Strona 6 z 9

Re: GML

: poniedziałek, 13 lipca 2020, 08:08
autor: Asia T.
piotr j. pisze: piątek, 10 lipca 2020, 20:12 Dzień Dobry.
Nie mam dużego doświadczenia z gml'em w c-geo. Nie wiem, czy to wina moich ustawień wina pliku gml (wygenerowany z geoinfo), czy tak po prostu jest. Wgrywam plik (szablon i kody "mapa zasadnicza 2015) i:
1. Opisy sieci i punktów wysokościowych sieci są białe, a nie w kolorze danej sieci.
2. Opisy są przesłaniane przez linie. Wiem, że jest to spowodowane kolejnością wyświetlania warstw (rura osłonowa jest wyżej niż przewód, czy punkt o określonej wysokości). Czy jest możliwość, aby teksty wczytywały się nad liniami, niezależnie od kolejności wyświetlania warstwy?
Ad. 1 Kolor opisów jest zapisany w pliku GML, C-GEO go tylko odczytuje - może Pan to zgłosić do ośrodka, powinni to poprawić.
Ad. 2 Proszę sprawdzić, czy w Opcje -> Parametry programu -> Mapa nie ma Pan czasami włączonej opcji "rysuj napisy zgodnie z kolejnością warstw" - proszę ją wyłączyć.
ryszkol.JPG
ryszkol.JPG (143.75 KiB) Przejrzano 6095 razy

Re: GML

: poniedziałek, 13 lipca 2020, 09:21
autor: piotr j.
trazja pisze: poniedziałek, 13 lipca 2020, 08:08 Ad. 1 Kolor opisów jest zapisany w pliku GML, C-GEO go tylko odczytuje - może Pan to zgłosić do ośrodka, powinni to poprawić.
Przejrzałem GML'a i rzeczywiście, w pliku jest wpisany kolor biały opisów.
trazja pisze: poniedziałek, 13 lipca 2020, 08:08 Ad. 2 Proszę sprawdzić, czy w Opcje -> Parametry programu -> Mapa nie ma Pan czasami włączonej opcji "rysuj napisy zgodnie z kolejnością warstw" - proszę ją wyłączyć.
Tak, miałem tę opcję włączoną. Teraz opisy są poprawne.
Dziękuję.

Re: GML

: poniedziałek, 20 lipca 2020, 01:22
autor: latajacekolano
Witam.
Czy jest jakiś problem z walidacją ostatnio? Wykonałem ok. 6 km kanalizacji sanitarnej plus parę innych drobnych rzeczy. W trakcie pracy sprawdzałem poprawność i robiłem export czy nie zrobiłem jakiegoś błędu i już wtedy program raz zrobił export dobrze, raz nie zrobiło i wywaliło błąd i zawiecha programu, raz zrobiło itd, i to parę razy. Teraz skończyłem całość chcę dokonać walidacji i niestety za każdym razem robi część eksportu do gmlu np. 30 %, kończy wywala błąd, dokonuje walidacji tych 30 % po czym wszystko, nawet wcześniej poprawne elementy program zaznacza jako błąd. W czym może być problem?

Re: GML

: poniedziałek, 20 lipca 2020, 08:07
autor: Asia T.
latajacekolano pisze: poniedziałek, 20 lipca 2020, 01:22 Witam.
Czy jest jakiś problem z walidacją ostatnio? Wykonałem ok. 6 km kanalizacji sanitarnej plus parę innych drobnych rzeczy. W trakcie pracy sprawdzałem poprawność i robiłem export czy nie zrobiłem jakiegoś błędu i już wtedy program raz zrobił export dobrze, raz nie zrobiło i wywaliło błąd i zawiecha programu, raz zrobiło itd, i to parę razy. Teraz skończyłem całość chcę dokonać walidacji i niestety za każdym razem robi część eksportu do gmlu np. 30 %, kończy wywala błąd, dokonuje walidacji tych 30 % po czym wszystko, nawet wcześniej poprawne elementy program zaznacza jako błąd. W czym może być problem?
Dzień dobry,
Prawdopodobnie zepsuł się projekt. Proszę spróbować wykonać naprawę projektu (prawy klawisz myszy na nazwie tabeli -> Naprawa bazy). Jeśli to nie pomoże to proszę nie robić naprawy IIgo stopnia, tylko wykonać kopię projektu i podesłać do nas ( mail: at@geo.pl), naprawimy i odeślemy.

Re: GML

: poniedziałek, 20 lipca 2020, 10:31
autor: latajacekolano
Witam.
Pierwsza naprawa pomogła.
Dziękuję za pomoc, pozdrawiam.

Re: GML

: wtorek, 28 lipca 2020, 14:55
autor: Daro
przy rysowaniu sieci mimo zaznaczonego atrybutu typ sieci jako zapamiętany, przy kolejnym obiekcie atrybut jest odznaczony z pustym polem.. czy tylko u mnie tak jest? pojawiło się to po ostatniej aktualizacji.

