibracja rastra

Post autor: FaFaL »

Aktualnie tym zajmuje się automat który jak widać ma z tym problem, dlatego przedstawiłem Panu możliwe rozwiązania. Nad zmianami aby utrzymać pierwotną rozdzielczość będziemy myśleć.
Pozdrawiam Rafał Kocierz
Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2745
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: ikonka - Kalibracja rastra

Post autor: grzes »

Daro pisze: poniedziałek, 20 czerwca 2022, 21:14 a problemem byłoby zachowanie DPI pierwotnego pliku?
DPI sie nie zmienia - przy obrocie trzeba jakoś wpasować skręconą siatkę pikseli w siatkę poziomą - stąd utrata jakości.
pozdrawiam
grzes
Daro
____
____
Posty: 173
Rejestracja: sobota, 9 stycznia 2010, 09:47

Re: ikonka - Kalibracja rastra

Post autor: Daro »

wykonujemy kalibrację w innych programach i nie ma żadnego spadku jakości.
mamy pracowników którzy pracują tylko w cgeo i niestety tutaj jest z tym duży problem.
ODPOWIEDZ