GML błędy

Pytania dotyczące obsługi programu C-Geo V8 i kolejnych edycji
Piotr74
____
____
Posty: 124
Rejestracja: czwartek, 25 czerwca 2009, 12:48

GML błędy

Post autor: Piotr74 » środa, 25 stycznia 2017, 19:56

Przy pracy z GML zauważyłem, że program przy tworzeniu studzienki bądź włazu jako powierzchnia utworzona z okręgu i promienia nie generuje etykiety związanej z siecią, a w przypadku rysowania obiektów w budowie program generuje etykietę "proj." zamiast "bud."

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6070
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: GML błędy

Post autor: Jurek B. » środa, 25 stycznia 2017, 22:15

Słuszne spostrzeżenia.
Co do opisu obiektów w budowie - poprawimy etykietowanie.
Co do etykiet dla okręgów - też poprawimy, ale tu ważna uwaga - przy eksporcie GML do TurboEwid trzeba pamiętać by włączona była opcja zamiany okręgów na łamane - inaczej ten GML będzie tam odrzucony - takie tam są warunki.
Przy włączonej opcji zamiany okręgów na łamane - etykiety do takich obiektów w C-GEO są generowane.
Teraz etykiety nie umieszczają się na obiektach typu okrąg - to poprawimy.
Z kolei jeżeli GML jest eksportowany z przeznaczeniem dla Ewmapy - zalecane są geometrie okręgów, nie zamieniane na łamane.
Ponieważ planujemy aktualizację na piątek, więc te zmiany wejdą w niej właśnie.
Pozdrawiam Jurek B.

Piotr74
____
____
Posty: 124
Rejestracja: czwartek, 25 czerwca 2009, 12:48

Re: GML błędy

Post autor: Piotr74 » wtorek, 7 marca 2017, 20:27

Po ostatniej aktualizacji pogram nie generuje w etykiecie oznaczenia "c" dotyczącego eksploatacji sieci.

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6070
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: GML błędy

Post autor: Jurek B. » wtorek, 7 marca 2017, 20:35

Piotr74 pisze:Po ostatniej aktualizacji pogram nie generuje w etykiecie oznaczenia "c" dotyczącego eksploatacji sieci.
Zrezygnowaliśmy z tego elementu etykiety przewodu ze względu na to, że w powiatach gdzie jest Ewmapa, zdarzają się przypadki traktowania tego jako usterka. Natomiast jeśli ktoś będzie chciał by taki zapis był stosowany, na życzenie udostępnimy taką możliwość.
Pozdrawiam Jurek B.

Piotr74
____
____
Posty: 124
Rejestracja: czwartek, 25 czerwca 2009, 12:48

Re: GML błędy

Post autor: Piotr74 » wtorek, 7 marca 2017, 21:07

no cóż u nas w PZGiK brak takiego opisu na przewodzie traktowany jest jako usterka :), może dodać opcję w edytorze mapy wektorowej która będzie pozwalać na generowania etykiety przewodu z opisem "c"

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6070
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: GML błędy

Post autor: Jurek B. » wtorek, 7 marca 2017, 21:24

Coś wymyślimy, na szybko, można stąd pobrać poprzednią wersję pliku slowniki.ini i zapisać do katalogu C-GEO\BIN.
Pozdrawiam Jurek B.

Awatar użytkownika
ariel0-0
_____
_____
Posty: 466
Rejestracja: środa, 7 kwietnia 2010, 00:02
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: GML błędy

Post autor: ariel0-0 » środa, 8 marca 2017, 16:21

Jurek B. pisze: Zrezygnowaliśmy z tego elementu etykiety przewodu ze względu na to, że w powiatach gdzie jest Ewmapa, zdarzają się przypadki traktowania tego jako usterka. Natomiast jeśli ktoś będzie chciał by taki zapis był stosowany, na życzenie udostępnimy taką możliwość.
To zabrzmiało trochę jak "Na życzenie, opisy będą generowane zgodnie z przepisami"
Have a nice day

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6070
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: GML błędy

