GML

Pytania dotyczące obsługi programu C-Geo V8 i kolejnych edycji
Awatar użytkownika
Wojtek
____
____
Posty: 143
Rejestracja: piątek, 1 kwietnia 2005, 11:46

GML

Post autor: Wojtek » środa, 29 marca 2017, 10:43

Dzien dobry,
zrobiłem GMLa z obiektami : "punkt z wysokościowy naturalny [WSP801]" i "punkt wysokościowy sztuczny [WSU 403] i w moim projekcie wszystkie etykiety ładnie widać. Natomiast po eksporcie i ponownym imporcie do nowego projektu tych pikiet/etykiet już nie ma. Coś źle robię?
Załączniki
1.jpg
1.jpg (57.6 KiB) Przejrzano 3108 razy
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Pytając wstydzisz się tylko raz, nie wiedząc wstydzisz się przez resztę życia.

trazja
Team
Team
Posty: 419
Rejestracja: wtorek, 10 marca 2015, 20:49

Re: GML

Post autor: trazja » środa, 29 marca 2017, 10:51

Ciężko stwierdzić tak z samego opisu - najlepiej podesłać nam kopię projektu i tego GML'a po eksporcie na mail at[malpa]xgeo.pl

Awatar użytkownika
Wojtek
____
____
Posty: 143
Rejestracja: piątek, 1 kwietnia 2005, 11:46

Re: GML

Post autor: Wojtek » środa, 29 marca 2017, 11:01

poszło na @
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Pytając wstydzisz się tylko raz, nie wiedząc wstydzisz się przez resztę życia.

trazja
Team
Team
Posty: 419
Rejestracja: wtorek, 10 marca 2015, 20:49

Re: GML

Post autor: trazja » środa, 29 marca 2017, 12:30

Poprawka w wersji testowej - błąd pojawił się z powodu wpisania w pole rzednaDolu atrybutu <<Voidable>> . Przy okazji proszę pamiętać, że pole to nie może być wypełnione wartością specjalną.

Awatar użytkownika
Wojtek
____
____
Posty: 143
Rejestracja: piątek, 1 kwietnia 2005, 11:46

Re: GML

Post autor: Wojtek » środa, 29 marca 2017, 13:02

Teraz ok, dziękuję za pomoc. Mam jeszcze jedno pytanie w związku z <voidablem> w rzędnej dołu : jak w bazie danych wykasować je hurtem? Klikając w "wypełnij pole" i dając pustą wartość pojawia się komunikat że "podana wartość jest nieodpowiednia dla tego pola" - dopiero wpisanie "0" pomaga.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Pytając wstydzisz się tylko raz, nie wiedząc wstydzisz się przez resztę życia.

trazja
Team
Team
Posty: 419
Rejestracja: wtorek, 10 marca 2015, 20:49

Re: GML

Post autor: trazja » środa, 29 marca 2017, 13:04

Prawy klawisz myszy na kolumnie w bazie danych dla całej warstwy -> Zaznacz wszystkie , a następnie znów prawy klawisz myszy na kolumnie i "Wyczyść pole" :)

Awatar użytkownika
Wojtek
____
____
Posty: 143
Rejestracja: piątek, 1 kwietnia 2005, 11:46

Re: GML

Post autor: Wojtek » środa, 29 marca 2017, 13:16

Tak robiłem,bo gdzieś już o tym czytałem, i nie działało. Po ponownym uruchomieniu programu jest ok. Jeszcze raz dziękuję.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Pytając wstydzisz się tylko raz, nie wiedząc wstydzisz się przez resztę życia.

