Aktualizacja

Pytania dotyczące obsługi programu C-Geo V8 i kolejnych edycji
janek
______
______
Posty: 583
Rejestracja: poniedziałek, 21 marca 2005, 19:37

Re: Aktualizacja

Post autor: janek » poniedziałek, 18 stycznia 2016, 07:24

Po zahaczeniu w opcjach "lista przy wybieraniu projektu" po wybraniu pojawia się okienko "wybór" i tam jest lista (wykaz) obiektów.
Po skasowaniu obiektu z tej lista okienko znika
U mnie też występuje ten sam efekt w obliczeniach na mapie
Janek B.

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6160
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Aktualizacja

Post autor: Jurek B. » poniedziałek, 18 stycznia 2016, 08:22

janek pisze:Po zahaczeniu w opcjach "lista przy wybieraniu projektu" po wybraniu pojawia się okienko "wybór" i tam jest lista (wykaz) obiektów.
Po skasowaniu obiektu z tej lista okienko znika
U mnie też występuje ten sam efekt w obliczeniach na mapie
Janek B.
To nie jest opcja "lista przy wybieraniu projektu" tylko "lista przy wybieraniu obiektów" - znika po operacji np. usunięcia, bo tak zaplanowaliśmy - pojawi się gdy kliknie Pan ponownie w obiekt w którego sąsiedztwie w zakresie przyciągania będzie inny.
Co do tego efektu w obliczeniach na mapie - proszę pobrać wersję testową - w niej już to poprawiliśmy jakiś czas temu.
Pozdrawiam Jurek B.

janek
______
______
Posty: 583
Rejestracja: poniedziałek, 21 marca 2005, 19:37

Re: Aktualizacja

Post autor: janek » poniedziałek, 18 stycznia 2016, 09:04

O.K. Trochę to znikanie jest kłopotliwe, gdy mam do skasowania kilka punktów z @
Janek B.

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6160
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Aktualizacja

Post autor: Jurek B. » poniedziałek, 18 stycznia 2016, 09:43

janek pisze:O.K. Trochę to znikanie jest kłopotliwe, gdy mam do skasowania kilka punktów z @
Janek B.
Wszystkie niepotrzebne punkty z @ usuwa automatycznie funkcja Kontrola spójności mapy w menu Mapa, wcześniej trzeba wyłączyć ich wyświetlanie w menu Mapa- wyświetlanie punktów bez kodu.
Pozdrawiam Jurek B.

janek
______
______
Posty: 583
Rejestracja: poniedziałek, 21 marca 2005, 19:37

Re: Aktualizacja

Post autor: janek » poniedziałek, 18 stycznia 2016, 09:51

Niestety, ale nie zawsze usuwa.
Janek B.

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6160
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Aktualizacja

Post autor: Jurek B. » poniedziałek, 18 stycznia 2016, 11:03

Zawsze, jeśli nie są o nie oparte inne obiekty. W razie potrzeby, lepiej kontaktować się z nami bezpośrednio - tak jest łatwiej pomóc.
Pozdrawiam Jurek B.

georodeo
__
__
Posty: 43
Rejestracja: wtorek, 23 czerwca 2009, 11:36
Lokalizacja: WKS Śląsk Wrocław

Re: Aktualizacja

Post autor: georodeo » poniedziałek, 18 stycznia 2016, 20:17

Witam.
Problem sygnalizowany w którymś z wcześniejszych postów - mianowicie nie działa opcja eksportu do CAD-a punktów jako bloki z opisem wysokości H.
Eksport bloku z opisem NR, X lub Y działa.
Pzdr.
Hej Śląsk

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6160
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Aktualizacja

Post autor: Jurek B. » poniedziałek, 18 stycznia 2016, 20:41

georodeo pisze:Witam.
Problem sygnalizowany w którymś z wcześniejszych postów - mianowicie nie działa opcja eksportu do CAD-a punktów jako bloki z opisem wysokości H.
Eksport bloku z opisem NR, X lub Y działa.
Pzdr.
Trzeba dodatkowo zaznaczyć w oknie eksportu "Wysyłaj bloki 3D".
Pozdrawiam Jurek B.

