KILOMETRY-HEKTOMETRY PROJ,TRAS PO AKTUALIZACJI

Pytania dotyczące obsługi programu C-Geo V8 i kolejnych edycji
podrygi
__
__
Posty: 19
Rejestracja: niedziela, 12 grudnia 2010, 22:58

KILOMETRY-HEKTOMETRY PROJ,TRAS PO AKTUALIZACJI

Post autor: podrygi » wtorek, 17 lutego 2015, 20:13

Zrobiłem wczoraj aktualizację c-geo i zauwazyłem ze pojawił sie przełącznik kilometry/hektometry w trasach. Nie wiem czy robie cos zle, ale po przełączeniu na hektometry - wartosc w oknie trasy pozostaje taka sama( jak miałem 95km 470m program traktuje po przełączeniu 95hek 470m) i robi sie masakra przy przeliczeniu.Jesli nie mozna przełączać dowolnie po wrowadzeniu trasy to chyba powinno pojawiac sie ostrzezenie? Kiedy mam wprowadzona trase (przełączone na "kilometry") i nie bawie sie przełącznikiem zeby mi sie wszystko nie posypało, nieprawiłowo liczone są wartośći kilometrazu punktu po pierwszym kilometrze (po 0990 pojawia 100 zamiast 1000 , po zaznaczeniu "hh+mm" po prawidłowym 0+990 jest 1+00 zamiast 1+000).
Prosze o pomoc bo nie wiem czy nie dokopałem sie do jakiejs opcji czy jest blad w aktualizacji.

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6088
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: KILOMETRY-HEKTOMETRY PROJ,TRAS PO AKTUALIZACJI

Post autor: Jurek B. » wtorek, 17 lutego 2015, 20:22

Proszę wykonać obliczenie - wtedy program policzy kilometraż w nowych jednostkach.
Pozdrawiam Jurek B.

podrygi
__
__
Posty: 19
Rejestracja: niedziela, 12 grudnia 2010, 22:58

Re: KILOMETRY-HEKTOMETRY PROJ,TRAS PO AKTUALIZACJI

Post autor: podrygi » wtorek, 17 lutego 2015, 20:35

w kolumnie hekt mam 964, w kolumnie metr mam 70 (96+470 - poczatek trasy) po przełaczeniu na kilometry zostają te same wartości(tak jakby było 964+070 co jest nieprawidłowe).
Po przeliczeniu powinno byc 96km 470 metr w drugiej kolumnie zeby bylo prawidlowo.
Ale jak pisałem to jest jeden problem, drugi to wadliwa numeracja punktów na krawedzi kiedy jest przelaczone na kilometry.Po km0+999 powinno byc 1+000 a nie 1+00

podrygi
__
__
Posty: 19
Rejestracja: niedziela, 12 grudnia 2010, 22:58

Re: KILOMETRY-HEKTOMETRY PROJ,TRAS PO AKTUALIZACJI

Post autor: podrygi » wtorek, 17 lutego 2015, 20:37

po wykonaniu obliczenia jednostki zostaja nieprawidlowe - stąd problem

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6088
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: KILOMETRY-HEKTOMETRY PROJ,TRAS PO AKTUALIZACJI

Post autor: Jurek B. » wtorek, 17 lutego 2015, 20:44

Musiałbym mieć to zadanie - sprawdzałem na kilku i u mnie poprawnie się ustalały jednostki.
Pozdrawiam Jurek B.

podrygi
__
__
Posty: 19
Rejestracja: niedziela, 12 grudnia 2010, 22:58

Re: KILOMETRY-HEKTOMETRY PROJ,TRAS PO AKTUALIZACJI

Post autor: podrygi » wtorek, 17 lutego 2015, 20:48

moje trasa
Załączniki
DK 51.rar
(571 Bajtów) Pobrany 17 razy

podrygi
__
__
Posty: 19
Rejestracja: niedziela, 12 grudnia 2010, 22:58

Re: KILOMETRY-HEKTOMETRY PROJ,TRAS PO AKTUALIZACJI

Post autor: podrygi » wtorek, 17 lutego 2015, 20:56

wysylam jeszcze dwa rysunki
Załączniki
rysunki.rar
(157.55 KiB) Pobrany 18 razy

podrygi
__
__
Posty: 19
Rejestracja: niedziela, 12 grudnia 2010, 22:58

Re: KILOMETRY-HEKTOMETRY PROJ,TRAS PO AKTUALIZACJI

Post autor: podrygi » wtorek, 17 lutego 2015, 21:11

problemu pewnie by nie bylo jakbym zaczynal od km 0+000....

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6088
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: KILOMETRY-HEKTOMETRY PROJ,TRAS PO AKTUALIZACJI

Post autor: Jurek B. » wtorek, 17 lutego 2015, 23:45

Faktycznie, u mnie działało bo miałem zadania od 0.0 zawsze. W Pana przypadku, proszę ręcznie zmienić kilometraż na starcie na 96+470,8
Pozdrawiam Jurek B.

podrygi
__
__
Posty: 19
Rejestracja: niedziela, 12 grudnia 2010, 22:58

Re: KILOMETRY-HEKTOMETRY PROJ,TRAS PO AKTUALIZACJI

Post autor: podrygi » środa, 18 lutego 2015, 10:55

wlasnie o to mi chodziło, trudno - ale chyba powinno pojawic sie okinko z info ze km poczatkowy trzeba zmienic recznie bo jak ktos nie zauwazy to moze zrobic "małą gafę" :D . ok a co z numeracją punktów na krawędzi? kiedy działa sie na hetometrach jest ok, ale po przełączeniu na km jest jak na wyslanym rysunku (wyslalem wczesniej rysunek pogladowy)

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6088
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: KILOMETRY-HEKTOMETRY PROJ,TRAS PO AKTUALIZACJI

Post autor: Jurek B. » środa, 18 lutego 2015, 11:09

Przekazałem programiście do poprawienia te km na starcie i na krawędzi.
Pozdrawiam Jurek B.

podrygi
__
__
Posty: 19
Rejestracja: niedziela, 12 grudnia 2010, 22:58

Re: KILOMETRY-HEKTOMETRY PROJ,TRAS PO AKTUALIZACJI

Post autor: podrygi » środa, 18 lutego 2015, 11:12

dziekuje i pozdrawiam

podrygi
__
__
Posty: 19
Rejestracja: niedziela, 12 grudnia 2010, 22:58

Re: KILOMETRY-HEKTOMETRY PROJ,TRAS PO AKTUALIZACJI

Post autor: podrygi » poniedziałek, 23 lutego 2015, 20:15

Jeszcze w temacie - w zakladce luki pionowe przy wprowadzonej niwelecie po przełączeniu na kilometry tez pozostaja niewlasciwe wielkosci i robi sie balagan, przy czym o ile wlepanie z reki km poczatkowego jeszcze " od biedy" mozna zrobic , o tyle przeklepanie km wszystkich wierzcholkow w lukach pionowych "troche" gorzej....

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6088
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: KILOMETRY-HEKTOMETRY PROJ,TRAS PO AKTUALIZACJI

Post autor: Jurek B. » wtorek, 24 lutego 2015, 12:51

W wersji testowej wprowadziliśmy to co Pan zgłaszał.
Pozdrawiam Jurek B.

ODPOWIEDZ