Aktualizacja

Pytania dotyczące obsługi programu C-Geo V8 i kolejnych edycji
KZibi
____
____
Posty: 158
Rejestracja: wtorek, 8 sierpnia 2006, 19:17

Aktualizacja

Post autor: KZibi » piątek, 18 grudnia 2015, 23:31

Witam
Po aktualizacji zauważyłem, że przy wprowadzeniu przewodu elektroenergetycznego z edytora mapy obiektowej nie wstawia opisu przewodu.
Ustawiłem w edytorze aby wstawiał opis z automatu i nic, przy ustawieniu otwórz okno wstawiania tekstu nie otwiera go.
Przy innych przewodach - woda, kanal, gaz jest ok wstawia tekst (wys. czcionki 1,5). Projekt jest założony z szablonem mapa zasadnicza 2015, w definicji obiektów również ustawiłem mapa zasadnicza 2015. Przy "starej" mapie zasadniczej nie ma problemu.
I jeszcze jedno w oknie danych jak się rozwinie okno przebieg przewodu wyświetlają się podwójnie napisy nadziemny naziemny i podziemny(zrzut), przy "starej" mapie zasadniczej jest to samo
wcześniej tego nie było.
Pozdrawiam
KZibi
Załączniki
Zrzut.png
Zrzut.png (14.42 KiB) Przejrzano 2268 razy

Awatar użytkownika
Wojtek
____
____
Posty: 149
Rejestracja: piątek, 1 kwietnia 2005, 11:46

Re: Aktualizacja

Post autor: Wojtek » sobota, 19 grudnia 2015, 10:50

dzień dobry
u mnie na liście szablonów w ogóle nie widać mapa zasadnicza 2015, a w definicji obiektów edytora mapy obiektowej na rozwijalnej liście też jest tylko Mapa_Zasadnicza. W zasadzie jedyne miejsce w którym zauważyłem zmianę po wczorajszej aktualizacji to zestaw kodów "Mapa zasadnicza 2015" na liście przy zakładaniu nowego projektu.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Pytając wstydzisz się tylko raz, nie wiedząc wstydzisz się przez resztę życia.

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6160
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Aktualizacja

Post autor: Jurek B. » sobota, 19 grudnia 2015, 12:02

KZibi pisze:Witam
Po aktualizacji zauważyłem, że przy wprowadzeniu przewodu elektroenergetycznego z edytora mapy obiektowej nie wstawia opisu przewodu.
Ustawiłem w edytorze aby wstawiał opis z automatu i nic, przy ustawieniu otwórz okno wstawiania tekstu nie otwiera go.
Przy innych przewodach - woda, kanal, gaz jest ok wstawia tekst (wys. czcionki 1,5). Projekt jest założony z szablonem mapa zasadnicza 2015, w definicji obiektów również ustawiłem mapa zasadnicza 2015. Przy "starej" mapie zasadniczej nie ma problemu.
I jeszcze jedno w oknie danych jak się rozwinie okno przebieg przewodu wyświetlają się podwójnie napisy nadziemny naziemny i podziemny(zrzut), przy "starej" mapie zasadniczej jest to samo
wcześniej tego nie było.
Pozdrawiam
KZibi
Proszę przy wyłączonym C-GEO usunąć plik słowniki.ini z katalogu C-GEO\BIN, potem założyć nowy projekt z szablonu MapaZasadnicza_2015 - powinno być już ok.
Pozdrawiam Jurek B.

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6160
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Aktualizacja

Post autor: Jurek B. » sobota, 19 grudnia 2015, 12:04

Wojtek pisze:dzień dobry
u mnie na liście szablonów w ogóle nie widać mapa zasadnicza 2015, a w definicji obiektów edytora mapy obiektowej na rozwijalnej liście też jest tylko Mapa_Zasadnicza. W zasadzie jedyne miejsce w którym zauważyłem zmianę po wczorajszej aktualizacji to zestaw kodów "Mapa zasadnicza 2015" na liście przy zakładaniu nowego projektu.
Proszę w menu Pomoc-O programie sprawdzić jaki jest numer wersji programu - czy 8.8.12.18 ?
Pozdrawiam Jurek B.