georodeo
__
__
Posty: 43
Rejestracja: wtorek, 23 czerwca 2009, 11:36
Lokalizacja: WKS Śląsk Wrocław

Re: Aktualizacja

Post autor: georodeo » poniedziałek, 18 stycznia 2016, 21:18

OK. Działa.
Pzdr.
Hej Śląsk

Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1165
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: Aktualizacja

Post autor: MarekOtt » poniedziałek, 25 stycznia 2016, 10:50

MarekOtt pisze:
Jurek B. pisze:
MarekOtt pisze:Mam najnowsze wersje 8.8.12.21, po zaznaczeniu kilku punktów w tabeli roboczej, a następnie użyciu skrótu CTRL+P (zmiana kodu zaznaczonych punktów), po zmianie kodu, punktom nie zmienia się warstwa do której przypisany jest dany kod. Wcześniej po takiej procedurze, punkty przeskakiwały wraz ze zmianą kodu na odpowiednią warstwę, niezależnie od ustawienia w opcji "przypisywaniu kodu do warstw"
U mnie to działa - oczywiście musi być włączona opcja "Przypisanie kodów punktów do warstw" - na pewno ma Pan włączoną tą opcję? Mapa musi założona w oparciu o szablon w którym jest przypisanie poszczególnych kodów do odpowiednich warstw (np. szablon MapaZasadnicza).
Mam tą opcję wyłączoną i zawsze miałem. Przypisywanie nie działało na mapie, tzn jak np. wstawiałem symbole z kodem "ZAS" to wstawiane one były na warstwą aktualnie wybraną/edytowalną. Jednak w samej tabeli przy zmianie kodu, wędrował on zawsze na warstwę do której przypisany jest kod. Niezależnie od włączenia czy wyłączenia opcji przypisywania. Teraz przy zmianie kodu punktów w tabeli roboczej, niestety warstwa się nie zmienia. A szkoda, bo naprawdę to było wygodne.

Chciałem zapytać, czy zostanie przywrócone poprzednie działanie zmiany kodu w oknie tabeli roboczej i przerzuceniu ją na domyślnie ustawioną warstwę dla tego kodu. Tak jak pisałem wcześniej, poprzednie działanie nikomu chyba nie przeszkadzało, a teraz przy każdej zmianie kodu w tabeli, punkt wędruje na warstwę zerową, mimo że kod przypisany jest do innej warstwy.

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6160
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Aktualizacja

Post autor: Jurek B. » poniedziałek, 25 stycznia 2016, 13:06

Chciałem zapytać, czy zostanie przywrócone poprzednie działanie zmiany kodu w oknie tabeli roboczej i przerzuceniu ją na domyślnie ustawioną warstwę dla tego kodu. Tak jak pisałem wcześniej, poprzednie działanie nikomu chyba nie przeszkadzało, a teraz przy każdej zmianie kodu w tabeli, punkt wędruje na warstwę zerową, mimo że kod przypisany jest do innej warstwy.
Proszę sprawdzić wersję testową - mam nadzieję, że nie pogorszyło się nic innego.
Pozdrawiam Jurek B.

Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1165
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: Aktualizacja

Post autor: MarekOtt » czwartek, 28 stycznia 2016, 12:15

Jurek B. pisze:
Chciałem zapytać, czy zostanie przywrócone poprzednie działanie zmiany kodu w oknie tabeli roboczej i przerzuceniu ją na domyślnie ustawioną warstwę dla tego kodu. Tak jak pisałem wcześniej, poprzednie działanie nikomu chyba nie przeszkadzało, a teraz przy każdej zmianie kodu w tabeli, punkt wędruje na warstwę zerową, mimo że kod przypisany jest do innej warstwy.
Proszę sprawdzić wersję testową - mam nadzieję, że nie pogorszyło się nic innego.
Celowo nie pisałem od razu po wgraniu wersji testowej, by trochę popracować na tej wersji by upewnić się że wszystko OK i mogę napisać że na tą chwilę wszystko działa jak należy :).

