Błąd importu tachimetrii

Pytania dotyczące obsługi programu C-Geo V8 i kolejnych edycji
Awatar użytkownika
tuvalu
____
____
Posty: 216
Rejestracja: środa, 11 lutego 2009, 20:26

Błąd importu tachimetrii

Post autor: tuvalu » poniedziałek, 27 lipca 2015, 14:26

Mam problem z importem tachimetrii z rejestratora psion workabout mx z programem m-geo3. W tej chwili używam 3 wersji c-geo. Wersja 8.8.3.18 z 2015 roku wyrzuca błąd "File not found" i odmawia całkowicie współpracy. Wersja 8.7.2.3 z 2014 co prawda wyrzuca komunikaty o błędach ale po ich zatwierdzeniu importuje tachimetrię. Wersja 8.6.12.31 z 2013 to ostatnia wersja która nie zgłasza żadnych problemów. Rzadziej korzystam ostatnio z psiona ale żonglowanie obiektami trochę mi dopiekło ;-)
Plik z komunikatem błędu wrzuciłem na serwis(małpa)xgeo.pl

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 5967
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Błąd importu tachimetrii

Post autor: Jurek B. » wtorek, 28 lipca 2015, 10:50

Proszę pobrać wersję testową i zobaczyć czy coś się poprawiło - jak nie, to proszę ponownie przesłać cgeo8.elf
Pozdrawiam Jurek B.

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 5967
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Błąd importu tachimetrii

Post autor: Jurek B. » wtorek, 28 lipca 2015, 13:46

Warto też sprawdzić ustawienia zapory Windows i antywirusa - one czasem blokują zapis do pliku w katalogu C-GEO i przez aplikację cgeo8.exe - najlepiej dodać je do wykluczonych ze skanowania i zaufanych.
Pozdrawiam Jurek B.

Awatar użytkownika
tuvalu
____
____
Posty: 216
Rejestracja: środa, 11 lutego 2009, 20:26

Re: Błąd importu tachimetrii

Post autor: tuvalu » wtorek, 28 lipca 2015, 14:28

Na razie, po wgraniu pliku testowego, bez zmian. Plik elf wysłałem na serwis. Korekta do poprzedniej wiadomości - Wersja 8.7.2.3 z 2014 importuje tachimetrię bez błędów.

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 5967
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Błąd importu tachimetrii

Post autor: Jurek B. » wtorek, 28 lipca 2015, 14:32

A sprawdził pan interakcję z antywirusem i zaporą?
Pozdrawiam Jurek B.

Awatar użytkownika
tuvalu
____
____
Posty: 216
Rejestracja: środa, 11 lutego 2009, 20:26

Re: Błąd importu tachimetrii

Post autor: tuvalu » środa, 29 lipca 2015, 08:41

Jurek B. pisze:A sprawdził pan interakcję z antywirusem i zaporą?
Wyłączyłem w avascie sprawdzanie katalogów c-geo na wszelki wypadek choć avast akurat nigdy nie zgłaszał problemu z c-geo. Firewall też wyłączyłem. Bez zmian. Komunikat ten sam.

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 5967
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Błąd importu tachimetrii

Post autor: Jurek B. » środa, 29 lipca 2015, 09:19

Proszę o kontakt tel. - spróbujemy pomóc online.
Pozdrawiam Jurek B.

Awatar użytkownika
tuvalu
____
____
Posty: 216
Rejestracja: środa, 11 lutego 2009, 20:26

Re: Błąd importu tachimetrii

Post autor: tuvalu » środa, 29 lipca 2015, 14:54

Dzięki za pomoc telefoniczną i on-line! Problem udało się rozwiązać. Pomogło:
- dezinstalacja antywirusa (avast)
- instalacja c-geo z instalatora na stronie softline
Bez antywirusa i po ponownej instalacji antywirusa transmisja tachimetrii działa poprawnie.

...a męczyliśmy się z tym prawie 3 lata... :lol:

ODPOWIEDZ