SHP Gazownia

Pytania dotyczące obsługi programu C-Geo V8 i kolejnych edycji
jk311

SHP Gazownia

Post autor: jk311 »

proszę mi pomóc, kompletnie nie wiem jak skorzystać z możliwości tworzenia plików shp dla gazowni w c-geo.

jakby ktoś mi tak krok po kroku:]
nie pracuję jeszcze na c-geo, ale chciałabym się przestawić.

pozdrawiam i liczę na pomoc
jk311

SHP

Post autor: jk311 »

zaznaczam, że sprawa jest dość pilna, mam do zrobienia dość duży plik i zależy mi na czasie... proszę mi to wyjaśnić

z góry dziękuję
grzechuh
__
__
Posty: 41
Rejestracja: piątek, 25 listopada 2005, 22:07
Lokalizacja: Poznań

shp

Post autor: grzechuh »

To nie jest temat na dwa zdania. Pliki *.shp to także informacja o obiekcie zawarta w towarzyszącym mu pliku *.dbf. Jesli w C-Geo nadasz obiektom atrybuty okno "dane" to po eksporcie do *.shp obiekty wyeksportują się z z tymi atrybutami w pliku dbf(każda warstwa osobno). Dla przykładu działki, budynki i użytki w C-Geo mają atrybuty z urzędu po uaktywnieniu ikonki "i" i po kliknięciu na obiekt uaktywnia się informacja o nim: baza danych:budynek/działki. Oczywiście można także bez atrybutów, ale to ty układałeś się z gazownią i ty wiesz co zawierała umowa. Swoją drogą to lepiej poprosić kogoś znajomego o pomoc w wykonaniu zlecenia. GH
grzechuh
__
__
Posty: 41
Rejestracja: piątek, 25 listopada 2005, 22:07
Lokalizacja: Poznań

Post autor: grzechuh »

Poprawka - strzeliłem gafę. Po uaktywnieniu ikonki "i" i kliknięciu na obiekt uaktywnia się informacja o obiekcie a nie jak to głupio opisałem uaktywniają atrybuty.
Awatar użytkownika
FaFaL
Team
Team
Posty: 2981
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Post autor: FaFaL »

Może inaczej. Podczas tworzenia tabeli wybierz szablon "gazownia", jeśli go nie masz to jest gdzieś na stronie softline, chyba półroku temu była jego modyfikacja. Dzięki tak stworzonej tabeli masz wygenerowane niezbędne pola tabeli i podczytane słowniki. Teraz wystarczy że coś narysujesz na odpowiedniej warstwie (np. rurę) i gdy masz wciśniętą ikonkę "i" klikasz na tym obiekcie a otworzy się okno gdzie wpisujesz wszystkie niezbędne informacje. Tak postępujesz ze wszystkimi obiektami punktowymi i liniowymi jakie musisz opisać dla gazowni. Gdy już uzupełnisz wszystkie informacje robisz export do formatu ARCINFO - shapefile. Może to coś wyjaśniło - mam nadzieję.
Pozdrawiam Rafał Kocierz
jk311

:)

Post autor: jk311 »

:) no to wiem już od czego zacząć
mam przyzwyczajenia z innych programów i coś mi sprawia trudności to c-geo
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 7657
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Post autor: Jurek B. »

Witam
Tu jest też opis tego co dotyczy szablonu dla gazowni
Pozdrawiam Jurek B.
marcind

Re: SHP Gazownia

Post autor: marcind »

Witam,
Mam pytanie co do shp dla gazowni. Jak wykazujecie kolana na sieci/przyłączu (których nie można ageneralizować z innymi kształtkami)? Czy kolano dzieli odcinek?
Proszę o szybką odpowiedź
Pozdrawiam.
TomaszF

Re: SHP Gazownia

Post autor: TomaszF »

Kolano wykazujemy jako element armatury, podajemy w polu "GPOS" górę kolana, a w polu "uwagi" podajemy GPOS dołu kolana i ew, rzędną.
Jak kolega ma z tym problem to mogę pomóc np. wysyłając przykładowego shp, wraz ze szkicem.
Tym niemniej najlepiej w razie wątpliwości skontaktować się z sekcją GIS która robi odbiór dokumentacji, oni rozwieją wszelkie wątpliwości. Tak przynajmniej było z Gazownią w Tychach na zlecenie której robiliśmy obsługę przez rok, wtedy odbiory robiło Zabrze i tam panowie odpowiadali na moje pytania.
MariuszW