Awatar użytkownika
Wojtek
____
____
Posty: 149
Rejestracja: piątek, 1 kwietnia 2005, 11:46

Re: Aktualizacja

Post autor: Wojtek » sobota, 19 grudnia 2015, 12:48

Jurek B. pisze:
Wojtek pisze:dzień dobry
u mnie na liście szablonów w ogóle nie widać mapa zasadnicza 2015, a w definicji obiektów edytora mapy obiektowej na rozwijalnej liście też jest tylko Mapa_Zasadnicza. W zasadzie jedyne miejsce w którym zauważyłem zmianę po wczorajszej aktualizacji to zestaw kodów "Mapa zasadnicza 2015" na liście przy zakładaniu nowego projektu.
Proszę w menu Pomoc-O programie sprawdzić jaki jest numer wersji programu - czy 8.8.12.18 ?
Załączniki
Bez nazwy.jpg
Bez nazwy.jpg (67.55 KiB) Przejrzano 2200 razy
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Pytając wstydzisz się tylko raz, nie wiedząc wstydzisz się przez resztę życia.

Awatar użytkownika
arttiq
_____
_____
Posty: 291
Rejestracja: środa, 7 kwietnia 2010, 09:56
Lokalizacja: pomorze

Re: Aktualizacja

Post autor: arttiq » sobota, 19 grudnia 2015, 14:28

Witam,

proszę o sprawdzenie, czy po imporcie punktów lub obliczeniu, program przypisuje punkt do warstwy.
Mi nie przypisuje do jakiejkolwiek warstwy, a co za tym idzie nie wyświetla ich na mapie.
pozdrawiam
arttiq

Tomek83
____
____
Posty: 115
Rejestracja: sobota, 31 marca 2007, 20:15

Re: Aktualizacja

Post autor: Tomek83 » sobota, 19 grudnia 2015, 16:12

Po zainstalowaniu aktualizacji przy imporcie punktów z pliku tekstowego nie są one przypisywane do żadnej warstwy co powoduje iż nie wyświetlają się na mapie. Problem jest taki sam jak klikam w oknie mapy i chcę wstawić punkt - również nie jest przypisywany do żadnej z warstw i automatycznie znika. Proszę o pomoc w tej sprawie.

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6160
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Aktualizacja

Post autor: Jurek B. » sobota, 19 grudnia 2015, 16:37

arttiq pisze:Witam,

proszę o sprawdzenie, czy po imporcie punktów lub obliczeniu, program przypisuje punkt do warstwy.
Mi nie przypisuje do jakiejkolwiek warstwy, a co za tym idzie nie wyświetla ich na mapie.
Przy imporcie z pliku tekstowego jest pole w którym podaje się warstwę na którą mają trafić punkty - jeśli tam nie zostanie nic podane - nie będą przypisane do żadnej warstwy - wówczas można to zrobić funkcją w tabeli - Zaznaczone punkty - Przenieś na inną warstwę.
W poniedziałek udostępnimy aktualizację, która w sytuacji nieustalenia warstwy, przypisze punkty do zerowej.
Będzie też przypisał obliczone punkty do warstwy zerowej.
Pozdrawiam Jurek B.

PrzemekN
___
___
Posty: 58
Rejestracja: środa, 2 kwietnia 2008, 22:08
Lokalizacja: Wrocław

Re: Aktualizacja

Post autor: PrzemekN » sobota, 19 grudnia 2015, 17:15

Zauważyłem w nowym zestawie kodów Mapa Zasadnicza 2015 błędnie rysowanie werandy, linia przerywana wychodzi zawsze na zewnątrz obiektu, zamiast wewnątrz.
PrzemekN

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6160
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Aktualizacja

Post autor: Jurek B. » sobota, 19 grudnia 2015, 17:32

PrzemekN pisze:Zauważyłem w nowym zestawie kodów Mapa Zasadnicza 2015 błędnie rysowanie werandy, linia przerywana wychodzi zawsze na zewnątrz obiektu, zamiast wewnątrz.
Proszę rysować w odwrotnym kierunku - w prawo. Zasady rysowania nie zmieniły się w nowym zestawie.
Pozdrawiam Jurek B.