Re: GML

: wtorek, 28 lipca 2020, 14:57
autor: k95n
Witam,
Pomierzono w terenie chodnik jak na załączniku (pikiety 11-14), w dalszej części powinien on być dołączony do istniejącego w GML chodnika, problem polega na tym, że istniejący chodnik (zaznaczony kolorem żółtym) wprowadzony jest w bazie jako łuk, jak poprawnie pod kątem topologii dopasować do siebie oba obiekty?

Re: GML

: wtorek, 28 lipca 2020, 15:31
autor: Jurek B.
Witam, jeśli dobrze zrozumiałem problem, to wystarczy przepiąć krawędź istniejącego chodnika (tą w postaci łuku) na nowe punkty, powiększając w ten sposób istniejący obiekt. Wcześniej jednak należy zamienić łuk łączonej krawędzi na łamaną: wybrać ten istniejący chodnik, ustawić jego warstwę jako edytowalną (CTRL-Q), kliknąć w punkt na wierzchołku łuku przytrzymując lewy Alt.

Re: GML

: środa, 29 lipca 2020, 21:49
autor: k95n
Bardziej chodzi o to, że swój obiekt muszę dopasować kształtem do obiektu istniejącego, a nie odwrotnie. Da radę w ten sposób?

Re: GML

: środa, 29 lipca 2020, 23:03
autor: Jurek B.
Na pewno da radę - wystarczy, że w swoim obiekcie utworzy Pan łuk na tym samym odcinku co łuk już istniejącego obiektu (albo skorzysta z funkcji uzupełniania o punkty pośrednie na tym wspólnym odcinku) , ale jeśli ma Pan wątpliwości jak to zrobić, proszę dzwonić na nasz serwis - pomoże w razie potrzeby online.

Re: GML

: czwartek, 30 lipca 2020, 00:11
autor: latajacekolano
Daro pisze: wtorek, 28 lipca 2020, 14:55 przy rysowaniu sieci mimo zaznaczonego atrybutu typ sieci jako zapamiętany, przy kolejnym obiekcie atrybut jest odznaczony z pustym polem.. czy tylko u mnie tak jest? pojawiło się to po ostatniej aktualizacji.
Mam dokładnie to samo od dłuższego czasu z siecią elektro podziemną.

Re: GML

: czwartek, 30 lipca 2020, 10:23
autor: Jurek B.
latajacekolano pisze: czwartek, 30 lipca 2020, 00:11
Daro pisze: wtorek, 28 lipca 2020, 14:55 przy rysowaniu sieci mimo zaznaczonego atrybutu typ sieci jako zapamiętany, przy kolejnym obiekcie atrybut jest odznaczony z pustym polem.. czy tylko u mnie tak jest? pojawiło się to po ostatniej aktualizacji.
Mam dokładnie to samo od dłuższego czasu z siecią elektro podziemną.
Ok, faktycznie w przypadku przewodów elektroen. jest od niedawna wyłączone zapamiętywanie wartości atrybutu typ sieci - ze względu sieci napowietrzne, które są rozbite w rozporządzeniu w sprawie MZ na odrębne kody. Spróbujemy zmodyfikować to zabezpieczenie by nie dotyczyło przewodów podziemnych.

Re: GML

: piątek, 7 sierpnia 2020, 12:21
autor: margo
Dzień dobry, czy jest jakieś narzędzie, które umożliwia wstawienie etykiety na obiekcie w kilku miejscach ? Na przykład opis długich przewodów , rodzaju nawierzchni jezdni itp. Przy długich obiektach mapa jest czytelniejsza jeśli etykieta powtarza się kilka razy wzdłuż obiektu , a automatycznie wstawia się tylko jedna etykieta na środku. Chodzi mi o obiekty już istniejące na mapie otrzymanej z PODGiK ( dostaję gml bez etykiet- generuję je dopiero automatycznie w c-geo)

Re: GML

: piątek, 7 sierpnia 2020, 13:16
autor: piotr j.
Jeśli to ma być tylko obrazek do wydruku, to proszę zaznaczyć etykietę, wcisnąć klawisz F6, następnie wskazać nowe miejsce dla etykiety.
Jeśli etykieta ma być wyeksportowana do gml'a to po zaznaczeniu sieci, pod prawym klawiszem myszy "wstaw etykietę"

Re: GML

: piątek, 7 sierpnia 2020, 14:04
autor: margo
Dziękuję , tak właśnie sobie radzę. Myślałam, że jest może taka bardziej automatyczna funkcja dla przewodów , coś w stylu - klikam na przewód i : "wstaw etykietę co x metrów " , albo "generuj jakąś określoną liczbę etykiet na obiekcie" .

