Przesłanianie

Pytania dotyczące obsługi programu C-Geo V8 i kolejnych edycji
KZibi
____
____
Posty: 156
Rejestracja: wtorek, 8 sierpnia 2006, 19:17

Re: Przesłanianie

Post autor: KZibi » środa, 14 grudnia 2016, 22:34

Jurek B. pisze:W wersji testowej, oknie wprowadzania tekstów dodaliśmy możliwość nadania innego koloru dla przekreślenia napisu - kolor tego przekreślenia jest ustawiany w opcjach programu:
Witam
U mnie to nie działa. Kolor przekreślenia jest zawsze taki jak kolor napisu mimo ustawionego innego koloru alternatywnego.
Pozdrawiam
KZibi

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2288
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Przesłanianie

Post autor: grzes » środa, 14 grudnia 2016, 23:21

KZibi pisze: Witam
U mnie to nie działa. Kolor przekreślenia jest zawsze taki jak kolor napisu mimo ustawionego innego koloru alternatywnego.
Pozdrawiam
KZibi
Oprócz ustawienia w opcjach trzeba ustawić go dla każdego napisu na mapie (w oknie edycji napisu):
alt_col.png
alt_col.png (5.24 KiB) Przejrzano 1911 razy
pozdrawiam
grzes

KZibi
____
____
Posty: 156
Rejestracja: wtorek, 8 sierpnia 2006, 19:17

Re: Przesłanianie

Post autor: KZibi » środa, 14 grudnia 2016, 23:40

grzes pisze:
KZibi pisze: Witam
U mnie to nie działa. Kolor przekreślenia jest zawsze taki jak kolor napisu mimo ustawionego innego koloru alternatywnego.
Pozdrawiam
KZibi
Oprócz ustawienia w opcjach trzeba ustawić go dla każdego napisu na mapie (w oknie edycji napisu):
alt_col.png
Przepraszam powinienem odrazu napisać że ustawienia są takie jakie powinny być zarówno w opcjach jak i w oknie edycji napisu, dlatego piszę.
KZibi

dragko19
__
__
Posty: 39
Rejestracja: piątek, 13 stycznia 2012, 23:10

Re: Przesłanianie

Post autor: dragko19 » czwartek, 15 grudnia 2016, 09:13

Potwierdzam, u mnie jest tak samo

piotrt
____
____
Posty: 241
Rejestracja: środa, 10 października 2012, 11:52

Re: Przesłanianie

Post autor: piotrt » czwartek, 15 grudnia 2016, 10:00

Witam
Czy aby na pewno ta funkcja działa i jest poprawna? Pomimo odhaczenia w opcjach alternatywnego koloru zaznaczania- kolor przekreślenia jest zawsze w takim kolorze w jakim jest napis napis

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6073
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Przesłanianie

Post autor: Jurek B. » czwartek, 15 grudnia 2016, 11:19

Tu pokazałem jak to wygląda w wersji testowej (coś dzisiaj mój komputer wolno się rozkręca):
Pozdrawiam Jurek B.

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2288
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Przesłanianie

Post autor: grzes » czwartek, 15 grudnia 2016, 11:26

Proszę podesłać projekt w ktorym nie działa to przekreślenie na grzes małpa xgeo.pl bo nie potrafimy tego powtórzyć u siebie.
pozdrawiam
grzes

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2288
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Przesłanianie

Post autor: grzes » czwartek, 15 grudnia 2016, 16:51

Opcja nowych podkreśleń nie działa na razie przy włączonej opcji wygładzania krawędzi tekstów.
pozdrawiam
grzes

giekon
___
___
Posty: 94
Rejestracja: środa, 9 grudnia 2015, 16:27
Lokalizacja: Kluczbork

Re: Przesłanianie

Post autor: giekon » piątek, 16 grudnia 2016, 10:04

Opcja działa i jest bardzo pomocna :D Tylko że zauważyłem po dzisiejszej aktualizacji małą niedogodność (może była ona prędzej). Trochę się namęczyłem ale doszedłem o co chodzi: Jeżeli wstawiam teks z przekreśleniem a następnie importuję plik SWDE to wszystkie zaimportowane opisy są przekreślone. Jeżeli w edytorze tekstu mam odhaczone przekreślenie to tekst importuje się nieprzekreślony... Nie ma opcji "usuń przekreślenie na całej mapie" (czy coś w tym stylu) i trzeba cofać import, odhaczyć przekreślenie i jeszcze raz wczytać plik...
---
Pozdrawiam
Grzesiek

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2288
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Przesłanianie

Post autor: grzes » piątek, 16 grudnia 2016, 13:26

giekon pisze:Opcja działa i jest bardzo pomocna :D Tylko że zauważyłem po dzisiejszej aktualizacji małą niedogodność (może była ona prędzej). Trochę się namęczyłem ale doszedłem o co chodzi: Jeżeli wstawiam teks z przekreśleniem a następnie importuję plik SWDE ...
Poprawione w wersji testowej
pozdrawiam
grzes

giekon
___
___
Posty: 94
Rejestracja: środa, 9 grudnia 2015, 16:27
Lokalizacja: Kluczbork