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6160
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Aktualizacja

Post autor: Jurek B. » sobota, 19 grudnia 2015, 18:17

Tomek83 pisze:Po zainstalowaniu aktualizacji przy imporcie punktów z pliku tekstowego nie są one przypisywane do żadnej warstwy co powoduje iż nie wyświetlają się na mapie. Problem jest taki sam jak klikam w oknie mapy i chcę wstawić punkt - również nie jest przypisywany do żadnej z warstw i automatycznie znika. Proszę o pomoc w tej sprawie.
W wersji testowej jest już to poprawione, także przypisanie przy imporcie i obliczaniu.
Pozdrawiam Jurek B.

PrzemekN
___
___
Posty: 58
Rejestracja: środa, 2 kwietnia 2008, 22:08
Lokalizacja: Wrocław

Re: Aktualizacja

Post autor: PrzemekN » sobota, 19 grudnia 2015, 20:23

Zgadza się, jak rysuję w prawo to weranda jest ok, ale jak się pomylę i narysuję w lewo, to rysując następną werandę nawet w prawo , cały czas błędnie rysuje linie przerywane na zewnątrz.
Jest jakiś błąd w programie. Dopiero restart c-geo pozwala rysować prawidłowy symbol.
PrzemekN

KZibi
____
____
Posty: 158
Rejestracja: wtorek, 8 sierpnia 2006, 19:17

Re: Aktualizacja

Post autor: KZibi » sobota, 19 grudnia 2015, 21:08

Jurek B. pisze:
KZibi pisze:Witam
Po aktualizacji zauważyłem, że przy wprowadzeniu przewodu elektroenergetycznego z edytora mapy obiektowej nie wstawia opisu przewodu.
Ustawiłem w edytorze aby wstawiał opis z automatu i nic, przy ustawieniu otwórz okno wstawiania tekstu nie otwiera go.
Przy innych przewodach - woda, kanal, gaz jest ok wstawia tekst (wys. czcionki 1,5). Projekt jest założony z szablonem mapa zasadnicza 2015, w definicji obiektów również ustawiłem mapa zasadnicza 2015. Przy "starej" mapie zasadniczej nie ma problemu.
I jeszcze jedno w oknie danych jak się rozwinie okno przebieg przewodu wyświetlają się podwójnie napisy nadziemny naziemny i podziemny(zrzut), przy "starej" mapie zasadniczej jest to samo
wcześniej tego nie było.
Pozdrawiam
KZibi
Proszę przy wyłączonym C-GEO usunąć plik słowniki.ini z katalogu C-GEO\BIN, potem założyć nowy projekt z szablonu MapaZasadnicza_2015 - powinno być już ok.
Niestety nic to nie pomogło dalej nie wstawia opisu na przewodzie elektroenergetycznym i wyświetlają się podwójnie napisy nadziemny naziemny i podziemny.
KZibi

KZibi
____
____
Posty: 158
Rejestracja: wtorek, 8 sierpnia 2006, 19:17

Re: Aktualizacja

Post autor: KZibi » sobota, 19 grudnia 2015, 23:10

Nie znam się na tym ale czy to ma znaczenie tzn. różny zapis nazwy szablonu i szablonu w definicji obiektów
mapazasadnicza_2015 a Mapa_Zasadnicza_2015
KZibi
Załączniki
Zrzut3.png
Zrzut3.png (47.88 KiB) Przejrzano 2078 razy

geo.system
__
__
Posty: 10
Rejestracja: środa, 1 czerwca 2011, 14:37

Re: Aktualizacja

Post autor: geo.system » niedziela, 20 grudnia 2015, 00:57

Witam
zgłaszam następujący problem:
1)podczas wstawiania symboli na warstwach, które to warstwy mają zdefiniowany kolor (np. czerwony), po tym jak ustawiona jest warstwa jako edytowalna, wartość kolor domyślny, symbol wstawia czarny a nie kolor zdefiniowany dla warstwy
2) podczas zmiany ustawień "przypisanie kodów do punktów warstw" + "zapisuj punkty na warstwie edytowalnej" symbol i tak jest na warstwie zerowej + występuje problem 1
3)gdy otwieram Symbole > punkty ewidencyjne, to nie ma tam symboli, jednak jak wyszukam w okienku po nazwie np. punkt stabilizowany symbol się odnajduje lecz nie jest widoczny w okienku symboli, po zaznaczeniu OK symbol jest widoczny + występuje problem 1 i 2
Projekt zakładam na kody geoinfo V/VI bez szablonu
Proszę o pomoc
Dziękuję

