GML 2021 - co jeszcze nie działa?

Pytania dotyczące obsługi programu C-Geo V8 i kolejnych edycji
ZwierzPL
_
_
Posty: 5
Rejestracja: niedziela, 29 maja 2022, 15:52

Re: GML 2021 - co jeszcze nie działa?

Post autor: ZwierzPL »

A u mnie taki problem z importem.
Importując bazę mam rozbieżności jak na zdjęciach:
1. import gml...braki włazów, braki murków oporowych, schodów, opisów rzędnych, podwójne opisy na budynkach
2. import dxf'a(z kcd) wszystko jest
dla porównania widok z ewida
Problem polega na tym że przy mdcp muszę usunąć rzeczy których nie ma na gmlu...a u nas ośrodek już nie akceptuje innych plików jak gml :/ :twisted:
Załączniki
efekt importu kcd
efekt importu kcd
import kcd.jpg (592.98 KiB) Przejrzano 1715 razy
efekt importu gml
efekt importu gml
import gml.jpg (521.02 KiB) Przejrzano 1715 razy
widok z ewida
widok z ewida
ewid.jpg (257.05 KiB) Przejrzano 1715 razy
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 7789
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: GML 2021 - co jeszcze nie działa?

Post autor: Jurek B. »

Proszę kontaktować się z naszym serwisem - potrzebny jest ten GML z ODGiK.
Pozdrawiam Jurek B.
latajacekolano
___
___
Posty: 66
Rejestracja: czwartek, 26 września 2019, 03:36

Re: GML 2021 - co jeszcze nie działa?

Post autor: latajacekolano »

Czy w nowm gml nie ma już liczby przewodów ? Wprowadzam przewód podziemny elektroenergetyczny i nie ma opcji np. 2 przewodów.
ZwierzPL
_
_
Posty: 5
Rejestracja: niedziela, 29 maja 2022, 15:52

Re: GML 2021 - co jeszcze nie działa?

Post autor: ZwierzPL »

Mam jeszcze jedno pytanie. Wprowadzając pomiar muszę nieraz edytować obiekt istniejący żeby wyeksportować go do gmla. I potrzebują zmienić jego atrybuty żeby już miał po nowemu. jak to zrobić?
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 7789
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: GML 2021 - co jeszcze nie działa?

Post autor: Jurek B. »

latajacekolano pisze: czwartek, 5 stycznia 2023, 13:26 Czy w nowm gml nie ma już liczby przewodów ? Wprowadzam przewód podziemny elektroenergetyczny i nie ma opcji np. 2 przewodów.
Tak, to prawda - już nie ma takich atrybutów.
Pozdrawiam Jurek B.
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 7789
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: GML 2021 - co jeszcze nie działa?

Post autor: Jurek B. »

ZwierzPL pisze: czwartek, 5 stycznia 2023, 14:22 Mam jeszcze jedno pytanie. Wprowadzając pomiar muszę nieraz edytować obiekt istniejący żeby wyeksportować go do gmla. I potrzebują zmienić jego atrybuty żeby już miał po nowemu. jak to zrobić?
Po prostu zmienić te atrybuty. Zakładam, że obiekt jest już w nowej wersji 2021 po imporcie (tak jest w GML z TurboEwid). Wtedy po zmianie atrybutów i eksporcie do GML, do ODGiK zostanie wysłane to co trzeba i tak jak trzeba.
Pozdrawiam Jurek B.
ober
_
_
Posty: 1
Rejestracja: niedziela, 12 grudnia 2021, 21:37

Re: GML 2021 - co jeszcze nie działa?

Post autor: ober »

Ściągam z PODGiK gml wgrywam do cgeo, wprowadzam moje pomiary, robię eksport i dostaje uwagę z PODGiK

Import nie został przeprowadzony z powodu błędów:

GESUT - Obiekt został zmodyfikowany po zrobieniu eksportu do modyfikacji:

Czyli w międzyczasie ktoś w zakresie naszej roboty wprowadził lub zmodyfikował jakiś obiekt.

Co teraz mam zrobić jak nie ma już możliwości wgrania gml - import różnicowy?
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 7789
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: GML 2021 - co jeszcze nie działa?

Post autor: Jurek B. »

ober pisze: czwartek, 19 stycznia 2023, 18:49 Ściągam z PODGiK gml wgrywam do cgeo, wprowadzam moje pomiary, robię eksport i dostaje uwagę z PODGiK

Import nie został przeprowadzony z powodu błędów:

GESUT - Obiekt został zmodyfikowany po zrobieniu eksportu do modyfikacji:

Czyli w międzyczasie ktoś w zakresie naszej roboty wprowadził lub zmodyfikował jakiś obiekt.

