Przekroje pionowe na podstawie modeli numerycznych

Pytania dotyczące obsługi programu C-Geo V8 i kolejnych edycji
tomasw
__
__
Posty: 40
Rejestracja: czwartek, 18 sierpnia 2016, 11:31

Przekroje pionowe na podstawie modeli numerycznych

Post autor: tomasw » wtorek, 31 stycznia 2017, 16:31

Witam
mam przykładowo pas terenu o szer 100m i dł 1000m, wykonałem model numeryczny tego pasa, czy istnieje możliwość wygenerowania przekrojów poprzecznych od początku pasa i co 25m na podstawie takiego modelu? Mam Cgeo z możliwością tworzenia przekrojów ale nie widzę w nim takiej opcji.

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6075
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Przekroje pionowe na podstawie modeli numerycznych

Post autor: Jurek B. » wtorek, 31 stycznia 2017, 19:36

Witam, niestety tylko jeśli w module Objętości i warstwice wprowadzi się odrębnie dla każdego przekroju poprzecznego jego początek i koniec.
Można sobie trochę w tym pomóc poprzez utworzenie takich odcinków na mapie i wklejanie ich z mapy do modułu.
Pozdrawiam Jurek B.

janek60
__
__
Posty: 35
Rejestracja: poniedziałek, 18 września 2006, 08:41
Kontakt:

Re: Przekroje pionowe na podstawie modeli numerycznych

Post autor: janek60 » wtorek, 31 stycznia 2017, 19:55

Jest taka możliwość. Na zadanym modelu tworzysz linie profilowe co 25 m. Jeśli ma to być dokładnie co 25 m to użyj zakładki "pomiary i obliczenia na mapie" - " odsunięcie". Każdą linię dla ułatwienia zanumerować np.: 1P1, 1P2...2P1, 2P2...3P1,3P2 itd. Zalecam utworzone linie poprzeczne zapisać w innym projekcie. celem tego jest to, że zawsze mogę utworzone już linie profilowe wykorzystać do innych modeli tego samego terenu, jeśli bedzie się coś działo ( np.: budowa). Zakładam, że znasz nazwę modelu , którego utworzyłeś. Przechodzimy do obliczeń -> Obliczanie objętości, warstwice. Z dolnych zakładek wybieramy : Punkty przekroju a z górnej linii ikon wybieramy: przekrój pionowy przez model. Wklejamy 2 punkty pierwszego profilu (pierwsza linia), wykonujemy obliczenia (opis - instrukcja programu punkt 5.13.7) Logicznie zapisujemy zadania z obliczeń. Zapisane zadania, kolejno wczytujemy do -> Obliczenia -> Przekroje pionowe i tam dla każdego zadania generujemy poszczególne profile. Jest tochę zabawy. Mam do dyspozycji program typowo drogowy STRATIS. Ta sama procedura dla wszystkich przekrojów nawet co 20cm zajmuje z wygenerowaniem profili jakieś 10min. C-GEO nie jest programem drogowym jest programem dla geodety ale dla małych zadań jest super narzędziem. Potrafi więcej niż drogie programy. Myślę, że pomogłem.

tomasw
__
__
Posty: 40
Rejestracja: czwartek, 18 sierpnia 2016, 11:31

Re: Przekroje pionowe na podstawie modeli numerycznych

Post autor: tomasw » wtorek, 31 stycznia 2017, 20:36

dzieki
postaram się zrealizować tą procedurę, zobaczymy co wyjdzie.
pozdr

ODPOWIEDZ