kody uzytkownika

Pytania dotyczące obsługi programu C-Geo V8 i kolejnych edycji
Ezy
____
____
Posty: 148
Rejestracja: poniedziałek, 12 grudnia 2016, 12:26
Lokalizacja: wielkopolska/lubuskie

kody uzytkownika

Post autor: Ezy »

mam prosbe aby w tablicjy edycji Kody uzytkownika pojawila sie kolumna z wartosciami Id kodow (tymi na podstawie ktorych nastepuje przyporzadkowanie do warstw)
Załączniki
kody uzytkownika.png
kody uzytkownika.png (28.42 KiB) Przejrzano 3738 razy
pozdrawiam Lukasz Zacharczuk
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 7619
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: kody uzytkownika

Post autor: Jurek B. »

Jeśli się w Opcje-Parametry programu- Zestaw kodów ustali dla tabeli obowiązujący zestaw kodów - użytkownika, to w oknie kodów (menu Okno-Kody) widać tabelę kodów użytkownika łącznie z ich ID.
Funkcja Okno-Kody użytkownika służy do tworzenia nowego zestawu kodów użytkownika, na tym etapie jeszcze nie ma nigdy przypisania kodów do konkretnych warstw, więc i ID nie jest potrzebne.
Jeśli chce się pracować z własnymi kodami, to i tak trzeba je wybrać w Opcje-Parametry programu- Zestaw kodów jako obowiązujący zestaw kodów użytkownika. Wtedy jak pisałem wcześniej - jest ich pełen podgląd w Okno-Kody.
Poza tym, wydaje się mi, że to ID i tak nie jest nigdzie poza tym oknem widoczne - szczególnie na liście kodów przypisanych do warstw. Nie wiem więc jak ten ID może być wykorzystywany przez użytkownika.
Pozdrawiam Jurek B.
Ezy
____
____
Posty: 148
Rejestracja: poniedziałek, 12 grudnia 2016, 12:26
Lokalizacja: wielkopolska/lubuskie

Re: kody uzytkownika

Post autor: Ezy »

rzecz w tym, że mam utworzony własny zestaw kodów, który przypisuje do własnych warstw i który załączam do tablicy kodów dla map zasadniczych i jest to istotne żeby nie napisać kodów z tablic udostępnianych przez Państwa.
pozdrawiam Lukasz Zacharczuk
marcinn
VIP
VIP
Posty: 980
Rejestracja: czwartek, 7 marca 2013, 12:52
Lokalizacja: oświęcim

Re: kody uzytkownika

Post autor: marcinn »

Zauważyłem pewien problem przy zakładaniu projektu. Mam własny zestaw kodów Ustawione w opcjach>zestaw kodów>użytkownika.
Problem pojawia się przy zakładaniu każdego projektu, ponieważ na liście z zestawem kodów brak jest mojego zestawu i projekt zamiast działać na kodach użytkownika to wskakuje z powrotem na kody przy zakładaniu projektu. Co prawda po założeniu projektu i kliknięciu w pomarańczowy znak zapytania (ustawienia odwzorowania) niby są zaznaczone moje kody, ale program działa na kodach mapy zasadniczej 2015 (takie jakie były przy zakładaniu projektu). Wydaje mi się, że przed aktualizacją nie było tego problemu. Prosiłbym o jakąś szybką reakcję lub radę, bo za każdym razem po założeniu projektu muszę wejść w opcję>parametry programu i kliknąć OK- wtedy program znowu akceptuje mój plik z kodami
W plikach init oraz init_proj niby wszystko się zgadza, ale bez przeklikania opcji programów nie działa. Trzeba byłoby z tym coś zrobić. Tam w polu zestaw kodów powinien po prostu być do wyboru "użytkownika", żeby to miało ręce i nogi
marcinn
VIP
VIP
Posty: 980
Rejestracja: czwartek, 7 marca 2013, 12:52
Lokalizacja: oświęcim

Re: kody uzytkownika

Post autor: marcinn »

Widzę, że w wersji testowej jest już opcja zaznaczenia przy kodach "zestaw użytkownika". Jeszcze tylko mała sugestia- żeby zaznaczenie było zapamiętywane podczas zakładania kolejnych projektów, tak jak większość pozostałych ustawień
marcinn
VIP
VIP
Posty: 980
Rejestracja: czwartek, 7 marca 2013, 12:52
Lokalizacja: oświęcim

Re: kody uzytkownika

Post autor: marcinn »

marcinn pisze: sobota, 26 marca 2022, 10:25 Widzę, że w wersji testowej jest już opcja zaznaczenia przy kodach "zestaw użytkownika". Jeszcze tylko mała sugestia- żeby zaznaczenie było zapamiętywane podczas zakładania kolejnych projektów, tak jak większość pozostałych ustawień
Ponawiam prośbę odnośnie zapamiętywania zaznaczonej opcji "zestaw użytkownika" dla kolejnych projektów
Awatar użytkownika
Wojtek P.
Team
Team
Posty: 909
Rejestracja: wtorek, 8 lutego 2005, 09:35

Re: kody uzytkownika

Post autor: Wojtek P. »

Jest poprawka w wersji testowej
-To serve and protect-
Awatar użytkownika
piotr j.
_____
_____
Posty: 450
Rejestracja: piątek, 15 stycznia 2016, 14:50

Re: kody uzytkownika

Post autor: piotr j. »

Dzień Doby.

Do standardowego zestawu kodów, mam dodany swój zestaw. Przy wykonywaniu np. obliczeń na mapie napotykam na tego typu problem, że w momencie wykonania obliczenia, w tabeli ten kod jest usuwany dla punktów, które biorą udział w tych obliczeniach. Czy można temu jakoś zaradzić. Czy ktoś też ma taką przypadłość.
Pozdrawiam.
piotr j.
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 7619
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: kody uzytkownika

Post autor: Jurek B. »

Do standardowego zestawu kodów, mam dodany swój zestaw. Przy wykonywaniu np. obliczeń na mapie napotykam na tego typu problem, że w momencie wykonania obliczenia, w tabeli ten kod jest usuwany dla punktów, które biorą udział w tych obliczeniach. Czy można temu jakoś zaradzić. Czy ktoś też ma taką przypadłość.
Niestety nie umiem tego powtórzyć u siebie - proszę o kontakt z serwisem (lub ze mną w poniedziałek).
Pozdrawiam Jurek B.
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 7619
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: kody uzytkownika

Post autor: Jurek B. »

piotr j. pisze: czwartek, 28 lipca 2022, 14:10 Dzień Dobry.

Do standardowego zestawu kodów, mam dodany swój zestaw. Przy wykonywaniu np. obliczeń na mapie napotykam na tego typu problem, że w momencie wykonania obliczenia, w tabeli ten kod jest usuwany dla punktów, które biorą udział w tych obliczeniach. Czy można temu jakoś zaradzić. Czy ktoś też ma taką przypadłość.
W wersji testowej zlikwidowaliśmy błąd, który powodował usuwanie kodów punktów biorących udział w obliczeniach na mapie, jeśli były to kody z kategorii Użytkownika.
Pozdrawiam Jurek B.
Awatar użytkownika
piotr j.
_____
_____
Posty: 450
Rejestracja: piątek, 15 stycznia 2016, 14:50

Re: kody uzytkownika

Post autor: piotr j. »

Sprawdziłem, i widzę że kody już nie znikają.
Dziękuję.
Pozdrawiam.
piotr j.
ODPOWIEDZ