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6160
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Aktualizacja

Post autor: Jurek B. » niedziela, 20 grudnia 2015, 09:57

KZibi pisze:
Jurek B. pisze:
KZibi pisze:Witam
Niestety nic to nie pomogło dalej nie wstawia opisu na przewodzie elektroenergetycznym i wyświetlają się podwójnie napisy nadziemny naziemny i podziemny.
KZibi
Faktycznie są w tym słowniku podwójne wpisy - poprawimy szablon w aktualizacji 21.12.2015.
Co do nazw szablonu i definicji obiektów - nie ma to znaczenia dla działania programu.
Pozdrawiam Jurek B.

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6160
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Aktualizacja

Post autor: Jurek B. » niedziela, 20 grudnia 2015, 09:58

PrzemekN pisze:Zgadza się, jak rysuję w prawo to weranda jest ok, ale jak się pomylę i narysuję w lewo, to rysując następną werandę nawet w prawo , cały czas błędnie rysuje linie przerywane na zewnątrz.
Jest jakiś błąd w programie. Dopiero restart c-geo pozwala rysować prawidłowy symbol.
Hmm, dziwne - u mnie zawsze rysowanie w prawo daje właściwy styl linii - nawet jak poprzednio rysowałem w lewo. W poniedziałek będziemy testować na większej ilości komputerów.
Pozdrawiam Jurek B.

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2711
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Aktualizacja

Post autor: FaFaL » niedziela, 20 grudnia 2015, 10:19

Wojtek pisze:dzień dobry
u mnie na liście szablonów w ogóle nie widać mapa zasadnicza 2015, a w definicji obiektów edytora mapy obiektowej na rozwijalnej liście też jest tylko Mapa_Zasadnicza. W zasadzie jedyne miejsce w którym zauważyłem zmianę po wczorajszej aktualizacji to zestaw kodów "Mapa zasadnicza 2015" na liście przy zakładaniu nowego projektu.
Ja obstawiam, że podczas instalacji aktualizacji nie zaznaczono opcji kopiowania nowych stylów tylko zostawiono opcję aby zostały stare.
Pozdrawiam Rafał Kocierz

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6160
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Aktualizacja

Post autor: Jurek B. » niedziela, 20 grudnia 2015, 10:19

geo.system pisze:Witam
zgłaszam następujący problem:
1)podczas wstawiania symboli na warstwach, które to warstwy mają zdefiniowany kolor (np. czerwony), po tym jak ustawiona jest warstwa jako edytowalna, wartość kolor domyślny, symbol wstawia czarny a nie kolor zdefiniowany dla warstwy
2) podczas zmiany ustawień "przypisanie kodów do punktów warstw" + "zapisuj punkty na warstwie edytowalnej" symbol i tak jest na warstwie zerowej + występuje problem 1
3)gdy otwieram Symbole > punkty ewidencyjne, to nie ma tam symboli, jednak jak wyszukam w okienku po nazwie np. punkt stabilizowany symbol się odnajduje lecz nie jest widoczny w okienku symboli, po zaznaczeniu OK symbol jest widoczny + występuje problem 1 i 2
Projekt zakładam na kody geoinfo V/VI bez szablonu
Proszę o pomoc
Dziękuję
p.1 : Najpierw musi Pan włączyć opcję "przypisane kodów punktów do warstw", następnie ustawić przypisanie danego kodu do wskazanej warstwy w Mapa-Kody-Warstwy, dopiero potem wstawiać punkty z kodami na mapę. Wtedy to zadziała.
p.2 : opcja "zapisuj punktu na warstwie edytowalnej" to takie rozwiązanie siłowe, które łamie zasadę przypisania kodu do warstwy zgodnie z innymi ustawieniami - więc w Pana przypadku proszę tej opcji nie włączać - wtedy uzyska Pan właściwy efekt - punkt zostanie umieszczony na tej warstwie do której został przypisany w Kody-Warstwy
p.3 - nie wiem czemu nie widać na liście punktów ewidencyjnych danego symbolu, jednakże nie ma to wpływu na wcześniejsze problemy.
Pozdrawiam Jurek B.

