Kanał technologiczny.

Pytania dotyczące obsługi programu C-Geo V8 i kolejnych edycji
att888
__
__

Kanał technologiczny.

Post autor: att888 »

Witam.
Proszę o poradę. Jako co narysować obrys studni kanału technologicznego (obrys)? Czy jako komora podziemna sieci telekom, czy może jako budowla podziemna?

Pozdrawiam
kouczan
____
____

Re: Kanał technologiczny.

Post autor: kouczan »

Ja kanał technologiczny (ten który przeważnie jest budowany przy okazji nowych inwestycji drogowych) rysuje siecią teletechniczną. Prawda jest taka że to i tak są w 99% puste rury w ilości czasami takiej że sam wykonawcą nie jest pewny ile ich tam po wkładał :P
geoproj5
____
____

Post autor: geoproj5 »

Kanał technologiczny to chyba najlepiej skartowac obiektem kanal technologiczny
kouczan
____
____

Wrócę do tematu kanału technologicznego. Czy ma znaczenie przy tworzeniu gmla z paletki której sieci narysuje komorę i właz? Co z rzędnymi włazów i samej sieci?
Asia T.
Team
Team

Post autor: Asia T. »

kouczan pisze: 18 gru 2024, 15:04 Wrócę do tematu kanału technologicznego. Czy ma znaczenie przy tworzeniu gmla z paletki której sieci narysuje komorę i właz? Co z rzędnymi włazów i samej sieci?
Dla włazu nie ma znaczenia - jest to tylko ułatwienie, żeby ten właz był "pod ręką" podczas kartowania danej sieci :) Dla komory ma znaczenie w wyświetlaniu na mapie - komora jest w kolorze sieci. Podobnie z rzędnymi, są one rozbite na sieci ze względu na wyświetlanie w odpowiednim kolorze.
kouczan
____
____

W takim razie czym najlepiej kartować komory podziemne i rzędne kanału technologicznego?
Asia T.
Team
Team

kouczan pisze: 20 gru 2024, 10:04 W takim razie czym najlepiej kartować komory podziemne i rzędne kanału technologicznego?
Jeśli jest jedna sieć to zgodnie z rodzajem sieci, jeśli kilka to można wybrać komorę sieci specjalnej (wtedy kolor będzie czarny) i wybrać w atrybutach odpowiednie rodzaje sieci. Odnośnie rzędnej - może to być rzędna urządzenia sieci specjalnej, jeśli ma być do samego kanału, jeśli do jakiejś sieci to rzędna sieci. Ogólnie wybór obiektu i reprezentacja na mapie w tym przypadku nie ma takiego znaczenia, bo stylizacja oraz kod nie są zapisywane i przekazywane w pliku gml, w komorze najważniejszy będzie tutaj wybór właściwych atrybutów rodzaju sieci, a rzędna nie niesie informacji o sieci, ważne jest, żeby weszła w relację z kanałem technologicznym.
kouczan
____
____

Mnie bardziej interesuje sytuacja, gdzie w przypadku realizowanych inwestycji drogowych, jest budowany wzdłuż drogi kanał technologiczny, który de facto jest pusty. Nie ma tam na czas odbioru, żadnej sieci. Odcinki między studniami/komorami wkreślić można "kanałem technologicznym", ale pojawia się problem z komorami i rzędną włazu i dna komory, bo nie ma takiej sieci uzbrojenia jak kanał technologiczny.
Asia T.
Team
Team

kouczan pisze: 20 gru 2024, 13:15 Mnie bardziej interesuje sytuacja, gdzie w przypadku realizowanych inwestycji drogowych, jest budowany wzdłuż drogi kanał technologiczny, który de facto jest pusty. Nie ma tam na czas odbioru, żadnej sieci. Odcinki między studniami/komorami wkreślić można "kanałem technologicznym", ale pojawia się problem z komorami i rzędną włazu i dna komory, bo nie ma takiej sieci uzbrojenia jak kanał technologiczny.
Zgodnie z przepisem, nie musi Pan dla włazu i komory wstawiać rodzaju sieci, jest to w tej chwili atrybut nieobowiązkowy. Podobnie z rzędną - jeśli ją Pan wstawi to po prostu wejdzie ona w relację z włazem/komorą i będzie rzędną tych urządzeń. W momencie, kiedy ktoś doda rodzaj Sieci później to rzędna nadal pozostanie w relacji do tych obiektów, jedynie jej stylizacja otrzyma kolor wiodącej wpisanej sieci.
obraz_2024-12-20_133627556.png
obraz_2024-12-20_133627556.png (50.55 KiB) Przejrzano 315 razy
ODPOWIEDZ