PrzemekN
___
___
Posty: 57
Rejestracja: środa, 2 kwietnia 2008, 22:08
Lokalizacja: Wrocław

Re: GML

Post autor: PrzemekN » środa, 29 marca 2017, 22:32

Witam!
Zaobserwowałem przy tworzeniu mapy wstawianie podwójnych etykiet do opisywanych pikiet (np. opis włazu, wstawianie rzędnych terenu itp.).
Błąd występuje ciągle i jest męczące ciągłe kasowanie nadmiarowych etykiet.
PrzemekN

Awatar użytkownika
Wojtek
____
____
Posty: 143
Rejestracja: piątek, 1 kwietnia 2005, 11:46

Re: GML

Post autor: Wojtek » środa, 29 marca 2017, 22:44

Mnie też to denerwowało. Po wrzuceniu dzisiejszej wersji testowej chyba już tego nie było.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Pytając wstydzisz się tylko raz, nie wiedząc wstydzisz się przez resztę życia.

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6036
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: GML

Post autor: Jurek B. » czwartek, 30 marca 2017, 06:44

PrzemekN pisze:Witam!
Zaobserwowałem przy tworzeniu mapy wstawianie podwójnych etykiet do opisywanych pikiet (np. opis włazu, wstawianie rzędnych terenu itp.).
Błąd występuje ciągle i jest męczące ciągłe kasowanie nadmiarowych etykiet.
Proszę pobrać ponownie ostatnią aktualizację - będzie już ok.
Pozdrawiam Jurek B.

PrzemekN
___
___
Posty: 57
Rejestracja: środa, 2 kwietnia 2008, 22:08
Lokalizacja: Wrocław

Re: GML

Post autor: PrzemekN » środa, 5 kwietnia 2017, 14:48

Witam!
Mam pytanie, gdzie znajdę w edytorze mapy obiektowej w kodach "mapa zasadnicza 2015" numer adresowy posesji.
Po imporcie pliku GML na istniejących budynkach wstawia numery posesji na zielono, szukałem w EGiB ale nie znalazłem?
PrzemekN

trazja
Team
Team
Posty: 419
Rejestracja: wtorek, 10 marca 2015, 20:49

Re: GML

Post autor: trazja » czwartek, 6 kwietnia 2017, 11:13

Dzień dobry,
z tym adresem sprawa jest dość skomplikowana, ponieważ nie jest on wprost obiektem mapy zasadniczej (nie ma swojego kodu kartograficznego), więc nie ma go w tej chwili w edytorze mapy obiektowej, ale myślimy nad rozwiązaniem tego problemu. Być może wstępne rozwiązanie pojawi się jeszcze w tym tygodniu.
Natomiast kolor zielony wynika zapewne z tego, że numery posesji zostały związane w GML-u z działkami, a nie z budynkami.

Daro
____
____
Posty: 104
Rejestracja: sobota, 9 stycznia 2010, 09:47

Re: GML

Post autor: Daro » piątek, 7 kwietnia 2017, 08:19

do załącznika wrzuciłem GMLa (ośrodek pracuje na systemie firmy Geobid). Nie wczytuje się on poprawnie, mimo że walidacja przebiegła pomyślnie. czy istnieje możliwość zweryfikowania GMLa, ew. podanie wskazówek jak go poprawnie wczytać do c-geo?
Załączniki
gml.zip
(9.01 KiB) Pobrany 41 razy

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6036
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: GML

Post autor: Jurek B. » piątek, 7 kwietnia 2017, 09:17

U mnie po imporcie fragment wygląda tak jak niżej:
Załączniki
Przechwytywanie.JPG
Przechwytywanie.JPG (58.19 KiB) Przejrzano 2744 razy
Pozdrawiam Jurek B.

Daro
____
____
Posty: 104
Rejestracja: sobota, 9 stycznia 2010, 09:47

Re: GML

Post autor: Daro » piątek, 7 kwietnia 2017, 09:52

u mnie opisy są na warstwie KR_obiektKarto i wygląda to jak poniżej, co może być powodem złej wielkości opisów?
Załączniki
gml.png
gml.png (26.3 KiB) Przejrzano 2740 razy

trazja
Team
Team
Posty: 419
Rejestracja: wtorek, 10 marca 2015, 20:49

Re: GML

Post autor: trazja » piątek, 7 kwietnia 2017, 10:13

Dzień dobry,
proszę przed importem pliku GML zmienić w Opcje -> Parametry programu -> zakładka "Mapa" zmienić w sekcji w lewym, górnym rogu wysokość czcionki na 1,5 lub 1,8 .
Prawdopodobnie w GML, który Pan otrzymał nie ma wysłanych wysokości czcionek i C-Geo ustawia je automatycznie na podstawie ustawień w parametrach programu.