Re: GML

: piątek, 7 sierpnia 2020, 14:20
autor: Jurek B.
margo pisze: piątek, 7 sierpnia 2020, 14:04 Dziękuję , tak właśnie sobie radzę. Myślałam, że jest może taka bardziej automatyczna funkcja dla przewodów , coś w stylu - klikam na przewód i : "wstaw etykietę co x metrów " , albo "generuj jakąś określoną liczbę etykiet na obiekcie" .
Coś takiego postaramy się wprowadzić, może nie, żeby od razu generowało n etykiet, ale na kliknięcie w punkcie - kolejną.

Re: GML

: piątek, 7 sierpnia 2020, 15:28
autor: marioo
A ja widziałbym wstawianie etykiet w ten sposób jak to jest zrobione w Turbomapie. Nie wiem czy ktoś pracował w tym programie ale tamten sposób wstawiania etykiet do przewodów jest bardzo fajny, prosty, intuicyjny i wygodny. Po wybraniu wstaw i kliknięciu w odpowiednią linię etykieta "przykleja" się do przewodu i możemy ją suwać w dowolne miejsce po przewodzie. Kliknięcie wstawia ją w dane miejsce ale nie znika ona z przewodu i możemy ją wstawiać kilkukrotnie w wybranych przez nas odcinkach. Taki sposób pozwala wstawić x etykiet na przewodzie w odpowiednich miejscach bez ustawiania kąta rotacji, bez celowania w przewód ponieważ etykieta "jeździ" tylko po wybranym przez nas przewodzie. Domyślnie ustawiony jest taki sposób ale oczywiście jeżeli jest potrzeba wstawienia opisu na odnośniku lub gdzieś ponad przewodem, wystarczy kliknąć w taką opcję i wtedy wstawiamy ręcznie tak jak tego chcemy.
Na tą chwilę Cgeo generuje etykietę w połowie długości przewodu co jest słabym rozwiązaniem. Potem i tak trzeba przesuwać opis i dopasowywać do pozostałej treści mapy (nakładanie się opisów, pokrywanie się z inną treścią, itd.).
Wg mnie jeżeli ma być wprowadzony jakiś sposób wstawiania etykiet to tylko najwygodniejszy w pracy a nie spotkałem lepszego i bardziej komfortowego. Jak trzeba mogę nagrać filmik jak prosto to działa.

Re: GML

: piątek, 7 sierpnia 2020, 15:32
autor: Jurek B.
Wyobrażam sobie jak to działa i coś w tym stylu też mamy w planie dodać niedługo.

Re: GML

: niedziela, 9 sierpnia 2020, 22:23
autor: latajacekolano
Witam.

Jak poradzić sobie z wypełnieniem i odpowiednim utworzeniem skarpy dla np. stawu ? Utworzenie skarpy jest możliwe obiektem zamkniętym, kiedy oklikam góre lub dół by przejść potem do góry lub dołu, w zależności co połącze pierwsze ? Mogę zrobię 2 obiekty zamknięte, ale czy może istnieje inny sposób na utworzenie takiego obiektu ?

Re: GML

: poniedziałek, 10 sierpnia 2020, 08:45
autor: Asia T.
latajacekolano pisze: niedziela, 9 sierpnia 2020, 22:23 Witam.

Jak poradzić sobie z wypełnieniem i odpowiednim utworzeniem skarpy dla np. stawu ? Utworzenie skarpy jest możliwe obiektem zamkniętym, kiedy oklikam góre lub dół by przejść potem do góry lub dołu, w zależności co połącze pierwsze ? Mogę zrobię 2 obiekty zamknięte, ale czy może istnieje inny sposób na utworzenie takiego obiektu ?
Witam, nie ma znaczenia kolejność połączenia skarpy - wypełnienie może Pan zmieniać przy pomocy zmiany położenia góry skarpy (czerwona linia). Ewentualnie można zmienić odstęp pomiędzy "zębami" wypełnienia skarpy, żeby wyglądało ono czytelnie na wydruku.
skarpa.JPG
skarpa.JPG (80.57 KiB) Przejrzano 3752 razy

Re: GML

: poniedziałek, 10 sierpnia 2020, 08:55
autor: piotr j.
latajacekolano pisze: niedziela, 9 sierpnia 2020, 22:23 Witam.

