etykietowanie

Pytania dotyczące obsługi programu C-Geo V8 i kolejnych edycji
drelson
_____
_____

etykietowanie

Post autor: drelson »

Witam, czy istnieją jakieś zasady co do etykietowania na gml'u, np. jeśli wstawiamy symbol rzędnej przewodu i potrzeba wstawić etykietę tekstową na lini. Etykiety wstawiają się gdziekolwiek się kliknie czyli nie ma snapowania do lini czy punktu tylko mogę je wstawić np. ponad linią, jedna trochę wyżej druga trochę niżej itd. A czy istnieją jakieś reguły że nie wiem punkt zaczepienia etykiety powinien być na lini albo w punkcie wstawienia symbolu ? Dziękuję.
drelson
_____
_____

Re: etykietowanie

Post autor: drelson »

Witam, nie ma odzewu w tej sprawie, czy nikt z użytkowników się nad tym nie zastanawia tylko ja :D ?

Ale może taki pomysł: czy można dodać funkcję aby przy wstawianiu etykiety do przewodu liniowego ta etykieta miała domyślnie "przyciągaj do lini" tak aby nie dało jej się wstawić "w powietrzu" ?

Funkcja ta musiałaby pewnie działać niezależnie od paska narzędzie przyciąganie. Albo po prostu żeby to dać na stałe, bo przecież warto by etykieta była na lini przewodu do którego się odnosi.
Damian
Team
Team

Re: etykietowanie

Post autor: Damian »

drelson pisze: 08 wrz 2024, 21:55 Witam, nie ma odzewu w tej sprawie, czy nikt z użytkowników się nad tym nie zastanawia tylko ja :D ?

Ale może taki pomysł: czy można dodać funkcję aby przy wstawianiu etykiety do przewodu liniowego ta etykieta miała domyślnie "przyciągaj do lini" tak aby nie dało jej się wstawić "w powietrzu" ?

Funkcja ta musiałaby pewnie działać niezależnie od paska narzędzie przyciąganie. Albo po prostu żeby to dać na stałe, bo przecież warto by etykieta była na lini przewodu do którego się odnosi.
Dzień dobry,
funkcje, o których Pan pisze wyżej funkcjonują od dawna w c-geo. Czy przypadkiem Pana post nie wynika z otrzymanych uwag ze strony Ośrodka o "rozjechanych" etykietach? Proszę o kontakt tel. np do do mnie 504 289 110, może wystarczy w parametrach programu ustawić odsunięcie etykiety od punktu na 0 (domyślnie w programie jest wartość 30).
pozdrawiam
Damian M.
ODPOWIEDZ