Daro
____
____
Posty: 104
Rejestracja: sobota, 9 stycznia 2010, 09:47

Re: GML

Post autor: Daro » piątek, 7 kwietnia 2017, 13:14

dziękuję, pomogło :D

Daro
____
____
Posty: 104
Rejestracja: sobota, 9 stycznia 2010, 09:47

Re: GML

Post autor: Daro » piątek, 7 kwietnia 2017, 13:45

a czy jest szansa w jakiś sposób wstawić do opisów "piętrowych" rzędnych np. kanałów poziomą kreskę?

trazja
Team
Team
Posty: 419
Rejestracja: wtorek, 10 marca 2015, 20:49

Re: GML

Post autor: trazja » piątek, 7 kwietnia 2017, 13:53

na razie niestety nie, ponieważ Ewmapa w GML-u wysyła tylko dwa punkty dla odnośnika - brakuje tego trzeciego punktu, który odpowiadałby właśnie za poziomą kreskę.

Daro
____
____
Posty: 104
Rejestracja: sobota, 9 stycznia 2010, 09:47

Re: GML

Post autor: Daro » piątek, 7 kwietnia 2017, 14:20

OK

Daro
____
____
Posty: 104
Rejestracja: sobota, 9 stycznia 2010, 09:47

Re: GML

Post autor: Daro » poniedziałek, 10 kwietnia 2017, 08:28

jeszcze jeden problem, co robię nie tak, że mam taki komunikat?
Załączniki
Zrzut ekranu 2017-04-10 08.21.51.jpg
Zrzut ekranu 2017-04-10 08.21.51.jpg (46.93 KiB) Przejrzano 2532 razy
Zrzut ekranu 2017-04-10 08.21.35.jpg
Zrzut ekranu 2017-04-10 08.21.35.jpg (176.29 KiB) Przejrzano 2532 razy

trazja
Team
Team
Posty: 419
Rejestracja: wtorek, 10 marca 2015, 20:49

Re: GML

Post autor: trazja » poniedziałek, 10 kwietnia 2017, 08:37

Komunikat pojawia się, gdy etykieta na mapie nie pokrywa się z tym, co znajduje się w bazie danych - proszę sprawdzić zaznaczone obiekty pod tym kątem, ewentualnie można nam podesłać kopię projektu z tym GML'em do sprawdzenia na mail at[małpa]xgeo.pl

Awatar użytkownika
ariel0-0
_____
_____
Posty: 466
Rejestracja: środa, 7 kwietnia 2010, 00:02
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: GML

Post autor: ariel0-0 » środa, 7 lutego 2018, 00:11

cz jest jakiś sposób na hurtowe wstawianie brakujących etykiet?
Have a nice day

trazja
Team
Team
Posty: 419
Rejestracja: wtorek, 10 marca 2015, 20:49

Re: GML

Post autor: trazja » środa, 7 lutego 2018, 09:19

Tak, w Legendzie klikamy prawym klawiszem myszy na folder "WARSTWY" i mniej więcej w połowie listy znajduje się opcja "Wstaw etykiety" - wstawia ona etykiety dla całej mapy, ale można również skorzystać z tej opcji tylko dla jednej warstwy, klikając na nią i wybierając również "Wstaw etykiety".

Awatar użytkownika
ariel0-0
_____
_____
Posty: 466
Rejestracja: środa, 7 kwietnia 2010, 00:02
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: GML

Post autor: ariel0-0 » środa, 7 lutego 2018, 11:21

Dziękuję. A tyle się naszukałem :)
Have a nice day

ODPOWIEDZ