Post autor: Jurek B. » środa, 8 marca 2017, 22:53

Jest pytanie jaki opis jest zgodny z przepisami, konkretnie z rozporządzenia w sprawie mapy zasadniczej:
§ 10.1 Opis obiektu: przewód o wartości atrybutu istnienie składa się z …:
…8) oznaczenia literowego rodzaju stanu eksploatacji, w przypadku gdy przewód jest nieczynny, poprzedzonego myślnikiem „-”.
Taki zapis spowodował, że producent TurboEWID zinterpretował go jako wymóg umieszczania na mapie zasadniczej informacji także o tym, że przewód jest czynny, ale wówczas już bez znaku „-” np.: 3eWWBc
Z kolei producent Ewmapy, nie dodaje tego "c" do swoich etykiet.
Pozdrawiam Jurek B.

KZibi
____
____
Posty: 156
Rejestracja: wtorek, 8 sierpnia 2006, 19:17

Re: GML błędy

Post autor: KZibi » czwartek, 9 marca 2017, 12:22

Jurek B. pisze:Jest pytanie jaki opis jest zgodny z przepisami, konkretnie z rozporządzenia w sprawie mapy zasadniczej:
§ 10.1 Opis obiektu: przewód o wartości atrybutu istnienie składa się z …:
…8) oznaczenia literowego rodzaju stanu eksploatacji, w przypadku gdy przewód jest nieczynny, poprzedzonego myślnikiem „-”.
Taki zapis spowodował, że producent TurboEWID zinterpretował go jako wymóg umieszczania na mapie zasadniczej informacji także o tym, że przewód jest czynny, ale wówczas już bez znaku „-” np.: 3eWWBc
Z kolei producent Ewmapy, nie dodaje tego "c" do swoich etykiet.
Witam
Myślę, że ten myślnik należy zinterpretować jako "w skrócie" c lub n w rozporządzeniu Diagram: słowniki - grafika nie ma żadnych myślników (zrzut)
Wiem że Ameryki nie odkrywam ale czy wpisywać c lub n chyba nie budzi wątpliwości, tym bardziej że (w rozporządzeniu) przy atrybutach np. branżowy - B, pomiar na osnowę - O też poprzedzają myślniki jednakże przy tym nie ma wątpliwości czy je wstawiać po prostu ich nie ma. Podobnie się ma z atrybut (GES_Zrodlo) pełna nazwa: pomiar wykrywaczem przewodów - A na opisie (na mapie) widnieje tylko A, chcąc być konsekwentnym to przy atrybucie (GES_Przebieg) pełna nazwa: podziemny - p powinno być p a tak jest cały wyraz (podziemny), który moim zdaniem zaciemnia (staje się mniej czytelny) obraz, opis.

Pozdrawiam
KZibi
Załączniki
Rozporządzenie1.jpg
Rozporządzenie1.jpg (232.42 KiB) Przejrzano 4118 razy

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6070
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: GML błędy

Post autor: Jurek B. » piątek, 10 marca 2017, 08:24

Wszystko fajnie, ale jak się spojrzy na znaki kartograficzne z tabelek w rozporządzeniu w sprawie MZ to nie ma tam nigdzie etykiety "c" jako oznaczenia przewodu czynnego:
Załączniki
Przechwytywanie.JPG
Przechwytywanie.JPG (26.24 KiB) Przejrzano 4054 razy
Pozdrawiam Jurek B.

KZibi
____
____
Posty: 156
Rejestracja: wtorek, 8 sierpnia 2006, 19:17

Re: GML błędy

Post autor: KZibi » piątek, 10 marca 2017, 11:00

Jurek B. pisze:Wszystko fajnie, ale jak się spojrzy na znaki kartograficzne z tabelek w rozporządzeniu w sprawie MZ to nie ma tam nigdzie etykiety "c" jako oznaczenia przewodu czynnego:
Witam
Nie chciałbym wdawać się w polemikę bo nie czuje się aż tak mocny ale:
§ 10. 1. Opis obiektu: przewód o wartości atrybutu istnienie jako istniejący składa się z następujących elementów:
1) oznaczenia liczby przewodów, jeżeli obiekt reprezentuje wiązkę przewodów;
2) oznaczenia literowego rodzaju przebiegu sieci, jeżeli przebieg jest naziemny lub nadziemny;
3) oznaczenia literowego rodzaju sieci uzbrojenia terenu;
4) oznaczenia literowego typu sieci uzbrojenia terenu, jeżeli typ jest określony;
5) oznaczenia literowego źródła danych o położeniu, pomijając oznaczenie "O";
6) średnicy przewodu, podanej w milimetrach, jeżeli jest określona;
7) wymiaru pionowego i poprzecznego przewodu w milimetrach, oddzielonego znakiem "/", jeżeli są określone;
8) oznaczenia literowego rodzaju stanu eksploatacji, w przypadku gdy przewód jest nieczynny, poprzedzonego myślnikiem "-".