Re: SHP Gazownia

Post autor: MariuszW »

Kolano jest elementem armatury, więc do takiej też warstwy należy (G-7). Co do tego czy dzieli sieć czy nie, zależy od wymagań czy też zaleceń do ewidencjonowania sieci w sekcji GIS np. Górnoślaskiej Spółki Gazownictwa. Opolski oddział z tego co pamiętam wymaga aby kolano dzieliło sieć/gazociąg na odcinki podobnie jak trójniki, czy trójniki siodłowe. Także polecam kontakt z odpowiednią sekcją GIS dla danej spółki.
Awatar użytkownika
logis
Team
Team
Posty: 628
Rejestracja: wtorek, 13 grudnia 2005, 11:34
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: SHP Gazownia

Post autor: logis »

A propos gazowni, przygotowałem zmodyfikowany plik szablonu gazowni oraz plik słowników. Wykorzystałem informacje od Pana Rupińskiego z Gliwic, nie wiem czy te zmiany są odpowiednie dla całego kraju czy też tylko w okolicach Gliwic ale na wszelki wypadek załączam link do paczki z plikami. Należy je wypakować do podfolderu bin
Uzupełniłem słowniki:
IDMAT
KODG7LIT
IDNAZ
IDFUN
STUSYT

Powiększyłem też rozmiar pola ,,uwagi'' we wszystkich tabelach do 100 znaków.

Do pobrania tutaj: http://www.softline.xgeo.pl/pliki/gazownia.zip

Jacek
Jacek Małańczuk
pomiar
_____
_____
Posty: 324
Rejestracja: piątek, 12 lipca 2019, 17:43
Lokalizacja: Wadowice
Kontakt:

Re: SHP Gazownia

Post autor: pomiar »

Odświeżę stary temat.
Czy coś się zmieniło jeśli chodzi o bazę danych i szablon w c-geo odnośnie przygotowywania plików shp dla gazowni ?
Druga kwestia czy można dodać opcję ,żeby program sam uzupełniał niektóre atrybuty z automatu?
np. wprowadzam obiekt na warstwie siec_gazowa i chciałbym żeby sam wpisał Id powiatu, województa, gminy, KERG, Długość itp.
Jeżeli można to samemu ustawić w słownikach to prosiłbym o wyjaśnienie jak
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 7657
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: SHP Gazownia

Post autor: Jurek B. »

pomiar pisze: środa, 14 września 2022, 05:42 Odświeżę stary temat.
Czy coś się zmieniło jeśli chodzi o bazę danych i szablon w c-geo odnośnie przygotowywania plików shp dla gazowni ?
Druga kwestia czy można dodać opcję ,żeby program sam uzupełniał niektóre atrybuty z automatu?
np. wprowadzam obiekt na warstwie siec_gazowa i chciałbym żeby sam wpisał Id powiatu, województa, gminy, KERG, Długość itp.
Jeżeli można to samemu ustawić w słownikach to prosiłbym o wyjaśnienie jak
Proszę się upewnić tam gdzie będzie Pan oddawał dane czy nie zaszły jakieś zmiany w specyfikacji. Od października 2017 nie mamy sygnałów o zmianach - z tej daty jest aktualny szablon gazownia.sz
Jeśli chodzi o zapamiętywanie wartości - wystarczy wpisać wartość, wcisnąć prawy klawisz myszki i wybrać "Zaznacz", a na dole okna włączyć "Zapamiętaj wartości pól" - będzie to pamiętane dla danej bazy (np. Sieć gazowa) w każdej mapie, w każdym projekcie. Do czasu zmiany na inne wartości lub wyłączenia zaznaczenia lub opcji zapamiętania:
Załączniki
Zrzut ekranu 2022-09-15 083506.png
Zrzut ekranu 2022-09-15 083506.png (27.26 KiB) Przejrzano 534 razy
Pozdrawiam Jurek B.
ODPOWIEDZ