marcinn
______
______
Posty: 582
Rejestracja: czwartek, 7 marca 2013, 12:52
Lokalizacja: oświęcim

Re: Aktualizacja

Post autor: marcinn » niedziela, 20 grudnia 2015, 11:46

Zauważyłem, że warstwa EGB_budynek ma kolor czerwony. Tak powinno być?
Obiekt Weranda EGBG08 rysowany jest niepoprawnie- linia w środku nie wychodzi przerywana tylko wychodzi jakiś bałagan kresek ( przy małych obiektach np 2mx2m). Przy dużych jest lepiej ale też niepoprawnie. A przecież werandy nie są dużymi obiektami
To samo jest z obiektem budynek w budowie
Przewód gazowy ma nieprawidłową wartość RGB- powinna być 191,191,0
Wydaje mi się, że przy etykietach przewodów domyślnie powinna być zaznaczony atrybut "wyrównanie do linii", bo przecież po narysowaniu linii dopasowujemy kierunek napisu do przewodu.

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6160
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Aktualizacja

Post autor: Jurek B. » niedziela, 20 grudnia 2015, 12:28

marcinn pisze:Zauważyłem, że warstwa EGB_budynek ma kolor czerwony. Tak powinno być?
Obiekt Weranda EGBG08 rysowany jest niepoprawnie- linia w środku nie wychodzi przerywana tylko wychodzi jakiś bałagan kresek ( przy małych obiektach np 2mx2m). Przy dużych jest lepiej ale też niepoprawnie. A przecież werandy nie są dużymi obiektami
To samo jest z obiektem budynek w budowie
Przewód gazowy ma nieprawidłową wartość RGB- powinna być 191,191,0
Wydaje mi się, że przy etykietach przewodów domyślnie powinna być zaznaczony atrybut "wyrównanie do linii", bo przecież po narysowaniu linii dopasowujemy kierunek napisu do przewodu.
Słuszne spostrzeżenia co do koloru budynku i przewodu gazowego - to nam umknęło przy analizie zmian. Co do linii przerywanej w werandzie - nie wiem czy się uda coś tam zmienić, ale zobaczymy.
Co do etykiet na przewodach - przy ich generowaniu automatycznym są umieszczane równolegle do linii przewodu, ale gdy się wyłączy automat, wówczas faktycznie można by oznaczyć "wyrównanie do linii", ale akurat tego atrybutu nie ma dostępnego w edytorze obiektów i dlatego trzeba to włączać samodzielnie w oknie edycji tekstu.
Pozdrawiam Jurek B.

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6160
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Aktualizacja

Post autor: Jurek B. » niedziela, 20 grudnia 2015, 16:38

Zauważyłem, że warstwa EGB_budynek ma kolor czerwony. Tak powinno być?
Jeszcze co do tego - kolor warstwy jest czerwony, ale obiekty na niej tworzone za pomocą edytora obiektów mają kolor czarny, tak czy inaczej, poprawimy ten kolor warstwy.
Pozdrawiam Jurek B.

Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1165
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: Aktualizacja

Post autor: MarekOtt » poniedziałek, 21 grudnia 2015, 10:41

Po ostatniej aktualizacji, obok nazwy warstwy w legendzie, widnieją dwa obok siebie symbole ustawionych linii. Czy to błąd, czy może i jeden i drugi coś znaczy.
Załączniki
legenda.jpg
legenda.jpg (23.4 KiB) Przejrzano 1879 razy

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6160
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Aktualizacja

Post autor: Jurek B. » poniedziałek, 21 grudnia 2015, 11:30

MarekOtt pisze:Po ostatniej aktualizacji, obok nazwy warstwy w legendzie, widnieją dwa obok siebie symbole ustawionych linii. Czy to błąd, czy może i jeden i drugi coś znaczy.
Ta po prawej to styl linii do druku.
Pozdrawiam Jurek B.

Awatar użytkownika
tomek_79
____
____
Posty: 127
Rejestracja: środa, 21 marca 2012, 23:59

Re: Aktualizacja

Post autor: tomek_79 » poniedziałek, 21 grudnia 2015, 12:14

Brak wypełnienia dla wjazdu do podziemia
EGBW14 (element "a")
proszę dorobić !

ODPOWIEDZ