Myślę, że załącznik graficzny pokazuje ogólną zasadę jak opisywać przewód bo inaczej musiałby zawierać wszystkie możliwe przypadki np. przy zmianie cechy lub źródła danych o położeniu przewodu (pomierzony aparaturą/na osnowę) itd. (Rys.). W uwagach (SUXX_01) dla atrybutów jest wymieniona m.inn. eksploatacja a co i jak opisać wyraża §10 ust.1 rozporządzenia.
Pozdrawiam
KZibi
Załączniki
SUXX_01.png
SUXX_01.png (137.31 KiB) Przejrzano 4031 razy

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2692
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: GML błędy

Post autor: FaFaL » piątek, 10 marca 2017, 11:40

Czyli z podkreślonego fragmentu wynika ze pisze się tylko wtedy gdy przewód jest nieczynny. Gdy jest czynny to nic nie zaznaczamy :-) i sprawa rozwiązana.
Pozdrawiam Rafał Kocierz

georodeo
__
__
Posty: 43
Rejestracja: wtorek, 23 czerwca 2009, 11:36
Lokalizacja: WKS Śląsk Wrocław

Re: GML błędy

Post autor: georodeo » piątek, 10 marca 2017, 12:18

Autor tego zdania to rzeczywiście mistrz dwuznacznej interpunkcji.
Wystarczyło albo pominąć pierwszy przecinek albo zamiast niego wstawić średnik i sens byłby jednoznaczny.
A tak mamy coś na wzór:
DOBRA ZMIANA.
DOBRA, ZMIANA.
P.S.
FaFal chyba ma rację bo im dłużej wczytuję się w to sformułowanie tym bardziej to widzę...
Pzdr.
Hej Śląsk

KZibi
____
____
Posty: 156
Rejestracja: wtorek, 8 sierpnia 2006, 19:17

Re: GML błędy

Post autor: KZibi » piątek, 10 marca 2017, 12:43

FaFaL pisze:Czyli z podkreślonego fragmentu wynika ze pisze się tylko wtedy gdy przewód jest nieczynny. Gdy jest czynny to nic nie zaznaczamy :-) i sprawa rozwiązana.
No nie do końca § 10. 1. Opis obiektu: przewód o wartości atrybutu istnienie jako istniejący składa się z następujących elementów:
8) oznaczenia literowego rodzaju stanu eksploatacji, (to dotyczyłoby "c" i "n") w przypadku gdy przewód jest nieczynny, poprzedzonego myślnikiem "-". Innymi słowy oznaczenie literowe występuje zawsze, c lub n, a w przypadku nieczynnego poprzedzone "-" (ten przecinek po wyrazach "stanu eksploatacji" jest jest istotny). Tak ja to widzę.
KZibi

Awatar użytkownika
ariel0-0
_____
_____
Posty: 466
Rejestracja: środa, 7 kwietnia 2010, 00:02
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: GML błędy

Post autor: ariel0-0 » piątek, 10 marca 2017, 13:12

Rzeczywiście, przepis dość dwuznaczny. W takim przypadku warto zwrócić jednak uwagę na kontekst. Jeśli w przykładach graficznych, które zamieścił Jurek B. żadne "c" nie widać. W sensie interpretacyjnym, owo "c" nic nie wnosi.
Do tej pory interpretowałem, że przepisy wymagają tego "c", ale właśnie zmieniłem zdanie. Dziękuję za zwrócenie na to uwagi.
Have a nice day

georodeo
__
__
Posty: 43
Rejestracja: wtorek, 23 czerwca 2009, 11:36
Lokalizacja: WKS Śląsk Wrocław

