Praca z ortofoto o wysokiej dokładności

Pytania dotyczące obsługi programu C-Geo V8 i kolejnych edycji
Aoschin
_____
_____
Posty: 331
Rejestracja: 27 sie 2019, 12:35

Praca z ortofoto o wysokiej dokładności

Post autor: Aoschin »

Próbując ostatnio ciut unowocześnić nasz "arsenał" weszliśmy w posiadanie drona. A jak dron to i ortofoto. Praca na takim podglądzie o wysokiej dokładności (1-2 cm) naprawdę pomaga, ogranicza to powroty w teren, niedomierzone elementy - prawie wszystko wszystko można sklikać z ortofoto, albo zmierzyć na modelu 3D.
Problemem jest niestety trudność użycia. Taki GeoTiff waży około 50-70 MB na hektar opracowania. Z kliku-sekundowym odświeżaniem mapki da się, żyć. Niestety ku mojemu wielkiemu bólowi, wyklucza to jakiekolwiek wykorzystanie formularzy. Mimo to szukamy drogi aby jakoś generować opracowania mapowe z podkładem ortofoto, czy to w ramach prezentacji dla klientów, czy dla wizualizacji dla Sądów, czy choćby, żeby nam samym pracowało się lepiej.

W jaki sposób najlepiej wykonać takie opracowania w C-GEO?
Na razie działamy tak, że:
a) generujemy formularz do tiff, wycinamy środek i wstawiamy jako raster i stąd druk - ograniczenia do 300DPI nie zawsze pozwala na ładny wydruk, a i sam import takiego rastra z napisami czasem znacząco obniża jego jakość (czort wie co się dzieje), a są i akcje, że rastry po prostu nie pojawiają się na wydruku i bujaj się z tym
b) generujemy wydruk mapy, a następnie kleimy w zewnętrznym programie. Pomijając, że kartometryczność opracowania staje się wątpliwa, to jeszcze każda zmiana/modyfikacja w treści to katorga.

Proszę o podrzucenie jakichś porad, może nawet ktoś z współużyszkodników :D ma jakiś workflow, który pomógłby to ogarnąć.

PS. Jeżeli obecna wersja C-GEO nie podoła to zewnętrzne programy wchodzą w grę (choć wolałbym nie), ale tylko opensource/darmowe.
Do tej pory jedynym wydatkiem był dron i tak chciałbym to utrzymać. Niech żyją otwarte narzędzia!
Pozdrawiam
Ao
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 8167
Rejestracja: 16 lut 2005, 20:25

Re: Praca z ortofoto o wysokiej dokładności

Post autor: Jurek B. »

Problemem jest niestety trudność użycia. Taki GeoTiff waży około 50-70 MB na hektar opracowania. Z kliku-sekundowym odświeżaniem mapki da się, żyć.
Na pewno te kilka sekund jest czymś nieprawidłowym - nawet raster 1-2GB nie powinien się długo odświeżać. Czy jest to raster geoTIFF piramidowy? Czy opcjach C-GEO włączone jest nakładanie rastrów: półprzezroczystość?
Jeśli ma Pan wrażenie, że raster powoli się odświeża, najlepiej zadzwonić do naszego serwisu - pomożemy online.
Jeśli chodzi o użycie rastra w formularzu, tam już wiele przyspieszyć się nie da. Ewentualnie docięcie rastra do granic ramki formularza FRM umieszczonej na mapie?
Pozdrawiam Jurek B.
Aoschin
_____
_____
Posty: 331
Rejestracja: 27 sie 2019, 12:35

Re: Praca z ortofoto o wysokiej dokładności

Post autor: Aoschin »

Jurek B. pisze: 20 mar 2023, 13:27 Czy jest to raster geoTIFF piramidowy?
Nie generujemy piramid, nie byliśmy pewni, czy C-GEO je obsługuje, więc priorytetyzowaliśmy rozmiar pliku.
Jurek B. pisze: 20 mar 2023, 13:27 Czy opcjach C-GEO włączone jest nakładanie rastrów: półprzezroczystość?
Aktualne ustawienie to negacja.
Jurek B. pisze: 20 mar 2023, 13:27 Ewentualnie docięcie rastra do granic ramki formularza FRM umieszczonej na mapie?
Zapomniałem, że tak się da. Będziemy testować w najbliższym czasie.

