serwer NMT

Pytania dotyczące obsługi programu C-Geo V8 i kolejnych edycji
Awatar użytkownika
walklim
____
____
Posty: 229
Rejestracja: wtorek, 19 grudnia 2006, 01:32
Lokalizacja: Sosnowiec
Kontakt:

serwer NMT

Post autor: walklim » czwartek, 7 stycznia 2016, 15:08

witam, czy jest sposób by podpiąć pod mapę w c-geo dane z serwisu internetowego z numerycznym modelem terenu ? konkretnie chodzi mi o to by dla punktów na mapie móc pozyskiwać wysokości terenu.
pozdrawiam Waldek Klimek

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2696
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: serwer NMT

Post autor: FaFaL » czwartek, 7 stycznia 2016, 15:44

Na kanale Softline (facebook) znalazłem taki link: http://monde-geospatial.com/create-cont ... ign=buffer

Myślę, że zamiast do qgis można to wczytać do C-GEO. Może nie jakoś super automatycznie, ale zawsze coś (no i pytanie czy dokładność akceptowalna). Można by pomyśleć o imporcie do c-geo danych z formatu srtm, ale trzeba by to jakoś przemyśleć.
Pozdrawiam Rafał Kocierz

Awatar użytkownika
walklim
____
____
Posty: 229
Rejestracja: wtorek, 19 grudnia 2006, 01:32
Lokalizacja: Sosnowiec
Kontakt:

Re: serwer NMT

Post autor: walklim » piątek, 8 stycznia 2016, 14:26

poradziłem sobie naokoło przy pomocy stronki http://www.gpsvisualizer.com/convert_input - opcja "Add DEM elevation data:" .
Taka funkcja w C_GEO byłaby pomocna. Wiadomo - pozyskane wysokości będą przybliżone do celów poglądowych .
pozdrawiam Waldek Klimek

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2696
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: serwer NMT

Post autor: FaFaL » piątek, 8 stycznia 2016, 14:36

Fakt, można by pomyśleć, aby C-GEO mogło zaimportować siatkę punktów choćby do modułu Objętości, a tam już można by się pobawić. Dane są darmowe: https://lta.cr.usgs.gov/SRTM1Arc
Pozdrawiam Rafał Kocierz

ODPOWIEDZ