Re: GML błędy

Post autor: georodeo » piątek, 10 marca 2017, 13:44

Dla mnie ten przecinek jednak robi różnicę.
Można to również interpretować tak:
oznaczenia literowego rodzaju stanu eksploatacji, (przecinek akcentuje treść zdania po nim) w przypadku gdy przewód jest nieczynny,
Czyli treść zdania przed przecinkiem stosujemy gdy wystąpi "przypadek" po przecinku i jeżeli wystąpi to stosujemy go poprzedzając myślnikiem.
Może wypowiedziałby się jednak ktoś po polonistyce bo ja z języka ojczystego miałem tylko mocne 3+.
:-))
Hej Śląsk

KZibi
____
____
Posty: 156
Rejestracja: wtorek, 8 sierpnia 2006, 19:17

Re: GML błędy

Post autor: KZibi » piątek, 10 marca 2017, 15:03

georodeo pisze:Dla mnie ten przecinek jednak robi różnicę.
Można to również interpretować tak:
oznaczenia literowego rodzaju stanu eksploatacji, (przecinek akcentuje treść zdania po nim) w przypadku gdy przewód jest nieczynny,
Czyli treść zdania przed przecinkiem stosujemy gdy wystąpi "przypadek" po przecinku i jeżeli wystąpi to stosujemy go poprzedzając myślnikiem.
Może wypowiedziałby się jednak ktoś po polonistyce bo ja z języka ojczystego miałem tylko mocne 3+.
:-))
No niemożna się zgodzić z tą interpretacją przecinki są znakami rozdzielającymi czyli rozdziela treść ją poprzedzającą lub jest treścią uzupełniającą.
To oznacza, że pierwszy człon przed przecinkiem jest znaczący a po przecinku (w tym przypadku) uzupełniający tu "-". I jeszcze jedno "oznaczenia literowego rodzaju stanu eksploatacji" jest zapisane w rozporządzeniu tzn. jest obowiązkiem jego wpisania (c lub n) tak jak pisałem to bodaj cztery posty wyżej bowiem oznaczeniem literalnym stanu ekspl. jest lit c lub n. Miałem nie polemizować i dałem się wciągnąć, nikogo nie chce przekonywać że ta ja mam rację po prostu interpretuję to w ten a nie inny sposób.
Pozdrawiam
KZibi

georodeo
__
__
Posty: 43
Rejestracja: wtorek, 23 czerwca 2009, 11:36
Lokalizacja: WKS Śląsk Wrocław

Re: GML błędy

Post autor: georodeo » piątek, 10 marca 2017, 17:11

KZibi pisze:No niemożna się zgodzić z tą interpretacją przecinki są znakami rozdzielającymi czyli rozdziela treść ją poprzedzającą lub jest treścią uzupełniającą.
To oznacza, że pierwszy człon przed przecinkiem jest znaczący a po przecinku (w tym przypadku) uzupełniający tu "-". I jeszcze jedno "oznaczenia literowego rodzaju stanu eksploatacji" jest zapisane w rozporządzeniu tzn. jest obowiązkiem jego wpisania (c lub n) tak jak pisałem to bodaj cztery posty wyżej bowiem oznaczeniem literalnym stanu ekspl. jest lit c lub n. Miałem nie polemizować i dałem się wciągnąć, nikogo nie chce przekonywać że ta ja mam rację po prostu interpretuję to w ten a nie inny sposób.
Pozdrawiam
KZibi
Zgoda - przecinki (ogólnie znaki interpunkcyjne) rozdzielają, uzupełniają lub wtrącają treść zdania i powinny ułatwiać jego czytanie i zrozumienie.
Użyte jednak niefortunnie komplikują zrozumienie treści i tego co autor miał na myśli - wg. mnie tak jest w tym przypadku.
I tu właśnie jest niejednoznaczność czy obowiązkowo należy wpisywać "c", czy obowiązkiem jest tylko wpisywanie "-n". Dla mnie to nielogiczny precedens w skali Rozporządzenia, że w ramach jednego słownika raz wpisujemy myślnik raz nie.
W podpunktach 2. i 5. jednoznacznie dopuszcza się nie wpisywanie konkretnej wartości i chyba to samo autor miał na myśli w podpunkcie 8.
Uff. też dałem się wciągnąć.
Pzdr.
Hej Śląsk