Jak poradzić sobie z wypełnieniem i odpowiednim utworzeniem skarpy dla np. stawu ? Utworzenie skarpy jest możliwe obiektem zamkniętym, kiedy oklikam góre lub dół by przejść potem do góry lub dołu, w zależności co połącze pierwsze ? Mogę zrobię 2 obiekty zamknięte, ale czy może istnieje inny sposób na utworzenie takiego obiektu ?
Nie wiem, na ile ten opis będzie zrozumiały.
Ja sobie w takim wypadku radzę tak, że tworząc górną skarpę na przedostatnim punkcie przechodzę do skarpy dolnej i wypełniam ją w przeciwnym kierunku. Zamykam dół, wracam do przedostatniego punktu skarpy górnej (tak jak schodziłem z górnej do dolnej) i zamykam wtedy górę. Następnie jak pojawia się okno wstawiania wypełnienia skarpy, to ustawiam + i – tak, aby było ono poprawne. Wypełnienie działa prawidłowo, Walidacja w c-geo też nie wykazała błędu, ale szczerze mówiąc, nie oddawałem takiej skarpy jeszcze w GMLu do zasobu.

Re: GML

: poniedziałek, 10 sierpnia 2020, 09:11
autor: margo
Jurek B. pisze: piątek, 7 sierpnia 2020, 15:32 Wyobrażam sobie jak to działa i coś w tym stylu też mamy w planie dodać niedługo.
Świetnie, dziękuję - bardzo przyda się takie narzędzie. Pozdrawiam

Re: GML

: środa, 12 sierpnia 2020, 16:57
autor: latajacekolano
Dziękuję Panowie za odpowiedź.
Dziś pojawił mi się taki błąd : Zmierzyłem wysokość sztuczną na wjeździe dla "j.kp." i po prostu zmieniłem zmodyfikowałem "j.kp" zmieniając atrybut na inny, po czym zmieniłem na ten co był np. data żeby ta wysokość sztuczna była przypisana do tego wjazdu. Dostałem uwagę "Obiekt został zmodyfikowany po zrobieniu eksportu do modyfikacji: KTJZ01 w_nmfZuR20WD57OMN11yjA". Poprawiłem ten błąd korzystając ze zmiany daty modyfikacji za pomocą opcji "operacja na bazie danych warstw" i zmieniłem datę modyfikacji na dzisiejszą i od daty na modyfikacji na datę pomiaru, tak jak to było opisane, w którymś z poradników. Zrobiłem eksport bazy bdot od daty tworzenia gmla tylko żeby pominąć całą treść ośrodkową, która nie była zmieniana, nie pomogło- nadal ten sam błąd. Zrobiłem cały eksport bez żadnej daty również nie pomogło i błąd nie ustąpił.
Mogłem coś zrobić źle, czy znów ewmpa coś wymyśla? Czy może lepiej dać w takich przypadkach przy imporcie " nie wysyłaj referencji do brakujących obiektów?"?

Re: GML

: czwartek, 13 sierpnia 2020, 08:46
autor: Asia T.
latajacekolano pisze: środa, 12 sierpnia 2020, 16:57 Dziękuję Panowie za odpowiedź.
Dziś pojawił mi się taki błąd : Zmierzyłem wysokość sztuczną na wjeździe dla "j.kp." i po prostu zmieniłem zmodyfikowałem "j.kp" zmieniając atrybut na inny, po czym zmieniłem na ten co był np. data żeby ta wysokość sztuczna była przypisana do tego wjazdu. Dostałem uwagę "Obiekt został zmodyfikowany po zrobieniu eksportu do modyfikacji: KTJZ01 w_nmfZuR20WD57OMN11yjA". Poprawiłem ten błąd korzystając ze zmiany daty modyfikacji za pomocą opcji "operacja na bazie danych warstw" i zmieniłem datę modyfikacji na dzisiejszą i od daty na modyfikacji na datę pomiaru, tak jak to było opisane, w którymś z poradników. Zrobiłem eksport bazy bdot od daty tworzenia gmla tylko żeby pominąć całą treść ośrodkową, która nie była zmieniana, nie pomogło- nadal ten sam błąd. Zrobiłem cały eksport bez żadnej daty również nie pomogło i błąd nie ustąpił.
Mogłem coś zrobić źle, czy znów ewmpa coś wymyśla? Czy może lepiej dać w takich przypadkach przy imporcie " nie wysyłaj referencji do brakujących obiektów?"?
Czy może lepiej dać w takich przypadkach przy imporcie " nie wysyłaj referencji do brakujących obiektów?"? - to nie zaszkodzi, to Ewmapy lepiej skorzystać z tej opcji. Proszę spróbować tak wysłać, może pomoże - jeśli nie, będziemy myśleć dalej. Coś znowu ostatnio pojawiają się często te błędy i trudno nam wychwycić, o co konkretnie chodzi...

Re: GML

: czwartek, 13 sierpnia 2020, 10:52
autor: FaFaL
Takie błędy przekazuje ODGiK także przy przekazywaniu danych w formacie EWMAPA. To oznacza ze jakiś inny geodeta już zmodyfikował tą jezdnię i trzeba pobrać z ODGiK nowy plik z danymi, skartować raz jeszcze swoje zmiany i przesłać do ODGiK.