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6160
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Aktualizacja

Post autor: Jurek B. » czwartek, 28 stycznia 2016, 14:00

Słuszne działanie - dzięki za potwierdzenie.
Pozdrawiam Jurek B.

janek
______
______
Posty: 583
Rejestracja: poniedziałek, 21 marca 2005, 19:37

Re: Aktualizacja

Post autor: janek » piątek, 29 stycznia 2016, 20:03

Informacja w dolnej części - super sprawa.
Czy nie można byłoby wprowadzić do obliczeń na mapie możliwości wyboru punktu z listy wybieranych obiektów? Nieraz mamy punkty położone bardzo blisko siebie i trzeba się nieźle natrudzić aby wybrać właściwy a nieraz wręcz trzeba konkretny numer wpisać z klawiatury
Janek B.

piotrt
____
____
Posty: 241
Rejestracja: środa, 10 października 2012, 11:52

Re: Aktualizacja

Post autor: piotrt » wtorek, 2 lutego 2016, 22:19

Witam
Wczoraj pobrałem plik testowy c-geo.exe. Dzisiaj znów pobrałem , ale są inne sumy kontrolne pliku- co zostało zmienione w programie?

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6160
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Aktualizacja

Post autor: Jurek B. » czwartek, 4 lutego 2016, 18:03

piotrt pisze:Witam
Wczoraj pobrałem plik testowy c-geo.exe. Dzisiaj znów pobrałem , ale są inne sumy kontrolne pliku- co zostało zmienione w programie?
Trzeba śledzić nasze forum - w różnych wątkach są podawane informacje o zmianach w wersji testowej, albo nie przejmować się sumami kontrolnymi.
Testowe exe może być też zmieniane bez podawania informacji o rodzaju zmian - ze względu na wprowadzanie nowych funkcji.
Pozdrawiam Jurek B.

Awatar użytkownika
tomek_79
____
____
Posty: 127
Rejestracja: środa, 21 marca 2012, 23:59

Re: Aktualizacja

Post autor: tomek_79 » piątek, 5 lutego 2016, 11:55

po zainstalowaniu ostatniej aktualizacji pojawił się u mnie problem z dxf
mianowicie przy eksporcie mapy do dxf plik owszem, generuj się ale przy próbie odczytu w GStarCad ( jak dotąd otwierał wszystkie eksporty bezbłędnie) program wyświetla komunikat o błędzie i nie można otworzyć pliku.
Co ciekawe jeśli ten sam projekt eksportujemy do dwg to otwiera się wszystko jak należy - natomiast z tego co widzę nie eksportują się ogrodzenia (symbol) a jedynie linie ciągłe.

trazja
Team
Team
Posty: 441
Rejestracja: wtorek, 10 marca 2015, 20:49

Re: Aktualizacja

Post autor: trazja » piątek, 5 lutego 2016, 12:12

Proszę podesłać kopię projektu z Cgeo, wyeksportowanego dxf'a i dwg na adres mailowy at@xgeo.pl - najłatwiej będzie wyłapać wtedy źródło problemu.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
cieplutki
__
__
Posty: 14
Rejestracja: piątek, 1 kwietnia 2011, 19:47
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Aktualizacja

Post autor: cieplutki » piątek, 5 lutego 2016, 16:44

Po ostatniej aktualizacji program nie chce dodać do tabeli pola potrzebne do wykazu zmian :evil:
"... Nie może być nazwą pola"
coś źle robię
Obrazek .

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2315
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Aktualizacja

Post autor: grzes » piątek, 5 lutego 2016, 18:03

cieplutki pisze:Po ostatniej aktualizacji program nie chce dodać do tabeli pola potrzebne do wykazu zmian :evil:
"... Nie może być nazwą pola"
coś źle robię
Moze te pola juz sa w tabeli? Wtedy tez jest ten komunikat.
pozdrawiam
grzes

ODPOWIEDZ