Co teraz mam zrobić jak nie ma już możliwości wgrania gml - import różnicowy?

Spróbujemy wprowadzić obsługę aktualizacji różnicowej w lutowej aktualizacji. Niestety, obecnie wiele ODGiK dostosowuje zawartość swoich baz do nowych modeli co uniemożliwia bezpieczne wprowadzenie tej funkcji importu różnicowego dla nowego modelu danych w C-GEO.
Pozdrawiam Jurek B.
latajacekolano
___
___
Posty: 66
Rejestracja: czwartek, 26 września 2019, 03:36

Re: GML 2021 - co jeszcze nie działa?

Post autor: latajacekolano »

Witam,
W GML21 nie działa opcja automatycznego uzupełnienia atrybutów po wybraniu zaznaczonych punktów, w moim przypadku są to pikiety naturalne i uzupełniam źródło pomiaru, nie wiem jak z resztą, w GML15' działało to bez problemu.
Damian
Team
Team
Posty: 70
Rejestracja: wtorek, 12 listopada 2019, 10:09

Re: GML 2021 - co jeszcze nie działa?

Post autor: Damian »

latajacekolano pisze: poniedziałek, 23 stycznia 2023, 12:07 Witam,
W GML21 nie działa opcja automatycznego uzupełnienia atrybutów po wybraniu zaznaczonych punktów, w moim przypadku są to pikiety naturalne i uzupełniam źródło pomiaru, nie wiem jak z resztą, w GML15' działało to bez problemu.
Witam,
uzupełnianie atrybutów z pozycji tabeli wsp. zostało poprawione. Proszę pobrać plik testowy cgeo8.exe i podmienić go w katalogu C-geo.
pozdrawiam
Damian M.
latajacekolano
___
___
Posty: 66
Rejestracja: czwartek, 26 września 2019, 03:36

Re: GML 2021 - co jeszcze nie działa?

Post autor: latajacekolano »

Budynek w budowie zawiera obowiązkowe atrybuty jak KŚT i liczby kondygnacji, w rozporządzeniu nie ma o tym mowy, można wiedzieć z czego to wynika, bo wychodzą błędy po imporcie w ośrodku ?
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 7789
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: GML 2021 - co jeszcze nie działa?

Post autor: Jurek B. »

latajacekolano pisze: czwartek, 26 stycznia 2023, 10:57 Budynek w budowie zawiera obowiązkowe atrybuty jak KŚT i liczby kondygnacji, w rozporządzeniu nie ma o tym mowy, można wiedzieć z czego to wynika, bo wychodzą błędy po imporcie w ośrodku ?
KŚT jest wymagana według schematu XSD, ale kondygnacje rzeczywiście nie - zmienimy by nie było to wymagane w edycji w C-GEO.
Pozdrawiam Jurek B.
latajacekolano
___
___
Posty: 66
Rejestracja: czwartek, 26 września 2019, 03:36

Re: GML 2021 - co jeszcze nie działa?

Post autor: latajacekolano »

Rozumiem, dziwne bo w rozporządzeniuBDOT500 nie ma o tym mowy i trochę się to wyklucza, zwłaszcza że w terenie skąd mamy wiedzieć jaka to będzie klasa budynku. A czy schemat zakłada pole "brak danych" jak było poprzednio ?
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 7789
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: GML 2021 - co jeszcze nie działa?

Post autor: Jurek B. »

latajacekolano pisze: czwartek, 26 stycznia 2023, 16:28 Rozumiem, dziwne bo w rozporządzeniuBDOT500 nie ma o tym mowy i trochę się to wyklucza, zwłaszcza że w terenie skąd mamy wiedzieć jaka to będzie klasa budynku. A czy schemat zakłada pole "brak danych" jak było poprzednio ?
Brak wymagań dla tych atrybutów w budynkach BDOT widać w diagramie z rozporządzenia w sprawie BDOT i MZ, który pokazałem poniżej.
Co do wartości voidable - "brak danych" - niestety pozbyto się tego. Teraz jak się nie ma danych to się ich nie wprowadza. W przypadku budynku EGiB - niestety liczby kondygnacji są obowiązkowe.
Załączniki
Zrzut ekranu 2023-01-26 182015.png
Zrzut ekranu 2023-01-26 182015.png (228.25 KiB) Przejrzano 483 razy
Pozdrawiam Jurek B.
ODPOWIEDZ