Re: Przesłanianie

Post autor: giekon » poniedziałek, 9 stycznia 2017, 13:24

Witam,
Nie wiem czy w dobrym wątku zadaję pytanie ale czy jest gdzieś w opcjach możliwość ustawienie tła przysłaniania tekstem? (nie chodzi mi tutaj o wstawianie RTFa)
---
Pozdrawiam
Grzesiek

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6073
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Przesłanianie

Post autor: Jurek B. » poniedziałek, 9 stycznia 2017, 13:37

giekon pisze:Witam,
Nie wiem czy w dobrym wątku zadaję pytanie ale czy jest gdzieś w opcjach możliwość ustawienie tła przysłaniania tekstem? (nie chodzi mi tutaj o wstawianie RTFa)
Hmm, czy chodzi o to by tło przesłaniania tekstem było inne niż tło mapy? Czyli, żeby tekst był np. na zielonym/czerwonym/niebieskim... tle? Takiej funkcji nie ma. To możliwe jest tylko w funkcji wstawiania RTF.
Czy może opcję wyłączającą domyślnie włączoną funkcję przesłaniania tekstem mapy? Tu program pamięta ostatnie ustawienie w oknie wstawiania tekstu.
Pozdrawiam Jurek B.

giekon
___
___
Posty: 94
Rejestracja: środa, 9 grudnia 2015, 16:27
Lokalizacja: Kluczbork

Re: Przesłanianie

Post autor: giekon » poniedziałek, 9 stycznia 2017, 13:42

Chodzi żeby tekst był na zdefiniowanym przez użytkownika tle - jak przesyłam za zdjęciu... To nic myślałem że gdzieś to przeoczyłem, to męczę się dalej RTFami :D
Dziękuję za odpowiedź
Załączniki
przysłanianie.png
przysłanianie.png (22.37 KiB) Przejrzano 1618 razy
---
Pozdrawiam
Grzesiek

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6073
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Przesłanianie

Post autor: Jurek B. » poniedziałek, 9 stycznia 2017, 13:48

No tak, niestety, obecnie się nie da - zapiszę jako zadanie dla programisty, ale nie wiem czy to będzie do zrobienia w rozsądnym czasie.
Pozdrawiam Jurek B.

Awatar użytkownika
ariel0-0
_____
_____
Posty: 466
Rejestracja: środa, 7 kwietnia 2010, 00:02
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: Przesłanianie

Post autor: ariel0-0 » poniedziałek, 9 stycznia 2017, 15:23

Może chociaż w eksporcie do CAD dało by się podłożyć inny kolor pod napisy. W innym wątku dot. eksportu była poruszana kwestia napisów przesłaniających mapę /viewtopic.php?f=503&t=10986&p=31934&hi ... ort#p31934
W C-geo da się to zrobić ręcznie poprzez umieszczanie prostokątnych obiektów zamkniętych z wypełnieniem na dedykowanej warstwie i ustawienie odpowiedniej kolejności wyświetlania warstw. Przydało by się w takim przypadku proste narzędzie rysunkowe do rysowania prostokątów na dwa kliki po przekątnej, podobnie jak działa funkcja zaznaczania na mapie.
Have a nice day

giekon
___
___
Posty: 94
Rejestracja: środa, 9 grudnia 2015, 16:27
Lokalizacja: Kluczbork

Re: Przesłanianie

Post autor: giekon » poniedziałek, 9 stycznia 2017, 15:40

ariel0-0 pisze:Może chociaż w eksporcie do CAD dało by się podłożyć inny kolor pod napisy. W innym wątku dot. eksportu była poruszana kwestia napisów przesłaniających mapę /viewtopic.php?f=503&t=10986&p=31934&hi ... ort#p31934
W C-geo da się to zrobić ręcznie poprzez umieszczanie prostokątnych obiektów zamkniętych z wypełnieniem na dedykowanej warstwie i ustawienie odpowiedniej kolejności wyświetlania warstw. Przydało by się w takim przypadku proste narzędzie rysunkowe do rysowania prostokątów na dwa kliki po przekątnej, podobnie jak działa funkcja zaznaczania na mapie.
W taki sposób robiłem dotychczas, rysowałem kółeczko, wypełnienie itd. Ale chciałby trochę przyspieszyć to wszystko - nie wspominając że sam opis pkt "numerem" robi się banalnie pod prawym przyciskiem myszki w opcji tekstu. W RTFie trzeba wszytko klepać z palca: zmiana wielkości czcionki itd.
---
Pozdrawiam
Grzesiek

ODPOWIEDZ