GESUT

Pytania dotyczące obsługi programu C-Geo V8 i kolejnych edycji
zwierz84
__
__
Posty: 34
Rejestracja: piątek, 4 marca 2011, 12:45

GESUT

Post autor: zwierz84 » poniedziałek, 4 stycznia 2016, 13:40

Witam
Mam pytanie: Może ktoś podać co mają zawierać poszczególne rubryki w tabelce "Dane" przy prowadzaniu nowego elementu, np. przewodu?
Większość się porywa z rozporządzeniem, ale np. "przedst_role" nie zlokalizowałem :) Czyżby to był przedstawiciel inwestora?
Tak samo "przestrzen_nazw"?
To tak na szybko :) Jak w trakcie pracy jeszcze coś wyjdzie to dopiszę :)
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
logis
Team
Team
Posty: 628
Rejestracja: wtorek, 13 grudnia 2005, 11:34
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: GESUT

Post autor: logis » wtorek, 5 stycznia 2016, 10:27

Dzień dobry,
te pola są widoczne ze względu na zawartość rozporządzenia o GESUT. W sumie to nie wiadomo, czy mają być widoczne czy nie, więc póki co są widoczne. Przedst role to faktycznie będzie przedstawiciel, a przestrzeń nazw to Nazwa przestrzeni nazw identyfikującej zbiór danych, z którego pochodzi obiekt przestrzenny. To jest raczej atrybut potrzebny do przetwarzania danych przy generowaniu gml, a nie do wypełniania ręcznie przez operatora.

Czyli olać :mrgreen: a za chwilę poprawimy szablon do mapy zasadniczej ukrywając widoczność niektórych systemowych pól.

Jacek

GEOMAG
___
___
Posty: 50
Rejestracja: niedziela, 31 sierpnia 2014, 08:08
Lokalizacja: woj. dolnośląskie

Re: GESUT

Post autor: GEOMAG » wtorek, 15 marca 2016, 21:25

Witam
Mam dwa tematy:
1. Czy można dorobić funkcjonalność polegającą na tym że po kliknięciu w legendzie na daną warstwę, pojawia się opcja otwórz zbiór danych dla tej warstwy,
2. Jak zrobić by po otwarciu zbioru danych zmniejszyć szerokość kolumn, po otworzeniu zbioru trzeba ciągle przesuwać suwak w prawo, kolumny są bardzo szerokie a wpisy to często tylko kilkanaście znaków - chciałbym bez przesuwania widzieć wszystkie kolumny. Możn byłoby wprowadzić stałą szerokość kolumn przy otwoeraniu zbioru a potem można sobie kliknąc i rozszerzyć kolumnę do najdłuższego wpisu
dziękuję i pozdrawiam
Tomek

Awatar użytkownika
Wojtek P.
Team
Team
Posty: 803
Rejestracja: wtorek, 8 lutego 2005, 09:35

Re: GESUT

Post autor: Wojtek P. » środa, 16 marca 2016, 09:55

1. Przecież jest pod prawym klawiszem myszy...
Załączniki
Bez tytułu.png
Bez tytułu.png (3.68 KiB) Przejrzano 1382 razy
-To serve and protect-

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6195
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: GESUT

Post autor: Jurek B. » środa, 16 marca 2016, 10:07

1. Obecnie w legendzie, po kliknięciu na "+" przy nazwie warstwy, rozwija się lista elementów dla warstwy, jeśli jest dla niej baza danych - wówczas wystarczy podwójne kliknięcie na nazwie "Baza danych"
2. Przejrzymy te szerokości w szablonie mapy zasadniczej 2015 i pozwężamy te zbyt szerokie, a samodzielnie zwęzić można kolumnę przez podwójne kliknięcie na granicy dwóch kolumn w wierszu tytułowym. Potem jest to pamiętane dla danej mapy.
Pozdrawiam Jurek B.

GEOMAG
___
___
Posty: 50
Rejestracja: niedziela, 31 sierpnia 2014, 08:08
Lokalizacja: woj. dolnośląskie

Re: GESUT

Post autor: GEOMAG » środa, 16 marca 2016, 10:24

Dziękuję bardzo za podpowiedz dotyczącą otwarcia zbioru - tego patentu nie znałem, cały czas się człowiek uczy, dobrze że jest forum gdzie można zapytać :)
Odnośnie szerokości kolumn to wiem że można je ręcznie zwęzić, mi chodziło o to żeby nie trzeba było zwężać, żeby domyślnie pokazywały się węższe a jak trzeba będzie jedną albo dwie rozszerzyć to już dużo mniej roboty
pozdrawiam
Tomek

ODPOWIEDZ