piotrt
____
____
Posty: 241
Rejestracja: środa, 10 października 2012, 11:52

Re: GML błędy

Post autor: piotrt » piątek, 10 marca 2017, 21:17

Witam
Oficjalna mapa z ODGiK z południowej Polski otrzymana w ramach zgłoszenia pracy geodezyjnej : woD-n wodociąg nieczynny , woA110 wodociąg czynny
oznaczenia.png
oznaczenia.png (5.74 KiB) Przejrzano 3914 razy

KZibi
____
____
Posty: 156
Rejestracja: wtorek, 8 sierpnia 2006, 19:17

Re: GML błędy

Post autor: KZibi » piątek, 10 marca 2017, 22:19

piotrt pisze:Witam
Oficjalna mapa z ODGiK z południowej Polski otrzymana w ramach zgłoszenia pracy geodezyjnej : woD-n wodociąg nieczynny , woA110 wodociąg czynnyoznaczenia.png
To już ostatni raz, oficjalna mapa z PODGiK z północnej Polski niestety nieczynnych nie było na mapie.
Pozdrawiam :)
KZibi
Załączniki
Mapa.png
Mapa.png (48.05 KiB) Przejrzano 3898 razy

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6070
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: GML błędy

Post autor: Jurek B. » poniedziałek, 27 marca 2017, 11:26

Nawiązując do tej gorącej dyskusji, wydaje się, że dzięki ostatniej aktualizacji (8.19.3.24 z 24 marca 2017) ten problem przestanie być istotny.
Zrobiliśmy tak, że GML otrzymany z Ewmapy nie będzie zawierał tych sławetnych literek "c", a także nowe obiekty tu tworzone nie dostaną "c" - wówczas odbiorcy pliku GML w ośrodku także ich nie zobaczą u siebie.
Natomiast, jeśli geodeta otrzyma GML z TurboEwid - wówczas przewody będą otrzymywać literkę "c" w przewodach czynnych i tak będzie też generowany GML do zasobu po aktualizacji.
Pozdrawiam Jurek B.

Piotr74
____
____
Posty: 124
Rejestracja: czwartek, 25 czerwca 2009, 12:48

Re: GML błędy

Post autor: Piotr74 » wtorek, 11 kwietnia 2017, 09:42

W przypadku wybrania czarnego tła mapy niewidoczny jest symbol zmian cechy przewodu, przy białym tle mapy symbol wyświetla się prawidłowo.

trazja
Team
Team
Posty: 426
Rejestracja: wtorek, 10 marca 2015, 20:49

Re: GML błędy

Post autor: trazja » wtorek, 11 kwietnia 2017, 10:55

Proszę pobrać plik z załącznika i wypakować jego zawartość do katalogu C-GEO/bin - przy wstawianiu kolejnych symboli powinno być już dobrze.
Załączniki
Mapa_Zasadnicza_2015.zip
(144.4 KiB) Pobrany 39 razy

Piotr74
____
____
Posty: 124
Rejestracja: czwartek, 25 czerwca 2009, 12:48

Re: GML błędy

Post autor: Piotr74 » środa, 21 czerwca 2017, 10:46

przy włączonym czarnym tle dla mapy, nie jest widoczny znak kartograficzny przedstawiający latarnię na słupie

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6070
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: GML błędy

Post autor: Jurek B. » środa, 21 czerwca 2017, 11:00

Piotr74 pisze:przy włączonym czarnym tle dla mapy, nie jest widoczny znak kartograficzny przedstawiający latarnię na słupie
Czy na pewno ma Pan ustawiony "czysty" czarny kolor tła mapy?
Bo u mnie wtedy latarnia jest biała, natomiast gdy kolor tła jest "prawie" czarny to widok jest taki jak na obrazku:
Załączniki
Przechwytywanie.PNG
Przechwytywanie.PNG (90.38 KiB) Przejrzano 3288 razy
Pozdrawiam Jurek B.

ODPOWIEDZ