Dzięki za odpowiedź,
Pozdrawiam
Ao
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 8167
Rejestracja: 16 lut 2005, 20:25

Re: Praca z ortofoto o wysokiej dokładności

Post autor: Jurek B. »

Aoschin pisze: 20 mar 2023, 14:34
Jurek B. pisze: 20 mar 2023, 13:27 Czy jest to raster geoTIFF piramidowy?
Nie generujemy piramid, nie byliśmy pewni, czy C-GEO je obsługuje, więc priorytetyzowaliśmy rozmiar pliku.
Jurek B. pisze: 20 mar 2023, 13:27 Czy opcjach C-GEO włączone jest nakładanie rastrów: półprzezroczystość?
Aktualne ustawienie to negacja.
Jurek B. pisze: 20 mar 2023, 13:27 Ewentualnie docięcie rastra do granic ramki formularza FRM umieszczonej na mapie?
Zapomniałem, że tak się da. Będziemy testować w najbliższym czasie.

Dzięki za odpowiedź,
Piramidy i półprzezroczystość to must have, wielkość pliku nie ma wtedy znaczenia.
Pozdrawiam Jurek B.
Aoschin
_____
_____
Posty: 331
Rejestracja: 27 sie 2019, 12:35

Re: Praca z ortofoto o wysokiej dokładności

Post autor: Aoschin »

Miałem chwilę, to przegenerowałem ortofoto z piramidami. 1,5 GB plik i odświeżanie to jakieś pół sekundy. Marzenie.
Pozdrawiam
Ao
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 8167
Rejestracja: 16 lut 2005, 20:25

Re: Praca z ortofoto o wysokiej dokładności

Post autor: Jurek B. »

Aoschin pisze: 28 mar 2023, 13:04 Miałem chwilę, to przegenerowałem ortofoto z piramidami. 1,5 GB plik i odświeżanie to jakieś pół sekundy. Marzenie.
O, takie wiadomości są dobre :D
Pozdrawiam Jurek B.
Aoschin
_____
_____
Posty: 331
Rejestracja: 27 sie 2019, 12:35

Re: Praca z ortofoto o wysokiej dokładności

Post autor: Aoschin »

Coś dziwnego się dzieje przy pracy na rastrze z piramidami. Przy pewnych skalach mamy dziury w rastrze, jakby jakieś kafelki się nie ładowały.
Zrzut ekranu 2023-03-31 074554.jpg
Zrzut ekranu 2023-03-31 074554.jpg (322.17 KiB) Przejrzano 2415 razy
Na wydruku wszystko jest okay, tylko przy pracy trochę rozpraszające
Pozdrawiam
Ao
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 8167
Rejestracja: 16 lut 2005, 20:25

Re: Praca z ortofoto o wysokiej dokładności

Post autor: Jurek B. »

Aoschin pisze: 31 mar 2023, 13:12 Coś dziwnego się dzieje przy pracy na rastrze z piramidami. Przy pewnych skalach mamy dziury w rastrze, jakby jakieś kafelki się nie ładowały.Zrzut ekranu 2023-03-31 074554.jpg

Na wydruku wszystko jest okay, tylko przy pracy trochę rozpraszające
Do analizy potrzebny byłby ten raster i info o skalach przy których są te dziury.
Pozdrawiam Jurek B.
Aoschin
_____
_____
Posty: 331
Rejestracja: 27 sie 2019, 12:35

Re: Praca z ortofoto o wysokiej dokładności

Post autor: Aoschin »

W poniedziałek podeślę materiały.
Pozdrawiam
Ao
Aoschin
_____
_____
Posty: 331
Rejestracja: 27 sie 2019, 12:35

Re: Praca z ortofoto o wysokiej dokładności

Post autor: Aoschin »

Podesłałem maila z materiałami na softline@xgeo.pl
Pozdrawiam
Ao
Aoschin
_____
_____
Posty: 331
Rejestracja: 27 sie 2019, 12:35

Re: Praca z ortofoto o wysokiej dokładności

Post autor: Aoschin »

Dla potomnych.
Problem znaleziony, przyczyną było przycięcie/wymazanie rastra do ramki
Pozdrawiam
Ao
ODPOWIEDZ